Engelliye mobil ofis yöntemi Keçiören’den başlatıldı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İŞKUR, Ankara’da başlattığı “Mobil Ofis” uygulamasıyla, psikolog, iş danışmanı ve kurum görevlileri, İŞKUR tarafından kiralanan minibüsle kurumu gelemeyecek olan engellilerin evlerine giderek, iş başvurularını alıyor.

TÜRKİYE İş Kurumu (İŞKUR) Ankara İl Müdürü Talip Altuğ, uygulama kapsamında iş danışmanı ve psikolog eşliğinde Ankara’nın Keçiören ilçesinde oturan 36 yaşındaki ortopedik engelli Mehmet Sadık Özen’in evine giderek, ilk başvuruyu aldı.

Başvuru formunu dolduran Altuğ, daha sonra Özen’in ilgi alanı ve nasıl bir işe yerleştirileceğiyle ilgili bilgi aldı. 4 yaşında ayaklarının yanması nedeniyle yüzde 40 oranında ortopedik özürlü olduğunu anlatan Özen, Mersin’den tedavi için 9 ay önce 3 çocuğu ve eşiyle birlikte Ankara’ya taşındıklarını, ancak iş bulamadığı için maddi sıkıntı içinde olduklarını söyledi.

Ayakta fazla kalamadığı için başvuru yaptığı iş yerleri tarafından kabul edilmediğini ifade eden Özen, oturabileceği ve insanlarla iç içe olacağı bir işte çalışmak istediğini kaydetti.

Alınan kayıt doğrultusunda yapılan inceleme sonucunda Altuğ, Özen’in özel bir inşaat firmasının personel servisine işe yerleştirildiğini ve yarın işe başlayabileceği müjdesini verdi.

İşsize dokunacağız

İŞKUR Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Biçerli, Türkiye’de ilk kez “Mobil Ofis” adı verilen uygulamanın Ankara’da başlattığını belirterek, bu projeyle kurum tarafından kiralanan minibüsle psikolog, iş danışmanı ve kurum görevlilerinin, İŞKUR’a gelemeyen özürlülerin ve yeşil kartlıların evlerine gideceğini söyledi.

İşsizlere ulaşmak için geliştirilen bu projeyle “işsize dokunacaklarını” ifade eden Biçerli, özürlülere ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan yardım alan vatandaşlara ulaşmanın amaçlandığını bildirdi.

Yeşil kartlılar da dahil

Biçerli, hizmetin kapsamının ilerleyen zamanlarda genişleyeceğini belirterek, “Şu an için özürlüleri hedef aldık ama bunun içerisine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan ve sosyal yardım kuruluşlarından yardım alan yeşil kart sahibi kişiler de olacak. Diğer dezavantajlı grupları da bunların içine dahil edeceğiz. Bu uygulamayla vatandaşlar İŞKUR’u hissedecekler” diye konuştu.

Mustafa Kemal Biçerli, özürlülerin işe yerleştirilmesinde temel problemin eğitim düzeylerinin düşük olması olduğunu söyledi.

Ankara’da 450 engelli işe yerleştirilecek

İŞKUR Ankara İl Müdürü Talip Altuğ da 18-40 yaş arasındaki özürlülük oranı yüzde 40’ın üzerinde olan kişileri, Özürlüler Federasyonu ve muhtarlıklarla yapılan görüşmeler sonucunda belirlendiğini ifade ederek, “Psikolog, iş danışmanı ve kurum görevlilerimiz, kiraladığımız minibüsle onların evlerine gidiyor. Burada psikolog yardımıyla iş danışmanlarımız özürlü vatandaşımızın ilgi ve yeteneğini belirledikten sonra kurum görevlilerimiz, bu kişilerin kayıtlarını alarak uygun işe yerleştirecekler” diye konuştu. Özürlü vatandaşların ayaklarına giderek verilecek hizmetle Ankara’da ihtiyaç olan 450 özürlü kadrosuna bu kişilerin yerleştirileceğini anlatan Altuğ, “Böylece kentimizdeki özürlü eleman açığını kapatmış olacağız” dedi.

Ülke genelinde 22 bin engelli açığı var

Türkiye genelinde şubat ayı sonu itibariyle özürlü işçi açığının 22 bin 47 olduğunu anlatan Biçerli, şöyle konuştu:
“İş aramak amacıyla kurumumuzda kayıtlı 63 bin 203 özürlü var. Ancak özürlülerin eğitim düzeylerinin düşük olması nedeniyle işe yerleştirmede sorun yaşanıyor. Firmalar çalıştırmak zorunda oldukları özürlü kadrolarına eleman alırken, bazı özellikler de arıyor. Hatta bazı firmalar, aradıkları vasıfta özürlü eleman bulunmazsa para cezasını ödemeyi tercih ediyorlar. Bizim uzun vadede yapmamız gereken özürlülerin eğitim seviyelerini yükseltmektir.” İŞKUR’un açtığı kurslarla özürlülerin beceri düzeylerini yukarı çekmeye çalıştıklarını ifade eden Biçerli, eğitilmiş özürlü vatandaşların rahatlıkla işe yerleştirildiğini kaydetti.

hurriyet
 
Tekerlekli Sandalye
Üst