Fazla Mesai Muvafakatnamesi

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Yeni yıl, bütçe çalışmaları, yeni parametreler, yeni uygulamalar derken, yeni yıl için idari para cezaları da arttı. Takibi yıllık olarak yapılan rutin işlerin de atlanmaması bu açıdan önemlidir. Bunlardan biri de her yıl fazla mesai yapacak personellerle imzalanan Fazla Mesai Muvafakatnamesi dir.

Çalışma hayatını düzenleyen 4857 Sayılı İş Kanunu gereğince fazla mesai işçi ve işverenin onayı olmadan yapılamaz. Bu durum fazla çalışmayı düzenleyen madde 41 de belirtilmiştir:

“Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir.”


İşçinin onayını almak için genel uygulama her sene başında işçinin o takvim yılı için fazla mesai / fazla çalışma yapmayı onayladığını gösteren bir muvafakatname imzalatılmasıdır. Her yılbaşında alındığı için geçerliliği 1 yıl olacaktır. Alınan muvafakatname sayesinde işçi belirtilen dönem aralığında fazla mesai yapmayı yasal sınırlar çerçevesinde kabul etmiş sayılır. Ama bu onay, işçinin yasada belirtilmiş süre sınırını aşmasına imkân vermez.

İş Kanunu 41. maddede belirtildiği üzere;

Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda iki yüz yetmiş saatten fazla olamaz.”

İşçi onay vermiş olsa dahi yasal olan süreden daha fazla çalıştırılamaz. Aynı zamanda;

18 yaşını doldurmamış işçiler
Gebe, yeni doğum yapmış ve çocuk emziren işçiler
Kısmi süreli çalışan işçiler
Sağlığının elvermediğini belgeleyen işçiler
onay vermiş olsa bile işveren tarafından fazla çalışma yapmaya zorlanamaz.


İş Kanunu madde 41’de düzenlenen bu hükümlere uymama durumunda madde 102 c bendinde belirtilen idari para cezası uygulanmaktadır.

“c) 41 inci maddesinde belirtilen fazla çalışmalara ilişkin ücreti ödemeyen, işçiye hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında kullandırmayan, fazla saatlerde yapılacak çalışmalar için işçinin onayını almayan işveren veya işveren vekiline, bu durumda olan her işçi için iki yüz doksan beş (295) Türk Lirası idari para cezası verilir.”

http://iskanunu.com/portal/wp-conte...ZLA_ÇALIŞMA_ONAYI_ALINMASI_DİLEKÇE_ÖRNEĞİ.pdf


Selam Arkadaşlar,

Aranızda benim gibi yukarıda örneği bulunan fazla çalışma onayı vermiş olanlar varsa ve bu fazla çalışma şartları sağlığınızı olumsuz olarak etkilemeye başladıysa vermiş olduğunuz imzaya rağmen ( muvakkatiniz alınmış olsa dahi) devlet hastanelerinden alacağınız sağlık kurulu raporuyla kanıtladığınız zaman fazla mesaiye kalmakta zorlanamıyorsunuz yani bir çeşit işvereniniz zor durumda kalmış olsa dahi siz sağlığınızı dikkate almış oluyorsunuz. Ben de daha yeni öğrendiğim bu bilgiyi yıllardır fazla çalışma yapmaktan dolayı hayli yıpranmış bir çalışan olarak sizlerle paylaşmak istedim.

Aktif çalışma yaşamı içinde yeraldığınız sürece haklarınızı biliniz ve mağdur olmayınız dileklerimle...
 
Tekerlekli Sandalye
Üst