Göz Tansiyonunun İyi Kontrol Edilemediği Hastalarda Alzheimer Gelişimi Görülebiliyor

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Tıp dünyasında yapılan son araştırmalar, daha önce ilişkisi ortaya konmamış yeni veriler içeriyor. Bunlardan bir tanesi de Alzheimer Hastalığı (AH) ve glokom (göz tansiyonu) arasında çok yakın bir bağlantı olabileceği yönünde. Amerika ve Avrupa’da son yapılan çalışmalar ışığında ortaya çıkan bu sonuçlara göre; Alzheimer’lı olgularda, görme sinirinde hasarlanma ve göz içi retina hücrelerinde kayıplar saptandığı bildiriliyor. Yakın zamanlı çalışmalar ise Alzheimer ve glokomun birbirini etkileyebildiğini ortaya koyuyor.

ALZHEIMER’LILARDA KAFA İÇİ SIVI BASINCI
Nörooftalmolog Op. Dr. Umur Kayabaşı, bu etkileşimi açıklarken, “Alzheimer’lı kişilerde kafa içi sıvı basıncının düşük olması önemli bir veri olarak kabul ediliyor” diyor ve glokomlu hastalarda kafa içi sıvı basıncının, glokomu olmayanlara göre yüzde 33 oranında daha düşük olduğuna dikkat çekiyor. Bunun sonucunda artmış göz içi basıncının (glokom) göz sinirinin beyin tarafındaki sıvı basıncını düşürebildiği ve göz sinirinde hasar oluşturduğu belirtiliyor.
YENİ TEDAVİ BEKLENTİSİ

Kayabaşı’na göre Alzheimer’lı olguların önemli kısmında, kafa içi sıvı basıncı düşük oluyor. Özellikle, kronik glokomu olanlar ve göz tansiyonunun iyi kontrol edilemediği hastalarda beyinde yansımalar ve en çok da Alzheimer gelişimi görülüyor. Alzheimer ve glokom ilişkisinde göz içi ve beyin içi sıvı basınç farklılıkları; glokomda göz içi basıncının yüksek, Alzheimer’da ise beyin sıvısı basıncının düşük olarak öne çıktığını gösteriyor. Özellikle kötü ve hızlı gidişli kronik Alzheimer’lılarda, kafa içi sıvı basıncı daha düşük olabiliyor. Op. Dr. Umur Kayabaşı, “Kafa içi sıvı basıncının dengelenmesiyle, Alzheimer’da yeni tedavi olanaklarının doğmasını umut ediyoruz” diyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst