ERÜ hemşire robot üretti

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım, Hasta Bakıcı Mobil robot ürettiklerini söyledi.

Özellikle geceleri hastaları hemşirelerin yanlış ilaç vermesinin önüne geçmek üzere üretilen insana hiçbir türlü teması olamayan Hastabakıcı robotların hastalara gece içecekleri ilaçların tabletlerini dozacına göre veren Mobil robot ürettiklerini kaydeden Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım, İnsan duyulu robot ürettiklerini bunun için TÜBİTAK desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti.

7747.jpg


HASTA BAKICI ROBOT HASTALARA HATIR SORUYOR

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım, "Teknolojik gelişme her geçen gün Erciyes Üniversitesitemiz de günün şartlarına göre ilerliyor. Teknolojik imkânları insan faydası için kullanmak gerekiyor. Günümüz Türkiye’sinde Özel hastaneler hat safhada arttı. Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi olarak ‘Hasta Bakıcılığı Robotu üretmek için çalışıyoruz. Hasta Bakıcı Robotun yapacağı tek işlem hasta ile kesinlikle temas halinde olmayacak. Özellikle hastayı teskin edici sözlerle nasılsınız, bugün sizi iyi gördüm gibi hastaların moralini yükseltecektir. Bunun yanında Tıp Fakültemizde özellikle gece kalan hasta bakıcıları hemşireler, ilaç dozacı vermede ilaç tableti vermede yarı uykulu ilaç verdikleri için yanlış ilaç vermenin önüne Mobil Robot ürettik. Hastanın okuma yazma bilmemesi durumunda hastaya Mobil Robot devreye girip hastaya tam saatinde ilaç tabletlerini verecek. Mobil Robot’un hastaya ilacı vermesi için kesinlikle hastanın bilinci yerinde olması gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

MOBİL ROBOT ÇOCUKLARA ŞARKI SÖYLÜYOR

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yıldırım, “Çocuk hastalar için yine Mobil Robotumuzu buna göre de tasarladık. Kısa hikâyeler anlatan, şarkılar türküler söylüyor. Proje tasarlandı projelendirildi. Birkaç sektöre destekleyen firmalara başvuruldu. Desteklendi aktif olarak hastanemizde denemelere başladık. Mobil Robot için TÜBİTAK’a başvurmuştuk. Mobil Hastabakıcı Robot’un hastanede kullanılabilinir belgesi istendi. Bu belgeyi tamamladık. Tekrar iki aylık süreçte başvurumuzu yaptık. Şunda projemiz hazır Hastabakıcı Mobil Robot’umuz hazır. TÜBİTAK desteğini bekliyoruz.” dedi.

OSB’DE KOLLU ROBOTUMUZ BÜYÜK DESTEK GÖRDÜ

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım, “Organize Sanayi Bölgesinde Fabrikalarda üretilen bazalar hakkında bir çalışma yaptık. Üretimde eksikliklerin olduğunu, kalitenin çok düşük olduğunu evvela tespit ettik. Tam otomatik kayan bantlı robot kollar vasıtasıyla sistemi tasarlayıp kurduk. Üç ay içerisinde araştırma ve geliştirmeyi sağladık. Sanayi Bakanlığına başvurduk. Projemiz büyük destek gördü. 2011 Haziran ayında projemizi tamamladık. En büyük performansı ise mevcut yapı 8 operatörlü üretim hakkında 47 saniyede üretilen Bazay’ı kasa kısmını 22 saniyede Robotumuz üretti. Firmada Baza’nın çelik kısmı hala operatör esaslı üretiliyor. Bizim Baza ustası Robot ise dinlendiğini görüyoruz. Bunun nedeni ise hızının iki katına çıkmasından dolayı beklediğini gördük. Sektöre büyük bir kazanım sağladık. Sektör şuanda patent başvurusu yaptı. Bir Mobil Hastabakıcı robotu 6 milyona üretiyoruz.” diye konuştu

GÖRME ENGELLİLER İÇİN DE ROBOT ÜRETTİK

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yıldırım açıklamasını şu şekilde sürdürdü: Bu tür robotların insanlara yardım etmesi gerekiyor. Ülkemizde özellikle görme özürlü vatandaşlarımız çok fazla. Bunların mutlaka destek görmesi gerekiyor. İnsanlar maalesef belli bir süre destek verebiliyor. Görme engelli bir vatandaşımızın parka gidip gelmesi, markette alışveriş yapması, berbere gidip gelmesi, bu ihtiyaçları karşılayacaklar robotlar üzerinde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunu da tasarladık üretim aşamasına geldik. Robot 4 tekerlekli yine mobil özellikli ayarlanabilinir tenis kolu mevcut. Engelli kişi bunu boyuna göre ayarlayabilecek. Burada da sen sör teknolojisini kullanarak yapay zekâyı belirleyip Engelli vatandaşın haritasını belirlendiğinde robot ona göre programlayarak robotla birlikte engelli kişi markete, berbere, parka gidebilecek. Örneğin Kayseri park alış veriş merkezinde bimeks mağazasına gidelim dediğinde robot ile birlikte engelli vatandaş rahat huzurlu şekilde gidip işini görebilecek. Bu çalışmalar doktora düzeyinde çalışmalardır. İki diplomalı öğrencim var. Mekatronik temele sahip bu öğrencilerimle birlikte İnsan duyusuna sahip robotlar üretiyoruz. Bu teknolojiyi üretmek güzel bir şey. Ancak insana duyarlı robot olduklarını dikkate almak gerekir. İnsanlığa faydası olacak robotları üretmeye devam edeceğiz. Ülkemizde bu robotlar şimdiden talep görmeye başladı ve talep göreceği aşikârdır. İlk başta sistem pahalı olsa da seri üretimde bu pahalılık ortadan kalkacak.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst