Görme Engelliler 'okumayı' Sevdi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
90.jpg


Türkiye`nin tek görme engelliler kitaplığı niteliğindeki Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı`na (TÜRGÖK) büyük ilgi gösterildiği,

yurt dışındaki Türklere de hizmet veren kitaplıktan faydalanan ve eser talep edenlerin sayısının giderek arttığı bildirildi.

TÜRGÖK Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yazgan, görme engellilerin kitap, dergi gibi yayınlara, kabartma karakterli ya da sesli olarak ulaşabilmesi için 7 yıl önce oluşturdukları kitaplığa gösterilen ilgiden memnun olduklarını söyledi.Yazgan, görme engellilerin yayınlara ulaşmada yaşadığı zorlukları bilen 4`ü görme engelli 16 kişi tarafından oluşturulan kitaplığın, Türkiye`de ilk ve tek olduğunu belirtti.Her yaştan görme engelliye, eğitim, kültürel ve sosyal gelişimlerini sağlamaları amacıyla hizmet sunduklarını kaydeden Yazgan, TÜRGÖK`e üye herkesin kitaplıktan ücretsiz faydalandığının altını çizdi. Kitaplığın Türkiye`nin birçok ilinin yanı sıra ABD, Fransa, Hollanda, Almanya ve Azerbaycan`da da üyelerinin olduğuna dikkati çeken Yazgan, ilk açıldığı dönemlerde 200`lerde olan üye sayısının, her yıl düzenli olarak yükselerek 4 bini aştığını, kitaplığı öğrenenlerin hizmetten yararlanmak için kendilerine ulaştığını kaydetti.

Türkiye`de Erzincan, Iğdır, Elazığ ve Tunceli dışında tüm illerinde üyeleri bulunduğunu anlatan Yazgan, ``Bu illerdeki görme engellilere de ulaşmak için çalışıyoruz. Nüfusu fazla olan İstanbul, Ankara gibi büyük illerin yanı sıra Konya, Denizli ve Adana üyelerimizin en yoğun olduğu yerler. Üye sayımızın yanı sıra üyelerimizin okuma alışkanlığı da arttı. Bir üyemiz daha önce ayda en fazla 3 kitap isteyebilirken, ilgi nedeniyle bu sayıyı 5`e çıkardık. Yıl içinde ayda 2500 civarında kitabı üyelerimize ulaştırıyoruz. Yurt dışındaki üyelerimize de her ay 30 civarında kitap yolluyoruz`` diye konuştu

-En çok istenilen kitaplar- Kitaplıkta dünya klasiklerinden son dönemde çıkan popüler romanlara, psikoloji, felsefeden tarihe kadar, bir kitaplıkta olması gereken tüm eserlerin bulunduğunu vurgulayan Yazgan, ``2004 yılında sıfırdan başladığımız kitaplığımızdaki kitap sayısı 3 bini aştı. Aklınıza gelebilecek her alandan kitaplara ulaşmanız mümkün. Kitaplığın gelişmesinde, kitapları görme engellilerin dinleyebilmesi için stüdyomuza girerek okuyan gönüllülerimizin önemli bir payı var`` diye konuştu.Yazgan, yaş ortalaması büyük olan üyelerinin daha çok tarih, felsefe kitaplarını istediğini, kabartma kitaplara ilgi gösteren çocukların ise polisiye, macera türündeki kitaplara ilgi duyduğunu anlatarak, son dönemde çıkan popüler yayınlara talebin de fazla olduğunu, yazar Elif Şafak`ın yeni kitabının son dönemde çok istenildiğini kaydetti.Üyelerine, yaş gruplarına her ay ücretsiz olarak ``Yavru Bal Arısı`` ve ``Bal Arısı`` adlı Braille alfabesi ile yazılmış dergiler ile yetişkinler için ``Arkadaş`` adlı sesli dergileri ulaştırdıklarını anlatan Yazgan, dergilerin kişisel gelişimi sağlayacak öyküler, ruh sağlığı, cinsel sağlık, felsefe, tarih gibi farklı konuları içerdiğini ifade etti.

Yazgan, kitaplığın önemli bir hizmetinin de ders kitaplarının seslendirilerek öğrencilere gönderilmesi olduğunu ifade ederek, üniversiteye hazırlanan öğrencilere hazırlık kitapları yolladıklarını, bu kitaplarla hazırlanan öğrencilerden yaklaşık 50`sinin üniversiteye kayıt hakkı kazandığını söyledi.Matematik ders kitaplarının basımında zorlandıklarını, üyelerine bu noktada yardımcı olmakta sıkıntılar yaşadıklarını belirten Yazgan, ``Matematikteki grafiklerin kabartma baskı makinemizde basılması mümkün olmuyor. Makinenin yazılımının güncellenmesi gerekiyor. Hayırseverlerin bağışlarıyla yaşayan derneğimiz için yazılımın maliyeti yüksek. Matematik kitabını sesli anlatarak, öğrencilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz ama öyle de çok zor oluyor`` diye konuştu.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst