Evde bakım maaşı alıyorduk ancak maaşın kesilebileceğini söylediler ne yapmalıyız?

MERHABA


anneannem iki yıldır felçli.evde bakım maaşı için başvuru yaptık.annem sgk sezonluk olarak çalışıyor.başvuru da bunuda bildirdik. anneannemin dosyasında evrakları ile mevcuttu.annemin çalıştığı saatlerde anneanneme kız kardaşim bakıyor. beş altı ay sonra sosyal hizm.geldiler baktılar incelediler gittiler.daha sonra maaş bağlandı.yaklaşık bir yıldır maaş alıyor.annemin sezonu bitince çıkış kağıdınıda götürüp verdik.şimdiye kadar herhangi bir problem çıkmadı.bugünde sosyal hizmetlerden gelip annemin çalıştığını ve sgk olduğundan maaşın kesilebileceğini ve şimdiye kadar ödenen maaşın faizi ile geri alınabileceğini söylemişler.kız kardeşimin üstüne alın demişler.sanki ne fark edecek o da o evde yaşıyor.gelir belli zaten.ne yapmamız gerekiyor bilmiyorum kafamız karıştı.yardımcı olursanız sevinirim.teşekkürler
 
Kurum şu sebepten sıkıntı etmiştir, şimdi anne hanım çalışıyor sezonlukta olsa çalışıyor neticede devlet parayı zaten baktığınız için veriyor yani anneye kurum derki "ben sana zaten para veriyorum ve bu parayı engelline bak diye onun bakım işlerini yap diye veriyorum ancak siz bakıcılık yaparken çalışıyorsunuz dolayısıyla maaşı almayı hak etmiyorsunuz" diye bir gerekçe gösterip maaşı kesebilir, burda en akıllı yolu zaten kurum size belirtmiş demişki evde yaşayan kişiye maaşı aktarın demiş, bende aynı şeyi öneriyorum, shçek gelip eve baktığında bakıcıyı hastasının yakınında yanında bulmak ister ancak anne çalışıyor burda biraz sıkıntı etmişlerdir ivedi olarak bakıcıyı evdeki kişiyle degiştirin bütün sorunlar kapanacaktır.
Ayrıca bu parayı geri alma işine gelince bu maaşta bi gelir kriteri var normalde anne çalışmıyorken 423 liralık kişi başına düşen gelir aşılmayıp sezonlukta olsa çalışırken bu kriter aşılmışsa evet kurum o zaman sizden o süreçlerdeki parayı faiziyle alma hakkına sahip.
Şimdi sizden şunları ögrenmek istiyorum sorularıma yanıt verirseniz durumunuzu daha detaylı görmüş oluruz;

1- Anne işe başlayınca kuruma mevcut gelirimize X kadar bir gelir daha eklenmiştir diye belirttiniz mi?
2- Anne çalışmadan önceki ve çalışmaya başladıktan sonraki gelirleriniz ne kadar?
3- Evde kaç kişi yaşıyorsunuz
 
merhaba

1- maaş bordrosu verildi.dosyada mevcut.
2- annem çalışmadığı zaman gelirleri 1.000 tl( babamın emekli maaşı) annemin maaşı sezonda 715. tl
3- evde anneannemle beraber 4 kişi yaşıyor.

yardımlarınız için çok teşekkür ederim.allah razı olsun sizden.
 
Yani anne çalışmadığı zaman gelir 1000 lira evde 4 kişi olunca anne çalışmayınca kişi başına düşen gelir 250 lira ve maaş ve maaşa engel yok.
Ancak anne çalışınca 1000+715=1715 lira yani 1715/4= 428 lira dolayısıyla 423 liralık kısım aşılıyor ve shçek doğru tespit etmiş anne sezonluk işe başlayınca maaş gelir kriterini aşmanızdan mütevellit kesilecektir.
 
Sezonluk derken kaç ay çalışıyor anneniz? Çünkü yıllık gelirin ortalmasına gore aylık miktar bulunur. Diyelim ki anneniz 1 sene içinde 3 ay çalışıyor. Bu durumda aldığı aylıkların toplamını yıllık gelir gibi düşünüp aylık ortalamasını bulacaksınız. Böyle bir durumda da kişi başına düşen aylık miktar olan 423 TL2yi geçmez. Burada sorun yok yani Mehmet.
Sorun bakıcının çalışıyor olmasında. Çünkü bakıcıya 7/24 saatlik bakım hizmeti sağladıgı gerekçesiyle ücret veriliyor. Bu durumda sezonluk çalıştıgında bakım hizmeti verdiği saatlerin degerlendirilmesi gerekiyordu. Burada kurumun da hatası var yönlendirme konusunda. Ta o zamanlardan bakıcının değiştirilmesini isteyebilirler ya da bakım hizmetinin sezonluk çalışma durumunda yeniden hesaplanmasını talep edebilirlerdi.
O yuzden tavsiyem bunu gidin kurumla konuşun, bakıcının sezonluk çalışma sırasında bakım hizmetini aksatmadıgını 7/24 saatlik bakım hizmetini gerçekleştirdiğini ve tüm bakım hizmetini kendisinin sagladıgını belirtsin. Bunu da kuruma soylediğinizi belirttiğinizi soyleyin. Ama illa sorun olarak goruluyorsa bakıcı değişikliği talebinde bulunun o zaman da.
 
Teşekkür ederim kalem ancak senin mesajın üzerine şimdi kurumu aradım 3 ay çalışmış olsa sezon ortası yada degişik süreçlerde dedim kurum yönetmelikte hesaplamalarının aylık süreçler üzerinden olacağını senelik bir hesaplama olmadığını ve mevzuat dışına çıkılmayacağını belirtti, ayrıca senede 3 ay çalıştıklarında gelir düzeyi maaşı almayı engelliyorsa maaş kesilmesi gerekiyor ve daha sonra işten ayrıldığında gelir şartları maaşı almaya uygun olunca yeniden başvurup maaşı almaya devam edebileceklerini söyledi.
Şimdi benimde yorumum genel anlamda mantık dahilinde seninle aynı ancak kurum yada memur yönetmelikle hareket edince bizim yorumumuz mantık dahilinde olsada kabul görmüyor.
 
benim malül emeklik maaşım eklenise kardeşlerimin bakım parası kesilirmi

bana yardımcı olurmusunuz biz 3 kardeşiz 3müzde engelliyiz 2 kardeşim bakım parası alıyor 3 aylıklarıda var annemde 750 tll emekli maş alıyor ablam vasisimiz malül emeklik için baş vurcak eğerki olursa malül emekli kardeşlerimin bakım parası kesilirmi yoksa çıkacak kanunu beklesinmi yardımcıolursanız çok sevinirim
 
2012 yılı ilk altı ayı için bakım ücretinde kişi başı gelirin 423.00 TL yi geçmemesi gerekiyor. Bu rakam geçilmiyorsa maaşınız kesilmez, geçilirse kesilir.
 
gec anlamamdan dolayı özür dilerim hali bey yani bu durum kesinti olmaz daha çık olarak anlatırmısınız yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim
 
Mehmet, yıllık gelirin aylık ortalaması esas alınır. Kurum'dan sana niye öyle cevap vermişler bilemem:)
Aylık ortalama diye geçiyor Yönetmelikte çünkü. Ayrıca shcek evde bakım görüşlerinde bu konuyla ilgili bakmıştım. Tekrar taratma bana:)
 
İlgili Yönetmelik bakıma muhtaç özürlü tanımını oku bi. Orada her türlü gelirinin toplamının aylık ortalaması diyor.
Bir de şuradan altlarda (İzmir 18.07.2008) ve (Tunceli 16.09.2008) görüş yazılarını oku. Ben kopyalayamıyorum. Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü | Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı | Evde Bakım Hizmetiyle İlgili İllerden Gelen Talepler Doğrultusunda Verilmiş Olan G

Yönetmelik ayrıca şöyle der:

c) (Değişik:RG-23/10/2007-26679) Bakıma Muhtaç Özürlü: Bu Yönetmeliğin uygulanmasında, özürlülük sınıflandırmasına göre ağır özürlü olduğu belgelendirilenlerden; günlük hayatın alışılmış, tekrar eden gereklerini önemli ölçüde yerine getirememesi nedeniyle hayatını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede düşkün olduğu, her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olduğu bakım raporu ile tespit edilenleri,

Zaten görüş yazılarında da bu maddenin yorumlanışı var.
 
Evet uygulamada şüpheye düşülmüş konularda 9.madde sözünü ettiğimiz konuyu dile getirmiş ve yıllık ortalama alınması gerektiğini okumuş. Hasılı senin de dediğin gibi yıllık geliri 12 aya bölüp hesaplamayı bu yönde yapmaları gerekiyor ancak kurum beni yanlış yönlendirmiş oldu sende düzelmiş oldun.
 
İnan kurumlardaki çalışanlar bazen öyle saçmalıyor ki. Allahtan mevzuatı karıştırınca çözülüor bir bir. Ben de tereddüte düşünce iyice araştırmıştım. O yüzden eminim.
Böyle birlikte el ele sorunları çözüoz işte memurlara mahkum değiliz:)
 
Burada nereye anlamadınız? Soruda cevapta gayet açık ve kabul edilebilir. Soruda net olmayan gelirler nasıl hesaplanacak denilmiş. Cevapta ise onların aylık ortalamalaarı hesaplanır denmiş. Net gelirin aylık ortalaması değil net olmayan gelirin aylık ortalaması. Bir yıl içinde 600 tl net olmayan gelir alınıyorsa bunu yıla / aya yayarak hesaplayacaklar. Net olmayan gelir yıllık 600 TL. Aya bölündüğünde 50 TL eder bunu net gelire katıp hesaplayacaklar. hepsi bu.

 
Geri
Üst