Gebelikte Sağlığın Korunması ve Oluşan Rahatsızlıklar

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Gebe kadına orta derecede bir fiziksel etkinlik, yeterli ve düzenli uyku gerekir ayrıca günlük temizliğe özen gösterilmeli ve çatlamaları önlemek için karın bölgesi uygun kremlerle ovulmalıdır.

Doğuma hazırlayıcı olarak yapılacak bir kaç psikolojik seans, kadının doğuma endişesiz girmesine yardımcı olur. Ruh ve fiziki açıdan tam bir donanımla hamileliğe ve doğuma hazır olunmalıdır.

Besin rejimlerine dikkat edilmeli kadının ağırlığı göz önünde bulundurulmalı ağırlık artışı dengede tutulacak şekilde bir beslenme tablosu çizilmelidir. Diyet protein kalsiyum ve oligo elementler bakımından zengin olmalıdır. İlk 5 ayda kalori açısından normalden yüksek olan besin gereksinimi örneğin 2800 kaloridir daha sonra 3200 kalori olacak biçimde arttırılmalıdır.

Gebe kadın 20 li yaşlardaysa bu kalori 200-400 arası arttırılabilinir. Son aylara doğru tuz alımı denetlenmeli ve kısıtlanmalıdır. Anne tarafından alınan her besin bebeğe iyi veya kötü olarak yansıyacağını unutmamalıyız. Alkol tütün ve hekim harici kullanılan ilaçların zarar verici tablosunu unutmamalıyız.

Gebe kadın X ışınlarından bazı hormon (androjenler ) sakinleştiriciler ve pıhtılaşmayı engelleyici ilaçlardan kaçınması gereklidir.

Gebe kadının yakalanacağı bir takım virüs kökenli hastalıklar bebeğin doğuştan anormalliklere neden olduğu bilinmektedir. Başlangıçlarda çok tehlikeli olan bu durumlar 4. aydan sonra tehlikesini azaltır. Gebe kadın bütün hastalıklara yakalanabilir, bununla birlikte bu hastalıklar gebelikten dolayı özel bir önem kazanır.

Özellikle verem böbrek hastalıkları gebelikte ağırlaşabilir. Şeker hastalığıda büyük risk grubundadır. düşüğe, doğuştan gelen bir hastalığa ölü doğuma kadar çeşitli tehlikeli durumlara sebep olabilir.

Bazı hastalıklar ise gebeliğe özgüdür. Bunlar arasında gebelik zehirlenmesi ilk 3 ayda ortaya çıkar. ve idrarda albümin bulunması, ödem ve atardamar yüksek basıncı gibi 3 bulguyla kendini belli eder. Tedavi edilmezse Sara (epilepsi) krizine çok benzeyen havaleyle (eklampsi) sonuçlanır. Bir gebelik zehirlenmesi hastahaneye yatmayı bazı durumlarda ise gebeliğin sonlandırılmasını gerektirir.

Bir diğer durum ise dış gebelik bu durum ağrıyla siyahımsı kanamalarla seyreder ve kadının genel durumunu bozan ciddi ve ani bir kanama görülür.

Su kesesinde oluşabilen fazlalıklarda düşük sebeplerindendir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst