Felçli Hastaların Umudu Yürüme Robotu

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kocaeli'nde özel bir hastanede kullanıma sunulan yürüme robotu, felçli hastaların umudu oldu.

Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilatasyon Merkezi'nde hizmete giren yürüme robotu ile ilgili bilgi veren Başhekim Dr. Ertunga Öney, robotun felçli hastaların tedavisinde önemli bir adım olduğunu söyledi. Öney, "Robot, beyin ve omurilik hasarlarına bağlı felç geçiren ve rehabilitasyona ihtiyaç duyan hastalara hizmet verecek. Yöntem; beyin felci, omurilik yaralanması, beyin yaralanması geçiren, beyin ve omurilik tümörü bulunan hastaların yanı sıra spastik özürlü çocuklar ve multiple skleroz (MS) hastalarının

özellikle erken dönem tedavilerinde önemli rol oynuyor" dedi.

Robottaki bilgisayar programı sayesinde hastanın yürüme hareketlerini hatırlayıp yaptığını anlatan Öney, "Bacaktan beyne, 'Yürüme hareketi bu şekilde yapılır' komutu gidiyor. Bu sayede beyin tekrar bacaklara komut vermeye başlıyor.

Bu cihaz sadece yürümede kullanılmıyor. Oturamayan hastaların oturma dengesinin sağlanmasında da faydalı oluyor. Kasılması olan hastaların aşırı kasılmalarının hafiflemesini sağlıyor. Dünyada ve Türkiye'de çok az merkezde bulunan önemli bir cihaz" diye konuştu.

2010 yılında beyin damarlarının tıkanması üzerine yürüyemeyen ve günlük faaliyetlerini yapmakta zorluk çeken Mevlüt İrican, bu robot sayesinde tekrar yürümeye başladı. 3 hafta süren tedavinin ardından yürümeye başladığını belirten İrican, "Sağ tarafıma inme indi. Robot sayesinde tekrar yürümeye başladım. Ağrı ve sızı olmadan egzersiz yapıyorum" şeklinde konuştu.

Robota bağlanan hasta önce askıya alınıyor. Ayaklara bağlanan cihazlar hastayı yavaş yavaş altından akan yürüme bandına indirdikten sonra, periyodik olarak ayakları hareket ettirerek hastanın yürümesini sağlıyor.

Hastane yetkilileri 12 seans sonrasında felçli hastaların yürümeye başladıklarını, tedavi ücretlerinin ise cazip olduğunu ifade etti

Haber Fx
 
F

Fırtına

Guest
Felçli Hastalara İyi Haber

12259679.jpg



Felçli hastaların yürüme tedavilerinde kullanılan robot Türkiye’de!

ROMATEM FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON HASTANELERİ

Romatem hastaneleri bir ilke daha imza attı. Felçli hastaların yürüyüş tedavilerinde kullanılan LOKOMAT isimli robot, ROMATEM gruba bağlı Samsun ve Kocaeli Hastanelerinde hastaların hizmetine sunuldu.

LOKOMAT NASIL ÇALIŞIYOR?

Lokomat’ın gerçek zamanlı kontrol yazılımı hastanın bacaklarını normal yürüme paternindeki sıra ve doğal akışla hareket ettirmede görev alır.

Yürümede rol alan dört eklemin her biri Lokomat yazılımları tarafından sürekli kontrol edilmektedir. Bu sürekli kontrol sayesinde her eklemin önceden belirlenmiş yürüme normal paternine uygun şekilde hareket etmesi ve hastanın yürüme bandı üzerinde doğal şekilde yürümesi sağlanmaktadır.

Kalça ve diz ekleminde yer alan bilgisayar kontrollü motorlar yürüme bandının hızına uygun şekilde senkronize olarak çalışmaktadır. Bu eklem yapılarında yer alan güç ölçüm alıcıları hasta ile Lokomat arasındaki etkileşimin uyumlu olup olmadığını sürekli kontrol altında tutmaktadır.

Lokomatın ağırlığı raylı sistemler aracılığı ile alınmakta ve hasta normal yürüyüşte var olan vertikal harekete izin veren düzenek sayesinde tümüyle fizyolojik normal yürümeye uygun bir salınım hissetmektedir.

LOKOMAT NİÇİN EN İDEALİ?

Lokomat yürüme sisteminin başarısının ardında uzun yıllar süren bilimsel araştırmaları, mühendislik çalışmaları ve farklı disiplinlerden ekip çalışması yatmaktadır.

Lokomat, ROMATEM gruba bağlı hastanelerde olduğu gibi dünyanın prestijli hastane ve üniversitelerinde de başarı ile kullanılmakta ve her geçen gün popularitesini ve bilinirliğini artırmakta, fizyoterapistler ve doktorlar kadar hastalar ve ailelerinin de övgüsüne mazhar olmaktadır.

LOKOMAT’IN KULLANILDIĞI HASTALIK GRUPLARI

Kısmi Felç

Belden aşağı felç

Boyundan aşağı felç

Parkinson

Tüm yürüme bozuklukları

Denge-koordinasyon bozuklukları

Spastik çocuklar

LOKOMAT İLETİŞİM HATTI

'Hayat Harekettir' sloganıyla altı yıldır nitelikli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hizmeti sunan ROMATEM hastanelerinin uzman hekimlerinden, LOKOMAT hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Samsun ve Kocaeli hastaneleri LOKOMAT iletişim hattı;

0.362 (Samsun) veya 0.262 (Kocaeli) 444 2 387 (FTR)


romatem.com
 
Tekerlekli Sandalye
Üst