Erkeklerin Zor Dönemi: Andropoz

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Yaygın olarak kadınlarda menopozun etkileri üzerine konuşulur. Gelişen çağımızda teknoloji sayesinde kadınları menopoza geçiş dönemi ve sonrası hakkında bilgilendirme amaçlı olarak internet dünyasında fazlasıyla bilgi yer alır. Oysa bu süreçler doğa gereği yalnız kadınlar için değil erkekler için de geçerlidir. Erkeklerde bu dönem “Andropoz” olarak adlandırılır. Edinilen bilgileri dikkatle okumanızı öneririz. Çünkü erkekler “Andropoz” dönemlerini daha zor ve sıkıntılı yaşıyorlar, sonrasında ise çekilmez olabiliyorlar.

Andropoz nedir?

Erkeklerin ileri yaş dönemlerinde erkeklik hormonlarında düşüş başlar, işte bu düşüşün başladığı döneme “Andropoz” denir. Aslında erkeklik hormonu tümden yok olmadığından buna “Androjen yetersizlik sendromu” deniliyor. Erkeklerin bu durumunun tek farkı ise kadınlarda bıçak sırtı olarak tabir edilen durumun tersine erkeklik hormonunun azalması ile birtakım belirtilerin ortaya çıkmasıdır.

andropozErkeklik hormonu azalması olan andropozun belirtileri nelerdir?

Andropozda, bedensel belirtiler ile cinsel fonksiyon yakınmaları ve psikolojik etkiler olarak ortaya çıkar.

Psikolojik yönden; sinirlilik, kaygı, depresif ruh hali, kronik yorgunluk hissi ve motivasyonda azalma görülebilir. Hafızayı da olumsuz etkilediğinden unutkanlık sorunları baş gösterebilir. Aynı şekilde kişide zihinsel sorunlar var ise andropoz ile bu durum tetiklenebilir.

Bedensel yönden; konsantre olamama, halsizlik, uyku ihtiyacında artış, kas ve eklem ağrıları beraberinde ise ateş basmaları gibi şikayetler oluşur.

Cinsel yönden; erkeklik hormonundaki düşüş ile cinsel isteksizlik ve beraberinde ereksiyon sorunlarında da artış olur. Yine ileri yaş ile birlikte erkeklerde de osteoporoz yani kemik erimesi de andropoz ile ortaya çıkar.

Erkekler içine kapanabiliyor

Andropoz erkeklerde 50 yaş üzeri erkeklerde görülür. Cinsel performansdaki düşüş de strese sebep olur. Erkekler çoğunlukla bu durumu içten içe sıkıntı yaptıklarından dışa vurumu da sert olabiliyor. Sürekli agresif tavırlarla herşeye sinirlenebilen bir kişilik sergilenir. Ani ve sert çıkışları ile psikolojik bozukluk görülmesi erkeklerin yakınlarınca çekilmez olarak ifade edilir.

Tanısı nasıl konulur?

İlk olarak basit kan tahlilleri ile erkeklik hormonundaki düşüş ve oran belirlenir. Kişinin kendini en iyi şekilde ifade etmesi önemlidir. Hastaya şikayetleri doğrultusunda üroloji uzmanının fiziksel muayenesi ile testislerde küçülme ve kıvamdaki yumuşaklık, aynı şekilde peniste küçülme, bunların dışında kas kitlesinde azalma gibi bulgular sayesinde anropoz tanısı konulur.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Erkeğin Korkulu Rüyası Andropoz Önlenebilir Mi?

Erkek menopozu ya da erkekliğin sonu olarak bilinen 'andropoz', 50 yaş sonrası erkeklerin yaşamını önemli oranda etkiler. Ani ateş basmalarından cinsel güç kaybına, unutkanlıktan eklem ve kas ağrılarına kadar birçok şikayeti de beraberinde getiren andropoz, erkeklik hormonu takviyesiyle kontrol altında tutulabilir. Ancak, bazı erkekler yaşadığı bu süreçten utanır ve doktora gitmektense kendini toplumdan soyutlamayı tercih eder.

İleri yaş erkeklerde testosteron yani erkeklik hormonundaki düşüş, andropoz olarak değerlendirilir. Bu durumda erkeklik hormonu tamamen ortadan kalkmaz. Buna ‘androjen yetersizlik sendromu’ adı verilir. Erkeklerde bu olay kadınlardaki gibi bıçak sırtı bir gelişim göstermemekte, sadece erkeklik hormonunun azalmasına bağlı olarak bazı belirtileri beraberinde getirmektedir.

Andropozun belirtileri nelerdir?


Andropoz, psikolojik- bedensel belirtiler ve cinsel şikayetlerle kendini gösterir. Andropozun psikolojik belirtilerinde depresif bir ruh hali, sinirlilik, kaygı, motivasyonda azalma ve kronik yorgunluk hissi öne çıkar. Hafıza da olumsuz etkilendiği için unutkanlık sorunları baş gösterir. Hastada var olan zihinsel bir problem andropozla tetiklenir.

Bedensel belirtilerinde ise ani ateş basmaları, yaygın kas ve eklem ağrıları, uyku ihtiyacının artması, halsizlik, işe konsantre olamama gibi durumlar gözlenir. Erkeklik hormonunun düşüklüğü sonrası libido denilen cinsel isteğin azalması görülen seksüel belirtiler arasındadır. Andropozda ereksiyon sorunlarına çok sık rastlanır. Erkeklerde ileri yaşın getirdiği osteoporoz durumları, yani kemik erimesi, andropozla ortaya çıkan durumlardan biridir.

Erkekler içine kapanabiliyor

Genellikle 50 yaşın üzerindeki erkeklerde görülen andropoz, seksüel performansta düşüklüğe bağlı olarak yıpratıcı bir strese neden olmaktadır. İçinde bulunduğu sıkıntıyı agresif hareketlerle dışa vuran hasta, olur olmaz her şeye sinirlenmeye başlar. Bu psikolojik bozukluk ise zamanla kişinin çekilmez bir hal almasıyla devam eder. Yaşadığı sorunlar nedeniyle bunalıma giren hasta, utandığı için doktora gitmemesi sonucunda kendini toplumdan soyutlayarak içine kapanabilmektedir.

Tanısı nasıl konulur?

Çok basit bir kan tahliliyle erkeklik hormonu düşüklüğü ve oranı tespit edilebilir. Hastanın şikayetleri dinlendikten sonra üroloji uzmanının yapacağı fiziksel muayenede testislerde bir ufalma, kıvamında yumuşama, peniste küçülme, genel kas kitlesinde azalma gibi bulgular andropoz belirtileridir. Muayene sonrasında da kan tahliliyle tanısı konulur.

Andropoz yaşı kaçtır?

Erkeklerde andropoz durumunun hangi yaşlarda ortaya çıkacağı her hasta için farklıdır. Bazı erkeklerde 50’li yaşlardan sonra, bazılarında ise 80’li yaşlarla birlikte andropoz belirtileri görülebilir. Her hastada andropoz belirtileri görülmediği için tedaviye de gerek olmayabilir.

Tedavisi nedir?

Hastaya erkeklik hormonu dışarıdan tablet, iğne ya da cilde yapıştırılan yavaş emilimli bantlar yoluyla verilerek andropozla ortaya çıkan bedensel belirtilerin düzeldiği, hastanın kendine güveninin geri geldiği, fiziksel ve konsantrasyon gücünün arttığı, cinsel arzudaki azalmanın kaybolduğu bilinmektedir.

Andropoz tedavisinde uygulanan erkeklik hormonunun hasta üzerinde olumsuz etkileri var mıdır?

Yaşın ilerlemesiyle prostat büyümesi adayı olan erkeklerde, dışarıdan erkeklik hormonu takviyesi sonucunda prostat kanseri riski de kendini göstermektedir. Prostat kanseri testosteronla beslenen bir kanser türü olduğu için bu hastalarda öncelikle erkeklik hormonunun yok edilmesine yönelik tedaviler uygulanır. Testosteron yüksekliğinin prostat kanserine yol açtığı ispat edilmemiş olsa da hastada tanı konulmamış bir prostat kanseri varsa, bu durum hastalığın alevlenerek çok hızlı ilerlemesine yol açmaktadır. Testosteron hormonu, iyi huylu prostat büyümesi riskini artırır. Ancak hastaların sıkı bir takip altında erkeklik hormonu takviyesi almalarında bir sakınca yoktur. Tedavide kullanılacak hormonun dozu hekim tarafından belirlenmelidir.

Andropozu önlemek mümkün müdür?


Andropoz, erkekler için önlenemez bir süreçtir. Hayatın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkan doğal bir gidişattır ve yalnızca hekim kontrolünde hayat kalitesini düşürmesine izin verilmeden yaşanması sözkonusu olabilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst