Gen Bilimi ve Kök Hücre

Bir organizmanın toplam DNA içeriğine organizmanın genomu denir. Dna zinciri 3.164.700.000 adet bazdan meydana gelmektedir. Bu genişlikteki zincir, sadece 4 farklı bazın farklı konfigürasyonda oluşmasıyla meydana gelir. Bu konfigürasyon; adenin, sitozin, guanin, timin isimlerindeki bazlardır. Oluşan bazlar, molekülünün şeker ve fosfat iskeletine tutunur ve molekülün bir iplikçiğini meydana getirir. 2 iplikçik yalnızca adeninin karşısına timin, sitozinin karşısına guaninin gelmesiyle bağlanırlar.

Böylece, iplikçikler birbirinin tamamlayıcısı durumuna gelirler. Hepsi teker teker kıvrımlara sahip olan iplikçikler birbirlerine bağlandıkları zaman çift sarmal yapı dediğimiz gen hücresini oluştururlar. Gen özetle bu şekilde meydana gelmektedir.

Kök hücre ise genetik biliminin asrın buluşu olarak mucizeye dönüştürdüğü bir alandır. Kök hücre sayesinde pek çok hastalık tıp dünyasında çözüm bulmaya başlamıştır. Son olarak bilim adamlarının, kemik iliğinde, kemik ve kıkırdak haline dönüştürülebilen 'gelişmemiş kök hücreler' izole etmeyi başarmasıyla birlikte, kök hücre teknolojisi için tüm bilim dünyası yeni keşifler ve tedaviler için çalışmalara şevkle devam etmektedir.
 
Geri
Üst