Engellilerle ilgili sorunları gündeme getirecek bir çalışma

Av. Hüseyin İlik

Üye
Üye
Katılım
Eki 25, 2021
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
6
Puanları
3
Herkese merhabalar;

Arkadaşlar bilindiği üzere engelliler olarak özellikle son dönemlerde gerek uygulamada gerekse mevzuatta çok önemli sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz.

Bunlardan birçoğunu bir engelli olarak bizzat yaşadığım gibi avukat olarak takip ettiğim davalarda da çok sayıda örneğini görmekteyim.

Önümüzde 3 aralık dünya engelliler günü var. 3 aralık günü öncelikli sorunlarımızı çeşitli ve yaygın olarak takip edilen platformlarda gündeme getirme niyetindeyim.

Ben tekerlekli sandalye kullanan bir ortopedik engelli olarak bildiğim ve gündeme getirmeyi düşündüğüm sorunları başlıklar halinde aşağıda belirtiyorum. Eğer sizin de gündeme getirilmesini istediğiniz ve mağdur olduğunuz belli konu başlıkları varsa buraya yazarsanız onları da dikkate getirmeye çalışırım.

1-)Engellilik raporları arasındaki çelişkiler ve özellikle maliye bakanlığının oran düşürme işlemleri, gerekçesiz ve nedensiz kontrol muayeneleri, iptal edilen emeklilikler.

2-)Yeni SGK yönetmeliği gereğince %60 altındaki engelliler için balthazard formülünün ve ikinci engelin hesaplamadan çıkarılması ve çok sayıda engellinin emeklilik hakkının zayi olması (bu çok büyük bir tehlike, nelere yol açacağı zaman içerisinde anlaşılacak).

3-)ÖTV indirimindeki TL limiti nedeniyle bu hakkın neredeyse kullanılamaz hale gelmesi, suitsimaller nedeniyle zaten azalmış olan bu haktan engelliler yerine engelli olmayanların faydalanması, bu durumun aleyhimize gerekçe olarak kullanılması.

4-)Gelir vergisindeki engellilik indiriminin komik rakamlara gerilemesi, AGİ nedeniyle birçok kişi için engellilik indiriminin anlamını kaybetmesi,

4-)İşitme cihazlarındaki çok düşük SGK ödemeleri.

5-)Tekerlekli sandalyelerdeki çok düşük SGK ödemeleri.

6-)Tıbbi sarf malzemeleri ödemelerindeki medikal firmaların fark istemesi, SGK'nın bu sorunu çözmemesi.

Sizin de yaşadığımız sorunlar hakkında katkılarınızı bekliyorum.

Herkese kolaylıklar dilerim.
 

Timsah

Üye
Üye
Katılım
May 13, 2016
Mesajlar
507
Tepkime Puanı
128
Puanları
43
En önemli sorun gelir şartı calisamiycak durumdaki bır engelli neden ablası veya abisinin geliri yüzünden mağdur ediliyo sadece engellinin gelirine bakılması gerekiyor haklarını alıp bunu yardıma çevirdiler bu konuyuda dile getiriseniz sevinirim
 

Cemal5

Üye
Üye
Katılım
Eki 25, 2021
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Puanları
1
44wpgdm.jpg

Arkadaşlar merhabalar sol kolum olmadığı için rapora başvurdum rapor sonucum böyle manuel araç kullanamıyorum , fakat rapor sonucu bu şekilde sizce ÖTV den yararlanabilir miyim?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,483
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Merhabalar eklediğiniz 6 maddeye ek olarak bende eklemelerde bulunmak isterim

7- 2022 Sayılı kanuna göre ödenen aylıklarda hane geliri yerine engellinin kendi gelirine bakılması

8 - ÖTV indirimli araç alımlarında 2022 maaşları ve evde bakımları kesiliyor. Bunun kesilmemesi gerekiyor
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,367
Tepkime Puanı
431
Puanları
83

Av. Hüseyin İlik


Merhabalar.

Yazınızdaki 2. madde için, kazanılmış hakların geri alınması ( gasp edilmesi ) konusunda dava açılırsa ( baskı uygulanıp )dava kaybedilse dahi anayasa mahkemesinin iptal etme şansı yüksek değilmidir?

Gerçi, şahsen stk larından umudum yok gibi ama birileri birşeyler yapmalı resmen malüllük ve yetim maaşı alma şansı ki alamayanlar alanlardan fazla olacağı kesin, çok sayıda insan mağdur olacaktır.

Eski yönetmelikte %60 ve üzeri engelli olanlara direkt yetim maaşı bağlanırken kelime cambazlığı ile yönetmeklikteki engelli kelimesi malül olarak değiştirildi, şimdi ise tek hastalık diye tekrar değişirildi, ayıptır, günahtır, vicdansızlıktır bu yapılan. Zaten balthazard uydurması ile ve sonrasında engel oranlarının düşürülmesi ile kağıt üzerinde herkesi sağlıklı duruma getirdiler birde yetmezmiş gibi tüm haklarımızı elimizden yavaş yavaş alıyorlar ve tek bir stk dan çıt yok yazıklar olsun.
 
Son düzenleme:

ahmet34

Üye
Üye
Katılım
May 15, 2013
Mesajlar
1,357
Tepkime Puanı
101
Puanları
63
engelliye bakan kişi,işe girip çalışamıyor asgari ücret alamıyor sigortası yatmıyor
engellı bakım aylıgı 1800 tl cıvarı para alıyor,ilerıde engellıye bırsey olsa,bakıcının yaşı ilerlemiş oluyor,iş bulamıyor sıgortasıda yok emeklı olamıyor
bence asgarı ucret artı sıgortasını engellıye bakan kısıye verılse daha ıyı bır sosyal devlet olusabılır

bıde yatalak engellı yuzde 89 ıse otv ındırım arac verılmıyor oysa 90 olandan ne farkı var,sonucta yatalak ve bence her engellıye otv ındırımlı arac verılsın ama 400 bın tl lık araclar degılde 180 bın tl olan pıyasanın en ucuzu verılsın.boylece hastahane ısı gorulur
taksıler pahalı

soyledıgım onerıler cok mantıklı onerı bence gersını sız dusununuz.kolay gelsın herkese
 

mrt.byrm86

Üye
Üye
Katılım
Kas 13, 2021
Mesajlar
7
Tepkime Puanı
0
Puanları
1
ekpss de atanıp eften püften sebeplerle ataması iptal olan kişileri dile getirin.
 

ahmet34

Üye
Üye
Katılım
May 15, 2013
Mesajlar
1,357
Tepkime Puanı
101
Puanları
63
evette sonucta ılerıde engellı tek basına kalabılır cok yasarsa tek basına ne sıgortası var ne emeklıs o yuzden
engellıye her zaman sıgorta yapılmalı ve asgarı ucret verılmelı kı gunluk ıhtıyacını karsılasın.yada engellıye bakan yanında duran kısıye..bütce yok degıldır vardır..nelere butce harcanmadı ki
en mantıklısı engellı ve ona bakana tek maas asgarı ucret verılmelı ve bakıcının ssk sı yapılmalı
 

yasin1991

Üye
Üye
Katılım
Kas 28, 2016
Mesajlar
95
Tepkime Puanı
3
Puanları
8
Yaş
32
ilk olarak malulen emekli olabilmek için istenilen çalışmadan önce engelli şartı bulunmaması şartının kaldırılmasını dile getirirseniz sevinirim Mesela ben geçen sene malulen emeklilik için başvurmuştum yüzde altmış çalışma gücü kaybı oranını aldım ama Çalışmaya başlamadan önce Engelli olduğum için malulen emekli olamadım bu şartın kaldırılmasını dile getirirseniz sevinirim ikinci olarak bir engelli hem bakım maaşı hemde engelli maaşı alabilmeli yani şu anki durumda 1800 lira bakım maaşı 1000 lira da engelli maaşı alabilmeli çünkü hayat çok pahalı
 

mert

Üye
Üye
Katılım
Kas 15, 2011
Mesajlar
804
Tepkime Puanı
181
Puanları
43
Yaş
52
hastanelerde artık rapor cıkarnak zorlaştı yakında rapor cıkaracaklar yenileyecekler puan almaları zorlaştırılacak pandemirden önce hastanelerden dr lar oran veriyordu şimdi öküz altında buzagı arıyorlar doktorlar sistem degişti hazırlanın eskiye dönüyoruz
 

serifeefnan

Üye
Üye
Katılım
Ara 13, 2020
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
5
Puanları
3
Yaş
34
Öncelikle bir engelli annesi olarak, konuya olan hassasiyetiniz için susmadığınız çabanız için teşekkür ederim. Umarım sesimiz duyulur asgari ücret dahi olmayan verdikleri parayla sağlık güvencesiz yaşamamızın ne kadar zor olduğunu herkes yazmış, ya insanlar 1.800₺ ile nasıl geçinsin Allah aşkına? Her ay elimiz yüreğimizde bekliyoruz kesldimi güncellendimi yattımı yatacakmı? Neden çünkü elden gelen öğün olmaz oda vaktinde bulunmaz… yazıklar olsun sosyal devleti kaşıkla verip kepçeyle alanlara..
 
Tekerlekli Sandalye
Üst