Geniz Eti(Adenoid) Nedir ?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Doktorların sıklıkla geniz Eti ve bademcik sözcüklerini beraber kullandıklarına şahit olmuşsunuzdur. Aynada boğazınızı açıp bakınca bile bademciklerinizi görebilirsiniz, peki geniz Eti nedir ve nerededir ? Geniz Eti, normal muayene ile saptanamaz. Doktor ancak özel bir endoskop ile bu bölgeye ulaşabilir veya küçük çocuklarda röntgen ile geniz etinin boyutunu saptayabilir.

Peki geniz Eti nedir? Burun boşluğunun arka kısmında bulunan bir doku kitlesidir. (Şekil 1) Boğazımızın ise arka üst kısmında, yumuşak damağın hemen üzerinde yer alır. Vücüdumuzun mikro-organizmalar ile olan savaşına , antikor üreterek yardımcı olur ve özellikle bebeklikte burundan giren zararlı organizmalar için ilk savunma hattını oluşturur.

Çocuklarda geniz Eti fonksiyonunu kaybederek 5 yaşından sonra küçülmeye başlar ve ergenlik çağında genellikle yok olur.Ancak bazı çocuklarda bu gerileme gerçekleşmez ve sorunlar işte bu durumda baş gösterir.

Geniz Eti Büyümesinin Belirtileri Nelerdir ?

Geniz Eti vücüdumuza giren mikropları yakaladığından, enfeksiyon ile mücadele sırasında geçici olarak büyüyecektir. Aşağıdaki bulgular genellikle bu büyüme ile ilgilidir.
• Burundan nefese alamama ve ağız solunumu
• Sesli nefes alıp verme
• Horlama
• Uykuda bir kaç saniye solunum durması
• Sık sinüzit ve üst solunum yolları atakları
• Kreş veya okul çağı çocuğunda sık tekrarlayan orta kulak iltihabı veya orta kulakta sıvı birikmesi

Doktorunuz yukarıdaki belirtilerin büyümüş geniz etine bağlı olduğunu düşünürse çocuğunuza antibiyotik ve burun spreylerinden oluşan bir tedavi başlayabilir. Bu tedavinin süresi bazen 2-3 haftayı bulabilir.

Geniz Eti Ameliyatı Ne Zaman Gereklidir?

Eğer yukarıdaki belirtiler yeterli ilaç kullanımına rağmen çocuğunuzu rahatsız etmeyi sürdürür ise doktrorunuz geniz etinin ameliyatla çıkarılmasını önerebilir. Özellikle aşağıdaki bulguların uzun sürmesi geniz Eti ameliyatını kaçınılmaz hale getirebilir:

• burundan nefes alma güçlüğü
• uykuda solunum durması
• sık tekrarlayan enfeksiyonlar
• ilaç tedavisine cevap vermeyen orta kulak iltihabı veya orta kulakta sıvı birikmesi

Geniz etinin alınması özellikle sık tekrarlayan sinüzit veya orta kulak iltihabı durumlarında çok önemlidir. Büyümüş geniz Eti, orta kulağın hava almasını engeller ve sıvı birikimine neden olur. Bu uzun süre devam ederse geçici işitme kaybı gelişebilir. Bazen bu durum o kadar şiddetli olur ki geniz Eti ameliyatı yanında kulak zarına tüp takılması da gerekebilir.
Geniz Eti Ameliyatı Sırasında ve Sonrasında Çocuğunuzu ve Sizi Neler Bekliyor?
Ne kadar sık yapılan ve basit bir ameliyat da olsa, her tür cerrahi işlem anne baba ve çocuklar için her zaman korkutucudur.

Aşağıdakilerin bilinmesi sizleri bu süreçte rahatlatacaktır.
• Geniz Eti ameliyatı genel anestezi ile yapılır.
• Çocuğunuz 30-45 dakika arasında anestezi alacaktır
• İşlem çocuğunuzun ağız boşluğundan gerçekleştirilir, yani cildinde herhangi bir dikiş ve kesi gerekmez.
• Genel olarak, ameliyat edilmiş çocuk o geceyi hastanede geçirir ve ertesi gün taburcu olur.
• Ameliyat sonrası 1-2 gün boğaz ağrısı normaldir
• 4-5 gün içinde çocuğunuz tamamen normale dönecektir.

Genelde geniz etine bağlı tüm bulgular ameliyat sonrası hızla kaybolur. Bazı çocuklarda ise ameliyat bölgesinde gelişen ödem nedeni ile bu düzelme gecikebilir. Unutulmaması gereken en önemli şey, yukarıda bahsedilen bulgulara neden olmayan geniz etinin büyüklüğünün önemi olmadığıdır. Böyle bir durumda doktorunuz ameliyat yerine takip önerebilir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Geniz eti (adenoid) burun ve kulak belirtileri

Geniz eti burun arkasındaki boşlukta yer alan lenfoid doku kitlesidir. Bu boşluğu doldurarak kulak ve burun belirtilerine yol açabilir.
2 yaşından itibaren sık üst solunum yolu enfeksiyonları sonucu geniz eti büyümeye başlayabilir,6 yaşına kadar maksimum büyüklüğe ulaşır.12 yaşında genellikle küçülmüş olur.


GENİZ ETİ BÜYÜMESİ BELİRTİLERİ
BURUN BELİRİTLERİ:



Büyümüş geniz eti burun tıkanıklığı yaparak ağız solunumunu zorunlu kılabiir. Devamlı ağızdan soluyan çocuklar ağzı açık dururlar,ön kesici dişler öne çıkıtır,burunlar dardır. Burun tıkanıklığı ve müzmin geniz eti enfeksiyonu nedeniyle burun ve geniz akıntısı sık görülür. Bu akıntı tekrarlayan boğaz ve akciğer enfeksiyonlarına yol açar.


Burun tıkanıklığı nedeniyle horlama ve solunum durması (apne ) görülebilir. Bu çocuklar gündüzleri huzursuz ve uykulu olurlar,beyinsel ve fiziksel olarak akranlarının düzeyinde olmayabilirler. Burundan nefes alınamadığı için sinüslerin havalanması ve drenajı mümkün olmaz. Bu hastalarda antibiyotik tedavisi yararsızdır. Geniz etinin alınması ile sinüzit kendiliğinden düzelir.


KULAK BELİRTİLERİ:
Geniz eti kulağı etkileyerek orta kulak iltihabı veya orta kulakta sıvı toplanmasına neden olabilir. Bu da işitme kaybı ortaya çıkarabilir.


TANI
Tanısı kolaydır. Burun tıkanıklığı ve kulak yakınması olan çocuklarda tanı genellikle belirgindir. Bu çocukların sesleri burundandır ve sanki devamlı nezleymiş gibi konuşurlar.


Endoskopik muayene yöntemiyle burun içi incelenerek geniz eti ve geniz bölgesi değerlendirilir. Geniz eti için röntgen filmi çekilebilir.


Geniz bölgesinin parmakla muayenesi en güvenilirbilgiyi vermekle birlikte çocuk için hoş olmayan bir muayene şeklidir.


TEDAVİ
Tekrarlayan orta kulak iltihabı,orta kulakta sıvı birikmesi,sinüzit ile birlikte burun tıkanıklığına yol açan geniz etinin cerrahi olarak alınması gereklidir.


Geniz eti ameliyatı genel anestezi altında sırtüstü yatar pozisyonda kazıyarak yapılır. En uygun yaş 3-4 yaştır. Bu yaşta yüz gelişimi hızlandığından ameliyat yapmamak yüz iskeletinin bozuk gelişmesine neden olur. Bu nedenle geniz eti burun tıkanıklığına yol açıyorsa gecikmeden alınmalıdır. Gerek duyulursa daha küçük yaşlarda da geniz eti ameliyatı yapılabilir.


Geniz eti ameliyatı sonrası çocukların sesi incelebilir ve genelde bu durum kendiliğinden düzelir. Operasyon sonrası bazı çocuklarda hızlı kilo artışı görülür.geniz eti bazı çocuklarda tekrar büyüyebilir.


Kanama bozukları ,aktif enfeksiyon ve yarık damak varsa bu ameliyat bu sorunlar düzelinceye kadar yapılmaz.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst