Fazladan yatan primler fazla emekli maaşı almama neden olur mu?

Ssk başlangicim: 01/03/1997- %45 raporumu aldiğim tarih:2004 prim günüm:5500 halen özel sektörde çalişiyorum.haliyle sigortam yatmaya devam ediyor.nezaman emekli olurum?emekli maaşimda eksilme olurmu acaba prim dolduğu halde yatmaya devam ettiği için?veya tam tersi fazla yatan primler emekli olduğumda maaşa etki edermi?cevaplariniz için şimdiden teşekkür ederim.
 
Merhaba mb42,

Ben de ilk öğrendiğimde çok şaşırmıştım ve nasıl olur diye düşünmüştüm ama maalesef Prim ödedikçe emeli aylığı düşüyor ve benimkisi özellikle engelli emekliliği olacağı için Sayın SGK uzmanı Resul Kurt bana bir an önce yani 3600 günü doldurur doldurmaz emekli olmam gerektiğini daha fazla prim gün sayımın olmasının bana emekli maaşımda bir artı yerine tam tersi bir eksi olarak etki edeceğini açıklamıştı. Yani toplamda 3600 e ihtiyacım vardı ve ben 4000 gün dahi olsa daha düşük emekli maaşı alacağımı kesin olarak öğrendikten sonra bu duruma üzülmüş ve çalışma hayatına emekli olarak ( SGKD primi ödeyerek ) devam etmem gerektiğine karar verdim.

Biliyorum saçma ve çok ilginç bir uygulama ama böyle bir uygulama var. Bir an önce emekli olmaya çalışın siz de...

Sağlıcakla kalın,
 
Prim ödedikçe emekli aylığı düşüyor !

SSK’lı (4/a’lı) veya Bağ-Kur’lu (4/b’li) olarak çalışanlar, ne kadar çok çalışır ve prim öderlerse, bağlanacak emekli aylıkları o kadar düşük oluyor.


Başka bir anlatımla, “az çalışan çok, çok çalışan az” emekli aylığı alıyor.

Diyeceksiniz ki; “İnanılır gibi değil”.

İster inanın ister inanmayın, mevzuat ve uygulama böyle!..

NİÇİN BÖYLE?

Siz sormadan, ben anlatayım.

SSK’lı (4/a’lı) bir ücretlinin veya Bağ-Kur’lunun emekli aylığı; “Aylık bağlama oranı X Ortalama aylık kazanç” formülüne göre hesaplanıyor.

Demek ki aylık bağlama oranı ve ortalama aylık kazanç yüksek olduğu ölçüde daha fazla emekli aylığı bağlanıyor. Bu da ücretlinin prim tutarı ve prim ödeme gün sayısı ne kadar yüksekse, o kadar fazla aylık bağlanacağı anlamına geliyor.

Emekli aylıklarının hesaplanmasında “üç dönem” var.

- Birinci Dönem: 31.12.1999 günü ve öncesinde prim ödeyenler,

- İkinci Dönem: 2000 -30.09.2008 arasındaki çalışmalar ve prim ödeyenler,

- Üçüncü Dönem: 1.10.2008 ve sonrasındaki çalışmalar ve prim ödeyenler.

Bu dönemlerden üçüncüsüne göre, her hal ve koşulda, en düşük emekli aylığı bağlanıyor. Adlarına (aylık 2.500 liradan az kazanç bildirilerek) prim ödendiği her ay, ileride alınacak emekli aylığı düşecek.

Nasıl fıkra gibi değil mi?

İsterseniz somut bir örnek verelim;

Şu anda en düşük SSK emekli aylığı olarak yaklaşık 663 TL bağlanıyor. Oysa bundan bir yıl önce, en düşük emekli aylığı olarak yaklaşık 670 TL bağlanıyordu. Oysa makul olan, en düşük aylığın azalması değil artması yani 2011’de en düşük emekli aylığı olarak bağlanan 670 TL’nin bu gün 720-750 TL olarak bağlanması olmalıydı.

Dönüp bakıyoruz; özellikle 1 Ekim 2008 sonrasında, çalışma süresi arttıkça, bağlanacak “emekli aylığı” daha düşük oluyor!

ASGARİ ÜCRET İLE 3 KATI AYNI

Mevcut sisteme göre, “asgari ücret alan birisi” ile “2.000 TL ya da 2.500 TL ücret alanın”, emekli olması halinde bağlanacak emekli aylığı değişmiyor.

Bu uygulama, ücretin düşük gösterilmesi şeklinde “kayıt dışı istihdamı” da teşvik ediyor. Bazı işverenler, örneğin 2.500 TL ücret alan işçisine “Evladım bordroda asgari ücretten göstermemle 2.500 TL’den göstermem emekli aylığını etkilemiyor” diyebiliyor. İşçi o aşamada olayın “kıdem tazminatı” boyutunu da düşünmediğinden ya da iş bulmak ciddi bir sorun olduğundan, sesini çıkarmayabiliyor.

ERKEN EMEKLİLİĞE TEŞVİK

Mevcut sistem işçileri erken emekliliğe teşvik ediyor.

İşçi emekli oluyor, kıdem tazminatını alıyor. Ardından başka bir işyerinde ya da aynı işyerinde, destek primine tabi olarak hem emekli aylığı hem de ücret alarak çalışıyor.

Oysa sistem geç emekli olmayı ve çalıştıkça daha fazla emekli aylığı bağlanmasını sağlayan ve özendiren bir sistem olmalı.

Şükrü Kızılot/Hürriyet
 
iyi akşamlar benim primim doldu ama 17 yılı daha dolduramadım.2014 yılının 3. ayında doluyor ozaman emekliliği hakediyorum.bu durumda etkilermi maaşım yine düşermi?
 
Emin olmamakla birlikte hizmet yılı dolmadığından fazla yatan primlerin bir zararı olmadığını dşünüyorum. Ama dediğim gibi emin değilim tam olarak. Konu hakkında bilgisi olan arkadaşımız var mı?
 
Sn Mb42,

Bu sadece işçi statüsünde çalışanlar için değil, memurlar içinde geçerlidir...Emekli olduğunuz vakit hangi statüde çalışırsanız çalışın maaşınız düşer...

Ancak işçi statüsünde çalışanların kıdem tazminatının yıllık tutarları en yüksek düzeyde çalışan memurun ücreti baz alınarak hesaplanır ancak iki üç yıldır memur maaşlarına zam oranları az yansıdığından kıdem tazminatı yıllık tutarları da geçmiş yıllara nazaran cüzi oranda fark olur...Önceleri kıdem tazminat tavanlarının yüksek olması insanları daha fazla çalışmaya iterdi daha yüksek tutarlarda ücret alabilmek için ancak son zamanlarda tavanlarda belirgin artışın olmaması nedeniyle vakti gelince emekli olmak avantajlıdır...

Sağlıcakla ve esenlikle kalmanız temennilerimle...
 
Mavi balina kardeşim benim %45 raporum olduğu için 17 yıl ve 3920 güne tabiyim.şuanda prim günüm 3920 günü geçti ama sene daha dolmadı.Sssk başlangıcı 1997 olduğu için 17 sene 2014 yılında doluyor.Seneyi doldurmama daha bir yıl var.şuanda çalişmaya devam ettiğim için haliyle primlerimde yatıyor.seneyi doldurana kadar 5900 gün olur herhalde yanı 2000 gün fazla yatmış olacak.Bu durum emekli maaşıma etkisi olurmu?
Şimdiden teşekkürler vereceğiniz cevaplar için..
 
Sn, mb42,

Emekli olabilmek için vergi indiriminin haricinde (01.10.2008'den sonra girenler için vergi indirimi mecburiyeti kaldırılmıştır) PRİM ve HİZMET koşullarınız gerekir...Tüm engelli olan kişilerin tamamına yakını prim koşulunu fazlasıyla sağlarken hizmeti beklerler...Çünkü Prim ve hizmet koşulunu birlikte taşımaları gerekir...Çalışmışlığınızın engelli emekliliğinde maaş bağlanırken bir miktar katkısı da olacaktır...Yalnız emekli olduğunuzda aldığınız maaş çalıştığınız kadar olamayacak ancak sürekli değişen koşullar bazı hakları da zamanla kısıtlıyor...Sizin yerinize karar veremem, herkesin yaşam koşulları farklı ama süre dolduğunda emekli olmak bana mantıklı geliyor...

Sağlıcakla ve esenlikle kalmanız temennilerimle...
 
slm pekı arkadslar sımdı ben bu dedıklerıneze gore ne yapmalıyım benım 2024 te yılım dolcak erken emeklılık ıcın 1400 gunum eksık sadece buda 4 sene yapmıyo gerıye kalan 6 sene de prım yatırmıyımmı yatırmıyımmı ?
Bıde bır soylentı var emeklı olurken son 3.5 seneye bakıyorlarmıs gosterılen prım yuksekse ona gore emeklı maasın yuksek oluyormus bunun aslı varmı.
 
Yapılacak şey belli. Eksik primleri dolduracaksınız. Son yedi yıl içinde en fazla prim hangi kuruma yatırılmışsa o kurumdan emekli olunur.
 
Peki fazla prim konusu, bana 4000 gun lazim sadece fazlasi bana zararmi yararmi ?
2500 prım gunum fazla olcak
 
Son düzenleme:
Geri
Üst