Gelişigüzel ilaç kullanmaktan kaçının

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
İlaçların kuralına uygun kullanılması gerektiğini belirten uzmanlar, hastaneye gitmek, doktora muayene olmak, film çektirmek ve tahlil yaptırmakla hastalığın iyileşmeyeceğini, verilen ilaçları aksatmadan doğru kullanılmakla tedavi olunabileceğine dikkat çekiyor.

Uzmanlar, hekim tavsiyesi olmadan gelişigüzel ilaç kullanılmaması gerektiğini belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, hiçbir ilacın hekim önerisi olmaksızın kullanılmaması gerektiği vurgulandı.

'Hastalığım aynı' diyerek komşunun, arkadaşın ilacınının kullanılmasının yanlış olduğuna işaret edilen açıklamada, bazı otlara, macunlara inanıp, hekimin verdiği ilaçların ihmal edilmemesi istendi. Bazı ilaçların buzdolabı rafında veya kapağında, bazılarının ise dondurucuda saklanması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, şu uyarılara yer verildi: "Eğer oda ısısında tutulursa etkinliğini yitirir. Aldığınız ilacın kutusu üzerinde 'buzdolabında' veya örneğin '2-8 derece ısıda saklayınız' ibaresi varsa, eczacınızın o ilacı raftan değil, buzdolabından alıp size verdiğinden emin olun. Siz de o ilacı kullanırken buzdolabının uygun bölümünde saklamayı unutmayın. Işıktan korunması gereken ilaçları kapalı ve karanlık ortamlarda saklayın. İlaçlarınızı evde çocukların ve bebeklerin erişemeyeceği yerlerde tutun. İlaçlarınızı, yemek veya gıdalarla karışabilecek şekilde yan yana koymayın. Karışım veya şurup şeklindeki bazı ilaçlar, kullanıma hazır hale getirildikten sonra 5-10 gün gibi belirli bir süre içerisinde kullanılmaları gerekir. Bu süre aşıldığında son kullanma tarihi henüz geçmemiş olsa bile, artık o ilaç kullanılmamalı."

Hastanın aldığı ilacın ismi ve içindeki ilaç miktarı (dozu) ile hekimin size reçete ettiği ilaç ve dozun aynı olup olmadığının kontrol edilmesinde büyük yarar olduğunun kaydedildiği açıklamada, ilacın son kullanma tarihinin geçip geçmediğine bakılmasının şart olduğu dile getiriliyor. Hekimin, düzenli olarak alınmasını istediği ilaçları, sadece şikayeti olduğunda kullanıp, kendini iyi hissettiğinde bırakmanın da doğru bir davranış olmadığı bildirildi. İlaçların, tedavi tamamlanmadan kesilmemesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, "Erken bırakılan tedavi, hastalığın nüksetmesine neden olabilir. Tedaviye başlar başlamaz hemen şikayetlerinizin düzelmesini beklemeyin. Ya da 'ilaçları alıyorum, ama hala düzelmedim' diyerek tedaviyi bırakmayın. Bunlara dikkat etmediğiniz taktirde hem ilaçlarınızdan beklediğiniz yararı göremezsiniz hem de sağlığınızı riske atmış olursunuz." ifadeleri yer aldı.

Cihan Haber Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
'İlaç konusunda biraz daha duyarlı olun'

Türk Eczacıları Birliği'nden uyarı

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, ilaç konusunda herkesin çok duyarlı davranması ve hekime gitmeden ilaç almaması gerektiğini bildirdi.

Erdoğan Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 32 bin eczacı ve 24 binin üzerinde eczane bulunduğunu ifade eden Çolak, ülkede ağrı kesici, antibiyotik ve depresyon ilaçlarının kullanımının arttığını söyledi.

İlacın son derece stratejik bir ürün olduğunu ifade eden Çolak, şöyle konuştu:

''ABD'de kronik rahatsızlıklar dışındaki ilaçlar marketlerde satılıyor. ABD ilaç konusunda en rahat ülkelerden biri. Ancak burada zehirlenmelerin yüzde 54'ü de ilaçtan kaynaklanıyor. Çünkü denetim mekanizmasının zayıflığı var. İlacın az kullanılması durumunda tedavi etkisi yok, çok kullanıldığı takdirde de adeta bir zehir. İlaç konusunda herkesin çok duyarlı davranması ve hekime gitmeden ilaç almaması gerekiyor. Türkiye'de ilaca çok para harcanıyor ama bilinçli kullanılmıyor.''

Çolak, dünyada ''ilaç'' değil ''birey'' odaklı bir sistem olduğunu söyledi.

''Bana yaradı, iyi geldi, sen de kullan'' mantığının yanlış olduğunu bildiren Çolak, ''Her ilaç her insana uygun olmayabilir. Hekim bir kişiye aynı ilacı iki doz, diğerine ise üç doz verebiliyor. Çünkü kişinin kilosu ve yaşıyla ilgili olarak verilen ilaçların dozları da değişebilir. İlaç kişiye özgüdür'' dedi.

Çolak, eczacıların daha aktif bir şekilde sağlığın merkezinde yer alması gerektiğini, böylece akılcı ilaç kullanımında başarı sağlanabileceğini kaydetti.

2 BİN 800 KİŞİYE BİR ECZANE
Türkiye'nin eczane sayısıyla Avrupa'da en çok eczanesi olan ülkeler arasında olduğunu söyleyen Çolak, ''Bundan 10 yıl önce ülkede 7 eczacılık fakültesi vardı. Bugün bu sayı 21'e çıktı. 10 yıl önce mevcut fakültelerden 450 kişi mezun olurken bugün bin 600 kişi mezun oluyor. Şu an ülkemizde 2 bin 800 kişiye bir eczane düşüyor. Ancak bu sayı artan fakülteler ve mezun olan öğrencilerle bin 500 kişiye bir eczane haline gelecek'' diye konuştu.

AA
 
S

SON_OSMANLI

Guest
Bazen kullanıyoruz yalan konuşmaya gerek yok simdi:)))türk olupta kullanmayan azdır herhalde:)))
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Çok haklısın malesef başım ağrıyor midem ağrıyor diye rast geldiğimiz ilacı içiyoruz. Hemde bizlere vereceği zararı hiç düşünmeden.
 
S

SON_OSMANLI

Guest
Evet olaya birazda doktorlar itiyor insanı:))kendi doktorumuz kendimiziz artık
 
Tekerlekli Sandalye
Üst