Femur kırığı hakkında bilgisi olan var mı?

melisgül

Üye
Üye
Katılım
Eyl 12, 2013
Mesajlar
12
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
arkadaşlar 3 ay önce trafik kazası geçirdim sag kalçamdan dizime kadar platin var şu an koltuk degnekleriyle evin içinde kendi ihtiyaçlarımı giderebiliyorum şükrolsun bu konu hakkında bir bilginiz varsa paylaşırmısınız
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Femur kırıgı olan bir yakınımdan biliyorum, bir trafik kazası sonucu platin takıldı bi müddet koltuk değnegi sonra kanadyen kullandı ancak şuanda herhangi bir sıkıntısı yok normale döndü meraklanmayın sabretmenizi öneririm.
 

melisgül

Üye
Üye
Katılım
Eyl 12, 2013
Mesajlar
12
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
mehmet bey,ilk önce ablamın sorusuna cvp için teşekkürler.yakınınızın kırık durumu nasıldı.ablamda trafik kazsı geçirdi.ablamın sorusu şu,ne kadar zamanda tam eskisi gibi oldu ve platini aldırdımı.
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Söz ettigim kişide trafik kazası kalça ile diz kapagı arasındaki femur kırıldı yani kaza yapılalı 1 seneyi yeni geçti şuan normale döndü kazadan sonra platin takıldı 3-4 ay biraz zorlandı ama şuan durumu iyi eskisi gibi ama platinleri alınmadı, alınacak mı çok bilgim yok
 

imgA.Ş

Üye
Üye
Katılım
Eki 15, 2014
Mesajlar
7
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
49
Öncelikle geçmiş olsun femur kırıkların tam olarak iyileşmesi 12-18 ay arası sürer femur kırık büyük kırık sınıfındadır ve fizik tedavi gerektirir lütfen dikkat edin...Ayrıca femur kırık oluşmuş ve platin takılmış bir trafik kazasından TAZMİNAT hakkınız vardır...Adım Gürkan GÜRLER bana özelden ulaşın Trafik tespit tutanağınızı inceleyelim...Paranız sigorta şirketinde hapis kalacağına cebinize koyun...
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Femur Kırıkları (Uyluk Kemiği Kırığı)

Femur Kırıkları (Uyluk Kemiği Kırığı)

FEMUR KIRIKLARI (UYLUK KEMİĞİ KIRIKLARI)

Femur, uyluk kemiği olarak vücudun en sağlam ve büyük kemiklerinden biridir. Femur kemiğini çevreleyen oldukça geniş bir kas dokusu vardır. Femur kemiği kalça ekleminden başlayıp diz eklemine kadar uzanır. Uyuk kemiğinin kırığına femur kırığı denilir.

Femur kırığına neler neden olur?

Vücudun en sağlam kemiklerinden biri olan femur kırığı, trafik kazaları, yüksekten düşme, ateşli silah yaralanmaları gibi yüksek enerjili travmalar sonucu görülür. Bunun dışında kemik tümörleri, enfeksiyonları ve femur kemiğine olan metastaslarla da femur kemiği zayıflar ve daha kolay kırılır.

Femur kırıklarının bulguları nelerdir?

Femur kırığı durumunda uylukta belirgin şekil bozukluğu, çok şiddetli ağrı, uyluğu oynatamama, bacağı üstüne basamama, kırık bölgesinde şişlik, açık kırık ise açık yara, ayrıca kanamaya bağlı kan kaybı bulguları görülür.

Femur kırığı tanısı nasıl koyulur?

Femur kırığı tanısı sıklıkla ilk fizik muayenede koyulur. Ortopedi uzmanı, femur kırığı olan ekstremitede nörolojik ve dolaşım muayenesi yaparak damar ve sinir hasarını araştırır. Bundan sonra femur kırığı sıklıkla atel yada splint ile tespitlenip radyolojik inceleme yapılır. Radyolojik inceleme kırığın tipini belirleyip uygun tedaviyi seçmede çok önemlidir.

Femur kırığı nasıl tedavi edilir?

Erişkin femur kırığının tedavisi hemen daima cerrahidir. Erişkin femur cisim kırıkları mümkün olan her zaman intramedüller çivileme ile tedavi edilmelidir. İntramedüller çivileme; kırık yerini açarak (açık) yada hiç açmadan (kapalı) femur kemiğinin içine tüp gibi bir çivi yerleştirilmesidir. Kırığın tipine göre kilitli çivileme yada kilitsiz çivileme yapılır. Kilitli çivilemede femur içindeki tüp gibi çivi kırığın üst ve alt kısmından kemiğe vidalarla tespit edilerek kırık tam tespit edilir. Kilitli çivileme özellikle parçalı ve oblik kırıklarda kısalmayı önlemek için uygulanır. Özellikle kırıkta kısalma riski olmayan transvers femur kırıklarında ise intramedüller çivi kemiğe sadece ya kırığın üstünden yada altında vida ile tespitlenerek rotasyon engellenirken tek vida nedeni ile diğer parçanın kaymasına izin verildiğinden hasta bastıkça kırık uçlarının yaklaşması sağlanır.

Bunun dışında femur kırığı, nadiren kilitli yada kilitsiz plaklar veya eksternal fiksatörler ile tedavi edilebilir.

Femur kırığının kaynaması nekadar süre alır ve ne gibi sorunlar yaşanır?

Femur kırıklarının 3-6 ay arasında tamamen iyileşmesi beklenir. Femur kırıklarında; kaynama gecikmesi, kısalık, açılı kaynama, rotasyon kusurları görülebilir. Bunun dışında enfeksiyon, derin ven trombozu ile akciğer embolisi diğer görülen komplikasyonlardır. Femur kırııklı hastalara engel bir durum yoksa derin ven trombozu ve akciğer embolisini önlemek için 4 hafta süre ile düşük doz heparin ile proflaksi yapmaktayız. Sıklıkla ateşli silah yaralanmalarında görülen ana damar yaralanmalarında hastalarda şok tablosu görülebilir.


Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı: Prof. Dr. Şeref AKTAŞ
 
Tekerlekli Sandalye
Üst