Engellilerle ilgili düzenleme için kamuya tanınan süre 2012 temmuzda bitiyor

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, özürlülerin en büyük sorunun ulaşılabilirlik olduğunu belirtti. Köksal, kamu kurumları ve belediyelerin özürlüler için gerekli düzenlemeleri yapmaları konusundaki verilen 7 yıllık sürenin yıl 2012 temmuz ayında dolacağını söyledi.

Türkiye genelinde dört yıl önce “Engelsiz Türkiye Projesi” kapsamında, toplumun çeşitli kesimlerine engellilerin yasal haklarının anlatılması amacıyla düzenlenen iki günlük eğitim seminerlerinin 67’ncisi Muğla’da yapılıyor. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya konulan Engelsiz Türkiye Projesi’nin Muğla Toplantısı Üniversite Atatürk Kültür Merkezinde başladı. Yoğun katılım olan toplantıya Muğla Valisi Fatih Şahin, Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, Muğla Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Daşgın, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hüseyin Alparslan, Milli Eğitim Şube Müdürü Faruk Çelebi, okul müdürleri, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne bağlı kurumların yetkilileri ile çalışanları, Milli Eğitim ve Sosyal Güvenlik Kurumlarının çalışanları ile çok sayıda davetli katıldı.

Son yıllarda çıkarılan kanunlarla özürlülere kamuda çok sayıda hakların tanındığını ifade eden Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, “Özürlülere yapılan çalışmalar onların hakkı olan çalışmalar.. Sayın Başbakanımızın da bu konuda talimatları var. Bu tür toplantılarda özürlülerin haklarının ne olduğu konusunda bilgiler veriyoruz. Muğla proje kapsamında toplantı yaptığımız 67. ilimiz.. Toplantımız iki gün sürüyor. İlk gün kamu kurum ve kuruluşlarının çalışanları ile bir araya geliyoruz. İkinci gün ise sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarlar gibi yönetime katkı sağlayan kişilerle bir araya gelip özürlülerin haklarını ve beklentilerini anlatıyoruz.” dedi.

Köksal, 2002 yılından bugüne kadar özürlüler için çok sayıda olumlu değişiklik yaşandığını dile getirerek, “Özürlü aylığından 9 yıl önce 270 bin kişi faydalanırken, günümüzde bu maaştan yararlananların sayısı 2010 yılı Aralık ayı itibariyle 514 bine ulaştı. Özürlülere verilen maaş miktarı da kat kat arttırıldı." diye konuştu.

Özürlülere eğitim veren kuruluşlardan 270 bin 929 kişinin yararlandığını ve bunlar için bu kurumlara 906 milyon lira ödeme yapıldığını kaydeden Köksay, "Özürlüler için evde bakım ve yardım desteği sağlanmaya başlandı. Bu kapsamda 305 bin özürlü ayda 570 lira maaş alıyor. Bu konuda amaç özürlülerin sosyal tesisler yerine evlerinde bakılmalarıdır.” ifadelerini kullandı.

Özürlüler konusunda en büyük sorunun ulaşılabilirlik olduğunu kaydeden Köksal, “2005 yılında çıkan Özürlüler Kanunu kamu kurumları ve belediyelere özürlüler için gerekli düzenlemeleri yapmaları konusunda 7 yıllık bir süre verdi. Bu süre 2012 yılı Temmuzu'nda doluyor. Bu süreden sonra kamu kurumlarında ve belediyelerde engelliler için gerekli düzenlemeyi yapmayan kurumları engelli vatandaşlarımız mahkemeye verebilecek. Bu konuda ne yazık ki özürlüler için yapılacak düzenleme çalışmalarında en büyük görev belediyelere düşmesine rağmen, belediyelerimiz yeterli çalışma yapmıyor.” şeklinde konuştu.

Seçimlerde özürlülerin rahatlıkla oy kullanabilmeleri için de bir takım düzenlemelere gidildiğini belirten Köksal, binaların giriş katlarının bu amaçla kullanılacağını sözlerine ekledi.


Cihan Haber Ajansı
 
F

Fırtına

Guest
Engelli devrimi için belediyelere son uyarı.!

engelli.jpg




Engellilere ulaşım, eğitim, sağlık ve iş hayatı gibi alanlarda önemli haklar getiren düzenlemenin yürürlüğe girmesine yaklaşık bir yıl kaldı.

Devrim niteliğinde haklar içeren yasa 2005 yılında Meclis'te kabul edildikten sonra, yükümlülüklerini yerine getirmeleri için kamu kurumları ve belediyelere 7 yıl süre tanınmıştı. Bu sebeple illere genelge gönderen İçişleri Bakanlığı, 2012 Temmuz'a kadar eksiklerini tamamlamaları konusunda belediyeleri son kez uyardı. Kanuna göre, belediye araçlarının tümü engellilere uyumlu olacak. Kamudaki 25 bin engelli kadrosu doldurulacak. Eksik hizmet veren kamu kurumları tazminat ödeyecek.


eskisehir.png



5378 sayılı Özürlüler Kanunu 2005 yılında Meclis'te kabul edilmişti. Devrim niteliğinde hükümler içeren yasayla belediyelere yükümlülükleri için tanınan 7 yıllık süre 7 Temmuz 2012'de dolacak. İçişleri Bakanlığı, konuyla ilgili olarak belediye ve valiliklere eksiklerini tamamlamaları gerektiğini hatırlatan bir genelge gönderdi. Engelli vatandaşların toplu taşıma araçlarına erişimde ve kullanımda yaşadığı problemlere dikkat çekilen genelgede, otobüs, tramvay ve metro gibi araçların acilen bu vatandaşların da kolaylıkla yararlanabileceği hale getirilmesi istendi. Belediyelerin engellilere uyumlu olmayan toplu taşıma aracı almalarına yasak getirilirken, mevcut araçların da dönüştürülmesi gerekiyor.

Zaman'a konuşan Özürlüler İdaresi Başkanı Köksal, özel ve kamu toplu taşıma araçlarının engelliler için erişilebilir hale getirilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Eğer bir yıl içinde düzenlemeler yapılmazsa engellilerin dava açma hakkı olacak. Maddî ve manevî tazminat talep edebilecekler." dedi. Belediyelerin hâlâ birçok eksiğinin olduğunu vurgulayan Köksal şöyle devam etti: "Belediyeler örneğin 50 otobüs alıyor ancak iki tanesi engellilere uygun. Aslında tamamının bu tipte olması gerekiyor. Geçen hafta yayımladığımız genelge ile hiçbir belediye engellilere uygun olmayan toplu taşıma aracı satın alamayacak. Mevcut otobüslerin de dönüştürülmesi gerekiyor."

Engelli kadroları için merkezî sınav;

Bekir Köksal, kamuda 25 bin civarında engelli kadro açığı olduğunu, merkezî sınav uygulamasıyla bu açığın kapatılacağını aktardı. Engellilerin özür durumuna göre sınıflandırılıp ayrı ayrı sınava alınacağının bilgisini de veren Köksal, böylece daha adil bir sınav sistemi uygulanacağını ifade etti. Merkezî sınavı ÖSYM ya da Milli Eğitim Bakanlığı yapacak. Yeni sınav sistemi ekim ayına hazır hale getirilecek. Köksal, "Artık engelliler il il gezmeyecek. Herkes kendi bulunduğu ilde sınava girecek. Artık bir işitme engelli ile görme engelli tek tip sınava girmeyecek." değerlendirmesini yaptı.

'Yüksek kaldırım bile dava sebebi'

Uygulamayı değerlendiren Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, devletten eşit yaşama hakkını alamayan engellilerin artık haklarını tazminatla koruyabileceğini dile getirdi. Çelebi, kamu kurumlarının çok büyük tazminat davalarıyla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu. İzmir Barosu Engelli Hakları Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ayşegül Altınbaş ise, "2012 itibarıyla umarım engelli vatandaşlar tazminat haklarını kullanır ve belediyelerin akılları başlarına gelir. Kaldırımın normalden yüksek olması bile dava açma sebebi olabilecek." değerlendirmesini yaptı. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, ilçelerindeki tüm kamu binalarının engellilere uygun hale getirilmesi için ihaleye çıktıklarını, bu binalara engelli rampası ve engellilere uygun tuvaletler ile asansörlerin yapılacağını açıkladı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, halen 7 ayrı yerde sokak düzenlemeleri yaptıklarını, bir yıl içinde de bütün cadde ve sokakları engellilerin rahatlıkla kullanabilecekleri hale getireceklerini aktardı.



zaman
 
F

Fırtına

Guest
Belediyelerin 1 yılı kaldı

unlem.jpeg.jpg



Belediyelere engelleri ortadan kaldırması için tanınan sürenin sonuna geliniyor.

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile toplu taşıma araçlarında engellilerin rahat kullanımı için gerekli düzenlemeleri yapması için Belediyelere tanınan 7 yıllık sürenin 6 yılı geride kaldı.

1 Temmuz 2005 tarihinde yayımlanan Özürlüler Kanunu ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların 7 yıl içerisinde özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirmesi gerekiyor. Yine aynı şekilde Büyükşehir belediyeleri ve belediyelerin de şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alması, mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçlarının 7 yıl içinde özürlüler için erişilebilir duruma getirilmesi gerekiyordu. Kanunun yayımlandığı tarihten bu yana tam 6 yıl geçti. Ancak Belediyeler hazırlıklarını hala tamamlayamadı. Belediyelerin gerekli düzenlemeleri tamamlaması için tam 1 yılları kaldı.

Engelliler geri sayıma başladı;

Konuya ilişkin açıklama yapan Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (TEDAY) Genel Başkanı İlimdar Boztaş, süre için geri sayıma başladıklarını belirtti. Boztaş, 1 Temmuz 2012 tarihinin 8.5 milyon engelli için önemli bir gün olduğunu belirterek, hem engelliler için hem Türkiye için bir dönüm noktası olacağını söyledi.

Şu anda kurumların kayda değer bir girişimde bulunmadıklarını, gerekli düzenlemelerin süresi dolduğunda düzenleme yapmayan kurumları saptayarak, 5378 sayılı Özürlüler Kanunu gereği dava açacaklarını ve gönüllü çalışan avukatları ile mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen Boztaş, belirtilen tarihe kadar tüm kurum ve kuruluşların gerekli düzenlemeleri yapmaları gerektiğini, yapmamaları halinde kanuna muhalefet eden kurumlara siyah çelenk götüreceklerini söyledi.

Düzenlemeyi yapan kurumları ise baş tacı olarak kamuoyuna ilan edeceklerini ve döner ocakları kurarak bu önemli gelişmeyi engellilerle birlikte kutlayacaklarını söyleyen Boztaş sözlerine şöyle devam etti;

"Biz kurumlardan para istemiyoruz, sadece rahat bir yaşam sürebilmemiz için ilgili kanunda ne geçiyorsa onun yerine getirilmesini istiyoruz. Geri sayım sayacımızı TEDAY TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ adresine de koyduk işliyor. Zaman daralıyor.."

Maliyeti az olan düzenlemeler;

Yapılacak olan çalışmaların ucuz ve maliyeti dahi olmayan çok basit düzenlemeler olduğunu söyleyen Boztaş, "Her kurumda (okullar, kamu binaları, bankalar ve özel tüzel kurum ve kuruluşlar) klozet, WC, bina rampaları, gişeleri bulunan kurumlarda engelli butonları, kaldırım rampaları engelli otopark düzenlemeleri, engelsiz parklar ve oyuncak grupları, apartman site gibi yerleşim alanlarındaki asansör, rampa, sesli sinyalizasyon, özel eğitim kurumlarında ve engelli istihdam eden kurumlarda servis araçlarında asansör tertibatları ve aynı tertibatın toplu taşıma araçlarına da konulması, kara yollarındaki ışıklara sesli sinyalizasyon gibi düzenlemelerdir" dedi.


"Tespit edip kınayacağız"

Engellilerin sosyal, kültürel ve yaşam alanlarından rahatça faydalanabilmelerinin sağlanmasını canı gönülden istediklerini belirten Boztaş, "Ancak Maalesef yasaya rağmen hala bekleniyor. Biz insan gibi yaşamaya başlamak için bu düzenlemeleri bekliyoruz. Toplumun ferdi olarak kabul edilmek, düşünülmek ve buna göre düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Tazminat ödeme pahasına bu yasayı icra etmeyen kurumların hepsini tespit edip kınayarak kamuoyuna duyuracağız. O gün gelecek nasılsa; geldiğinde de engelliler karşınıza dikilecekler. Rahat ve ferah bir toplum için engelleri kaldıralım hem de huzurumuz kaçmasın. Biz bir görme engellinin yollarda kaybolmasını, ışıklarda ne yapacağını bilememesini, sandalyedeki bir engellimizin bina girişinde ve yollarda rampa yok diye kala kalmasını, işitme engelli birinin çevredeki tehlikeleri fark edemedi diye felaketler yaşamasını artık istemiyoruz" dedi. Boztaş gerekli düzenlemelerin bira an önce hayata geçirilmesini istedi.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst