Erkekler de Sıkca Rastlanan Ürolojik Kanser Türleri ve Yapılması Gerekenler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Öncelikle kanserin değil geç kalınmışlıkların hayatı tehtit ettiğini hatırlatarak ürolojik kanserler hakkında ki bilgileri paylaşmaya çalışalım. Her kanser türünde olduğu gibi erken tanı ürolojik kanserlerdede oldukca önemli erken teşhis sayesinde %100 varan iyileşmeler görülmektedir.

Ürolojik kanserlerin görüldüğü organlar şu şekilde sıralanabilir böbrek, idrar yolları, idrar kesesi, prostat ve testis kanserleridir.


kanser.gif

Böbrek kanserleri
Erken dönemde yakalanması elzem olan kanser türleridir. Eğer hastalık çok büyümemiş ve 5 santimi geçmemiş ise böbreğin uygun damarlarına çok yakın olmayan bir yerindeyse hastanın böbreğini koruyarak sadece kanserli bölgeyi çıkarmak suretiyle normal yaşantısına dönmesi sağlanabilmektedir. Buna nefrom koruyucu cerrahi adı verilmektedir. Günümüzde ultrasonografi, tomografi ve emar kullanılmasıyla bu hastalık çok erken yakalanabilmektedir.

Böbreğin iç kısmının ve idrar yollarının kanseri

Böbrek iç kısmı ve idrar yollları kanseri özellikle mesane kanseriyle bir bütün halinde seyretmektedir. Özellikle sigara içenler ve sanayide çalışanlar da ( lastik, akü,baca) sanayi gibi bu tür işlerde çalışanlarda bu kanser türü çok sık görülebilmektedir. Olası bir durumda hastanın erken hekime baş vurması tedavi de en büyük unsurdur. Bu tip kanserlerin en belirleyici özellliği idrardan kan gelmesidir. Böyle bir durum yaşayan kişiler mutlak suretle inceleme için hekime başvurmalıdır.

İdrar kesesi kanseri
Bu kanser türünün tipleri vardır adı kanser olmasına rağmen çok iyi huylu, çok selim seyirli vardır çok kötü olanlarıda vardır. Öncelikle yapılması gereken endoskopik kapalı ameliyatla kanseri çıkartmak patolojiye gitmesi ve gelen sonuca göre değerlendirilmesidir. Eğer idrar kesesi alınması gereken bir kanser türü varsa artık günümüzde hastalar torba taşımasına gerek kalmamaktadır. Bunun için bağırsaktan yapılan mesane ile hastalar normal hayatlarına dönebilmektedir.

Prostat kanseri

Prostat kanseri prostat büyümesiyle karıştırılabilmektedir Prostat büyümesi doğal bir süreçtir prostat kendiliğinden olan bir organ ve zamanla büyür. Doğal olmayan prostatın kanserleşmesidir. 45 yaşından sonra belli aralıklarla ürolojik muayene yapılması gerekmektedir bu şekilde olası bir prostat kanseri erken teşhis edilebilir. Erken yakalanan bir prostat kanseri ameliyatla %100 başarılı bir tedavi şansı oluşturacaktır.

Testis kanseri

Genellikle genç erkeklerde görülen bir kanser türüdür. Hastalar kendi ellerine bir şişlik gelmesiyle doktora başvururlar böylesi bir durum ihmale gelmemelidir. Ameliyat ve gerekirse kemoterapi sayesinde %95 lere varan bir tedavi şansı geç kalınmasından dolayı kaybedilmemelidir.
Testis kanser gelişiminde risk faktörü olan durumlar söz konusudur.
İnmemiş testis hikayesi bulunması
Kötü gelişim göstermiş testis yapısı
Ailede testis kanseri hikayesinin olması


Testis kanserinin en sık karşılaşılan belirtileri içinde testis torbasında sert şişlik ve rahatsılık hissi yer alır
Testiste (yumurtada) ağrısız şişlik
Testisin normal hissinde değişiklik
Göbekaltı karın bölgesinde ya da kasıkta künt ağrı
Testislerin olduğu torbada (skrotumda) ani sıvı birikimi
Testiste rahatsızlık hissi
 
Tekerlekli Sandalye
Üst