Geriye Dönük Emekli Tazminatı, Aile Yardımı Ödeneği ve Toplu Sözleşme Primi

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Maliye Bakanlığı 6111 sayılı Kanun'la sözleşmeli personele aile yardımı ödeneği verilmesi, çocuk için ödenmekte olan aile yardımı ödeneğindeki sayı sınırının kaldırılması, toplu sözleşme primi ve emekliye ayrılanlara ödenmekte olan tazminata ilişkin hususlarda düzenlemeler yapılması nedeniyle açıklanması gereken hususları bir Genelge yayınlayarak açıklamaya çalışmıştır. Genelgede kapalı olan bazı hususları açarak konuyu açıklamaya çalışacağız.

Teşkilat Kanunlarında Sözleşme Ücretinden Başka Bir Ödeme Yapılmayacağı Belirtilenler Aile Yardımı Alabilir mi?

6111 sayılı Kanun'un 118'inci maddesiyle 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye eklenen ek 8'inci maddeye göre; ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışan sözleşmeli personel hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatları ile döner sermaye işletmelerinde sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilenlerden aile yardımı ödeneği verilecektir.

Bu hüküm gereğince, teşkilat kanunlarında bu hükümler gereğince sözleşmeli olarak çalışanlara sözleşme ücreti dışında herhangi bir ödeme yapılamayacağı belirtilmiş olsa dahi bunlar da aile yardımı ödeneğinden yararlandırılacaklardır. Önemli olan kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatları ile döner sermaye işletmelerinde sözleşmeli personel pozisyonlarında (kısmi süreliler hariç) istihdam edilmiş olmaktır.

Buna göre, ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışan sözleşmeli personel hariç (örneğin haftanın 2 günü çalışan sözleşmeli avukatlar) olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatları ile döner sermaye işletmelerinde;

- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi ile ek geçici 16 ncı maddesi,

- 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49'uncu maddesi,

- 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'nun 36'ncı maddesi,

- 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname,

- İlgili mevzuatında yer alan hükümler (teşkilat kanunlarındaki hükümlere göre), uyarınca, sözleşmeli personel pozisyonlarında tam zamanlı olarak istihdam edilenlerden aile yardımı ödeneğinden veya başka bir ad altında da olsa aynı amaçla yapılan herhangi bir ödemeden yararlanamayan sözleşmeli personele, Devlet memurlarına ödenmekte olan aile yardımı ödeneği aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenecektir.

Yani peşin olarak 657 sayılı Kanun'un 202 ve 206'ncı maddesinde yer alan hükümlere göre ödenecektir.

Buna göre; 1 çocuğu olana; 0,061954 x 250 = 15,49 TL tutarında çocuk yardımı ödenecektir.

Eş yardımı olarak da 1823 x 0,061954 = 112,9 TL tutarında ödeme yapılacaktır.

Çocuk sınırlaması kalktığı için şartları tutan ne kadar çocuk varsa hepsi çocuk yardımı alacaktır.

Sözleşmeli Personele Geriye Dönük Ödeme yapılacaktır;

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye eklenen ek 8'inci madde, 1/1/2011 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdiğinden, kapsama dahil sözleşmeli personele, anılan düzenlemenin 25/2/2011 tarihinde yayımlanması ve söz konusu personelin aile yardımı bildirimini önceden verme imkanının bulunmaması nedeniyle 1/1/2011 ila 14/3/2011 tarihleri arasında ödenememiş olan aile yardımı ödeneği tutarlarının tamamı, aile yardımı bildiriminin verilmesi ve hesaplanmasını müteakiben aylıklara ilişkin hükümler dikkate alınmak suretiyle defaten ödenecektir. Bu kapsamda ödenememiş aile yardımı ödeneği tutarının tamamı, hesaplanmalarını müteakiben aylıklara ilişkin hükümler dikkate alınmak suretiyle defaten ödenecektir.

Geçmişe Yönelik Sendika Üyelerine Yapılacak Toplu Sözleşme Primi;

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte kırkbeş Türk Lirası toplu sözleşme primi ödenecektir. Anılan prim, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmayacak ve başka bir ödemenin hesabında da dikkate alınmayacaktır. Toplu sözleşme primi, 1/1/2011 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdiğinden, kapsama dahil personele 15/1/2011 tarihinde ödenememiş olan 45 TL tutarındaki prim, hesaplanmalarını müteakiben ödenecektir.

Emeklilere Geriye Dönük Tazminat Ödemesi Yapılacak;


Ahmet Ünlü'nün yazısının devamı için;

Tıklayınız.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst