Engelsiz Yaşam Alanlarını Bilmek İster miydiniz.?

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Yaşadığımız il de nerelerin biz, engellilere uygun (!)

…nerelerin uygun olmadığını (!)

…bilmek ister miydiniz?

Bir toplantı oluyor veya bir organizasyona katılacakken, ilk kez oraya gidiyorsak ilk düşüncemiz “acaba orası bana uygun mudur?” oluyor.

Araştırma yapmaya başlamak durumunda kalıyoruz; buna göre oraya gidip gitmemeye karar veriyoruz. Mimarisi çok bozuk bir yer ise gitmekten vazgeçebiliyoruz.

Fakat bu sorun yalnız bizim ülkemize özgü değil. Dünyanın her yerinde engelliler bizlerin yaşadığı sorunların benzerlerini yaşıyorlar ve bu sorunları çözmek için çeşitli çözüm arayışlarına giriyorlar. Örneğin Almanya’da bedensel engelli bir genç, iPhone aracılığıyla engelsiz yaşam alanlarının bulunmasını sağlıyor.

Bu projeyi bulan Almanya’da yaşanan Raul Krauthausen, çocukluğundan beri tekerlekli sandalyede yaşamını sürdürüyor, sonra engelliler için umut olan bir projeyi hayata geçiriyor ve bu proje ile adından başarıyla söz ettiriyor.

Alman hükümeti aslında engellilerin sosyal hayata katılabilmesi için bir çok olanak sunuyor; özel taksi, bakkaldan eve teslimat gibi pozitif ayrıcalıkların kendisi gibi birçok engelliyi dünyadan izole ettiğini düşünen Krauthausen, teknolojinin de gelişmesiyle engelliler için neler yapılabileceğini düşünmeye başlıyor ve bu sayede bu proje ortaya çıkıyor.

Wheelmap - Rollstuhlgerechte Orte finden adlı web sitesini kuran genç adam, Almanya ve İngiltere’deki engellilerin lokantalar, dükkânlar, mağazalar konusundaki tecrübelerini ve tavsiyelerini paylaşabileceği bir iPhone uygulaması hazırlamış.

Engellilerin engelli olmayanlar ile birlikte kullanabileceği yaşam alanları, iPhone uygulamasında bölgelere bölünmüş ve yeşil, sarı ve kırmızı olarak etiketlenmiş. Herhangi bir yorumda bulunulmamış bölgeler ise gri olarak işaretlenmiş.

Hiç kimseye sormadan Engelliler buralardaki renklere göre, kendilerine uygun hizmetin verilip verilmediğini görerek tercihlerini yapabiliyor.

İnternet sitesinde 30 bin lokasyon hakkında bilgi bulunuyor. Bunların yüzde 80’i Almanya’daki yerler, ancak Londra, New York’taki bölgelere yer imi koyanların sayısı da her geçen gün artıyor. Belki Türkiye’de İPhone katılır ve düşünün ülkemize birçok engelli yabancı turist geliyor bu sayede hangi otelde kalabilir, hangi yerleri sorunsuz gezebileceği hakkında bilgi sahibi olabilir.

Şimdi şunu dediğinizi duyar gibiyim biz Türkiye’de yaşayan engelliler olarak yaşam alanlarımızı bilmezken nasıl yabancı ziyaretçilere yardımcı olacağız?

Eğer biz İstanbul’da yaşayan engelliler olarak böyle bir oluşum içine girer ve semt semt gidip gördüğümüz ve bizlere (engellilere) uygun gördüğümüz yerleri paylaşırsak bu diğer şehirlerimize de emsal teşkil eder ve birde bakmışız ki Türkiye de engelsiz yaşam alanları birer birer çoğalmaya başlamış (!) Haritamızı renklendirmeye başlayalım, çok fazla griyiz (!) ama haritanın her yeri yeşil olana kadar yazmaya, söylemeye, çabalamaya devam..


Selma Gürbey
 
Tekerlekli Sandalye
Üst