Erkeklerde kısırlık sebebi

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nebahat Bilge, "Brusella kadınlardan ziyade erkeklerde sorun. Bir erkek brusella enfeksiyonu geçiriyorsa, özellikle yüksek ateşten kaynaklanan kısırlık durumları söz konusu olabiliyor" dedi.

20035251.jpg



Bilge, insanları hasta eden bin 700 etken bulunduğunu belirterek, bunun yüzde 60'ından fazlasının hayvanlardan kaynaklandığını ifade etti.

Halk tarafından iyi bilinen brusella hastalığının hayvanlardan insana buluşma oranının yüksek olduğuna dikkati çeken Bilge, "Hastalık birinci derecede hayvanın atık sularıyla direkt olarak temasa geçildiği zaman bulaşıyor ayrıca taşıma ve soluma yöntemiyle ve gözden de bulaşabiliyor" diye konuştu.

Bilge, hastalığın kadınlarda daha fazla görüldüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:
"Kadınlar hayvanlarla bizzat ilgileniyor. Kişi bu hastalığa yakalanırsa yoğun şekilde antibiyotik kullanması gerekiyor. Bununla ilgili birkaç antibiyotik var. Bu hastalık kadınlardan ziyade erkeklerde sorun. Bir erkek brusella enfeksiyonu geçiriyorsa, özellikle yüksek ateşten kaynaklanan kısırlık durumları söz konusu olabiliyor. Üreme organlarında sıkıntı yaşayabiliyor. Bu oran kadınlara göre erkeklerde daha fazla."

"İLERİDE KALPTE SIKINTI ÇIKABİLİR"


Hastalığın süt ve süt ürünlerinden de geçtiğini anlatan Bilge, hastalığa yakalanan kişinin eklemlerinde şişme meydana geldiğini söyledi.
Enfeksiyon kapan kişinin aynı zamanda yüksek ateşle karşı karşıya kalabileceğine değinen Bilge, "İlerleyen zamanlarda kalpte de sıkıntı çıkabilir, sinirsel belirtiler görülebilir. Bu hastalıkla mücadele edebilmenin en önemli yolu, süt ürünlerini üretirken doğru işlemleri uygulamak ve muhakkak hayvanların aşılanmasını sağlamak" şeklinde konuştu.

Brusella Hakkında Her Şey

Brusella hangi mikroplarla meydana gelir?


Brusella cinsi bakterilerle oluşur. Koyun, keçi, sığır, manda ve domuz gibi hayvanlardan insanlara geçen bir hayvan hastalığıdır. Brucella mikrobunun 4 tipi vardır. Bunlar koyun ve keçilerde bulunan B. Melitens, sığır ve mandalarda bulunan B. Abortus, domuzlarda bulunan B. Suis ve köpeklerde bulunan B. Canis’tir.

B. melitens brusellanın dünyadaki en yaygın nedenidir.

Brusellanın başka adı varmıdır?


Bruselloz hastalığı, Dalgalı humma, Bang hastalığı, Malta humması ve Akdeniz humması olarak da bilinmektedir.

Brusella mikrobu ne kadar dayanıklıdır?


Brucella mikrobu 60°C ısıya 10 dakikada, kaynama sıcaklığında 5 dakika maruz kalınca ölür. Bu mikrob hayvanların barındığı ağır tozlarında 6 hafta, suda 10 hafta, çiğ şütten yapılan dondurmada 30 gün, çiğ sütten yapılmış tuzsuz krema yağında buzdolabında 4-5 ay, %10 tuz içeren salamura peynirde 45 gün canlı kalır. (salamura = tuzlu su )

Bu nedenle süt kaynatılmadan hazırlanmış ve tuzlanmış peynirin üzerine hazırlanma tarihi yazılmalı ve 45 gün geçmeden tüketilmemelidir.

Brusella nasıl bulaşır?


En sık bulaşma yolu enfekte çiğ süt ve süt ürünlerinin (peynir, krema, tereyağı, dondurma vs.) tüketilmesidir. Ülkemizde en çok bulaşma çiğ sütten yapılan peynir ve krema yağlarla olur.Ayrıca enfekte hayvanların etleri, vücut sıvıları ( idrar, genital akıntı, eklem sıvıları.. vb) ve hasta hayvanın gebelik mataryali ile insanlara bulaşır. Bölgemizdeki köylerde ve yaylalarda sütler ısıtılmadan kulanılmaktadır. Hayvanlardan sağılan sütler ısıtılmadan peynir mayası ilave edilir ve makine ile kreme yağlar elde edilir. Bu durumda ve yaz sıcaklarında brusella mikrobu ölmez ve bu peynir ve yağda uzun süre canlı kalır.

Hastalığın yoğurt ile bulaşması mümkün değildir. Çünkü yoğurt yapılırken süt mutlaka kaynatılır ve ilave edilen maya sütü asidifiye eder. Bu nedenle brusella olmuş hastalar yoğur ve kaynatılmış sütü rahatça tüketebilir.

Brusellozis İnsanlara Et ile Bulaşır mı?


Normal pişirme ısısında brusella mikrobu ölür. Bu nedenle et ve hayvan sakatatları iyi pişirildiği sürece bulaşma olmaz. Fakat iyi pişirilmemiş enfekte etlerin yenmesi ile nadiren bulaşabilir.

Brusellozis İnsandan İnsana Bulaşır mı?


İnsandan insana doğrudan bulaşma son derece azdır. Nadiren süt veren annelerden bebeklerine ve seksüel yolla bulaşmanın olduğu bildirilmesine karşın bu çok nadirdir.

Brucella hangi şikayetlere yol açar?


Şikayetler genelde enfekte süt veya peynir tüketildikten 2-3 hafta sonra görülür.

Hastalık genellikle halsizlik, iştahsızlık, vücut ağrısı ve hafif ateşle (yani genel enfeksiyon belirtileri ile) başlar.

Brusella daha sonra geceleri titreme ile yükselen ateş, kas ve büyük eklem ağrıları ile kendini gösterir.

Brusella tanısı nasıl konur?

Tanı şikayetleri olan hastalara çeşitli kan testleri yapılarak konur. Brusella serum aglutinasyon testi sık kulanılan testtir. Bu testle brusella mikrobunun Ig G antikor düzeyi ölçülür.

Brusella tehlikeli bir hastalık mıdır?


Brusella hastalığı tüm organları tutabilir.Brusella hastalığında kalp tutulumu olduğunda ölüm riski yüksektir. Beyin tutulumu olabilir. Ayrıca tedavisiz kaldığında beyin, kas ve iskelet sistemi ile ilgili kalıcı sekel kalabilir.

Brusellanın tedavisi varmıdır?


Brusella tedavisinde hastalığın ağırlığına ve tutulum yerine göre en az 1.5 ay süren 2’li veya 3’lü antibiyotik kombinasyon tedavisi verilir. Verilen antibiyotiklerin yan etkileri olabilecğinden doktor kontrolünde kulanılmalıdır. Yetersiz doz ve sürede tedavi tedavi uygulandığında hastalık tekrarlayabilir ve ilaçlara direnç gelişebilir. Bu nedenle tedavi yarım bırakılmamalıdır.

İnsanlar için brusella aşısı varmıdır?


İnsanlarda bruselladan korunmak için kullanılabilecek güvenli bir aşı henüz bulunamamıştır.

Brucelladan korunmak için ne gibi önlemler alınmalıdır?


İnsanlarda brusellozun önlenmesi için alınacak önlemler:

- Pastörize ve kaynatılmış süt tüketilmelidir.
- Taze peynir yerine salamurada bekletilmiş peynir tercih edilmelidir. -Çiğ sütten peynir ve yağ yapımı önlenmelidir. Çiğ sütten yapılmış peynirlerin tuzlanıp teneke üzerinde ve satış yerlerinde yapılış tarihlerinin belirtilmesi ve 45 ğün geçtikten sonra tüketilmesi sağlanmalıdır. Bu peynirlerin taze tüketilmesi önlenmelidir.

- Evcil hayvanlar hastalanmadan veteriner hekim kontrolünde aşılanmalıdır.

- Hastalık tespit edilen hayvanların sağlam hayvanlardan ayrılmalıdır. Hayvanlarda yavru kaybı, süt veriminde azalma, damızlık değeri kaybı, kısırlık gibi durumlarda bruselladan şüphelenip veterinere danışmak gerekir. Yavru atan hayvanların tüm atıkları ile bu atıkların temas ettiği yem ve altlıklar ya derine gömülerek üzerine yanmamış kireç dökülmeli veya yakılarak imha edilmelidir. Ahır ve ağıllarda dezenfeksiyon yapılmalıdır. Sürüye veya işletmeye yeni hayvan satın alındığında test yaptırılmalıdır.

- Enfeksiyonun epidemik olduğu yörelerde kaşar ve tulum peynirinin tüketilmesi önerilir.

- Risk guruplarına ( Mezbahane işçileri, veterinerler, hayvan bakıcıları vb) hayvanların atıkları ile temas etmemeleri için gerekli önlemler alınmalıdır. Bu gurupların eldiven, gözlük ve maske takması giymeleri sağlanmalıdır.

Sağlıcakla kalın,
 
Tekerlekli Sandalye
Üst