Gizli Kalp (Sessiz İskemi)

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Gizli kalp hastası olabilirsiniz.. Bu konuyu okumadan geçmeyin: Gizli kalp, tıp literatüründe -sessiz iskemi- olarak biliniyor. Kalp kasını besleyen koroner damar-lardan, kan akımının belirgin şekilde azalmasına neden olacak darlık olduğunda, kişide çoğunlukla efor esnasında göğüste ağrı, sıkışma, yanma, nefes darlığı gibi şikayetler oluyor. Sessiz iskemide ise koroner damarlarda önemli derecede darlık olduğu halde kişi efor veya istirahatte herhangi bir rahatsızlık hissetmiyor.

Kardiyolog Dr. Hamit Kadri Aşkın gizli kalp hastalığı ile iligli diyorki:

Bu hastalığa ‘gizli kalp hastalığı‘ veya ‘sessiz iskemi’ denilmesinin nedeni ise hiçbir şikayete neden olmaması, hastayı doktora yönlendirecek bir belirti vememesi… Sessiz iskemi, şeker hastalığı olanlarda, kadınlarda ve 65 yaş üzerindeki her iki cinste daha sık görülme eğilimindedir. Koroner yetmezliği adı verilen damar sertliğine bağlı, kalp kasını besleyen damarlarda daralmayla seyreden hastalığın özel bir formu olduğundan bu hastalığa ait risk faktörleri sessiz iskemi için de geçerlidir. Ailede birinci derecede erkek yakınlarda (baba ve erkek kardeş) 55 yaşından önce, kadın yakınlarda (anne, kız kardeş) 65 yaşından önce koroner kalp hastalığı ortaya çıkm?? ise o kişide bu hastalığın oluşma riski artar.

Gizli kalp hastası olup olmadığınız anlayabilmek için EFOR TESTİ yaptırmanız gerekir. Aşırı kiloluysanız veya tansiyon belirtileri varsa doktora görünmenizi tavsiye ederiz.

Gizli kalp hastalığının diğer belirtileri.:

kısa ve uzun süreli gögüs ağrıları,kalp krizi,ritm bozukluğu,çarpıntı,baş dönmesi,bayılma,kalp yetmezliği gibi şikayetlerin gizli kalp hastalığının belirtileri olduğunu uzmanlar belirtiyor.

Risk faktörlerine sahip kişilerin,ve bu guruba dahil kişilerin gizli kalp hastalığına karşı dikkatli olmalıdırlar.yogun stres içinde çalışanlar,sporcular,yöneticiler,politikacılar dikkatli olmaları gerekmektedir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst