Göz kusurları Ve Tedavi Biçimleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Teknik ilerlemeler (ameliyatlar,mikroskop kullanımı , lazer) gereçler ve ilaçlar sayesinde göz tedavisi belirgin bir gelişme göstermiştir.

Kırılma kusurlarının tedavisi( miyopluk, hipermetropluk, astigmatlık) öncelikle gözlüğü gerektirir. Göz hekimi görme rahatlığını sağlarken arızanın en aza inmesi imkanını sağlamaya çalışır. Optikciyse gözlük camının ayarlanmasından ve çerçevesinin uygunluğundan sorumludur. Hasta bazen gözlüğü kolay kabullenemez. Ozaman optik düzelme lenslerle sağlanır.

Yumuşak lensler için yeterli gözyaşı gerekmektedir. lensin iyi bir uyum sağlamasına mukabil, enfeksiyonlardan korunmak için sıkı bir bakım gerektirir. Daha sağlam olan sert lenslere alışması daha zordur. Ama bunlarda göze daha kolay uyum sağlar. Yumuşak lenslere göre bakımı daha kolaydır. Lenslerin en son türleri presbitlik ( görme güçlüğü ) içinde kullanılabilir.Bunun için lensin çevresi uzağı, merkeziyse yakını görmek için tasarlanmıştır.

Bazı belli durumlarda görme kusuru cerrahi müdahaleyle düzeltilir. Bu durumda lens takamayan bazı miyoplar ışınlı keratotomiden yarar görebilir.

Günümüzde neşter kullanmadan yapılan lazer tedavileride mevcuttur. Glokom tedavisinde çok gelişmiş ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar göz tansiyonunu düzenleyip cerrahi işlemi geciktirmektedir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Göz Hareketlerinin Bozuklukları

Gözler göz kaslarının eşgüdüm içinde çalışması sayesinde uyumlu hareket eder ortopsi bu alandaki anomalileri inceler.

ŞAŞILIK
İki gözün görme eksenleri arasındaki parelellik olmaması veya bir gözün diğerine göre sapma durumunda bulunması diye tanımlanır.

Şaşılık 3 şekilde ele alınır.
Yakınsak ( bir göz içe doğru kaymıştır)
Uzaksak (bir göz dışa doğru kaymıştır)
Dikeysek ( göz yukarı veya aşağı doğru kaymıştır )

700.000 doğumdan 100.000 inde bebeğib görmesinde bir aksaklık mevcuttur. Bunların %75'i ışığı kırma bozukluğu (miyopluk, hipermetropluk, astigmatlık) %25'i şaşılıktır. İki gözün ekseni birbirine parelel değilse beyin bunlardan birini tercih edip onu basat kılar. Öteki göz nötrleştirilmiş olur, en büyük tehlike nötrleşmiş gözde 5 yaşından önce tedaviye başlanmamışsa görmenin düzelmeyecek şekilde bozulmasıdır.

Bu duruma ambliyopi adı verilir ( görme keskinliğinin düzeltilmeyecek oranda bozulması )

Tedavi göz hekimi ile göz hareketlerinin eğitimini üstlenen ortoptistin işbirliğiyle gerçekleştirilir.

Okülomotor felçler bir göz kasının tutulması işaretidir. Çift görmeyle (diplopi ) kendini belli eder. Sebepleri travma, damar bozukluğu enfeksiyon, ur olabilir. Gözyuvarının ritmik sarsıntısına nistagmus denir doğuştan veya sonradan olabilir (sinir sistemi lezyonu) tedavisi çok nazik ve zorludur.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst