Engellilerin Sorunlarına Genel Bakış ve Çözüm Önerileri

gandi

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
41
Tepkime Puanı
1
Puanları
0
GİRİŞ:

Bu mini makalemizde Engellilerin karşılaştığı sorunların sınıflandırmasını yaptık sorunların kaynaklarına inmeye çalıştık gördüğümüz eksiklikleri dile getirdik ve engellilerin sorunlarına çözüm yolları üretmeye çalıştık makalemizi hazırlarken yerli ve yabancı çeşitli kaynak kitaplardan ve engellilerle ilgili istatistiklerden faydalandık. Bu noktada bu makale http://engelliler.gen.tr üyelerine ve misafirlerine atfedilmiş ve mümkün olduğunca anlaşılır bir dille hazırlanmaya çalışılmıştır. Bu makaleyi başka sitede kullanmak istiyorsanız http://engelliler.gen.tr linkiyle birlikte kullanmalısınız.

AMAÇ:

Engellilerin başkalarına muhtaç olduğu alanları belirlemek, engellilerin özgürce ve kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmelerini sağlamak.

A-Engellilerin Karşılaştığı Sorunlar:

1- Fiziksel Sorunlar

  • a- Altyapı ve Üstyapı sorunları ve Çözüm Önerileri
  • b- Ulaşım sorunları ve Çözüm Önerileri

2- Sosyal Sorunlar

  • a- Negatif Ayrımcılık ve Çözüm Önerileri
  • b- Sosyal Red, Acıma ve Eksik Görme sorunları ve Çözüm Önerileri

3- Ekonomik Sorunlar

  • a- Aile desteği açısından ekonomik sorunlar
  • b- Devlet desteği açısından ekonomik sorunlar


4- Diğer Sorunlar

Fiziksel Sorunlar
Altyapı - Üstyapı sorunları ve Çözüm Önerileri

Dünyada 600 milyonun üzerinde engelli var bu da dünya nüfusunun neredeyse 10/1 ‘i demek, bu yüksek bir rakam… 600 milyon insanı sırf hareket kabiliyeti kısıtlı diye toplumdan soyutlamak son derece yanlış ve utanç verici bir durum. Bu konuda en hızlısından önlemler almak ve bunları yasalarla uygulanabilir kılmak gereklidir. Engellilerin özellikle evinden dışarı çıkabilen engellilerin karşılaştığı temel sorunlardan başlıcası altyapı ve üstyapı sorunlarıdır. Altyapı ve Üstyapı sorunları deyince anlamamız gerekenler konaklama, barınma, tatil, yollar park ve bahçeler vb alanlardır.
İlk olarak Engelli bireylerin de engeli olmayan bireyler gibi doğuştan birtakım haklar getirdiklerini artık anlamamız lazımdır. Belediye başkanı şehrin bir ucundan diğer ucuna rahatlıkla gidebiliyorsa bunu engelli vatandaşımız da yapabilmelidir. Bunun için tavsiyem Belediye başkanının ya da görevlendireceği kişinin tekerlekli sandalye ile yola çıkmasıdır! Evet bu gerçekten yapılmalıdır. O zaman ortaya gerçek sorunlar çıkacaktır. Yüksek kaldırımlar, Bölünmüş geçişi olmayan yollar, umursamaz insanlar tüm bunlar karşılaşacağımız sorunlardan bazıları…

Aklımızın yettiğince ve dilimizin döndüğünce bazı çözüm önerileri sunmak istiyoruz. Öncelikle tekerlekli sandalye kullanan tüm engellilerin kimseye ihtiyaç duymadan hareket edebilmeleri için tüm kaldırımlara rampa konulmalıdır. Parklar ve bahçeler engellilerin kullanabileceği şartlarda oluşturulmalıdır. Hatta birçok belediye engelli çocuklar için engelli parkları oluşturmakta ve çok güzel sonuçlar almaktadırlar. Bu konuda destek almak isteyenler Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile irtibata geçebilirler. Park ve bahçeler insanları dinlendiren mekanlardır ve inanın her engelli doğaya aşıktır. Çünkü tek istekleri doğal olmak ve öyle kabul edilmektir. Yapılan her kamu binası, her umumi tuvalet ve umuma açık her yer engellilerin kullanımına uygun olmalıdır. Şahsi fikrim ve kural olarak kabul ettiğim uygulama şudur.

“Kamuya ait her yapı engelliye uygun olmalı, Özel kişilere ait her yapının da 8/1’i engelliye uygun olmalıdır.” Bu ne demektir biraz açayım Eğer Müteahhit isen ev yapıyorsan 8-10 evinden birini engelli vatandaşlarımıza uygun dizayn etmelisiniz! Umumi tuvaletlerde en az 1 adet engelli lavabosu bulunmalı, Devlete ait her kurum ise engellilere uygun olmalıdır. Orayı sadece 3-5 engelli kullanacak olsa bile… Çünkü bu bir haktır. Tatil köyünüz varsa Engellilerin kullanabileceği odalar ve yollar inşa etmelisiniz.

Ulaşım sorunları ve Çözüm Önerileri

Merdivenler: Engellilerin kabusu diyebilirim, merdivenlerin yanına muhakkak engellilerin kullanabileceği şekilde rampa vb yapılar konulmalı ki engelli vatandaşlar kullanabilsinler

Toplu Taşıma Araçları: Engellilerin en büyük sıkıntılarından biri de otobüsler… Engellileri taşımak için gereken rampa ya da asansörlerin bulunduğu otobüs sayısı o kadar az ki bunlarla yolculuk yapmak için önce o otobüsleri bulmak lazım… En kısa sürede sayısı arttırılmalı. Bu konuda başka bir önerimiz ise çok yavaş asansör sistemleri yerine hızlı açılıp kapanan rampalarla bu işin yapılması yönünde olacaktır.

Engelli Araçları: Engelli araçlarını almak satmak değiştirmek oldukça zor bu konuda yasal düzenlemelerin derhal yapılması şart aşağıda belirttiğimiz gibi engelliler arabalarını herkesten alıp herkese satabilmeli

Park yerleri Sorunu: Geçen izlediğim bir filmde Engelliler için park yerleri olduğunu ve oraya park eden bir Amerikalının polisten park cezası yediğini gördüm hem de tüm park yerleri boş iken… Park yeri bulamadığı için dışarı çıkamayan engelli şoförlerimizi sosyal hayata kazandırmalıyız

Engelli Plakası: Engellilere verilen Plakalardaki işaretler kaldırılmalı engellilere ait arabaları başkalarının kullanamaması ve engellilerin adeta engelli olarak fişlenmesi çok saçma! O arabayı Engelliler herkese satabilmeli (eğer uygunsa) ve herkesten de istediği arabayı alabilmelidir.

Taksilere alınmayan engelliler: Taksi Odaları Başkanları, taksi şoförlerini uyarmalı ve engellileri arabalarına almayan şoförler olursa ceza kesileceğini şoförlere bildirmeli bu kararlar oda karar defterlerine yazmalı ve bu cezaları tahsil etmelidir.

Engelli Şoförler: Bazı engelli şoförlerin hareket kabiliyetleri sınırlı olduğundan yavaş hareket edebiliyorlar. Ya da araçtan inemedikleri için belli durumlarda sıkıntı yaşayabiliyorlar. Bu durumlarda diğer şoförlerden çok kötü laflar işitebiliyorlar bu konu toplumsal bir sorun ve tedavisi eğitimle mümkündür.

Sosyal Sorunlar

Negatif Ayrımcılık ve Çözüm Önerileri

Bu konuda en çok sorun işe alımlarda yani istihdamda yaşanmakta işverenler, işyerinde engelli birini görmek istemiyorlar. Çünkü birçoğuna göre önemli olan daha çok para kazanmak ama bilmedikleri bir nokta var o da engellilerin daha zor şartlarda çalışmalarına rağmen işlerini sağlıklı bireylere göre çok daha iyi yapmaları… Çünkü engelli bir birey için iş sahibi olmak Özgüvenli olmanın öncelikli koşullarından biri bu bakımdan engelliler işlerine engeli olmayan bireylerden daha sadıklar. Ama işverenlerdeki önyargılar engellilerin sorun çıkaracağı vb tarzdaki düşünceleri engellilerin iş bulmalarını zorlaştırmaktadır.
Bu konuda mevcut yasadaki engelli çalıştırma oranı arttırılmalı ve yasa işler kılınmalıdır. Mevcut yasa şöyle der:

Sayılı Yeni İş Kanunu

Özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma zorunluluğu


MADDE 30. - İşverenler elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları işyerlerinde her yılın Ocak ayı başından itibaren yürürlüğe girecek şekilde Bakanlar Kurulunca belirlenecek oranlarda özürlü ve eski hükümlü ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek 1 inci maddesinin (B) fıkrası uyarınca istihdamı zorunlu olan terör mağduru işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. Bu kapsamda çalıştırılacak işçilerin toplam oranı yüzde altıdır. Ancak özürlüler için belirlenecek oran, toplam oranın yarısından az olamaz. Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanır.

İlköğretimden itibaren engelli bireylere karşı nasıl davranılması gerektiği öğretilmelidir. Bununla ilgili etkinlikler yapılmalıdır.

Sosyal red, acıma ve eksik görme sorunları ve çözüm önerileri

Henüz çok küçük yaşlarda belleğimiz işlemeye başlar, neye nasıl davranacağımız çok küçük yaşlardan itibaren öğrenmeye başlarız. Sevgi gören sevgiyle büyüyen çocuklar, ya da ailesinde engelli bulunan çocuklar büyüdüklerinde engelli bireylere engelsiz bireyler gibi davranabiliyor onları kabulleniyor. Fakat birilerinin altında kalmış ezilmiş, sevgisiz büyümüş, bulunduğu mevkiye hak etmeden gelmiş insanlar, engellileri dışlayabiliyor hatta bir çok sosyal sorun bu tür insanlar tarafından oluşturuluyor çünkü güç başkalarındayken onlar ezildi, ellerine fırsat geçince bu insanlar “şimdi güç bende artık ben ezmeliyim” şeklinde düşünüyorlar. Bu maddi konum, kariyer ya da engelli olmamak olsun içinde bulundukları aşırı kompleks onları bilinçaltında böyle yönlendiriyor. Hala çok acizler ama farkında değiller. Bu tür acıma, sosyal açıdan kabul etmeme, arkadaşlık kurmama, aşağılama, alay etme vb sorunların hallolması için anne babaların eğitimli insanlar olması gerekiyor. Okullarımızda engellilerle ilgili ciddi müfredatlar konması gerekiyor ayrıca bu müfredatın etkileşimli bir şekilde öğrenciye aktarılması gerekiyor ki faydası olsun yoksa engelliler gününde panoya astığınız 5-6 sayfa yazıyı kimse okumaz! Devlet yasaları oluştururken bu tür ayrımlara giderek suç işleyenleri iki kat daha ağır cezalandırmalı ki topluma bunun ne derece yanlış bir şey olduğu aktarılabilsin…

Ekonomik Sorunlar

Aile desteği açısından ekonomik sorunlar

Ülkemizde birçok aile engelli bir evlada sahip, birçoğu bunu bir ceza bir kısmı sınav bir kısmı da şans olarak görüyor. Şunu herkes kabul ediyor engelli bir evlat büyütmek çok zor. Engelliler de bunun farkındalar ve birçoğu sonsuz şükran duyuyorlar ailelerine ama tüm aileler böyle karşılıklı sevgi ve şefkat hisleri ile dolu değil. Ailesi tarafından önemsenmeyen bir kenara itilmiş sadece karnı doyurulan birçok engelli mevcut ülkemizdeki engelli sayısı net bilinmiyor çünkü bu şekilde evden çıkarılmayan hatta gizlenen o kadar çok engelli var ki! Bu engelliler bırakın ekonomik hakları yaşamak için yeterli haklarını bile zor elde ediyorlar. (Yeri gelmişken devlet bu engellileri de belirlemek için en azından muhtarlıklar bazında bir çalışma başlatmalıdır) Engellilerin bir çoğu ailelerinin ekonomik durumları ile paralel olarak ekonomik kaynaklara sahipler. Büyük bir kısmı çalışmıyor ve büyük bir kısmının finans kaynakları aileleri tarafından karşılanıyor. Bu noktada ailelerin engelli bireyler için ayırdıkları bütçe engelli bireylere yetmeyebiliyor. Engelli bireyler bir süre sonra yük olarak görülmeye başlanabiliyor… Çözüm engelli maaşlarının iyileştirilmesidir. Aşağıdaki başlıkta değindik

Devlet desteği açısından ekonomik sorunlar

Yukarıda sayılan tüm bu sorunları aşmak için yine elini taşın altına koyması gereken tüzel kişi olarak devlettir. Devlet herkese iş bulamaz ama engellilere hatırı sayılır bir maaş bağlayarak onların toplumdan soyutlanmalarını engelleyebilir. Böylece aileye yük olunmaz hatta katkı bile sağlanabilir. Ayrıca altını çizerek söylüyorum devlet engelliler çalıştığında maaşlarını kesmemelidir. Yoksa engelliler kolay olanı seçip çalışmayabilirler. Hiç kimse de onların aldığı maaşı kıskanmamalıdır. Engelli birey doktor olmuşsa aylık gelirine engelli maaşı da eklenmelidir. Engelli kişi fabrika işçisi olmuşsa engelli maaşı da aylığına ek olarak verilmelidir. İşte o zaman engellilere duyulan saygı artar yukarda bahsettiğimiz sosyal sorunlar azalır. Engelliler o zaman daha rahat evlenir daha sosyal olur daha rahat iş bulur daha kolay iletişim kurar ve daha çok mutlu olur.

Sonuç:

Tüm engelliler için Devlet garantisi, yüksek maaş, pozitif ayrımcılık, yeterli ulaşım konaklama ve barınma imkanları sağlanabilir. Örnekleri ile açıklamaya çalıştık zor ama yapılabilecek şeyler eğer yapılırsa Türkiye Engellilerin topluma kazandırılması konusunda örnek ülke olacaktır.
Beyinlerimizdeki engeli kaldıralım engelsiz bir dünya için elele verelim.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,505
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Elinize sağlık hocam. Derli toplu ve mümkün olduğunca anlaşılır bir dille engelli sorunlarını genel anlamda anlatmışsınız. Tabi ki bu sorunların her biri üzerine sayfalarca şey yazılabilir. Ama bu makaleniz özellikle engelliler hakkın da araştırma yapan/yapacak olan öğrenci arkadaşlarımıza yol göstermek ve genel bilgi aktarımı noktasın da son derece yararlı olacaktır…
 
Tekerlekli Sandalye
Üst