Gaz sancısı ve tedavisi

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Gaz sancısı günümüzde birçok insanın ortak derdidir. Üstelik bebekliğimizden bu yana aynı sorunu yaşarız. Ömrümüzün ilk aylarında gaz sancımızı anlatmanın yolu ağlamaktır. Oysa yetişkinlik dönemlerimizde bu sorunumuzu susarak gizleriz. Tabii herkes gizlediği için tek gaz sorununun kendisinde olduğunu düşünmeye başlar. Unutmayın ki bu dünyada herkesin gazı ve zaman zaman ortaya çıkan gaz sorunu vardır. Bir insanın bağırsağında günde ortalama olarak 650 ml gaz üretilir. Üretilen gazların en başlıcaları; karbondioksit, oksijen, hidrojen ve metan gazıdır. Bizler de bu gazı günde 14 kez dışarı atmak için gaz çıkartırız. Yapılan bir takım araştırmalara göre erkeklerin kadınlara oranla daha fazla gaz çıkarttığı sonucuna varılmıştır. Aslına bakarsanız cinsiyeti önemli olmaksızın bazı kişilerde gaz çıkarımı diğer insanlara oranla çok daha fazladır. Bu rahatsız edici bir durumdur ve bazen gerçekten güç durumlarda bırakabilir. Bu durumla baş edebilmek için vereceğimiz tavsiyeleri sonraki satırlarda bulabileceksiniz.
Gereğinden fazla gaz üretimi nedenleri:
İnsanlar vücutlarında biriken gazları değişik yollarla çıkarırlar. Bu yolların en çok görüleni ve diğerlerine oranla daha masum olanı “geğirmek” diye tabir ettiğimiz olaydır. Geğirme sırasında vücut dışına çıkartılan gazlar, yemek sırasında yutulan gazlar ile ve düşük oranda gazlı içeceklerden kaynaklıdır. Hızlı şekilde yemek yediğimiz esnada ya ağzımız açık olur ya da lokmaları tam çiğnemeden yutarız; bu durum da gaza yol açar. Ayrıca pipetle içilen meşrubatlar da gaza neden olabilir.
Bağırsak gazlar, yediklerimizin mide tarafından sindirilmesi sırasında bakteriler tarafından parçalanması ile oluşur. Fasulye, soğan, brokoli gibi sebzeler içlerinde bulunan karbonhidratlar nedeniyle kalın bağırsak bakterileri için en uygun yiyeceklerdir. Bu sebzelerin tüketiminden sonra hidrojen, karbondioksit, metan gazı gibi gazlar oluşur.
Bazı antibiyotikleri tüketmek, içinde canlı bakterileri barındıran yoğurt gibi besinleri tüketmek, yüksek oranlarda lifli besinler tüketmek, bağırsaklarımızdaki bakteri profilini değiştirebilir. Sürekli gaz sancısı çekmenizin bir nedeni de bağırsaklarınıza yerleşen özel bir bakteri oluşumu olabilir.
Dikkat edilmesi gerekenler:
Gaz sancılarınızı bir ilaca gerek kalmadan çözme yoluna gitmek en akıllıca yöntemdir.
• Bazı insanlarda “süt şekerine karşı hazımsızlık” adını verdiğimiz rahatsızlık olabilir. Sütün içinde bulunan ve “laktoz” denilen süt şekeri bu rahatsızlığın başlıca unsurudur. Laktoz, bazı hassas bünyeli insanlarda hazmedilemediğinden ya da yavaş hazmedilebilir. Bundan dolayı mide ve ince bağırsakta hazmedilemeyen ya da hazmı geciken besinlerin kalınbağırsakta bakteriler tarafından parçalanması sırasında ve bu da gaz üretimine yol açar. Süt, yoğurt, dondurma ve diğer süt bazlı ürünlerin laktoz hazımsızlığı bulunan kişilerde gaz üretimini arttıracağı unutulmamalıdır.
• “Şekersizdir. Tatlandırıcı içerir.” İbaresiyle satılan sakızlarda ve diyabet için kullanılan şekerlerde bulunan tatlandırıcı bildiğimiz glikoz değildir. Bu tür tatlandırıcıların sindirimi zordur. Bu durum da gaz üretimini arttırır. Ayrıca şekersiz dondurma ve diyabet baklavaların aşırı tüketimi gaz sancısına neden olabilir. “Şekersiz” ibaresiyle satılan ürünlerin içeriğinde manitol ya da sorbitol isimli şekerler varsa mümkün olduğunca az tüketmeye gayret edin.
• Hafif öğünler tercih edin. Fasulye, brokoli, soğan gibi aşırı lif barındıran besinler tüketirken bir seferde çok yemek yerine az ama sık yoluna gidin.
• Sürekli aynı yiyeceği tüketmeyin. Çeşitli bakliyatlar, sebze ve meyveler tüketin. Üstelik bu sayede sağlıklı beslenme yoluna da gitmiş olacaksınız.
• Sizi yoran bir çalışma yaptınız diyelim. Sakın hemen yemek yemeyin. Yorucu çalışmalarda enerjinizin büyük bir bölümü kaslarınıza yönelir. Sindirim sistemine kan akışı yavaşlar. Vücudunuzun yeterince dinlendiğinden emin olmadan yemeniz, hazır durumda olmayan sindirim sisteminin hazmedememesi sonucunda gaz üretiminin artmasına neden olur.
• Yorucu bir çalışmadan en az 30 dakika sonra yemeğe geçebilirsiniz.
• Kolsa, soda gibi gazlı içecekler yerine tercihinizi sudan yana kullanın. İlle de içmek istiyorsanız gazlı içeceğinizi bir bardağa boşaltın ve biraz beklettikten sonra için.
• Lokmalarınızı yavaş ve iyice çiğneyerek yutun.
• Şekerli sakızlar çiğnemeyin. Katı durumda olan şekerleri yemeyin.
• Sigara içiyorsanız bırakmaya çalışın. En olmadı azalatın.
• Diş protezlerinizin de gevşemiş olmasının gaza neden olabileceğini unutmayın.
• Kayıt altına almak suretiyle hangi yiyeceklerin bünyenizde gaza neden olabileceğini bir deftere yazın. Şüphelendiğiniz yiyecekleri tüketmeme yoluna gidin.
• Son olarak herkeste gaz olduğunu unutmayın. Günde 14 ile 24 kez arası gaz çıkarmak normal olarak değerlendirilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst