Engellilerin Türkiye'deki hakları

gandi

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
41
Tepkime Puanı
1
Puanları
0
Engelli hakları Tüm dünyada ve ülkemizde sürekli gelişiyor, değişiyor ve yenileniyor. Öncelikle Engelli hakkı ne demek onu açıklayalım!
Engelli hakkı: Engellileri engelsiz bireylerle eşit şartlara getirmeyi amaçlayan her türlü hak güvence, süreğen yardımlar, özel sosyal güvenceler ve pozitif ayrıcalıklar engelli hakları kapsamına girmektedir. Engelli hakları bir lütüf değil adaletin sağlanmasına esas ve tek çıkış yoludur. Tamamlanmış engelli hakları, Engellilerin topluma entegrasyonunda temel görev sayılmalıdır.

Ülkemizde 12 milyona yakın engelli yaşamaktadır. Bu rakam görmezden gelinemyecek kadar büyük bir rakamdır! Ülkemizin engelli hakları ve engellilere pozitif ayrımcılık konusunda geri kaldığını biliyoruz bununla ilgili eleştirilerimizi-önerilerimizi her platformda ve http://engelliler.gen.tr de yetkililere duyurmaya çalışıyoruz. Bu makalemizde de Türkiyede Engellilere tanınan hakların neler olduğunu pratik bilgilerle açıklamaya çalışacağız

Engellilere tanınan haklar konusunda özet açıklayıcı ve günlük hayatta kullanabileceğimiz bilgiler öğreneceğiz. Ülkemizdeki Tüm engellilerin haklarını tam anlamıyla bilmesi ve örgütlenip tek yürek halinde hakları için mücadele etmesi en büyük temennimiz.


Türkiye'de Engellilere Tanınan Haklar

Fiziki engellerin kaldırılması (rampalar, sesli uyarı sistemleri vb) Buna "Çevresel Mimari Erişim Hakkı" diyoruz.
Toplu taşıma araçlarında Ücret indirimi
Ortopedik engellilere araç alımında kolaylık sağlanması Bkz. (H Sınıfı Ehliyet / Özel Donanımlı Otomobiller)
Araç alımında Özel tüketim vergisinin alınmaması
Eğitim hakkı: Rehabilitasyon, işitme görme zihinsel, engelli okullarının kurulması, kaynaştırma eğitiminini verilmesi B.kz (Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Hizmetleri)
eğitim giderlerinden engellilerin muaf tutulması

Kültürel etkinliklerden faydalanma: Tiyatroları protokolden ücretsiz izleme hakkı, sinema ve özel gösterimlerde indirim uygulanması hakkı
İletişim hakkı: iletişim hizmetlerinde telefon uydu vb tarifelerde indirim hakkı.
Çalışma hakkı: Belli sayıda işçi çalıştıran müesseselerin %3 kamu kurumlarının %4 engelli çalıştırma zorunluluğu hakkı
Vergi İndirimleri: Özel sektörde ve devlet kurumlarında çalışanlara uygulana vergi indirimi hakkı. B.k.z (Vergi İndirimi - Sakatlık İndirimi)
Erken emeklilik ya da malulen emeklilik hakkı: 15 ila 18 yıl arasında erken emekli olma hakkı(engel oranına göre)
Malüllük maaşı: hiç çalış(a)mayan engellilere ödenene maaş hakkı( bu çok komik bir rakam acil yükseltilmesi gerekiyor) B.k.z (Engelli Emekliliği)
Spor yapma hakkı: yeteneği ölçüsünde Engelli spor federasyonu bünyesinde ya da özerk kurumlarda sportif faaliyetlere katılma hakkı
Engelli öğrencilerin Başbakanlık bursundan faydalanabilmesi hakkı.
Engel çeşidine göre sınavlarda yazılı sözlü görsel sınav olma hakkı
işe yerleştirme: işe yerleştirmede Engellilere pozitif ayrımcılık hakkı

Ayrıca engellilere yönelik özel ya da özerk kurumlar bulunmakta, rehabilitasyon merkezleri bulunmaktadır. İstanbul ve Ankaradaki birer adet Engelli diş polikliniği bulunmaktadır. engel nedenlerini bulmak amacıyla genetik danışma merkezi kurulmuştur.
Bazı hastanelerimizde Hastane ilköğretim okulları kurulmuştur.
Uyarı: yukarıda verilen haklardan belediyelerin alanına girenler varsa Belediyeler bu hakları vermek ya da yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır.

Engelli hakları bir lütuf ya da ihsan değil bir haktır haklar sahibinin olduğunda adalet yerini bulur ve ek olarak geciken adalet adalet değildir. bu konuda en doğru kararların ülkemiz kurumları ve karar vericiler tarafından alınması. engelli maaşlarınızı iyileştirilmesi, eğitim spor sağlık ve sosyal güvence haklarından engellilerin maksimum seviyede faydalandırılması gerekir. Bu konuda millet olarak engeli olan olmayan herkesin elini taşın altına koyması gerekmektedir. Engelli değiliz ancak egelli adayıyız.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst