Göz nezlesi nedir?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Göz nezlesi çok geniş bir kavramdır. Gözün kızarıklık, sulanma, kaşıntı ve hatta kapakların şişmesi gibi durumları içerebilir. Bunun nedenleri birbirinden çok farklıdır. Bunlar viral veya bakteriyel yani enfeksiyon şeklinde, herhangi bir reaksiyon şeklinde ya da alerjik olabilir.

Bunun teşhisini ancak hekim koyabilir. Herhangi bir şekilde kişinin kendisinin koyması mümkün değildir. Çünkü bunun sonuçları vardır. Konulan tedaviye göre bir teşhise karar verilecektir.Tedavide alerjik olanda bakteriyel ya da viral olan bir tedavi tam ters tepebilir. Hatta göze zarar verebilir.

Bu nedenle göz nezlesi adı altında toplanmış olan çok çeşitli hastalıkların göz hekimi tarafından birbirinden ayrıştırılarak teşhis ve tedavi edilmesi gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken şeylerden biri bunların bir kısmının bulaşıcı olduğu bir kısmının da bulaşıcı olmadığıdır.

Bu neden sonuç ilişkisine bağlıdır. Neden sonuç ilişkisi burada en önemli kısımdır. Çünkü uygun olmayan, yanlış bir teşhis konup ona göre tedavi yapılırsa göz zarar görebilir. Bu nedenle de hastaların örneğin kendi kendine eczaneden ilaç alıp kullanması göze zarar verecek sonuçlar verebilir. Herhangi bir şikayet olduğunda kişi hemen hekime başvurmalıdır.

Göz Nezlesi Çeşitleri Nelerdir?

Göz nezlesinin çok farklı tipleri vardır. Bunlardan en başta şu anda mevsimsel olanı alerjik olanıdır. Çevremizde çok çeşitli faktörler polenler, çevremizde havada uçuşan tozlar ve milyonlarca neden olabilir.

Bunlar gözün reaksiyon vermesine neden olabilirler. bunun sonucunda gözde yanma, batma, sulanma, kaşıntı, göz kapaklarında konjonktiva da şişme gibi şikayetleri oluşabilir. Böyle durumlarda göz doktoruna gidilip teşhis konulması ve tedavi edilmesi gerekir.Bunun tedavisi genelde damla ile yapılır.

Bunun dışında bakteriyel enfeksiyonlar olabilir. Bunlar genelde çevreden bulaşan efeksiyonlardır. Bunun sonucunda antibiyotik kullanımı ile kontrol altına alınmalıdır.Bakteriyel olanlar bulaşıcı olan hastalılardandır. Evde ya da arkadaşlarımızdan herkese bulaşabilir.

Bunun yanında viral olanlar daha nadir gözükmekle birlikte diğerlerine klinik olarak benzediği için yanıltabilirler. Tedavisi diğerlerinden çok farklı olduğu için eğer, örneğin viral konjonktivite teşhis konulmadan bir alerjik veya bakteriyel konjonktivit tedavisi yapılırsa çok büyük problemler yaşanabilmektedir.

Bunun dışında bunlar olmadan da enflamasyon şeklinde bir reaksiyon şeklinde olaşanlar vardır. Bunların hepsine teşhisinin konması için yine bir göz hekimine başvurulması ve onun teşhisine göre tedavi yapılması gerekir.

Göz Nezlesi Bulaşıcımıdır?

Göz nezlesinin çeşitli tipleri vardır. Bunlar bakteriyel, viral ve alerjik tipte olur. Alerjik tipte olanlar bulaşıcı değildir. Kişinin kendi kişisel özelliğine bağlı olduğu için kendi vücudunun ürettiği bir rahatsızlıktır.

Bu nedenle sadece o hastayı ilgilendirir. Aynı faktör evdeki ya da çevresindeki herhangi birinde bir problem yaratmayabilir. Bakteriyel ve viral olanlar bulaşıcıdır. Bir çoğu temasla hatta temas olmadan bile havada uçuşan damlacıklarla kişiden kişilere geçebilir.

Bu nedenle bunlar okul, ev ve diğer ortamlarda bir arkadaşıyla görüştüğünde, öpüştüğünde birbirine bulaşabilir. Bulaşıcı olan hastalıklarda dikkat edilmesi gereken bir durum vardır. Aynı ev, işyeri ya da okulda hasta olan kişilerle öpüşmemeli, mümkünse el sıkışmamalı, kişi sıkıştıysa da bundan sonra elini mutlaka yıkması gerekir.Genelde hemen herkes sabun kullanmaktadır.

Sabun kalıpları normalde herkes için bir temizlik aracıdır.Ancak sabunun içinde bakteri üreyebilir ve besi yeri gibi çoğalabilir. Bu nedenle özellikle enfeksüyon zamanlarında başkalarının ve hastalarının kullandığı sabunları kullanmamak uygun olur. Böyle durumlarda sıvı sabun gibi her seferinde herkese ayrı ayrı gelen sabunları kullanmak daha uygun olacaktır.

Göz Nezlesi Nasıl Tedavi Edilir?

Göz nezlesinin tedavisi nasıl olur? Göz nezlesi nasıl geçer? Göz nezlesi nasıl tedavi edilir?

Göz nezlesi adı altında geçen birçok hastalığın kendilerine göre tedavileri vardır. Alerjik olanlarda damla gerekirse hap veya benzeri yöntemlerle tedavi edilmesi gerekir. Bunlar genelde tekrarlayıcıdır.

Çevredeki alerji yapan faktörler devam ettiği sürece gözde de alerjik reaksiyonlar oluşacaktır. Bakteriyan olanlar ise ilaçlarla tedavi edilecektir. İlaçlarla tedavi edildikten sonra genelde bir daha oluşmaz. Çevremizdeki insalarda ya da çevremizde bize bulaştığı yer halen mevcutsa yeniden bulaşıp yeniden oluşturabilir.

Bir de bu tip bir enfeksiyon oluştuğu zaman vücudumuzun direnci düşük demektir. Aynı faktör değil ama başka faktörlerden iltihap kapıp yeniden bir konjonktivit geçirme olasılığı yüksektir.

Bunun dışında viral konjonktivitlerde ise çeşitli nedenlerle genelde yine bulaşıcı olup ancak direnç düşüklüğü bakteriyalden de daha fazla direnç düşüklüğü ile gözükür. Böyle durumlarda kesinlikle bir antiviral tedavi gerekir. Bunun teşhis ve tedavisi kesinlikle bir göz doktoru tarafından yapılmalıdır.

evdekidoktor
 
Tekerlekli Sandalye
Üst