Genetik Hastalığa Tüp Bebekle Koruma

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Akraba evlilikleri genetik hastalıklar için potansiyel bir tehlike. Doğum öncesi embriyolara yapılan bazı genetik testlerle birbirinden sağlıklı bebekler dünyaya geliyor.



Tıbbi Genetik Uzmanı Prof. Dr. Volkan Baltacı, 'Şans eseri aynı genetik hastalığı taşıyan iki kişinin evliliğinden genetik hastalıklı bebekler doğabilir. Akraba evlilikleri ve eşlerin aynı kökenden gelmeleri bu tür hastalıklar için potansiyel tehlike haline gelir' dedi.



Soy ağacı yönteminin genetik hastalıklar için iyi bir yöntem olduğunu söyleyen Prof. Dr. Baltacı, 'akraba evliliği yapan eşlerin bebek sahibi olmadan önce genetik taramadan geçmeleri önerilir. Bu eşler için soy ağacı çıkarılarak risk tespiti yapılması önemli. Genetik teknolojiler sayesinde hastalıklar için paha biçilmez avantajlar elde edilmiştir. Günümüzde hiçbir hastalık belirtisi göstermeyen ve tamamen sağlıklı olan bu bireyler için sık rastlanan genetik hastalıkları taşıyıp taşımadıklarını ortaya koyan testler yapılabilir. Bu testlerle genetik hastalık için taşıyıcı olduğu saptanan bir kişinin eşi de aynı hastalık için taranır ve çocuk sahibi olmadan önlem alınabilir. Bu eşler embriyoların genetik olarak ayıklandığı tüp bebek yöntemi ile sağlıklı bebek sahibi olabilir' dedi.



Düşük riskini önleyen yöntem



Bazı araştırma sonuçlarına göre embriyolara genetik tarama testinin yapılmasının pratikte bir yarar sağlamadığı hatta şansı daha da azalttığı öne sürülmüştür. Son iki yıldır mikro array yönteminin kullanıldığı vakalarda gerek gebelik oranlarının arttığı ve gebeliklerin düşükle sonuçlanma riskinin azaldığı konusunda bir fikir birliği vardır.



Mikro array teknolojisi embriyonun genetik materyalinin çok detaylı olarak analiz edilmesini sağlamaktadır. Bunu eski televizyon görüntüsü ile şimdiki yüksek çözünürlüklü televizyon görüntüsünün kıyaslanmasına benzetebiliriz.



SGK masrafları karşılıyor



Prof. Dr. Volkan Baltacı, 'Heterozigot Tarama isimli testle genetik hastalıkların eşler tarafından taşınıp taşınmadığı ortaya konulabilir' derken, devam etti: 'Testin temeli taşıyıcı bireylerde gizli olarak bulunan hastalıklara ait genlerinin analiz edilmesine dayanır. Bu sayede yüzlerce hastalık tespit edilebilir.



Günümüzde kemik iliği naklinden başka bir tedavi olanağının bulunmadığı hastalıklardan muzdarip bebekler için en etkin yol kardeş sahibi olmaktır. Bu işlem de embriyoların seçildiği tüp bebek uygulaması sayesinde mümkün olabilmektedir. Bu işlemlerin masraflarını SGK karşılayabilir.'



Embriyo aşamasında önlem



Prof.Dr. Baltacı şunları da ekledi: Tüp bebekte embriyolara yapılan testlerle Down sendromu dahil pek çok hastalık ayıklanabiliyor. Bu sayede gebelik şansı artarken oluşan gebeliğin düşük veya özürlü bebek doğumu ile sonuçlanma riski azaltılabiliyor. Bir hastalık taşıyan eşlere 'Gebe kalın, hamileliğinizin 12. haftasında test yapalım' demeyi tercih etmiyoruz. Tüp bebek yöntemini seçerek hastalığı embriyo aşamasında ayıklamak tercih ettiğimiz bir seçenek.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst