Giriş Katlarına Sandık Konulması Engellilerin Oy Kullanma Sorununu Çözer Mi?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Yöneticinin Notu:

Zaman gazetesinin haberine göre, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı hazırladığı kanun taslağında engelli ve 75 yaş üstü vatandaşların seçimlerde oylarını giriş katlarında kullanabilmeleri için giriş katlarına oy sandıklarının konulacağı belirtilmiş.

Konuyla ilgili aşağıdaki yazılı metinide göz önüne alarak size göre;

1) Giriş katlarına sandık konulması engellilerin özellikle tekerlekli sandalye kullanıcılarının rahat oy kullanması için yeterli bir önlemmidir?

2) Giriş katlarında 3-5 basamak olması halinde tekerlekli sandalye kullanabilen bir engellinin 'yardım almaksızın' basamakları çıkması mümkünmüdür? Hazırlanan kanun taslağın da giriş katlarında olması mühtemel merdiven basamakları için bir ibarenin bulunmamasını nasıl yorumluyorsunuz?

3) Size göre engellilerin daha rahat oy kullanabilmeleri için hangi önlemlerin alınması gerekir?

*** *** *** ***​

Engelli seçmenler, karga tulumba seçmen mahalline taşınma sıkıntısından kurtulmak üzere. Başbakanlık Özürlüler İdaresi, bu konuda bir kanun taslağı hazırladı. YSK Seçmen Kütüğü Genel Müdür Vekili Ayhan Okurer de önümüzdeki seçimlerde engelli ve yaşlı seçmenler için giriş katlara sandık konulacağını açıkladı.

Türkiye nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan engellilerin büyük çoğunluğu, iradesini sandığa yansıtamıyor. Okullar ve diğer kamu kurumlarında oluşturulan seçim noktalarında, sandıkların binanın üst katlarında yer alması ve buralarda engelli parkurunun olmaması, özürlü seçmeni oy kullanmaktan alıkoyuyor. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, bu sorunu çözmek için bir kanun taslağı hazırladı. 'Özürlülere iade-i itibar' niteliğinde olan taslak, şu an Adalet Bakanlığı'nda inceleniyor. Taslak, bakanlığın görüşü alındıktan sonra kanun değişikliği teklifi haline getirilerek Meclis'e sunulacak. Ancak, taslak hazırlanırken YSK ile görüşme halinde olunuldu.

Konuyla ilgili Zaman'a konuşan YSK Seçmen Kütüğü Genel Müdür Vekili Ayhan Okurer, bu yıl yapılacak genel seçimlerde engelliler için giriş katlarda sandık kurulmasında bir sakınca olmadığını söyledi. Özürlüler İdaresi Başkanlığı'ndan oy kullanacak özürlü seçmenlerin bilgilerini istediklerini belirten Okurer, "Kanunlar kapsamında gerekli tedbirleri alıyoruz. Önümüzdeki seçimlerde özürlü ve 75 yaş üzeri yaşlı vatandaşlar için giriş katlara sandık konulacak. Özürlü ve yaşlılar, önümüzdeki seçimlerde demokratik oy haklarını rahatlıkla kullanabilecek." dedi. Engelli seçmenlerin bu haktan faydalanması için seçmen kütüklerine özürlülüklerini belirtmeleri gerekiyor. Okurer, seçmen listesinde isminin karşısına özürlülüğü belirtilmeyen vatandaşların, listeler askıda kalacağı son güne kadar en yakın ilçe seçim kuruluna giderek özürlülüklerini beyan edebileceklerini de ifade etti.

YSK'nın kararı en çok, sayıları 1,5 milyonu bulan ortopedik engelli seçmeni sevindirdi. Önceki seçimlerde sandıkların yüksek katlı binalara konulmasından dolayı özürlü seçmenin sandığa ulaşamadığını belirten Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyonu Başkanı Cemal Merdan, YSK'nın kararının özürlü seçmeni büyük ölçüde rahatlatacağını kaydetti. Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyaz da kararın sadece özürlüler için değil yaşlılar ve hamile kadınlar için de faydalı olacağını belirtti.

Taslakta, kabartma yazılı oy pusulası da yer alıyor.

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı kanun taslağında, görme özürlülerin tek başlarına oy kullanabilmesi için kabartma yazılı oy pusulası basılmasına da yer verildi. Ancak, bu uygulamanın genel seçimlerden sonra hayata geçirilebileceği belirtiliyor. Taslakta yer alan devrim niteliğindeki diğer düzenmeler şöyle: "Oy kullanma yerine gidemeyecek kadar özürlü ya da hasta olan vatandaşlar özel araçlarla taşınacak. Seçimle ilgili yönergeler, az görenler için iri puntolu harflerle hazırlanacak. Daha önce kendisine vâsi atadığı için oy kullanamayan özürlülerin oy kullanabilmesi sağlanacak. Seçimlerle ilgili televizyon yayınlarında işitme özürlüler için alt yazı ve işaret dili tercüman kullanılacak. Evinden çıkamayacak kadar yaşlı ve yatalak hastalar mektupla oy kullanabilecek."

Zaman
 

İskender Durgun

Üye
Üye
Katılım
Eyl 4, 2010
Mesajlar
599
Tepkime Puanı
0
Puanları
16
Yaş
57
''Engelli seçmenlerin bu haktan faydalanması için seçmen kütüklerine özürlülüklerini belirtmeleri gerekiyor. Okurer, seçmen listesinde isminin karşısına özürlülüğü belirtilmeyen vatandaşların, listeler askıda kalacağı son güne kadar en yakın ilçe seçim kuruluna giderek özürlülüklerini beyan edebileceklerini de ifade etti.''

Engelliler için en yakın ilçe seçim kuruluna gitmeği o kadar kolay mı sanıyorlar? Seçmen kütüklerine nasıl ulaşılacak? Okulların giriş katına rampasız nasıl ulaşılacak? Giriş katına sandık koymak sorunları çözmüyor.

EY YÜKSEK SEÇİM KURULU SESİMİZİ DUY ARTIK.....
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
1) Giriş katlarına sandık konulması engellilerin özellikle tekerlekli sandalye kullanıcılarının rahat oy kullanması için yeterli bir önlemmidir?

Bu önlem bence sadece bir adım fakat giriş katına ulaşmak mesele önce giriş düzenlemeleri yapılsınki insanlar bina içine girebilsin. İnsanlar bina içinde zorlanmayıp karga tulumba taşınmayacak ama binaya girerken aynı durumu yaşayacak. Dolayısıyla bana göre atılan bu adım giriş katlarına sandık koymaları hiç bir şey ifade etmiyor.

2) Giriş katlarında 3-5 basamak olması halinde tekerlekli sandalye kullanabilen bir engellinin 'yardım almaksızın' basamakları çıkması mümkünmüdür? Hazırlanan kanun taslağın da giriş katlarında olması mühtemel merdiven basamakları için bir ibarenin bulunmamasını nasıl yorumluyorsunuz?

Giriş katlarında 3-5 basamak olması halinde tekerlekli sandalye kullanabilen bir engellinin 'yardım almaksızın' basamakları çıkması mümkünmüdür? Rampa yoksa hepimizin bildiği gibi bu mümkün değildir. Vurdum duymazlık ve insana verilen kıymetin ne boyutta olduğunu gösteriyor bu durum.

3) Size göre engellilerin daha rahat oy kullanabilmeleri için hangi önlemlerin alınması gerekir?

görme özürlülerin tek başlarına oy kullanabilmesi için kabartma yazılı oy pusulalarının olmasından bahsediliyor bu kesinlikle olmalıdır . Bina girişinin uygun hale getirilmesi, oy sandıklarının yerleri engellileri zorlamıyacak konumda olmalı. Ayrıca oy kullanırken yoğunluk nedeniyle beklediğimiz oluyor. Engellilerin bu yoğunluğa girmeden rahatlıkla oy kullanabileceği ortam düzenlenmeli. Sandık başı görevlileri ve diğer görev alan insanların tutumunun gayet saygılı ve ilgili olması gerekmektedir.
 

DÜŞ GEZGİNİ

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
240
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Giriş katlarına sandık konulması daha öncedende vardı. Daha doğrusu önceki seçimlerde de engellilerin rahat oy kullanabilmeleri için giriş katlarınba sandık koyulacağı söyleniyordu. ama uygulamada yine su koyvermişlerdi. Buda ona benzer bir şey. özürlüler idaresi başkanlığı seçim arafesinde hadi bizde bişey yapalım diye kafalarına göre bir düzenleme yapmışlar. bu düzenleme bana göre koça bir sıfırdan ibarettir. Giriş katına sandık konsa hatta giriş katı merdivensiz olsa bile illa bir eşik beşik vardır tekerlekli sandalye kullanan kişi yine o eşiği yardımsız geçemez.
Göstermelik düzenlemeler yapacaklarına özürlüler yasasında söyledikleri "kamu kurumlarına ait binaların engellilerin erişimine uygun hale getirileceği" sözünü yerine getirsinler.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Türkiye’deki 10 Milyon Engelli Oy Kullanırken Yine Sıkıntı Çekecek

Konuyla ilgili olduğu için eklemek istedim yine bir takım haklar başka bahara kaldı. Zaten yolunda gitseydi vaktinde yetişseydi asıl ozaman şaşırırdım.



Engellilerin oy kullanırken yaşadığı sıkıntıları ortadan kaldırma sözü veren AKP hükümeti, yasa değişikliğini 12 Haziran seçimine yetiştiremedi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile yapılan görüşmeler sonucunda yalnızca engellilerin oy kullanacağı sandıkların binaların giriş katlarına konulması uygulamasına gidilebilecek.

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ile YSK’nin engellilerin rahat oy kullanması için yaptığı çalışmalar sona erdi. Bu kapsamda, engelliler için seçim sandıklarının rampası ve asansörü bulunmayan binalarda giriş katına konulması, seçmen bilgi kâğıdının büyük puntolu yazı ile gerektiğinde kabartma olarak hazırlanması, seçimlerde kullanılacak form, evrak, liste gibi her türlü kâğıdın tasarım ve baskısının özürlüler için erişilebilir formatta hazırlanması, özürlülerin mektup ya da elektronik yöntemle oylarını kullanabilmesi, oy verme kabinlerinin en az birinin özürlüler için uygun ölçülerde olması, televizyondaki propaganda ve yayınlarda altyazı ve işaret diliyle tercüme edilmesi düzenlemeleri gündeme geldi. Ancak bu düzenlemelerin yasa değişikliğiyle yaşama geçirilebileceği sonucuna varıldı. Seçim yasalarında yapılan değişikliklerin 1 yıl içinde yapılacak genel seçimde uygulanamayacağına ilişkin anayasa hükmü nedeniyle özürlüler için yasa değişikliği 12 Haziran’da yapılacak seçim sonrasına bırakıldı.

Sandıklar Özürlülere Göre Düzenlenecek

Yasa değişikliğini erteleyen AKP hükümeti, 12 Haziran için ise pratik bazı uygulamalar için YSK ile görüş birliğine vardı. Buna göre, Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın veri tabanında bulunan ortopedik özürlülerin adının önüne “Ö” harfi konulacak. Bu düzenleme ile seçim sandıkları özürlüler için giriş katı gibi kolay ulaşılabilir yerlere konulacak. Veri tabanında olmayan engelliler ise kayıt yaptırıp, bu değişiklikten yararlanacak.

Cumhuriyet
 
F

Fırtına

Guest
malum seçim arefesindeyiz.. ağzı olan konuşuyor (!)
haziran'a kadar kimbilir ne çok ''pembe yalan..'' lara maruz kalacağız..
devlet büyüklerimizin engelliler adına ''seçim öncesi..'' verdikleri sözleri yerine getirmeleri (seçim sonrası da unutmamaları..) dileğiyle..

verilen sözlere biz engelliler pek inanmıyoruz.. bu bağlamda bizi utandırmanızı istiyoruz..!!! hadi bizi utandırın.. gerçekten utanmak istiyoruz..!!!
 
F

Fırtına

Guest
Birleşmiş Milletler Engelliler Haklarına İlişkin Sözleşme'ne Uyumlu Oluyor

Engelliler ile ilgili seçim yasaları, Birleşmiş Milletler Engelliler Haklarına İlişkin Sözleşme'ne uyumlu oluyor..

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, özürlülerin oy kullanmalarını sağlamak için Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da değişiklik önerilerini Adalet Bakanlığı'na sundu.

Seçmen bilgi kağıtları, seçim duyuruları, oy pusulaları, oy kullanma usulleri, Birleşmiş Milletler Engelliler Haklarına İlişkin Sözleşme'nin hedef ve ilkeleriyle uyumlu hale getiriliyor. Seçimlerle ilgili yapılacak yasal düzenlemeler bir sonraki seçim için yürürlüğe girebileceğinden, taslaktaki hükümler, 12 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde uygulanmayacak.

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, özürlülerin oy kullanmalarını sağlamak için Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da değişiklik önerilerini Adalet Bakanlığı'na sundu. Öneriler arasında, oy pusulaları üzerindeki yazılı bilgilerin kabartma yazı ile belirtilmesi gibi hükümler de bulunuyor. Seçimlerle ilgili yapılacak yasal düzenlemeler bir sonraki seçim için yürürlüğe girebileceğinden, taslaktaki hükümler, 12 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde uygulanmayacak.

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, seçim sürecinde ve özellikle de oy kullanma aşamasında çeşitli zorluklarla karşılaşan özürlüler için, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da değişiklik önerileri hazırladı.

Değişiklikle seçmen bilgi kağıtları, seçim duyuruları, oy pusulaları, oy kullanma usulleri, Birleşmiş Milletler Engelliler Haklarına İlişkin Sözleşme'nin hedef ve ilkeleriyle uyumlu hale getiriliyor.

Özürlü kişinin bağımsız olarak oyunu kullanabilmesi sağlanarak, oy kullanacak binalar, oy verme işlemleri ve hizmetlerin özürlü bireyler için ulaşılabilir hale getirilmesi hedefleniyor. Ayrıca internet dahil olmak üzere seçimlere ilişkin tüm bilgilerin erişilebilir formatlarda sunulması sağlanıyor. Taslakta, erişilebilir formatın tanımı da yapılıyor. Öneride, Yüksek Seçim Kurulu'nun kararıyla özürlü seçmenlerin mektupla veya elektronik oylama yöntemiyle oy kullanabilmesi yer alıyor. Yatağa bağımlı durumda bulunanların mektupla veya elektronik oy kullanması sağlanıyor.

İŞTE O ÖNERİ

Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından Adalet Bakanlığı'na gönderilen öneriler şöyle;

"Oyunu kendisi kullanamayacak durumda olan özürlülerin, kendi seçtikleri bir kişinin desteğini almalarına izin verilerek oy kullanması sağlanacak. Seçim işlemleri sırasında kullanılacak form, evrak, liste gibi her türlü basılı kâğıdın tasarım ve baskısı özürlüler için erişilebilir formatlarda hazırlanacak.

Özürlülerin uygun düzenlemelerin bulunduğu yerlerde oy kullanabilmesi veya oy kullanacağı yerin uygun hale getirilmesi için seçmen kütüğünde özürlülük durumlarını kapsayan bilgiler yer alacak 'Muhtarlık Bölgesi Askı Listesi'nde ve 'Sandık Seçmen Listesi'nde oy kullanılmasını engelleyen özre ilişkin bilgi yer alacak. Böylece özürlüler bilgilerinin kontrolünü yapabilecek ve oyun kullanılacağı yerde uygun düzenlemelerin olması sağlanabilecek.


Askı listeleri büyük puntolu yazı ile gerektiğinde kabartma yazı ile hazırlanabilecek Seçmen Bilgi Kağıdı, az gören ve görme özürlü seçmenler için büyük punto yazılı ve kabartma olarak hazırlanacak.


Televizyonda yapılan propagandalarda ve yayınlarda alt yazı ve işaret dili tercümanı kullanılacak. Oy verme kabinlerinden en az biri özürlüler için uygun ölçülerde olacak Sandık kurulları, sandığa ulaşamayan özürlü seçmenler için; sandık görevlilerince güvenliğini sağlamak koşuluyla özürlü seçmenlerin oyunu kullanabileceği şekilde sandığın konulacağı yeri belirleyebilecek.

Özürlü seçmenin oy kullanacağı sandıklar en kolay şekilde ulaşabilecekleri yere konulacak Rampası ve asansörü bulunmayan, merdivenli olan, giriş kapısı özürlü bireyin geçişine uygun olmayan binalarda, sandığın giriş kata veya bina önüne yakın bir yere konulması zorunlu olacak. Oy pusulalarının üzerindeki yazılı tüm bilgilerin kabartma yazı ile yer alması sağlanacak. Kabartma yazı kullanılmasının mümkün olmaması halinde sandık kurulunda; içine oy pusulasının yerleştirilebileceği, tercih yapılacak bölmelere ayrılmış ve üzerinde oy pusulalarındaki bilgilerin kabartma yazıyla yer aldığı bir şablon bulunacak. Oy kullanmak için sıra beklemeyecek.

Özürlü kişilerin ulaşabilirliğine uygun hale getirilmiş oy verme yerlerinin belirlenmesi ile seçmen olarak seçimlere katılımına ilişkin verilerin elde edilebilmesi için; bilgisayar ortamında seçmen kütüğü oluşturmanın alt yapısını teşkil eden SEÇSİS Projesi kapsamında, özürlü seçmenlerin oy kullanma hakkını kısıtlayan bilgilerinin bilgisayar kayıtlarına aktarılması sağlanacak.


Yapılacak değişiklikler ile, özürlü seçmenlere ilişkin bilgilerin seçmen kütüğüne kaydedilmesi süreci tamamlanana kadar; Yüksek Seçim Kurulu'nun özürlü kişilerden, oy kullanmasını kısıtlayan özrü ve oy kullanması için ihtiyaç duyduğu yöntem ve araçlara ait bilgiyi, özürlü kişinin beyanını esas alarak internet, mektup veya muhtarlıklar aracılığıyla yapılacak başvurularla elde edebilmesi öngörülüyor.

SEÇMEN KÜTÜKLERİNDE ÖZÜRLÜNÜN İSMİNİN YANINA 'Ö' HARFİ YAZILACAK


Öte yandan, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, bugün Özürlüler Yüksek Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı ile yapılan çalışmalar sonucunda 12 Haziran Genel Seçimlerinde de uygulanacak, iki konuda mutabakata varıldığını açıklamıştı. Buna göre Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı, Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın Özürlüler Veri Tabanında bulunan hareket kısıtlılığı olan (ortopedik) özürlü listesini (şu an için veri tabanında kayıtlı seçmen durumunda olan 108bin kişi bulunuyor.) alacak ve seçmen kütüklerine bu kişilerin isimlerinin karşısına 'Ö' harfi koyacak. Bu çerçevede oy sandıklarının özürlü seçmenler için ulaşılabilir yerlere (ulaşımı kolay, giriş kat vs.) konulması sağlanacak. Geçici seçmen listeleri askıya çıkarıldığında, özürlü seçmenin özür durumunu belirten resmi bir belgeyle talepte bulunduğunda bu durumu kütüğe ve listelere kaydedilebiliyor. Ancak, her özürlü seçmenin durumunu belirten resmi belgenin (sağlık kurulu raporu, özürlü kimlik kartı gibi) elinde olmaması nedeniyle bugünden itibaren Özürlüler Veri Tabanına kaydı olmayan bütün özürlülerin kayıt olması, eğer Özürlü Sağlık Kurulu Raporu yoksa hemen bir rapor alması gerekiyor. Aksi durumunda bu kişiler, oy kullanmada özürlüler için yapılacak düzenlemelerden faydalanamayacak.



internethaber
 
Tekerlekli Sandalye
Üst