Felçliler İçin Geliştirilen Tek RMC Robotik Mobilizazyon Cihazı

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,021
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Yirmiden fazla omurilik felçlisi onlarca fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının görüşü alınarak Necati Hacıkadiroğlu ve ekibi tarafından tasarlanan %100 Türk yapımı "Rek RMC Robotik Mobilizazyon Cihacı" adı verilen ürün geliştirildi. Ürünün patentini alan Necati Hacıkadiroğlu yaptığı açıklamada önümüzdeki günlerde Tek RMC'nin seri üretimine geçileceğini açıkladı...

Robotik Mobilizazyon Cihazı Tek RMC Tam Olarak Nedir?

robotik-mobilizazyon1.JPG



Tek RMC kollarını kullanabilen yürüme engelli bir insanın, dışarıdan yardım almaya gerek duymadan, tamamen kendi başına kısa bir sürede giyebileceği, ayağa kalkabileceği ve gezebileceği bir cihazdır. Kullanıcılarının ev, ofis ve alışveriş merkezi gibi iç mekanlardaki günlük işlerini tek başlarına yapabilmesine yardımcı olur. Tek RMC uzun yıllardır kullanılan tekerlekli sandalyelere alternatif değildir, aksine her açıdan farklı ve tamamen yeni bir bakış açısıdır.

Arkadan Binilme

robotik-mobilizazyon2.JPG


Tekerlekli sandalyelerin temel sorunlarından biri önden binilmesidir. Bu önemli bir sorundur, çünkü, bir insan nerede oturuyor olursa olsun, (örneğin bir koltuk,yatak, tuvalet ya da sandalyede) her zaman vücudunun ön tarafı boşta ve arka tarafı doludur. Bu yüzden omurilk felçli insanların, oturdukları bir yatak ya da koltuktan tekerlekli sandalyeye geçebilmeleri için, vücutlarını kolları ile kaldırarak kendilerini geçecekleri diğer sandalyeye atmaları gerekir. İşte bu atma hareketi özellikle daha ileri yaştakiler ve kilolu felçliler için zor ve tehlikeli, üstelik dışarıdan yardım almadan yapılması genellikle mümkün olmayan bir harekettir. Öte yandan Tek RMC’ye önden binildiği için, oturur durumdaki kullanıcı Tek RMC’yi rahatlıkla kendisine doğru çekerek cihaza binebilir. Bu sayede Tek RMC’ye binme ve inme çok daha kontrollü ve dengeli bir şekilde yapılmış olur.


Ayağa Kaldırma ve Sağlık

robotik-mobilizazyon3.JPG


Omurilik felçli insanlar, her gün, ortalama bir saat kadar ayakta durma egzersizi yapmalıdırlar. Bu egzersiz, vücut sağlıklarının korunması açısından hayati önem taşır. Mevcut ayağa kaldıran cihazlar ya çok yavaştır; ya da kulanıcıların fazla enerji harcamalarını ve başkalarından destek almalarını gerektirir. Tek RMC ile kullanıcılar sabah yataktan kalktıkları andan itibaren, başka hiç kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan cihaza tek başlarına biner, ve tek başlarına ayağa kalkarlar. Günlük işlerini ayakta ve rahatça yaparken, hayati önem taşıyan günlük egzersislerini de fazlasıyla yapmış olurlar.

Doğru Duruş Pozisyonu

Ayakta hareket edebilen, ayağa kaldıran tekerlekli sandalye ve benzeri motorlu cihazlar,genellikle kullanıcılarını tam dik olarak ayağa kaldıramazlar. Uzun bacak yürüme cihazı benzeri yürümeye yardımcı aparatlar ise ancak walker ya da bastonlar yardımı ile kullanılabilir. Kullanıcı, dengesini elleri ile tutunduğu bu dayanaklar sayesinde sağlamaya çalışır. Tek RMC ise kullanıcısını, tam dik olarak ayakta tutar ve ellerin boşta kalmasını sağlar. Her yere ulaşabilmesine olanak sağlayan duruşu ve serbest kalan elleri sayesinde kullanıcılar yemek pişirmek, bulaşık yıkamak, ütü yapmak gibi birçok gündelik işi kendileri için düzenlenmemiş mekanlarda rahatlıkla yapabilirler. Tepsi taşımak gibi iki el de dolu iken hareket etmeyi gerektiren işleri ise Tek RMC’nin uzaktan kumandasını kullanarak zahmetsizce yaparlar. Ayrıca günlük yaşamlarında diğer insanlarla aynı göz hizasında olmanın keyfine varabilirler.

Boyutlar

Tek RMC, halihazırda dünyadaki en küçük boyutlara sahip tekerlekli ayakta taşıma cihazıdır. Cihaz yalnızca 36 cm genişliğinde ve 62 cm uzunluğundadır. Sahip olduğu bu boyutları ile, zeminde küçük bir tekerlekli sandalyenin bile 1/3’ü kadar alan kaplar. Bu sayede kullanıcılar ortalama 60 cm genişliğe sahip olan tekerlekli sandalyeler ile sığamadıkları birçok dar yerden rahatlıkla geçebilir. Ev ve ofislerinde,diğer cihazlar ile ulaşamadıkları yerlere rahatlıkla ulaşabilirler. Küçük boyutlarına rağmen Tek RMC son derece dengeli bir cihazdır. Kullanıcıları denge noktalarından kavradığı için denge bozulmasına yol açabilecek yanlış kullanımlara ve istemsiz hareketlere her koşulda engel olur.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,505
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Oldukca başarılı bir ürün olmuş. Basında okuduğum haberlere göre henüz seri üretime geçilmemiş. Bu nedenlede ürünün satış fiyatı belli değil sanırım. Burda ürünün kullanılışlı olmasının yanı sıra en önemli faktörlerden biride fiyatının makul olması.
Dilerim çok astronomik bir fiyatı olmaz.
 

sinandeniz

Üye
Üye
Katılım
May 23, 2010
Mesajlar
890
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
güzel bir ürüne benziyo lakin nekadardır ki acaba fiatı ?
 

YELTENLI

Üye
Üye
Katılım
Ocak 18, 2012
Mesajlar
10
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Büyük ihtimalle bizim alamıyacağımız bi fiyatı olur...Malum SGK ödemez...Ödeyecek olurlarsada bir sürü detay istenir.Biz anca seyrederiz...
 

Tülayca

Üye
Üye
Katılım
Eyl 20, 2011
Mesajlar
133
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
15 bin dolarmı?
Bunlar türkiye de değilde amerika da yaşadıklarını sanıyor olsa gerek...!!!!
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,505
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Her ne kadar ürün kullanılışlı bir ürün gibi gözüksede, piyasaya yeni çıkmış olması ve Türkiye şartları göz önüne alındığında 15 bin$ bana pahalı geldi açıkcası. Hedef avrupa piyasası olmalı. Türkiye'de bir şekilde bu ürün SGK kapsamına alınmazsa satın alan kişi sayısının çok çok olacağını düşünüyorum...
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Engelliler için mucize buluş

Türkiye’de geliştirilen ve engellilerin ayakta durabilmesini sağlayan tekerlekli sandalye, tıp alanında çok önemli bir gelişme olarak kabul ediliyor.

BOHSACVUVKVNCXHSGJNS.jpg


Tek Robotic Mobilisation Device adı verilen cihaz, bacaklarını kullanamayan kişilerin alışverişten ütüye kadar günlük işlerini çok kolay bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlıyor. İstanbul merkezli AMS Mekatronic şirketi tarafından geliştirilen cihazı ilk olarak attan düşerek felç kalan Yusuf Aktürkoğlu denedi.

27 yaşındaki Aktürkoğlu, “Ayakta durarak işlerimizi görebilmek çok iyi bir şey çünkü hayatımız oturarak geçiyor. Normalde sadece yardım edildiği takdirde ayakta durabiliyoruz. Ama bu cihazı kullanarak istediğim zaman ayağa kalkabiliyorum. Aktürkoğlu ayrıca, ihtiyaçlarını kendi başına giderebildiği için Tek’in kendisine özgürlük hissi verdiğini de söyledi.

ZORLUKLAR ORTADAN KALKIYOR

Tekerlekli sandalyeleri kullanan kişiler, sandalyeye oturmaya çalıştıkları zaman yardım eden biri olmadığı takdirde zorluk yaşayabiliyorlar. Ancak Tek bu tür zorlukları ortadan kaldırıyor. Uzaktan kumandayla kullanılabilen Tek, kendisini kemerle bağlayan kişiyi yukarı kaldırıyor. Ardından kumanda ile yönlendirme yapılabiliyor.



Yaklaşık 0.6 metre uzunluğunda ve 0.3 metre genişliğinde olan Tek’in taşınması son derece kolay. Bataryaya sahip olan cihazın, üç günde bir şarj edilmesi gerekiyor.

Tek’i tasarlayan mühendis Necati Hacıkadiroğlu, Reuters’a, “Engellilerin dar yollardan geçmesini, bizim gibi oturmasını, banyoda ve mutfakta rahatça hareket etmelerini sağlayan bir cihaz geliştirdik” dedi. Hacıkadiroğlu, Tek ile engellilerin girmekte zorlandıkları mekanları da kullanabileceğini ifade etti.

DOKTORLAR TEST ETTİ

Klinik testlerden geçen Tek, doktorlardan övgü alan bir icat olarak kabul gördü. Doktorlar, Tek’in engelli insanlar için tehdit oluşturan şeker hastalığı ve yavaş kan akışından kaynaklanan kalp rahatsızlıkları gibi sağlık risklerinin de önüne geçtiğini belirtti.

Tek’in henüz satışına başlanmadı ancak, Yusuf kendisine çok faydalı olan icat hakkında bol bol haber görmeyi umduğunu söyledi.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst