Görme engelliler telefondan kitap dinleyecek

Türk Telekom, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı (GETEM) işbirliğiyle Telefon Kütüphanesi projesini hayata geçirdi. Proje, Türk Telekom'un görme engelli müşterilerine yüzlerce sesli kitabı ev telefonları üzerinden ücretsiz olarak dinleme imkânı sunuyor.Yüzlerce sesli kitabın ücretsiz sunulduğu uygulama, 0 800 219 91 91 numaralı telefon üzerinden hizmet veriyor. Hizmetten faydalanmak isteyenler, görme engelli olduklarına dair bir raporla GETEM'e başvurarak şifre alabiliyor. Kullanıcılar aldıkları şifreyle 200'den fazla sesli kitaba ücretsiz erişebiliyor. Sadece ev telefonları üzerinden faydalanılabilen Telefon Kütüphanesi'nin kullanıcıları; dilediği kitabı seçme, bir sonraki aramada kaldığı yerden devam etme ya da bölümler arasında ileri-geri gidebilme gibi gelişmiş özelliklerden de yararlanabiliyor.

Projenin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde düzenlenen tanıtım toplantısına, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Özçaldıran ve Türk Telekom CEO'su K. Gökhan Bozkurt katıldı. Bakan Şahin, "Bu projeyle pratikle teoriyi birleştirip insan yaşamına dokunulduğunda farklı şeyler yapıldığını gördük. Yapmak istediğimiz tam da buydu." dedi. Engellilerin istihdam edilmesine de değinen Şahin, "Geldiğimiz noktada 'Özürlüler Yasası' ile devrim yaptık. Şimdi istihdam ile ilgili yeni paket çıkarıyoruz. Siz engellileri istihdam edin, biz devlet olarak masraflarınızın yüzde 50'sini ödeyelim." diye konuştu. Şahin, engelliler için ayrılan bütçenin 1,2 milyar TL'den 12 milyar liraya çıkarıldığını vurguladı.

Bakan Binali Yıldırım ise üniversitelerin sosyal sorumluluk projelerinin arttığına dikkat çekti. Yıldırım, "Okumak özrü sadece engellilere ait değil, görme engelliler için yapılmış olabilir ama bana da uyar." esprisini yaptı. Türk toplumunun yüzde 12'sinin engelli olduğuna işaret eden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de "Bu rakam hepimizin, engelliler konusunda sorumluluğun önemini gösteriyor." yorumunu yaptı. Türk Telekom'un, iletişim teknolojilerinin imkânlarından faydalanarak "tüm toplumun hayata katılması için eşit şartlara sahip olması" prensibi ile çalıştığını belirten Türk Telekom CEO'su Gökhan Bozkurt, "Sağladığımız istihdamdan geliştirdiğimiz servis ve ürünlere, sunduğumuz hizmetlerden sosyal sorumluluk projelerine kadar birçok konuda engellilerin topluma eşit koşullarda katılabilmesi için çalışıyoruz. Bu anlayışla engelli müşterilerimizin yaşamına değer katacak birçok uygulamayı hayata geçirdik." dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Özçaldıran ise "Üniversitemiz, her alanda olduğu gibi, engellilere daha engelsiz bir ortam sunmakta dünyayla rekabet edebilir durumdadır." şeklinde konuştu.

Zaman
 
Görme engelliler için Raskolnikov telefonda!

Görme engelliler, Türk Telekom’un Telefon Kütüphanesi’yle yüzlerce sesli kitabı ev telefonlarından ücretsiz olarak dinleyebilecek

Türk Telekom ve Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı (GETEM) işbirliğiyle hayata geçen Telefon Kütüphanesi projesiyle görme engelliler yüzlerce sesli kitabı ev telefonları üzerinden ücretsiz olarak dinleme imkânı bulacak.

Yüzlerce sesli kitabın sunulduğu uygulama, 0 800 219 91 91 numaralı telefon üzerinden hizmet veriyor. Hizmetten faydalanmak isteyenler, görme engelli olduklarına dair bir raporla GETEM’e başvurarak şifre alacak. Kullanıcılar, aldıkları şifreyle 200’den fazla sesli kitaba ücretsiz olarak erişebilecek. Sadece ev telefonları üzerinden faydalanılabilen Telefon Kütüphanesi’nin kullanıcıları, diledikleri kitabı seçme, bir sonraki aramada kaldığı yerden devam etme ya da bölümler arasında ileri-geri gidebilme gibi gelişmiş özelliklerden de yararlanabilecek.

Önemli eserler var

Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı’nın (GETEM) yaptığı açıklamaya göre, kitapların tamamı gönüllü okuyucular tarafından okundu. GETEM, proje kapsamında kısa bir süre içinde Altı Nokta Körler Vakfı’yla sesli kitap kaydı değiş tokuşu yapmayı planladıklarını açıkladı. Böylelikle GETEM ve Altı Nokta Körler Derneği kendi havuzlarında bulunmayan sesli kitapları birbirlerine aktarmış olacak.

İlgi görmesi halinde yeni kitaplar ve onları okuyacak yeni gönüllülerle projeye devam edilecek. Projede yer alan kitaplar arasında Yaşar Kemal’in “Ağıtlar”, “Ortadirek-Dağın Öte Yüzü 1” ve “Ölmezotu”, Nâzım Hikmet’in “835 Satır Şiirler”, “Benerci Kendini Niçin Öldürdü-Şiirler 2”, Elif Şafak’ın “Bit Palas”, “Medcezir” - Elif Şafak, Turgenyev’in “Babalar ve Oğullar”, Virginia Woolf’un “Deniz Feneri” ve Murathan Mungan’ın “Eldiven Hikayeler” adlı eserleri de bulunuyor.

Milliyet
 
'Telefon Kütüphanesi' Hizmeti Görme Engellilerin Gözü Oldu

Türk Telekom ve GETEM işbirliğiyle görme engelli vatandaşların kitap dinleyebilmeleri için hayata geçirilen "Telefon Kütüphanesi" projesi vatandaşları memnun etti.

Projenin bir devrim niteliğinde olduğunu belirten görme engelliler, ayrıca gazetelerin günlük köşe yazılarının ve ders kitaplarının da seslendirilerek Telefon Kütüphanesi projesinin içinde sunulmasını istedi.

Türk Telekom ve Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuarı (GETEM) işbirliğiyle hazırlanan Telefon Kütüphanesi projesi, görme engelli vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı. Türk Telekom ve GETEM tarafından görme engelli vatandaşlar için hazırlanan Telefon Kütüphanesi projesinde, görme engelli olduklarından dolayı kitap okuyamayan vatandaşlar, 0 800 219 91 91 numaralı telefonu arayarak ücretsiz bir şekilde kendileri için hazırlanmış olan binlerce kitabı sesli olarakdinleyebiliyor

KÖŞE YAZILARI DA SESLENDİRİLSİN Projenin hayata geçirilmesinden dolayı duydukları memnuniyeti ve projeye olan ilgiyi İHA muhabirine anlatan Evrensel Görme Özürlüler Derneği üyeleri, Telefon Kütüphanesi projesinin kendileri için devrim niteliğinde bir uygulama olduğunu söyledi. Derneğin Genel Sekreteri olan Olgun Yılmaz, Telekom ve GETEM`in projesi için "Harika diyebiliriz" derken, "GETEM normal olarak internet kullanan 2 bin kişiye ulaşırken, şimdi artık 700 bin veya 1 milyon civarındaki görme engelliye ulaşmış olacak" diye konuştu

Proje hayata geçeli henüz 15 gün olmasına rağmen televizyonlarda dönen reklamlar sayesinde birçok görme engelli vatandaşın bu uygulamadan haberdar olduğunu kaydeden Yılmaz, kendilerinin kitapların yanı sıra günlük gazetelerin de seslendirilerek görme engelli vatandaşların hizmetine sunulmasını talep ettiklerini belirtti. Yılmaz ayrıca Telefon Kütüphanesi`nin içeriğinin de zengin olduğunu kaydetti

Derneğin sekreteri olan Zeki Işık ise, proje ile bilgisayar kullanamayan görme engellilerin de artık kitaplara ulaşabildiğini ifade ederek, "Özellikle gazetelerin köşe yazarlarının da seslendirilerek aynı uygulamanın içerisine konulmasını istiyorum" diye konuştu

Görsel basının günlük haberleri yeterince işlediğine dikkat çeken Işık, kendilerinin ise köşe yazılarını okuyamadığına dikkat çekti

GÖRME ÖZÜRLÜLER İÇİN BİR DEVRİM Derneğin Genel Başkanı Mesut Bulut da, Türk Telekom ve GETEM`in işbirliğiyle hayata geçirilen sesli kitap uygulamasının görme özürlüler açısından bir devrim sayıldığını söyleyerek, "Çok sorunsuz olarak telefonu açıyorsunuz ve direkt bilgiye ulaşıyorsunuz. Bu da çok çağdaş bir uygulama" dedi.

Günün belirli saatlerinde kitap dinlemek için telefonun başına oturduklarını kaydeden Bulut, kendilerinin de üyelerine telefon yoluyla veya SMS yoluyla bu projeyi duyurmaya çalıştıklarını ifade etti

DERS KİTAPLARI DA SESLENDİRİLSİN Derneğin üyelerinden olan Müslüm Tekçe ise, uygulamadan memnun olduklarını söyleyerek, kendisinin günde en az 1 saat kitap dinlediğini kaydetti. "İçerik şimdilik ilk adım olarak fena değil ama daha da zenginleştirilebilir" diyen Tekçe, lisede okuyan görme engelli öğrencilerin ders kitaplarının da bu yöntemle seslendirilmesi gerektiğini belirtti. "Üniversitede okuyan arkadaşlarımız hala notları başkalarına okutturuyorlar" diyen Tekçe, öğrenciler için de bir şeyler yapılmasını istedi.
 
Türk Telekom Görme Engellileri Kitaplarla Buluşturuyor

Türk Telekom, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı (GETEM) işbirliğiyle gerçekleştirdiği

“Telefon Kütüphanesi Projesi”, ile görme engelli müşterilerine yüzlerce sesli kitabı ev telefonları üzerinden ücretsiz olarak dinleme olanağı sunuyor.

Türk Telekom Çanakkale İl Müdürü Sakin Çetintürk, sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiren Türk Telekom’un bu kapsamda Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı (GETEM) işbirliği ile Telefon Kütüphanesi projesini hayata geçirdiğini belirterek, “Yüzlerce sesli kitabın Türk Telekom’un görme engelli müşterilerine ücretsiz olarak sunulduğu uygulama, 0 800 219 91 91 numaralı telefon üzerinden hizmet veriyor. Hizmetten faydalanmak isteyenler, görme engelli olduklarına dair bir raporla GETEM’e başvurarak şifre alabiliyor. Kullanıcılar aldıkları şifreyle 200’den fazla sesli kitaba ücretsiz olarak erişebiliyor. Sadece ev telefonları üzerinden faydalanılabilen Telefon Kütüphanesi’nin kullanıcıları, dilediği kitabı seçme, bir sonraki aramada kaldığı yerden devam etme ya da bölümler arasında ileri ileri-geri gidebilme gibi gelişmiş özelliklerden de yararlanabiliyor” dedi.

Telekom İl Müdürü Sakin Çetintürk, Türk Telekom’un, iletişim teknolojilerinin olanaklarından faydalanarak “tüm toplumun hayata katılması için eşit koşullara sahip olması” prensibi ile çalıştığını da belirterek, “Sağladığımız istihdamdan geliştirdiğimiz servis ve ürünlere, sunduğumuz hizmetlerden sosyal sorumluluk projelerine kadar birçok konuda engellilerin topluma eşit koşullarda katılabilmesi için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Türk Telekom Görme Engellileri Kitaplarla Buluşturuyor

Türk Telekom, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı (GETEM) işbirliğiyle gerçekleştirilen Telefon Kütüphanesi projesi,

Türk Telekom'un görme engelli müşterilerine yüzlerce sesli kitabı ev telefonları üzerinden ücretsiz olarak dinleme olanağı sunuyor.

"Bir fark yaratsak yeter, Türkiye'ye Değer" sloganıyla sosyal sorumluluk projeleri hayata geçiren Türk Telekom, bu kapsamda Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı (GETEM) işbirliğiyle gerçekleştirdiği Telefon Kütüphanesi projesini hayata geçirdi.Yüzlerce sesli kitabın Türk Telekom'un görme engelli müşterilerine ücretsiz olarak sunulduğu uygulama, 0 800 219 91 91 numaralı telefon üzerinden hizmet veriyor. Hizmetten faydalanmak isteyenler, görme engelli olduklarına dair bir raporla GETEM'e başvurarak şifre alabiliyor. Kullanıcılar aldıkları şifreyle 200'den fazla sesli kitaba ücretsiz olarak erişebiliyor. Sadece ev telefonları üzerinden faydalanılabilen Telefon Kütüphanesi'nin kullanıcıları, dilediği kitabı seçme, bir sonraki aramada kaldığı yerden devam etme ya da bölümler arasında

ileri-geri gidebilme gibi gelişmiş özelliklerden de yararlanabiliyor.Türk Telekom'un, iletişim teknolojilerinin olanaklarından faydalanarak tüm toplumun hayata katılması için eşit koşullara sahip olması prensibi ile çalıştığını belirten Türk Telekom Erzincan il Müdürü Muhammet Demir, "Sağladığımız istihdamdan geliştirdiğimiz servis ve ürünlere, sunduğumuz hizmetlerden sosyal sorumluluk projelerine kadar birçok konuda engellilerin topluma eşit koşullarda katılabilmesi için çalışıyoruz" dedi.

TÜRK Telekom'UN ENGELLİ MÜŞTERİLERİNE ÖZEL UYGULAMALARI

Türk Telekom, engelli müşterilerinin yaşamlarını kolaylaştırmak için bir dizi uygulama gerçekleştiriyor. Türkiye'de eğitim alanında bugüne kadar hayata geçirilen en büyük sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Türk Telekom Okulları projesi kapsamında eğitime kazandırılan 76 eğitim binasından biri olan Siirt Türk Telekom İlköğretim Okulu ve İş Okulu'nda engelli öğrencilere yönelik hizmet sunuluyor. Görme engelli müşterileri için braille alfabesi ile hazırlanmış fatura ve abonelik sözleşmesi hizmeti sunan Türk Telekom, sesli fatura hizmetini de bu kapsamda sağlıyor. Türkiye'de 37 ilde 210 noktada bulunan ankesörlü telefonları, tekerlekli sandalye kullanan müşterilerin rahatlıkla kullanabileceği yükseklikte monte ederek hizmete sunan Türk Telekom, engelli kullanıcılara özel indirimli tarifelerle de hizmet veriyor.
 
Görme engellilere özel ilan hazırlattı

Engelliler için hayata geçirilen Sesli Telefon Kütüphanesi için Dostoyevski'nin Suç ve Ceza'sından bir sahnenin yer aldığı tanıtım filmi hazırlatan Türk Telekom hız kesmedi.


Şirket, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında bu kez de kütüphane ile ilgili bilgileri içeren ilanı görme engellilere özel Braille alfabesiyle ayrıntılı şekilde bastırdı.


"Kitaplar konuşur, engeller yok olur" sloganı ile yola çıkan Türk Telekom'un televizyonlarda yayınlanan reklamları, büyük beğeni topladı. Şirket, bu anlayışla uygulamaya koyduğunu Telefon Kütüphanesi'nin iletişim faaliyetlerinde örnek bir çalışmaya imza attı. Türk Telekom, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı GETEM işbirliği ile gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi "Telefon Kütüphanesi" ile ilgili bilgileri içeren ilanı görme engellilere özel Braille alfabesiyle hazırlattı. Telefon Kütüphanesi projesi ile yüzlerce sesli kitap Türk Telekom'un görme engelli kullanıcılarına ücretsiz olarak sunuluyor. 0 800 219 91 91 numaralı telefon üzerinden hizmet veren Telefon Kütüphanesi'nden faydalanmak isteyenler, görme engelli olduklarına dair bir raporla GETEM'e başvurarak şifre alabiliyor. Kullanıcılar, aldıkları şifreyle 200'den fazla sesli kitaba ücretsiz olarak erişebiliyor. Sadece ev telefonları üzerinden faydalanılabilen Telefon Kütüphanesi'nin kullanıcıları; dilediği kitabı seçme, bir sonraki aramada kaldığı yerden devam etme ya da bölümler arasında ileri-geri gidebilme gibi gelişmiş özelliklerden de yararlanabiliyor. Projenin uygulamaya konulduğu tarihten bu yana GETEM üye sayısı yüzde 25 arttı.

Türk Telekom, tüketicilere sunduğu iletişim imkânlarıyla geliştirdiği ürün, servis ve hizmetlerin yanı sıra yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri ile müşterilerinin hayatını kolaylaştırmak için bir dizi uygulama gerçekleştiriyor. Türkiye'de eğitim alanında bugüne kadar hayata geçirilen en büyük sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Türk Telekom Okulları projesi kapsamında eğitime kazandırılan 76 eğitim binasından biri olan Siirt Türk Telekom İlköğretim Okulu ve İş Okulu'nda engelli öğrencilere yönelik hizmet sunuluyor. Görme engelli müşterileri için Braille alfabesi ile hazırlanmış fatura ve abonelik sözleşmesi hizmeti sunan Türk Telekom, sesli fatura hizmetini de sağlıyor. Türkiye'de 37 ilde 210 noktada bulunan ankesörlü telefonları, tekerlekli sandalye kullanan müşterilerin rahatlıkla kullanabileceği yükseklikte monte ederek hizmete sunan Türk Telekom, engelli kullanıcılara özel indirimli tarifelerle de hizmet veriyor. Şirket, gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle son üç yılda 50'den fazla ulusal ve uluslararası ödüle layık görüldü.

Zaman
 
Geri
Üst