"Epilepsi Tedavisinde Yüzde 95 Başarı"

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
'Epilepsi Cerrahi Merkezi' yüzde 95'den fazla başarı oranıyla bu güne kadar 24 epilepsi hastasını tekrar sağlığına kavuşturdu.

Prof. Dr. Galip Akhan önderliğinde İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde 2007 yılında açılan ve hasta kabulüne başlayan 'Epilepsi Cerrahi Merkezi' yüzde 95'den fazla başarı oranıyla bu güne kadar 24 epilepsi hastasını tekrar sağlığına kavuşturdu.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü, İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Şefi Prof. Dr. Galip Akhan, Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç.Dr. Sabiha Türe, Beyin Cerrahı Operatör Doktor Gönül Güvenç, Radyoloji uzmanı Doç.Dr. Fazıl Gelal, Psikiyatri Uzmanı Dr.Elif Ünal, Psikolog Çiğdem Kaynakçı'dan oluşan epilepsi cerrahi merkezi ekibi İzmir'in ve Ege Bölgesinin epilepsi vakalarına derman olmaya devam ediyor.

Epilepsi cerrahi merkezi ile ilgili bilgi veren Nöroloji Uzmanı Yrd.Doç.Dr.Sabiha Türe, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bu merkez kurulmadan önce İzmir'deki ve bölgedeki hastaların büyük bölümünün Ankara ya da İstanbul'a sevk edildiğini söyledi. Türkiye'de sınırlı sayıda olan epilepsi cerrahi merkezlerinin ihtiyacı karşılayamadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Türe, " Hem İzmir'in hem de Ege Bölgesinin bu alandaki ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Hatta doğu illerimizden gelen hastalarımız bile var" şeklinde konuştu.

Ülkemizde az sayıda merkez olması ve video-EEG randevu sürelerinin 6 aya kadar uzaması nedeni ile taleplerin tam olarak karşılanamadığını söyleyen Türe, epilepsi cerrahisinin bir ekip işi olduğunu belirterek "Her biri alanlarında uzman bu ekibi oluşturmak oldukça zor, ameliyat öncesi değerlendirme ve operasyon süresi ise uzun sürmektedir. Bu nedenle sınırlı sayıda hastaya hizmet verebilmekteyiz. Bu merkezlerin sayısı artarsa, epilepsi hastalarımızın yaşam kalitelerinde düzelme belirgin olarak artar" dedi.

Epilepsi Merkezinde 3 yıl önce ameliyat olan ve ameliyattan sonra nöbetleri olmadığını belirten 40 yaşındaki Asiye Özcan isimli hasta ise 37 yıldır epilepsi hastası olduğunu belirterek, hayatını olumsuz etkileyen epilepsi nöbetlerinin ameliyat ile sonlanmasından büyük mutluluk duyduğunu ve kendini yeniden doğmuş gibi hissettiğini ifade etti.

Epilepsi Cerrahisi hakkında

Halk arasında "Sara hastalığı" olarak bilinen epilepsi hastalığında nöbetler ilaçlar ile kontrol altına alınamıyor ise cerrahi tedavi uygulanabilir İlaca dirençli olan hastaların yaklaşık %50'sine epilepsi cerrahisi uygulanabilir. Cerrahi tedavi ile nöbetler ya tamamen ortadan kalkmakta ya da nöbetlerin sıklık ve şiddetinde önemli derecede azalma sağlanmaktadır. Cerrahi tedaviye karar vermeden önce hastanın nöbetlerinin tıbbi tedaviye dirençli olduğunun gösterilmesi gerekir. Bu nedenle, en az 2-3 uygun antiepileptik ilacın tek tek ve beraber yeterli dozda ve sürede kullanılması sağlanmalıdır.

Epileptik odak beynin tek tarafında ve odak çıkarıldığında hareket kabiliyeti, hafıza, konuşma, görme gibi önemli bilişsel fonksiyonları bozulmayacaksa cerrahi tedavi önerilebilir. Cerrahi öncesinde nöroloji uzmanı, beyin cerrahisi uzmanı, radyoloji ve nöropsikoloji, psikiyatri uzmanlarından kurulu bir ekip tarafından uygulanan testler sonucu hastanın bu tip cerrahiye uygun olup olmadığına karar verilir. Cerrahi öncesi incelemenin en önemli kısmını saçlı deriye elektrod yerleştirilerek yapılan uzun süreli video - EEG monitorizasyonu oluşturur.

Cerrahi öncesi yapılan incelemeler sonucu tüm testler birbirleri ile uyumlu ise ve nöbet odağı olarak beynin tek bir yerinde ve alındığında cerrahi sonrasında hastada önemli bir bilişsel fonksiyon kaybına neden olmayacaksa cerrahiye karar verilir. Eğer bu incelemeler yeterli olmaz ve odak saptanamaz ise ya da nöbet odağının lisan, motor, duyu gibi beynin önemli fonksiyon alanları ile ilişkisini saptamak gerekiyorsa daha ileri incelemeler gerekir. Hasta operasyondan sonra ortalama 2 yıl ilaç kullanır. 2 yıl nöbet gözlenmemiş ise nöbet ilaçlar yavaş yavaş azaltılarak kesilir.



2007 yılından beri İzmir Kâtip Çelebi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaklaşık 100 hasta Epilepsi Cerrahisi Grubu tarafından incelenmeye alınmıştır. Bu değerlendirmeler sonrasında 24 hasta ameliyat edilmiş ve hastaların tümü ameliyattan fayda görmüştür.
 

Mcaglar

Üye
Üye
Katılım
Ocak 30, 2012
Mesajlar
59
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
benım rahatsızlıgım ilaca dirençli. su an aldıgım ılac dozajları yüksek ve hala hafif nöbet geçiriyorum. çapada ameliyat olacaktım kaldı. %60 iyileşirsin demişti doktor. bi işe atanayım olmayı düşünüyorum.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst