Görme Engellilere Nasıl Yardım Edileceğini İnternette Anlatıyorlar

Altınokta Körler Derneği, internet sitesinde, görme engellilere nasıl yardımcı olunabileceği ve ailelerin engelli çocuklarına nasıl davranması gerektiğine ilişkin bilgi veriyor.

Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Fani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli çocuk sahibi olan birçok ailenin bunu kabullenmek istemediğini, çocuğuna aşırı koruyucu davranarak onun sosyalleşmesini engellediğini söyledi.

Engelli bir bireyin yaşamının kolaylaşması, sosyal hayata katılması ve kendi ayakları üzerinde durabilmesinin temelinde bilinçlenmenin geldiğini ifade eden Fani, bilinçlenme konusunda ailelere büyük görev düştüğünü kaydetti.

Engelli bireye yardımcı olunması için öncelikle onun kendine güven duymasını ve engelini kabul etmesini sağlamak gerektiğini bildiren Fani, şöyle konuştu:

"Engelli çocuk sahibi olan birçok aile bunu kabullenmek istemiyor, çocuğuna aşırı koruyucu davranarak sosyalleşmesini engelliyor. Aile, engelli bir çocuğu olduğunu kabullenerek çocuğa yardımcı olmaya başlayabilir. Bunu kabullenen aile çocuğunu hayata nasıl hazırlayacağını öğrenmek için çaba harcar, eğitimi konusunda bilgilenmeye çalışır.Engelli çocuğu sosyal yaşama psikolojik ve sosyal açıdan hazırlamak çok önemli. Böylelikle çocuk da büyüdüğünde engelini kabullenecek ve bu doğrultuda hayata hazırlanacaktır. Önce engeller kabul edilmeli ve engellinin 'ben engelimle yaşayabilirim' demesi sağlanmalı. Bizler de engelli ailelerini bilinçlendirmek için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. İnternet sitemiz aracılığıyla ailelere bilgi sunuyoruz, bize başvuran ailelere de yardımcı oluyoruz."

Fani, bilinçlenme sonrasında engellilerin karşılaştığı diğer bir sorunun sosyalleşme sorunu olduğunu, uygun olmayan fiziki koşullar nedeniyle diğer engelliler gibi görme engellilerin de sorunlar yaşadığını belirtti.

Birçok kişinin yolda karşılaştığı engelliye yardımcı olmaya çalıştığını ancak görme engellilerin durumunun biraz daha farklı olduğunu söyleyen Fani, sitelerinde görme engellilere sosyal yaşamda nasıl davranılması gerektiğine ilişkin önerilerde bulunduklarını kaydetti.

Altınokta Körler Derneğinin görme engellilere nasıl davranılması gerektiğine ilişkin verdiği bilgiler şöyle:

"Siz onun koluna girmeyin, o sizin kolunuza girmelidir. Çünkü kaldırım kenarı veya merdiveni anlaması için yarım adım gerinizden gelmesi gerekiyor.

Ona ismiyle hitap edin. Aksi takdirde kiminle konuştuğunuzu anlamayabilir. Yanından ayrılacağınız zaman söyleyin.

Yol soran görme engelli birini uzaktan bağırarak yönlendirmeniz hem rahatsız edici hem de tehlikeli olabilir.

Kapıları yarı açık bırakmayın, engelli bir kişiyle daha önce tanımadığı bir odaya girerseniz onu odanın ortasında yalnız bırakmayın.

Yatılı konuk olarak evinize geldiğinde ona tuvaletin, gardırobun, pencerenin, prizin ve elektrik düğmesinin yerlerini gösterin.

Görmeyen bebekler kendi kendilerine emekleyemez, sesli Oyuncaklara ulaşması sağlayarak onu emeklemeye teşvik etmelisiniz.

Evde batıcı, yaralayıcı nesneler bırakmayınız.

Görme engelli çocuğunuza seçtiğiniz Oyuncaklarla birçok kavramı ya da maddeyi dokunma duyusu sayesinde öğretebilirsiniz.

Çocuğunuzu parka götürün, koşturun, kaydırın. Kendi başına hareket edebilmesi için ona bağımsız hareket yöntemleri öğretin. Mümkün olduğu kadar her yaşta, tüm vücudunu çalıştırabileceği hareket ve faaliyetlere yönlendirin."

07.02.12 - AA
 
Geri
Üst