Genel Sağlık Sigortası Hakkında Sıkca Sorulan Sorular

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
GELİR TESTİ YAPTIRMAK ZORUNDA OLANLAR
1. Kısmi süreli çalışıp 30 gün altında prim ödeyenler
2. 1 yıldan fazla Türkiyede ikamet edenler
3. Anne veya babasının sigortasından yararlanmayan 18 ve 25 yaşın üzerindeki çocuklar
4. Sigortasız işçiler
5. Yeşil kart sahipleri

GELİR TESPİTİ İÇİN NEREYE BAŞVURULACAK?
Gelir tespiti için adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre bağlı bulunan ilçenin Sosyal Dayanışma Vakfına (SDY) başvurulması gerekiyor (kaymakamlıklar)

YAPILACAK GELİR TESPİTİNE GÖRE KİMLER PRİM ÖDEMEYECEK
Vakıflar tarafından yapılacak gelir tespitine göre hane halkı başına geliri mevcut asgari ücret'in 1/3'nden az olanlar fakir olarak değerlendirilip bunların GSS primi devlet tarafından karşılanacaktır. Bu durumda mevcut asgari ücret 889,50 TL olduğuna göre 886.50/3= 296,50 kişi başına hane halkı aylık geliri bu tutarın altında olanlar prim ödemeyecekler.


GSS PRİMİ ÖDEMEK ZORUNDA OLANLAR KİMLER?

Yukarıda açıkladığımız hesaplamaya göre hane halkı geliri kişi başına 295,50 TL yi aşanlar herhangi bir işte çalışmasalar dahi SGK 'ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) prim ödemek zorundalar.

ÖDENECEK PRİM TUTARI NASIL SAPTANIYOR VE TUTARI NE KADAR?
Ödenecek prim tutarı yapılacak gelir tespitine göre kişinin hangi gelir grubuna dahil olduğunu saptamaktadır.
Buna göre:
Kişi başına aylık geliri 295,50 TL arasında geliri bulunan ailelerin GSS kapsamı dışında bulunan bireyleri ayda 35,50TL

Kişi başına aylık gelir 886,50 TL ile 1773 TL arasında geliri bulunan ailenin GSS kapsamı dışında bulunan bireyleri ise ayda 106,38 TL

Kişi başına aylık geliri 1773 TL nin üzerinde olan ailelerin GSS kapsamı dışında bulunan bireyleri ise ayda 212,76 TL
prim ödemek suretiyle GSS dan faydalanabileceklerdir.

DURUMLARI ÖZELLİK ARZ EDEN BAZI GRUPLAR
ÖĞRENCİLER

Şayet öğrenci 25 yaşını aşmamış ise anne ve babasının sigortasından yararlanıyorsa ortada herhangi bir sorun yok GSS kapsamında olmaya devam edecek. Bu kapsamdaki öğrenciler, öğrenci belgeleri ile birlikte SGK ya başvurarak kayıt yaptırmak zorundadır. Ancak 25 yaşını aşmış ve bir işte çalışmıyor ise gelir tespiti yaptırması gerekiyorsa prim ödemesi gerekicek. 25 yaşını dolduran öğrencilerimiz ile anne ve babası tarafından sosyal güvencesi bulunmayan Türk öğrencilerimize Üniversitemizce verilen ve 15 haziran 2012 tarihine kadar vizesi yapılan sağlık karnelerinin son kullanma süresi 31 ocak sona erecek. Bu tarihten itibaren (burslu okuyan yabancı uyruklu öğrenciler hariç) sevk kağıdı verilmeyecek . Ayrıca öğrencilerin ellerinde bulunan eski sağlık karneleri Üniversite Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Öğrenci Tedavi Bürosu'na teslim etmeleri gerekiyor.

YEŞİL KART SAHİPLERİ
Yeşil kart sahipleri de SGK ya devir olduklarından kartların geçerlilik (vize) tarihi dolduktan sonra bunlarında gelir tespiti yaptırmaları gerekicektir. Yapılacak gelir tespiti sonucunda yeşil kart sahiplerinin gss na prim ödeyip ödemiyecekleri belirlenecektir.

KIZ ÇOCUKLARI
5510 sayılı SGK ve GSS nin yürürlüğe girdiği 01.10.2008 tarihine kadar 18 yaşını doldurmuş olan kız çocukları eskiden olduğu gibi evlenmedikleri sürece anne veya babalarının sigortasından yararlanarak GSS lı olabileceklerdir. Ancak yasanın çıktığı tarihden sonra 18 yaşını dolduranlar (30.09.1990 ve sonra doğanlar ) aynı erkek çocuklarda olduğu gibi eğer çalışmıyorlarsa gelir tespiti yaptırılarak GSS ye prim ödeyecekler.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Gelir testine ilişkin sık sorulan sorular ve cevapları

Gelir testine ilişkin çok fazla soru ve cevap yayınlamamıza rağmen hala çok sayıda soru gelmektedir. Bizde bu sorular ve cevaplarını faydalı olacağını düşünerek aşağıda açıklamaya çalışacağız.

Kız çocuğuma gelir testi yaptırmam gerekir mi?

Benim kızım 17 yaşında, 13 Ocak 1995 doğumlu, ben çalışmıyorum ve babamdan yetim aylığı aldığım için kızıma bir faydası olmuyor. Babasından da bir güvencesi yok. Genel Sağlık Sigortasından istifade edebilecek mi, ne yapmam gerekiyor, yardımcı olursanız çok sevinirim.

Değerli okuyucumuz anne ve babanın herhangi bir sosyal güvencesi yok ise 18 yaşın altındaki çocukların sağlık giderleri devlet tarafından karşılanmaktadır. 18 yaşından sonra ise anne ve babanın herhangi sosyal güvencesi yok ve öğrenci değil ise gelir testine tabi tutulacak ve çıkan sonuca göre kapsamı belirlenecektir.

Bayan eşin sağlık yardımından yararlanan koca gelir testi yaptıracak mı?

Ben devlet memuru bir bayanım. Eşimin sigortası yok ve benden dolayı sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor. Yeni Kanuna göre eşimin tekrar herhangi bir işlem ve başvuru yapması gerekiyor mu? Yoksa aynı şekilde sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edebilirmi?
Eşinizin herhangi bir sosyal güvencesi yok ise sizin üzerinizden sağlık yardımından faydalanmaya devam edecektir. Dolayısıyla herhangi bir işleme gerek bulunmamaktadır.

Bayan öğretmen anne ve babasını sağlık yardımından faydalandırabilir mi?

Ben öğretmenim ve annemin ve babamın hiç bir sosyal güvencesi yok. Benim sağlık yardımımdan yararlanmaları mümkün mü?

Değerli okuyucumuz anne ve baba medeni Kanunun 364.maddesine göre bakmakla yükümlü kapsamındadır.Aynı zaman da 5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu anne ve babayı herhangi bir sosyal güvenceleri yok ise bakmak la yükümlü olduğu kişiler üzerinden faydalanabileceklerini düzenlemiştir.Bu kapsamda anne ve babanız sizin üzerinizden sağlık yardımından faydalanabilmesi mümkündür.

18 yaşındaki kızım eşimin sağlık yardımından mı yoksa benim sağlık yardımımdan mı faydalanır?

Emekli sandığına tabi özel bir banka emeklisiyim(2008 yılında emekli oldum).Eşimin kendi üzerine işyeri bulunmakta olup, Bağ-Kurludur. Halen işyeri açıktır. Bu durumda 18 yaşındaki kızım anne veya babanın sağlık hizmetinden hangisine tabi olur.

Değerli okuyucumuz bu durumda çocuğunuz anne veya babanın sağlık yardımından hangisinden faydalanmak isterse tercihe göre anne veya babanınkinden faydalanabilir.

SGK Rehberi
 
Tekerlekli Sandalye
Üst