Glutensiz yemek tarifleri

  • Konuyu başlatan Günahsız melek(otizm)
  • Başlangıç tarihi
G

Günahsız melek(otizm)

Guest
Otizm ve Guliten İlişkisi:
Guliten otizmle ilişiği olduğu söyleniyor her ne kadar otizm ile ilgili birçok yazılan makalelerin sebebi,tedavi ve ilaç uygulamaları ıspatlanmamış olsada bunların otizm ile ilişkisi olduğu söylenmekte otizmli çocukların birçoğu bağırsak sorunu yaşamakta özellikle unlu normal süt ve şeker bizim çocuklarımızda fazla tüketildiğinde bağırsak sorunları artmakta ayrıca hiperakife ve öfke durumları birde vücutta ki kurşun ve civanın da yüksek olması etken olduğu söylenmekte "ancak bu diyeti herkes uygulayacak diye birşey yok "bazı bilinçsiz yapılan guluten diyetleri çocuklarda farklı reaksiyona yol açmakta olduğu bilinmekte önemli olan yapılan tahliller ve özellikle doktor kontrolünde uygulanması
Ayrıca bakınız: http://engelliler.gen.tr/f67/otizm-ve-gluten-kazein-diyeti-3080/

Makarnalı börek (Tarif Sn. Seda Sayın)

Malzemeler:

1,5 kase glutensiz un
1 adet yumurta
1,5 yemek kaşığı yoğurt
1,5 yemek kaşığı süt
1 paket kabartma tozu
Tuz ve sıvı yağ
İç malzemeleri:

Glutensiz spagetti makarna
1 yumurta
1/2 yemek kaşığı yoğurt
1/2 yemek kaşığı süt
Lor peyniri, ya da beyaz peynir (Arzuya göre kıyma)
Maydanoz
Sıvı yağ
Tuz
1,5 kase unun ortasını havuz şeklinde açıp, ortasına yumurta, yoğurt, yağ, süt, kabartma tozu ve tuzu katıp yoğurmaya başlarız. Merdaneyle açılacak kıvama gelene kadar yoğururuz. Elde ettiğimiz hamurdan iki yuvarlak parça yaparız. Hamurun bir tanesini açmaya başlarız. Olabildiğince yuvarlak bir şekilde açtığımız hamuru, yağladığımız yuvarlak bir tepsiye koyarız. Diğer bir kapta haşlanmış olan spagettileri, yumurtayı, yoğurdu, sütü, peyniri ve maydanozu iyice karıştırırız. Yapmış olduğumuz bu harcı, hazırladığımız hamurun üstüne iyice yayarız. Üzerine, tekrar yuvarlak hamur açarız. 1 tane yumurtayla yağı karışırıp, kızarması için üzerine süreriz. Daha sonra, isteğe göre susam serperek 200 °C'lik fırında pişiririz. Fırından çıkar çımaz üzerine 1 bardak soğuk su dökeriz.

***

Tavuk Göğsü (Tarif Sn. Seda Sayın)

Malzemeler:

5 yemek kaşığı glutensiz un
1,5 kg. süt
1/2 paket margarin
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
Üzerinin Malzemeleri:

Hindistancevizi
Çikolata parçacıkları
Bir tencerenin içinde margarin eritilir. Daha sonra glutensiz un ilave edilir ve kavrulur. Muhalebi kıvamına gelince, içine vanilya ve toz şeker de eklenip, biraz daha kavrulup, ateşten indirilir. Dikdörtgen şeklindeki borcama dökülüp hindistancevizi ve çikolata parçacıklarıyla süslenip, buzdolabında bekledikten sonra servis yapılır.



***

Speculaas (Hollanda'nın baharatlı bisküvisi)

Malzemeler:

480 gr. Glutensiz un karışımı (Schar)
1 paket kabartma tozu
2 çay kaşığı tarçın
Herbirinden 1/2 çay kaşığı: Muskat, Zencefil, Beyaz Biber, Karanfil, Kakule
200gr. yumuşatılmış tereyağı
1+1/4 bardak kahverengi şeker (275gr.)
1 çay bardağı süt


Tereyağını, unu, kabartma tozunu ve baharatları karıştırın. Şekeri ilave edip yoğurmaya devam edin. Sütü ilave edip, yoğurmaya devam edin. Hamurun açılacak kıvama gelmesi gerekiyor. Kuruysa küçük miktarlarda süt, suluysa biraz biraz un ilave edin. Hamuru birkaç dakika dinlendirin. Hamurdan birer avuç kadar parçalar alıp, merdaneyle açın. Yaklaşık 3mm. kalınlığında olacak şekilde, açın. Bisküvi kalıbıyla keserek dilediğiniz şekli verin. 180°C'de 15-20 dakika kadar, hafif kızarıncaya kadar pişirin. Sıcakken tepsiden alın ve soğutun (yoksa yapışırlar).

Hollanda'nın meşhur bir tarifidir. Gevrek, ağızda dağılan ve hafif baharatlı bir bisküvidir. Bu tariften iki büyük tepsi-yaklaşık 50-60 tane bisküvi çıkıyor...



***

Patates Unlu Bisküvi

(yaklaşık 6 adet için)

Malzemeler:

1/2 Bardak Pirinç Unu
1 yemek kaşığı patates unu
1 çay kaşığı şeker
1/8 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karbonat
1/3 bardak yoğurt
1 kaşık margarin, veya tereyeğı (erimiş)


Yoğurt ve yağı iyice çırpın. Diğer malzemeleri de katıp, yoğurun. Hamura elinizde şekil verip yağlı tepsiye yerleştirin. 15 dak. kadar 185°C'de pişirin.

Yukarıdaki ölçüyü çoğaltabilirsiniz. (Tipi pek güzel değil, ama çok lezzetli...)



***

Balkabaklı ve Kuru Üzümlü Muffin



(yaklaşık 18 muffin için)

Malzemeler:

4 yumurta

500 ml şeker (2 bardak) şeker (ben 1 bardak kullandım)

375ml. (1 1/2 bardak) sıvı yağ, veya 250ml. (1 bardak) tereyağ

500ml. taze haşlanmış ezilmiş balkabağı

750mg. un (3 bardak) (=1 bardak soya unu + 1 bardak patates nişastası + 1 bardak pirinç unu)

1 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı zencefil

1 paket kabartma tozu

2 çay kaşığı karbonat

1 çay kaşığı tuz

250mg. (1 bardak) kuru üzüm

Yumurtaları hafifçe çırpın. İçine şeker, yağ ve balkabağını ilave edin. İyice karıştırın. Un, tarçın, zencefil, kabartma tozu, karbonat ve tuzu ilave edin. Pütürsüz bir kıvam olana kadar karıştırın. Daha sonra, unladığınız üzümleri ilave edin, ama çok karıştırmayın. Yağlanmış muffin kaplarını veya kağıtlarını 2/3 oranında doldurun.

Yaklaşık 15-20 dakika 200°C'de pişirin. Afiyet olsun...



***

Ekmek (Mayasız)

Malzemeler:




2 bardak Pirinç Unu

1 bardak Patates Nişastası

1/2 bardaktan biraz az Mısır unu,

1/2 bardak Soya Unu (1 kaşık Humus Unu, veya 1 kaşık Patates Unuyla 1/2 bardağa tamamlayın)
1/2 bardak Glutensiz un (Sinangil, Glutano, vs...) = Yani toplam 4+1/2 bardak un (daha fazla un karışım alternatifleri için "Haberler" bölümüne tıklayınız)
1 çay kaşığı sıvı yağ

1 yumurta (çırpılmış) oda sıcaklığında

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı şeker

1 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı karbonat (istenirse)

2,5 bardak süt (veya su) oda sıcaklığında

Ekmek makinasına sırayla en altta süt, yumurta, tuz, şeker ve yağ olarak, üzerine un karışımı, kabartma tozu ve karbonat eklenir (unları ve kabartma tozunu önceden bir yerde karıştırırsanız daha iyi olur). Ekmek makinasında, karıştırma esnasında, bir spatula ile karışıma yardım edin, un iyice karışsın. Mayalanma olmadığından, en az bekleme süresi olan programda pişirilir. (Mutlaka bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır...)

***

Patates Böreği

Malzemeler:

3-4 adet patates
3 yumurta
1 çay bardağı un (soya unu, veya pirinç unu)
Tuz, karabiber
İstenilen börek iç malzemesi
Patatesleri haşlayınız. Püre haline getiriniz. Yumurtaları, tuz, karabiber ve unu ekleyip yoğurunuz. Oluşan bu püre halindeki hamuru ikiye ayırınız. Yağlanmış bir tepsiye, veya fırına uygun cam kalıba hamurun bir parçasını elinizle bastırarak yayınız. Üzerine istenilen börek içini koyup yayınız. Diğer hamur parçasını da iç'in üzerine yayıp, yumurta sarısını sürünüz. Orta hararetli fırında pembe renkte oluncaya kadar pişirip, servis yapınız.



***

Kadın Budu Köfte

Malzemeler:

500 gr. Yağsız Koyun, veya Dana Kıyması
50gr. Baldo Pirinç
2 yumurta + 1 yumurtanın akı
1 ortaboy soğan
1 kaşık sıvıyağ
1/2 demet maydanoz, doğranmış
Tuz, karabiber
Mısır Unu
Soğanı rendeleyip, sıvıyağla pembeleşinceye kadar kavurun. Ayrıca, pirinci haşlayıp, süzün. Kıymanın yarısıyla birlikte soğanı 5 dakika kadar kavurunuz. Fazla yağını süzerek, içine doğranmış maydanozu, 5 dakika sonra pirinci ve biryumurtanın sarısını koyup, istenilen miktarda tuz, karabiber ekleyerek 10 dakika yoğurun. Bir kapta kalan bir yumurta ile beyazı kalan yumurtayı çırpın. Hazırladığınız harçtan, yassı ve oval şekilde hazırladığınız köfteler hazırlayın. Bu köfteleri önce una, sonra yumurtalara, sonra tekrar una batırılır. Hazırlanan köfteler kızgın yağda kızartılır. Yumurta akları köftelere saçaklı bir görünüm verir. İyice kızaran köfteler kağıt havlu üzerinde bir/iki dakika bekletilirse daha iyi olur.



***

Çikolatalı Kek

İçinin Malzemeleri:

1/2 bardak sıvı yağ
1/2 bardak şeker (orijinalde 2 bardak)
3 yumurta
1 paket vaniya
1/2 su bardağı yoğurt+1 yemek kaşığı erimiş katıyağ
1 3/4 pirinç unu
1/3 bardak patates nişastası
1/3 bardak soya unu
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1/2 paket Dr. Oetker Kıvam verici (içinde modifiye patates nişastası, pudra şekeri ve kıvam verici (ksantan gum) var)
1/4 bardak kakao
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1/2 çorba kaşığı tuz
1 bardak sıcak su
Üzerinin malzemeleri:

1/2 bardak erimiş tereyağ

1/2 bardak kakao

1 paket vanilya
1 bardak pudra şekeri (orijinali 3 bardak)
1/4 bardak süt
İçinin hazırlanması:

Sıvı yağ ve şekeri çırpın. İçine yumurtaları ve vanilyayı ekleyin. Yoğurt ve tereyağı da karıştırın. Ayrıca bir kapta unları, nişastaları, kakaoyu, kabartma tozunu, karbonatı karıştırın. Önceki karışıma ekleyin. İyice çırpın. Suyu bir kerede ilave edin ve çırpın. Yağlanmış (24cm. civarında) kalıba dökünüz. 175°C'de pişiriniz.

Üzerinin hazırlanması:

Erimiş tereyağı ve kakaoyu karıştırın. Vanilyayı ve daha sonra pudra şekerini ilave edin. En son sütü de ilave ederek, iyice çırpın. Fırından çıkardığınız kek soğuyunca üzerine sürünüz.

Uzun olduğuna bakmayın, çok kolay ve çok lezzetli...!



***

Tuzlu Kurabiye (Tarif Sn. Seda Sayın)

Malzemeler:

2 adet yumurta

1 fincan yoğurt

1/2 fincan sıvı yağ

2 yemek kaşığı katı yağ

1 paket kabartma tozu

Un, tuz



Derince bir kabın içine 1 yumurtanın bütününü ve 1 yumurtanın sadece beyazını, yoğurt, sıvı yağ ve, katı yağı konulup çırpılır. Daha sonra un, tuz ve kabartma tozunu katıp, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Elde edilen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp, ister elle, ister kalıplarla şekil verilir. Yağlanmış fırın tepsisine dizilip, üzerlerine daha önceden ayırdığımız yumurta sarısı sürülür ve susam serpilir. Daha sonra 150°C'lik fırında pişirilir. (İstendiğinde bu hamurun içine peynir, zeytin, sosis de konulabilir).



***

Mantı (Tarif Sn. Seda Sayın)

Hamurunun Malzemeleri:

1 yumurta

1 kase un

Birazcık sıvı yağ

Tuz, su

İçinin Malzemeleri:

Kıyma

Soğan rendesi

1 diş sarımsak rendesi

1 çay kaşığı nane

1/2 çay kaşığı karabiber

1/2 yemek kaşığı salça

1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

Tuz

Sosunun Malzemeleri:

Yoğurt

Sarımsak rendesi

Sıvı ve katı yağ (birarada eritilecek)

Salça

Derince bir kabın içine 1 kase unu boşaltırız. İçini havuz gibi açtıktan sonra, 1 yumurtayı kırarız. Daha sonra sıvı yağ ve tuzu katarız. Bunları su katmadan önce yoğururuz. Eğer unumuz yumuşamamışsa, su katar tekrar yoğururuz (Genelde su katmaya gerek aklmıyor, hamur hemen kendini buluyor). Hamurumuzu açma tahtasında unlayarak açarız (Normal unlar gibi açılmasa da değişik bir şekilde açılır, korkmayın). Normal mantı hamuru inceliğinde açıp, kare şeklinde keseriz ve içlerini hazırladığımız iç harcıyla doldurduktan sonra keseriz. İçlerini harçla doldurduktan sonra dört köşesini birleştirerek bohça şeklinde kapatırız. Daha sonra kaynar tuzlu suda pişene kadar haşlarız. Haşlandıktan sonra bir tavada sıvı ve katı yağ, salça ile birlikte eritilir. Haşlanan ve suyu süzülen mantımızın üzerine dökülür.

Tabağa alınan mantının üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp servis yapılır.

Not: İstenirse yaptığımız çiğ mantıyı (pişmemiş olarak) mantıyı buzluğa koyup istediğiniz zaman çıkartıp haşlayabilirsiniz.



***

Tuzlu çörek

Hamurunun Malzemeleri:

1+1/2 bardak pirinç unu

1 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı tuz

2 yumurta + 1yumurta sarısı

1/3 bardak sıvı yağ

1/4 bardak un

Bulabilirseniz ksantan gum (ya da Dr. Otker'in kıvam vericisi)

Un, kabartma tozu, tuzu ve ksantan gumu (ya da kıvam vericiyi) bir kapta karıştırın. Ayırın. Ayrıca bir kapta, yumurta, yağ ve sütü karıştırın. Un karışımını ilave edin ve çatalla / elle yoğurun. Yağlanmış tepsiye, şekil vererek dizin. Üzerlerine yumurta sarısı (azıcık yağla karıştırın) ve çörek otu, ya da susam serpin. 150°C fırında pişirin. Yaklaşık 12 adet çıkıyor.

Dilerseniz oklavayla açıp, incelterek, bisküvi şeklinde de yapabilirsiniz.



***

Peynirli Sebzeli Kek

Malzemeler:

3 yumurta (birinin sarısını ayırın)

3 yemek kaşığı yoğurt

1 çay bardağı zeytinyağı

1/ demet dereotu

Beyaz peynir

2 adet patates

1 adet havuç

2 diş sarımsak

Karabiber, pul biber

Tuz

Alabildiği kadar glutensiz un ve mısır unu

Kabartma tozu

Bir kapta beyaz peyniri ezin. Üzerine yumurtaları, sıvı yağı, yoğurdu, ince ince kıyılmış dereotunu, rendelenen patates ve havuçu, ezilmiş sarımsağı, baharatları, unu ve kabartma tozunu ekleyip karışrırın. Kalıba, veya borcama yayın. Ayırdığınız yumurta sarısının içine biraz zeytinyağı ekleyin ve hamurun üzerine sürün. Üzerini çörek otu, veya susamla süsleyerek 190°C’de pişirin.

***

Dereotlu Poğaça

Malzemeler:

2 yumurta

1'er kahve fincanı yoğurt, tereyağ (eritilmiş) ve sıvıyağ

1 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir

1 çay kaşığı tuz

1/2 demet ayılanmış ve doğranmış dereotu (istenirse, 1 tatlı kaşığı da nane)

1 paket kabartma tozu

2 su bardağı pirinç unu + 1 su bardağı patates nişastası

Yumurtalardan birinin sarısını poğaçaların üzerine sürmek için ayırın. Yumurtanın akını ve diğer yumurtayı bir kabın içinde çırpın. Üzerine yoğurt, erilmiş tereyağı, sıvıyağ, rendelenmiş peynir, tuz, dereotu ve naneyi ekleyip karıştırın. Ayrı bir yerde karıştırdığınız unları ve kabartma tozunu da ekleyip iyice yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yağlanmış fırın tepsisine sizin. Poğaçaların üzerine yumurta sarısını (içine biraz sıvıyağ koyarak) sürün. Dilerseniz çörekotu serpin. 180°C fırında pişirin.



http://www.otizm.tv/57/Glutensiz-Yemek-Tarifleri.html
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
G

Günahsız melek(otizm)

Guest
Glutensiz Çilekli Turta

16 Ekim 2009, 21:03
Malzemeler:

3 yumurta
3 yemek kaşığı sıcak su
150gr. şeker
1 paket vanilya
150gr.glutensiz un
Kabartma tozu

Fırın 175 dereceye ayarlanır.Şeker ve yumurta çırpılır.Diğer malzeme ilave edilir.Kelepçeli kek kalıbı yağlanır ,un serpilir.Malzeme içine dökülerek fırında 20-25 dk.pişer.

Krema Yapımı:

1 su bardağı süt (pirinç sütü de kullanılabilir.)
1 fincan şeker
yarım fincan glutensiz un
1 yemek kaşığı tereyağ

Hepsi pişirilir, pişirilen kekin üzerine( kalıptan çıkarmadan)sürülür.Üzerine çilekler
dizilir.1 paket Dr. Oetker tart jölesi üzerindeki tarifine göre hazırlanır,çileklerin üzerine sürülür.
Turta kelepçeli kalıpta buzdolabında yarım saat bekletilir.Daha sonra servis tabağına alınır.


Bu arada belirmekte yarar var Dr. Oetker Firmasının ürünlerinde çapraz bulaşma riskinden ötürü eser miktarda gluten bulanabilmektedir.


devamı;

http://www.çölyak.com/haber/13-glutensiz-cilekli-turta.html
 
Son düzenleme:

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Merhabalar, bilmediğim ve merak ettiğim için soruyorum. Gulitensiz yemeklerin otizmle bir ilişiğimi var acaba, varsa bu ilişki nedir?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Otizm ve gulitensiz yemekler arasında ki ilişkiye dair son yazdığınız mesajı ilk yazılan mesajın giriş bölümüne ekledim. Böylece Konuyu okuyanlar otizm ve guliteni ilk mesajda anlamış olacaklar.
 
G

Günahsız melek(otizm)

Guest
Teşekkürler çok iyi düşünmüşsünüz Saygılar..
 
Tekerlekli Sandalye
Üst