Gribe Meydan Okuyan Tarifler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kış aylarının en sık rastlanan hastalığı grip küçük büyük hepimizin kabusu durumunda hafif derecede geçirilenin yanı sıra şiddetli geçirmemiz ve başımızı yastıktan kaldıramaz hale gelme olasılığımızda oldukca yüksektir. Bağışıklık sistemimizde bir zafiyet söz konusu ise ozaman grip bizleri çok daha kolay ele geçirebilmektedir.Alınan ilaçlar antibiyotikler muhakkaki çok fayda sağlamaktadır fakat bir okadarda yan etkileri ile vücudumuza zarar vermekteyiz. İşte bu yan etkilere maruz kalmamak için doğal yollarla tedavi çok önemli ve çok fayda sağlamaktadır. Düzenli beslenme , bol sıvı tüketimi hastalıktaki direncimizi arttırabilir. Ayrıca tüketilen bitki çayları bu soğuk kış aylarında gribe meydan okumak gibidir. Neler ve nasıl hazırlamalıyız sorusuna yanıt verecek bu yazımızda zencefil ve narlı bir karışım , ayrıca zencefil çayı zencefilli ballı limonata gibi doğal ve çok faydalı karışımları sizlerle paylaşıyoruz.

İşte bu güzel şifa depolarının sırları

1018973_298x298.jpg


Taze zencefil ve meyve Malzemeler:

Yarım kibrit kutusu kadar çiğ zencefil
Yarım nar (dış kabuğu soyulmuş, iç zarları ile birlikte)
1 elma 1 kivi 1 mandalina veya portakal (kabuklu)

Hazırlanışı

Tüm malzemeyi kabuklarıyla birlikte katı meyve sıkacağından geçirin. Çocuklara verilecekse yarısını ballı su ile karıştırın.

Zencefil çayı Malzemeler:

1 kibrit kutusu taze zencefil (ince ince dilimlenmiş)
1 avuç kurutulmuş ıhlamur çiçeği
1-2 kabuk tarçın
8 - 10 karanfil tanesi
Hazırlanışı
Porselen bir demliğe tüm malzemeyi koyun ve üzerine kaynar su boşaltarak alttaki çaydanlığın buharı ile en az 20-25 dakika siyah çay demler gibi demleyin.

Zencefilli-ballı limonata
Malzemeler:

5 adet kalın kabuklu ve kabuğu işlem görmemiş doğal limon
Yarım demet taze nane
1 kibrit kutusu taze zencefil
İyi kalite doğal bir süzme bal (arzu edilen miktarda)

Hazırlanışı
İlk olarak bir cam kabın içine limonata için gerekli olacak kadar içme suyu koyun ve bu suyun içine, rendenin en ince tarafı ile hem limon kabuklarını hem de taze zencefili rendeleyin. Sonra mikserde iyice incelttiğiniz nane yapraklarını da suya atın ve yarım saat bekletin. Ardından suyu süzüp arzu edilen miktarda bal ile tatlandırın. Eğer bala alerjiniz var veya balın kalitesinden emin değilseniz şeker ekleyin.

Nar kabuğu çayı Malzemeler:
İnce doğranmış bir adet taze nar kabuğu

Hazırlanış
ı
Doğranmış nar kabuklarını porselen demliğe koyun ve üzerine yarım litre kaynar su boca ettikten sonra 10-15 dakika demleyin. Günde 2 su bardağına kadar içebilirsiniz. Tadı acı olsa da etkili bir mikrop öldürücüdür. 5 yaşından itibaren çocuklara da verebilir, acı gelirse kaynar su ekleyebilirsiniz.

Kuşburnu çayı Malzemeler:
1 avuç kuşburnu
Yarım litre içme suyu

Hazırlanışı

Kuşburnu demleme süresi uzun bir çay olarak biliniyor. Kuşburnu meyvelerini kestane dilimleri gibi bıçakla tek tek ikiye ayırın. Ardından porselen bir kaba koyup üzerine soğuk içme suyu ilave edin ve kaynayan bir çaydanlığın üzerine oturtun. Yarım saat kadar bu şekilde demlenmeye bırakın. Kaynar su kuşburnu meyveleri ile doğrudan temas etmediği için bu yöntemle kuşburnundaki C vitamininden ve diğer antioksidanlardan daha fazla yararlanırsınız.
 

yağız1

Üye
Üye
Katılım
Haz 4, 2012
Mesajlar
35
Tepkime Puanı
0
Puanları
6
Günde iki defa ikişer adet ağrı kesici atın...
Birde iki gün kafayı atıp yatın; sonra taş gibi olursunuz :))
Gribin tek ilacı :)
 

Ayşe Abla

Üye
Katılım
Kas 19, 2013
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Gripten korunmak istiyorsanız kelle paça çorbası içeceksin diyorlar...
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Faydalı Besinler

Vücudumuzun direncini arttırarak grip gibi enfeksiyonlara yakalanma olasılığımız oldukca azalacaktır.

Tedavi olarak antibiyotik ve soğuk algınlığı ilaçları almanın yanı sıra, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için beslenmenizde yer vereceğiniz küçük detaylar, yataktan daha çabuk kalkmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca C vitamini ve su tüketimini artırmak da gripten korunmak için önemlidir.

İşte vücudun direncini artırmayı sağlayacak besinler:

Kuşburnu: Kuşburnu çayı, hem sıvı tüketiminin hem de günlük C vitamini alımının artmasını sağlayarak, gribe karşı vücut direncini artıracaktır. Ancak, C vitamini ısıya maruz kaldığında bir miktar kayba uğradığından, marmelat olarak tüketilen kuşburnundaki C vitamini miktarı daha düşüktür. Bu nedenle kuşburnunun çiğ olarak tüketilmesi önerilir. Çay olarak tüketilecekse, sallama çaylardan ziyade tazesi tercih edilmeli ve kaynamış suyun içinde beklettikten hemen sonra tüketilmelidir. Bekleme süresi uzadıkça C vitamini kaybı artacaktır.

Greyfurt: Hastalık durumunda en sık tüketilen meyvedir ve C vitamini kapasitesi yüksektir. Ancak, ilaç kullanıldığı durumlarda dikkatli tüketilmelidir. Greyfurtun içerisinde bulunan enzimler emilim metabolizmasını etkileyerek ilaçların etkinliğini artırıp toksik etki oluşturabilir. Greyfurtun ilaç metabolizmasına olan etkisi, tüketildikten sonraki 48 saat boyunca sürer. Gribal enfeksiyon ile mücadele edilen süre boyunca ilaç kullanmak gerekeceğinden, bu süreçte kesinlikle greyfurt tüketilmemelidir. Greyfurt yerine portakal veya mandalina tüketerek de günlük C vitamini ihtiyacı karşılanabilir.

Maydanoz ve Roka: Tüketim miktarları genelde düşük olsa da, C vitamini kapasiteleri yüksek olan besinlerdir. Maydanoz ve rokaya yemeklerde, çorbalarda ve kahvaltıda yer vererek virüslere karşı vücudun direnci artırılabilir. Ayrıca çiğ olarak tüketirken üzerine limon sıkılırsa, C vitamini alımı daha fazla olacaktır.

Ekinezya: Bağışıklık sistemini güçlendiren bir bitki olan ekinezya da gribal enfeksiyonları tedavi edici bir etkiye sahiptir. Ekinezya, akyuvarların üretimini ve aktvitesini artırarak bağışıklık sistemine destek olur. Ekinezyayı çay olarak tüketmek, gribi daha kolay atlatmaya yardımcı olur.

Probiyotikler ve kefir: Probiyotiklerin içerisinde bulunun yararlı bakteriler bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek virüslere karşı direnci artırır. Öğün aralarında probiyotik yoğurt veya kefir tüketilerek bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanabilir.

Meyve ve sıvı tüketimini artırmak, gribi daha kolay atlatmayı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra, elleri daha sık yıkamak ve burnu hep aynı peçete ile silmek yerine mümkünse su ile temizlemek, enfeksiyon süresini kısaltarak daha çabuk iyileşmeye yardımcı olacaktır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Grip Oluşumunu Azaltan Meyve ve Sebzeler

KİVİ: Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, yara iyileşmesi, demir emiliminin artması, cilt sağlığı ve kolajen dokunun korunmasına yardımcı olur. Kivinin 100 gramında; ortalama 100-400 mg C vitamini bulunur. Bu özelliği ile gribe karşı savaşta 1 numaradır. Sigara içmeyen bir kişi günde iki adet kivi tüketerek günlük C vitamini gereksinimini karşılayabilir. Ayrıca magnezyumdan ve potasyumdan zengin bu meyve düşük sodyum içeren meyveler arasında ilk sırada yer almaktadır. Bir dipnot: İçeriğinde bulunan aktinidin adlı enzim süt ve ette bulunan proteini sindirmeye yardımcı olur. Tavuk veya etle hazırladığınız salatanıza birkaç dilim kivi eklediğinizde; bol lif ve C vitamini alırsınız aynı zamanda sindiriminizi kolaylaştırırsınız.

TURUNÇGİLLER: Sağlığı geliştirici fenolik bileşenlerden (çoğunluğu flavonoidler) zengin olduğu kadar vitaminler, mineraller, diyet posası, karotenoidlerden de zengindir. Flavonoidler ve C vitamini turunçgillerin güçlü antioksidan etkinlik göstermesini sağlamaktadır. Turunçgillerin içerdiği bu bileşenler obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve bazı kanser türleri risklerini azaltıcı etki gösterirler. Portakal, mandalina, limon, greyfurt turunç özelliği gösteren kış mevsiminde ağırlıklı olarak bulunan meyvelerdir.

NAR: Yüksek antioksidan özelliğiyle dikkat çeken nar, zengin, bir potasyum, C vitamini, A vitamini ve posa kaynağıdır. Bu vitaminler sayesinde kalp sağlığını koruyan nar, güçlü bir bağışıklık sisteminin de temelini oluşturur. Ayrıca içerdiği besin öğeleriyle kolesterolü düşürücü etki de sağlamaktadır. Narın kullanım miktarı önemlidir. Bağışıklığınızı korurken kilonuzu da korumak istiyorsanız gün içerisinde yarım nar tüketimi yeterlidir.

HURMA: Lif, yağ ve protein açısından zengin olan hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor da bulunur. Ayrıca A vitamini, beta-karoten, B1, B2, B3, ve B6 vitaminlerini içeren bu meyve kalp ve damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olmaktadır. Bağışıklığınızı güçlendirerek bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerinizi giderir. 5 adet küçük boy hurma 1 porsiyon meyveye eşdeğerdir.

ARMUT: İçerdiği fosfor ve B vitaminiyle zihinsel yorgunluğu giderir ve çözünebilen lifli yapısı sayesinde kandaki kolesterol seviyesini dengelemeye yardımcı olmaktadır. Çözünmeyen lifli yapısı ise bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Güçlü C vitamini ve bakır içeriği sayesinde antioksidan etki göstererek, vücudu serbest radikallere karşı korumada çok etkilidir.

HAVUÇ: Havuçta bulunan beta-karoten hücrelerin onarılmasına yardımcı olarak hücresel yaşlanmaya karşı etkilidir. Ayrıca C ve E vitamini ile alındığında antioksidant kapasitesini artırmaktadır. Yağda eriyen vitaminleri içerdiği için sıvıyağ ile tüketilmesi daha uygundur. Örneğin; havuç salatanıza 1 tatlı kaşığı zeytin yağı ve 2 adet dövülmüş ceviz eklediğinizde A,C,E vitaminleri ve beta-karoten almış olur ve antioksidant zengini bir salata tüketmiş olursunuz.

TATLI PATATES: Glisemik indeksi beyaz patatese oranla daha düşük, açlık hissini engellediği gibi, bağışıklık sistemini güçlendirir. Haftada 200 gram tatlı patates tüketmek karaciğer, cilt ve prostat kanseri riskinizi azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca; vücutta A vitamini üretimine yardımcı olan beta-karoten bakımından zengin bir sebzedir. Akşam yemeğinde kimyonla hazırlanmış fırında tatlı patates ile bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.

ZENCEFİL: Şifa kaynağı zencefil grip, öksürük ve mide bulantısının en gözde baharatıdır. Ayrıca yapılan araştırmalar gösteriyor ki zencefil takviyesi alan kişilerde kolon kanserine yol açan enflamasyon seviyeleri daha düşük görülmektedir.

BALKABAĞI: Büyük, sert ama çok tatlı, enerjik, renkli ve faydalı balkabağı iyi bir beta karoten, A vitamini ve lif deposudur. Kalorisi düşüktür ve çok yönlü bir sebzedir. Bu çok yönlülüğü ile bağışıklığı güçlendirme ve gribe karşı savaşta etkili bir sebzedir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst