Genç Yaşta Kalp Krizine Dikkat!

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kalp krizinin genç insanlarda daha tehlikeli sonuçlar doğurduğunu söyleyen Kardiyoloji Bölümü doktorlarından uzman doktor Aykut Demirkıran, yaşlılarda ana damar tıkanınca yan damarların devreye girdiğini ancak gençlerde yan damarlar gelişimini tamamlamadığı için kalp krizinin öldürücü olduğunu belirtti.

Koroner kalp hastalığına bağlı ölüm sayısının yıllık 220 bini bulduğunu belirten Uzm. Dr. Aykut Demirkıran:

“Bu sayı ile Avrupanın en yüksek ölüm oranına sahibiz ve Türkiye’deki en önemli ölüm nedenini kalp damar hastalıkları oluşturmaktadır. Koroner damar hastalığı çocukluk yaşında başlayıp komplikasyonlarını erişkin yaşta gösteren bir hastalıktır. Genç yaşta koroner arter hastalığına bağlı kalp krizi geçirenlerde en önemli risk faktörlerinden biri genetik yanı ailesel geçiş, diğer önemli faktör ise sigara içimidir” dedi.

SİGARA TEK BAŞINA RİSK
Gençlerde sigara kullanımı tek başına bile kalp krizi için risk oluşturmaktadır diyen Demirkıran:

“Kalp krizi geçiren gençlerin tamamına yakınında başka hiçbir sebep olmasa bile sigara kullanımı ortaya çıkmaktadır. Sigaranın yanı sıra genetik olarak ortaya çıkan yüksek kolesterol oranı, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, şişmanlık, hareketsiz yaşam ve stres de gençler için kalp krizi riskini arttırmaktadır. Aktif sigara içicisiyseniz sigara içmeyene göre 3 kat, pasif sigara içicisiyseniz 2 kat kalp krizine yakalanma riskiniz vardır” dedi.

KALP KRİZİ GENÇLERDE DAHA ÖLÜMCÜL
Uzm. Dr. Aykut Demirkıran kalp krizinin gençlerde daha ölümcül olduğuna dikkati çekerek:

“İnsanda yaş ilerledikçe kalpte kollateral adı verilen köprü damarlar oluşmaktadır, bu damarlar kalbe kan taşıyan damarların tahrip olan bölümlerinde takviye görevi üstlenir. Kalp krizi geçirildiğinde hangi damarlar tıkanırsa ,köprü damarlar o bölgeye kan taşır. Bu damarlar sayesinde yaşlı insanlarda ölüm oranı gençlere göre daha azalır. Ancak krize neden olan tıkanma ana damarlarda oluşmuşsa köprü damarlar yeterli olamayıp, ölüm ortaya cıkabilir. Genç yaşlarda ise kalpte henüz köprü damarlar oluşmadığı icin kalp krizi daha ölümcül olmaktadır. Kalp krizi olduğu zaman 60 yaşındaki bir insan hastaneye yetiştirilebilirken, genç bir kişi hastaneye ulaştırılamadan hayatını kaybedebilir. Çünkü yaşlıları hayatta bırakan, kalbi krize hazırlayan köprü damarlarının henüz gençlerde oluşmamasıdır” diye konuştu.

SPORCULARDAKİ ANİ ÖLÜMLERİN NEDENİ YÜZDE 70 - 80 KALP KRİZİ KAYNAKLI
Kardiyoloji Bölümü doktorlarından Uzm. Dr. Aykut Demirkıran sözlerini şöyle sürdürdü:

“Spor esnasında gerçekleşen kalp krizlerinde stres faktörü önemli rol oynar. Kalp duvarında oluşan kolesterol içeriği yoğun plaklar, strese bağlı olarak yırtılır. Yoğun stres altındaki rekabet sporları yapan sporcularda, adrenalin seviyesi yükselir ve bununla birlikte bazı ilaç kullanımları da eklendiğinde bu plaklar yırtılır. Bu plak yırtıkları pıhtılaşarak aniden damarların tıkanmasına neden olabilir. Bu da kalp krizinden ölümleri beraberinde getirir.

Futbol, basketbol gibi rekabet gerektiren sporlar genç sporcular için çok daha fazla risk taşır.Halı saha maçlarında kalp krizine bağlı ani ölümlerin ortaya çıkmasının nedenlerinden biride, oyuncuların profesyonel sporcu olmamalarıdır. Çünkü haftada bir kez halı sahada maç yapan amatör sporcular yeterli kondisyona sahip değildir.

Düzenli olarak hareketsiz yaşarlar. Bu hareketsizlik, haftada bir yapılan maç ile yüksek adrenalin deşarjını ve kalp krizinden ölümü getirebilir, Gençlerin halı saha maçlarında kaybedilmesinin altında da stres yüzünden damar içindeki plakların yırtılması ve kalp krizi oluşması yatar.”

KALP KRİZİ HİÇBİR BELİRTİ GÖSTERMEYEBİLİR
Uzm. Dr. Demirkıran: “Kalp krizi genellikle kriz öncesi eforla gelen göğüs ağrısı ya da nefes darlığı gibi belirtiler veririrse de hiçbir ön bulgu olmadan da kalp krizi ortaya çıkabilir. Bu nedenle özellikle ailesinde kalp hastalığı ve hele hele ani ölümler olan kişilerin mutlaka belirli ararlıklarla kardiyolojık kontrollerden geçmesi gerekir. Yaşları genç olsa da yüksek tansiyonu, yüksek kolesterolü olan, sigara içen, şeker hastası ve şişman kişilerin koroner kalp hastalığı yönünden mutlaka incelenmeleri gerekir” şeklinde konuştu.


İHA
 
Tekerlekli Sandalye
Üst