Evlenme ikramiyesi, evlenme ödeneği, ölüm yardımı veya cenaze ödeneği

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Evlenme İkramiyesi (5434 sayılı Kanuna göre)

Evlenmeleri nedeniyle, dul ve yetim aylığı kesilen; eşlere, kız çocuklara, ana'ya bir defaya mahsus olmak üzere, almakta oldukları dul ve yetim aylıklarının on iki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenmektedir. (Makam veya yüksek hakimlik ile temsil yada görev tazminatları hariç)

Evlenme İkramiyesi = Hak sahibinin almakta olduğu aylık x 12

Evlendikten sonra bir yıl geçmeden boşanan veya evliliklerinin butlanına (sona ermesine) veya feshine karar verilenlere yeniden aylık bağlanması halinde ödenen evlilik ikramiyesinin on iki aydan eksik süreye ait kısmı tahsil edilinceye kadar aylıkları ödenmeyecek,

Ancak, on iki aydan önce eşlerinin ölmesi nedeniyle dul kalanlar için bu bekleme söz konusu olmayacaktır.

Evlenme Ödeneği (5510 sayılı Kanuna göre)

5510 sayılı Kanuna göre ölüm aylığı alan kız çocuğunun, evlenmesi nedeniyle gelir veya aylıklarının kesilmesi durumunda almakta olduğu aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak ödenmektedir. Aylık veya gelirde bulunan, diğer hak sahiplerinin aylık veya gelirleri ise evlenme ödeneği verilen iki yıllık sürenin bitimine kadar yükseltilmemekte, bitim tarihi itibariyle yeni oranlarına yükseltilmektedir . Evlenme ödeneği alan hak sahibinin aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde yeniden hak sahibi olması halinde, iki yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmaz, bu durumda olanlar 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır.

Evlenme Ödeneği = Kız Yetimin almakta olduğu ölüm aylığı x 24

Ölüm Yardımı (5434 sayılı Kanuna göre)

Emekli, adi malûllük veya vazife malûllüğü aylığı alanların ölümü halinde, sağlığında beyanname ile gösterdiği kimseye, eğer beyanname vermemiş ise ailesine, almakta olduğu emekli aylığının bir aylık tutarı ölüm yardımı olarak ödenmektedir.

5434 sayılı Kanun kapsamında ödenen en az ölüm yardımı tutarı 01/07/2012 tarihinden itibaren

Ölüm Yardımı = (1500+8000=) 9500 X 2 X 0,071589 = 1.360,191 TL olarak uygulanmaktadır.

Ödenen aylık, bu tutardan fazla olduğu takdirde; emeklinin bir aylığı ölüm yardımı olarak ödenecektir.

Makam, yüksek hakimlik ile temsil veya görev tazminatları ile kadrosuzluk tazminatları ölüm yardımı tutarına dahil değildir.

Ölüm yardımı,

1-Emeklinin sağlığında verdiği beyannamede gösterdiği kimseye,
2- Beyanname vermemiş ise eşine,
3- Eşi yoksa çocuklarına,
4- Eşi ve çocukları yoksa ana ve babasına,
5- Ana ve babası da yoksa kardeşlerine,
6- Kardeşleri de yoksa, yapılacak ölüm yardımı tutarını
geçmemek üzere, fatura tutarı kadar, masrafları kendilerinin yaptığını belgeleyenlere ödenmektedir.

Cenaze Ödeneği (5434 sayılı Kanuna göre)

İlk defa 01/05/2008 ve daha sonraki tarihlerde kamu görevlisi olanlar bakımından hak sahiplerine sigortalıların görev yaptıkları kurumları tarafından ilgili mevzuat gereği ölüm yardımı hariç cenaze gideri, cenaze nakil gideri ödeneği veya bu mahiyette bir ödemenin yapılması halinde, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından cenaze ödeneği ödenmemektedir.

Yeni düzenleme ile malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken vefat eden emekli sigortalılar veya en az 360 gün prim ödemesi bulunan sigortalıların hak sahiplerine cenaze ödeneği ödenmektedir.

Cenaze ödeneği, sırasıyla sigortalının eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilmektedir. Cenaze ödeneğinin sayılanlara ödenememesi ve sigortalının cenazesinin gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırılması durumunda, belirtilen cenaze ödeneği tutarını geçmemek üzere belgelere dayanan masraflar, masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenmektedir. Cenaze ödeneği, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden ödenmektedir.

SGK Rehberi
 
Tekerlekli Sandalye
Üst