Gece yeme sendromu nedir? Nasıl başa çıkarız?

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Geçe yeme sendromu en az 3 ay boyunca haftada 3 gece nişasta ya da karbonitlardan zengin beslenme tıkınırcasına yeme arzusunun olduğunun yeme bozukluğudur. Gece yeme sendromunda en önemli nokta tüm gün kullanılan enerjinin %20 ila 50 sinin gece alınmasındır. Buda şu demektir bu kişiler genellikle uyanık kalırlar ve gece enerji alırlar.

Yemek yeme psikolojisi..Neden aşırı yemek yeriz?

Yemek yeme isteği.jpg

Gece yeme sendromu nedir?



Yemek yeme davranışı tamemen fiziksel bir ihtiyaç olarak gelişsede aynı zmanda sosyal ortamlarda ça olmasak bile bize eşlik eden keyifli bir aktivite olabillmektedir. Diğer bir yandan, bazıları stresli, öfkeli,üzüntü, hayal kırıklığı, korku, endişe gibi negatif duygularla başetmek için yemek yeryerken kimi insanlarda mutlu sakin huzurlu olduklarında yemek yerler. Yani Yemek yemek sadece biolojik bir ihtiyaç değil aynı zamanda duygularımızıda besleyen bir davranış olabilmektedir.

Gece yemek yeme isteğinin nedeni nedir?


Yapılan araştırmalar, insanların duygusal haraketlerinin yemek yeme davranışlarına etki ettiğini göstermektedir. Bununla birlikte bazı beslenme davranışlarının duygusal beslenme türü olduğu görülmektedir. Örneğin aniden ortaya çıkan açlık krizleri, sadece belirl bir yemeğe karşı duyulan ihtiyaç, yerken kendini durduramama, yemek bittiğinde suçlu ve pişman hissetme, bir yemeğe karşı aşırı istek duyma, duygusal beslenme tarzını gösteren davranışlardır. Ancak bu davranışlar, kişinin aşırı yemek yemesine, kilo almasına ve sonrasında yemek yediği için suçlu hissetmesine sebep olabilmektedir.Peki bu yeme krizlerini Ya da duygusal beslenme türünü nasıl engelleyebiliriz. Öncelikle yemek yemek yeme krizi geldiğinde, markete gidip cips, çıkolata ve kola almadan önce bu yeme krizine sebep olan duygunun ne olduğunu anlıyor olmanız gerekir.

Regl dönemlerinde neden daha fazla yemek yeme isteği olur?


Büyük olasıkla o gün yaşanılan olaylar yeme aşırı yemek yeme isteğine sebep olmaktadır. Örneğin, kendinizi aşağlanmış,anlaşılmamış hissetmek Yalnız hissetmek, mutsuz hissetmek,yada yasak olan yiyeceklerin dayanılmaz çekiciliği gibi birçok psikolojik sebep aşırı yeme isteğinie sebep olabilmektedir.Duygusal beslenme türünü engellemek için öncelikle size iyi gelen şeyin yemek yemek olmadığını bilemlisiniz. Böyle bir kriz anı geldiğinde, öncelikle gerçekten açlık hissediyor muyum, bunun farkına varın, sizi acıktıran ne, onu bulmaya çalışın,bu açlış düşüncesi ile başedebilmek için sizi oyalayacak başka aktiviteler bulun örneğin yürüyüşe çıkmak, sorunu anlayıp ne olduğunu bulduğunuzda bu sorun hakkında konuşup destek almak iyi gelebilir, hobiler edinin ve hobilerinizi düzenli olarak yapmaya gayret edin. Yemek yeme davranışınızın üzerinde sürekli olarak düşünmek, o an hissettiğiniz duyguların yoğunluğunu artırabilir. Bu yüzden hobilerle uğraşmak, ilginizi, başka yöne kaydırıyor olmanız işe yarayacaktır.Zihinsel aktiviteler oyalanmak için oldukça iyi uğraşlardır örneğin bulmaca çözmek, kitap okumak gibi.

Ancak Psikolojik açlık beraberinde birçok olumsuz durumuda getirmektedir. Sosyal ilişkilerinize zarar verebilir, problemleri çözmek yerine yeme davranışı çözümünüz olur. Korkularınızı endişelerinizi beslersiniz onlara çözüm bulanamadığı için dahada karmaşık ve büyük hale gelirler. Şişmanlarsınız duygularınıza daha çok yabancılaşır bedeninizden hoşlanmaz hale gelirsiniz. Duygusal beslenme türü aleksitimik (duygu körlüğü) kişilik eğilimde olabilceğiniz gösterir.


Makale: Uzm. Psk. Aylin AYDEMİR TÜRKOĞLU
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yemek yeme isteğiyle nasıl başa çıkarız ?

Yeme isteğiyle nasıl başa çıkarız ?

Yeme isteği.jpg

3 temel ilke söz konusu:

1- Şeker veya şekerli besin yemeyeceğiz.
2- İşlenmiş tahıllardan (beyaz unlu herşey) uzak duracağız.
3- Ara öğünler lif ve protein içerecek.

Zihnimizi ve vücudumuzu farklı bir işle meşgul etmeliyiz ki yeme isteğinden uzaklaşalım. İlk önce bir bardak su içip 3 kez derin nefes alın .

Dışarı çıkıp temiz hava alın, hızlı bir yürüyüş yapın .
5 dk bir egzersiz yapın. Merdiven inip çıkın, esneme hareketleri yapın, oturup kalın .
Dans edin.
Bir e-mail veya not yazın.
Yoga gibi vücudu dinlendiren egzersizler yapın.
Birine güzel bir iltifatta bulunun.
Gözlerinizi kapayıp yakın zamanda başınıza gelmiş güzel bir olayı düşünün.
5-10 dk bir gözlerinizi dinlendirip hafif bir uyku çekebilirsiniz.
Yapılması gereken bir iki işi halledebilirsiniz. Randevu mu alınacak, fatura mı ödenecek, masamı temizlenecek vb.
Komik bir şey okuyun, izleyin, dinleyin. Gülün.
Bir şarkı dinleyin veya söyleyin.
Sıcak bir şey içebilirsiniz. Şekersiz bir çay vb.
Bir günlük tutun veya bilgisayarınıza kaydedin.
Güzel şeylere odaklanın. Bir çiçek koklayın, sevdiğiniz bir tabloya bakın, gün batımını izleyin, kokulu mumlardan yakın.
Birine sarılın veya bir hayvanla ilgilenin.
Birkaç dakika zihninizi boşaltın, meditasyon yapın.
Bir sonraki öğün için sebze doğranabilir.



Makale: Dyt. Şebnem KANDIRALI
 
Tekerlekli Sandalye
Üst