Genel Diş Sağlığı ve Diş Bakımı

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Dişlerimizin sağlığı genel sağlığımız açısından çok önemli bir yer tutmaktadır. Temiz ve sağlıklı olmanın ilk adımı bakımlı bir ağız ile sağlıklı dişlerden geçmektedir. Günümüzde yüz estetiğindeki en önem verilen kısım diş estetiğidir bembeyaz dişler her zaman sizi estetik gösterecektir. Bu yazımızda sizlere genel diş sağlığı ve diş bakımı hakkında bilgiler vereceğiz.

dis_bakimi.jpg

Diş Sağlığı Tüm Vücudu Etkiliyor

Ağzımız; hem sindirim sisteminin başlangıcı hem estetik görünümün önemli bir parçası hem de insanlarla iletişimimizin temel taşıdır. Ancak dişlerimiz için ağız sağlığımızı hatta genel sağlığımızı tehdit edene kadar özenli bakımı yapmamaktayız bunun sonucu olarak daha büyük sorunlarla diş hekimine başvuruyoruz. Uzman hekimimiz dişleri domino taşına benzeterek eğer biri yıkılırsa diğerlerininde yıkımına neden olduğunu belirtiyor ve şunları ekliyor; “Eksik dişler önce konuşmada bozukluğa ve estetik görünümde kayıplara neden oluyor. Bir sonraki adımda çiğneme ve ısırma zorluklarına, devamında da mide ve bağırsak sorunlarına yol açmaktadır..”
Ağız ve diş sağlığı için en önemli hastalıkları olan diş çürükleri ve dişeti iltihaplanmaları tedavi edilmedikleri sürece diş kayıplarına, çene kemiğinin erimesine ve iltihaplanmasına yol açabiliyor. Aynı zamanda kalp, böbrek, eklemler gibi vücudun bazı diğer organlarında da önemli sorunlara neden olabilmektedir.

Dişler, estetiğin önemli parçası

Günümüzde diş estetiği, yüz estetiğinin en önemli bölümlerinden birini oluşturuyor. Çok diri ve pırıl pırıl görünen bir cilde sahip olsanız bile dişlerinizdeki en ufak kusur hemen dikkat çekiyor. Bunların en başında da diş renginin sarı olması geliyor. Bunun için en sık uyguladığımız ve hemen cevap aldığımız yöntem diş beyazlatma oluyor.

Diş Hekimi Fobisini Yeniniz

Diş hekimi sizlerin sağlığınıza kavuşmasını sağlamaktır ve çok nadirde olsa belki 5 dakikalık acı için aylarca ağrı çekmenizi, genel sağlık sağlığınızın bozulmasını engelleyen kişilerdir. Korkulması gereken kişiler değillerdir ve her türlü sorunuzu dinleyecek, çözüm yöntemleri üreten ve sizi en kısa sürede sağlığınıza kavuşturmayı isteyen kişilerdir.
Diş ve Diş Eti Sağlığının Temel Adımları
Diş ve diş eti sağlığı için günde iki sefer, üçer dakikanızı yani 24 saatinizde sadece altı dakikanızı dişleriniz için ayırın. Sabah ve gece uyumadan önce florürlü diş macunu ve dişinize uygun bir fırça ile dişlerinizi fırçalayın. Gece tükürük akışı azaldığından uyumadan önce dişlerin fırçalanması son derece önem taşımaktadır ve çürüğün önüne geçmektedir. Dil yüzeyindeki papillalar arasında bakteri birikimi olabileceğinden özel dil fırçası ya da diş fırçası ile dilinizi de arada bir fırçalayın.
Diş fırçası seçiminde Diş hekiminiz özellikle bir fırça tavsiye etmediyse kılları naylon, orta sertlikte bir fırça seçmeye özen gösteriniz. Fırçanın tüm diş yüzeylerine ve arka bölgelere kolay ulaşabilmesi için kafasının çok büyük olmamasına dikkat ediniz. Çok sert darbelerle değil, yumuşak ve dairesel hareketlerle ve diş eti hizasından başlayarak fırçalayın.

Diş ipi kullanın. Diş fırçalamak diş arasına girmiş besinleri çıkarmak için yeterli olmamaktadır. Dişlerinizin arasına kaçan besinleri temizlemenin en kolay yolu diş ipi kullanmaktır eğer diş ipi kullanmazsanız araya kaçan besinler zamanla çürüğe neden olabilmektedir.
Sorunların erken teşhisi için yılda en az iki kez diş hekimize kontrol amaçlı gidiniz. Erken teşhis her zaman çok önemlidir.
Ağız sularını ve gargaraları zaman zaman ağız hijyeni ve ferahlığı için kullanabilirsiniz fakat başlı başına yeterli değildir. Bazı kişiler gargara ve ağız suyu kullandıklarını belirterek diş fırçalama veya diş ipine yeteri kadar önem vermemektedir bu durum diş sağlınız için yetersizdir.
Şekerli, asitli yiyecekler ve sigara dişlerinizin baş düşmanıdır. Eğer şekerli veya asitli bir şeyler yerseniz tuzlu su ile gargara yapabilir ve fırcalayabilirsiniz. En basit anlatımla, kalp sağlığınız için yapmanız gerekenler diş sağlığınız için de geçerli. Kaçınılması gereken temel gıda ise şeker ve ürünleri. Peynir, süt ve yoğurt gibi kalsiyum açısından zengin yiyecekler dişlerinizin dostudur.

Marketlerde satılan diş beyazlatıcı ilaçlardan uzak durmalısınız.

Sert kabuklu yiyeceklerin kabuğunu dişinizle kırmayınız maalesef bazı hastalar tarafından cam şişelerdeki kapaklar bile dişlerle açılmaktadır. Bunun sonucu olarak diş minesinin incelmesi, diş kırılması, diş çatlaması gibi sürekli size sorun çıkarak ağrı ve sızlamaya neden olacak rahatsızlıkların başlamasına neden olabileceksiniz.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst