Engellilerin sorunları neden görmezden gelinir?

DÜŞ GEZGİNİ

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
240
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Bir engelli olarak yığınla sorunla karşılaşıyorum / karşılaşıyoruz. Yaşanan bu sorunlar yıllardır dillendiriliyor ama heyhat bir arpa boyu yol aldığımız yok.

Sağlık kurulu raporu oranları inanılmaz bir şekilde düşürülüyor, sokağa çıktığımızda (helede tekerlekli sandalye kullanıyorsanız) bi ton engelle karşılaşmanız içten bile değil.

Çıkan özürlüler yasasıyla tüm mimari engellerin düzenleneceği söylendi ama tık yok. Mecliste Görme engelli bir milletvekilimiz bile var ama yinede bir şeyler olmuyor olamıyor.

Bu sorunlara ek olarak engellilerin yaşadığı pek çok sorunda ha var ama onları sıralamak istemiyorum şimdi.

Yapmak istediğim şey başka benim.

Kimse sesimizi duymuyor diyoruz. İğneyi birazda kendimize batıralım diyorum. Sesimizi duyan yoksa ortada iki seçenek var

1: Ya işlerine gelmediği için bu sorunları kulak arkası yapıyorlar

2: Yada biz sesimizi yeteri kadar duyuramıyoruz

Bana göre 2. seçenek daha mantıklı “biz sesimizi yeteri kadar duyuramıyoruz!”

Bir düşünsenize 8.5 milyon engelli var Bu engelliler bir araya gelse toplu şekilde kazan kaldırsa bu gücün karşısın da kim durabilir?

İnanın birlik olunduğun da yapılamayacak şey yok. Yeter ki inanalım.

Sorunu başkasında aramak yerine kendimizi sorgulayalım derim ben.

Siz ne dersiniz?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,506
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Türkiye'de 8.5 milyon engelli varda onları bir araya getirecek örgütsel yapı nerede?

Engelliler için kurulmuş bir yığın derneğin olmasına rağmen bu derneklerinin “hak arama” noktasında ne kadar yetersiz kaldıklarını söylemeye bile gerek duymuyorum.

Tabi burada zincirleme bir reaksiyonun da olduğunu kabul etmek gerek. Engelliler için kurulan dernekler umut vadedici çalışmalar yapmıyor / yapamıyor, engellilerinde STK lara olan güveni sarsılıp bu tür derneklere üye olarak örgütlü mücadele etme noktasında ki azmi kırılıyor.

Bununla birlikte Türkiye'de devletten bir şeyler beklenmesi daha doğrusu sosyal devlet olmanın gereği devletin dezavantajlı guruplara yapacağı pozitif ayrımcılık onlara (bize) yapılmış bir lütufmuş gibi algılanıp, yaparlarsa ne ala yapmazlarsa da canları sağ olsun deyip kenara çekiliyoruz.

Klasik “halk devlet içindir” anlayışı. Devlet halka değil, halk devlete hizmet etmeli. İşte genlerimize kadar işleyen bu anlayış halk olarak sorgulayan, hakkını arayan gerekirse söke söke alan bir toplum olmamızı engelliyor.

Tüm bunlara rağmen, Türkiye'de ufak ufak bir kıpırdanmanın olduğunu “Halk devlet içindir” anlayışının yerini yavaş yavaşta olsa “Devlet halk içindir” anlayışına bıraktığını, bu anlayışın bir sonucu olarak, genelde tüm insan hakkı ihlalleri özelde ise “engelliler” adına ciddi bir farkında lık oluşmaya başladığını ve çağdaş dünyanın kabullendiği yeryüzü standartlarının (kaplumbağa hızında olsa da) bizde de genel kabul görmeye başladığını düşünüyorum...
 

DÜŞ GEZGİNİ

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
240
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Engellileri anlamakta empati yapabilmek önemlidir. Engelli kişiler toplum tarafından etiketlendirilirler. Oysa ki etiketlendirmek acımak yada kaçmak yanlıştır. Onlara karşı hissettiğiniz şey acıma duygusu olmamalıdır. Onları oldukları gibi kabullenmek en doğru olandır.

Engelli olma durumu kişinin özel ve toplumsal yaşamında bir belirleyici niteliğindedir. Engelliler için yapılan pozitif ayrımcılık engellilerin karşılaşacakları zorlukları belirli bir ölçüde azaltır ve destekler.

Engellilerin ihtiyaçlarını gidermeye yönelik yapılan pozitif ayrımcılıkta amaçlanan onlara fırsat eşitliği sunmaktır. Sunulan fırsat eşitliğinde süreklilik sağlayabilmek önemlidir. Eğer eşit fırsat ortamı oluşturulabilirse pozitif ayrıma duyulan gereksinim bitecek ve engelli kişiler etiketlenme durumundan kurtulacaklardır.

Engelli kişileri etiketlendirmek onlara karşı önyargılı davranışlarda bulunmaktan kaçınmak gerekir. Aşağılamak ve toplumdan dışlamak yerine eşit bir fırsat ortamı sağlanmalıdır. Onları anlar ve dayanışma içerisinde olursak sorunlarının çözülmesini başarabiliriz.

Toplumumuzda engelli kişilere olması gereken bakış açısı; Onların tam bir insan olduğu kabul etmeli ve yaşamlarına saygı duymalıyız. Vatandaşlık haklarını gözetmeli onuruna saygı duymalıyız. Fırsat eşitliği sağlanabilmesi için onları ve haklarını desteklemeliyiz.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst