Grip aşısını devlet karşılayacak

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
SGK, rapor zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Grip aşısı olmak isteyenlerin bu sağlık hizmetinden ücretsiz olarak yararlanacağı belirtildi

Türkiye'de, diyabet, astım, zatürree, kronik bronşit gibi riskli gruplardaki 10 hastadan sadece ikisi grip aşısı yaptırıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), grip aşısı bilincinin oluşması ve risk grubundakilerin daha kolay hizmet alabilmesi için rapor zorunluluğunu kaldırıyor. Grip aşısı vurulmak isteyen vatandaşlar herhangi bir ücret ödemeden bu sağlık hizmetinden yararlanabilecek. SGK İlaç ve Eczacılık Daire Başkanı Dr. Ali Edizer, "Uygulamadaki zorluklar bitiyor. Rapor zorunluluğu kaldırılıyor. İsteyen vatandaşlarımız hekim reçetesi ile aşı yaptırabilecek" ifadesini kullandı. Karaciğer ve böbrek yetmezlikleri, KOAH, şeker hastalığı, bağışıklık sistemini zayıflatan diğer hastalıklar gribe yakalanmayı kolaylaştırabiliyor; grip bu kişilerde ağır ve ölümcül seyredebiliyor.

SGK BUGÜN DUYURACAK

Kurum, bugün yapacağı duyuru ile 65 yaş ve üzerindeki tüm kişilerin, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan ve durumlarını belgelendiren kişilere, aşı için ayrıca sağlık raporu düzenlemesi gerekmediğini açıklayacak.

Sabah
 
F

Fırtına

Guest
Grip aşısı ücretsiz oluyor.!

633884_detay.jpg




Sağlık Bakanı Recep Akdağ, grip aşısının artık raporsuz ve ücretsiz yapılacağını açıkladı. Akdağ, SGK’nın çalışmalarını hatırlatarak “Aşı isteyene yapılacak” dedi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ilk defa Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından projesi yapılan ve üretimi sağlanan ambulansla, dört hastanın birlikte taşınabildiğini belirterek, bu ambulanslarla büyük trafik kazalarında birden fazla hasta bekletilmeden hastaneye sevk edileceğini bildirdi.

Bakan Akdağ, Avrupa Komisyonu Sağlık ve Tüketici Genel Müdürlüğünün desteğiyle hazırlanan ''Sağlık Sistemlerinin Krize Hazırlık Değerlendirmesi Raporu-Türkiye'' isimli raporun, Sağlık Bakanlığı ve DSÖ Avrupa Bölge Ofisi tarafından Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenlenen programının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı ve hastane bahçesindeki afet dönemlerindeki hazırlıklardan bazılarını gezerek, konuklara bilgi verdi.

Bir gazetecinin, ''Daha önceden raporla alınan grip aşısının artık vatandaşlara ücretsiz verileceği yönünde açıklama yapıldı. Böyle bir uygulama var mı? Varsa, bunun devlete maliyeti ne olacak?'' sorusu üzerine Akdağ, ''Biz, her türlü aşının, ihtiyacı olan herkese ulaştırılması için çaba sarf eden hükümetiz.. SGK da bu anlamda kolaylaştırıcı bir adım daha atmış.. Bu adımları atmaya devam edeceğiz'' dedi.

Akdağ, bunların maliyetinin ne olduğunu önemsemediklerini vurgulayarak, aşı maliyetinin tedavi maliyetinden her zaman daha az olduğunu söyledi. Böyle olmasa bile vatandaşların sağlığı için her türlü şeyin yapılacağını ifade eden Akdağ, SGK'nın bu konuda çok olumlu yeni bir uygulamaya da imza attığını belirtti.

Aşının, ihtiyacı olan kişilere yapılması, sağlıklı bireylere uygulanmaması gerektiğine işaret eden Akdağ, kendisinin grip aşısı olmadığını ifade etti.

Daha sonra afete ve acil durumlara hazırlık kapsamında helikopter ambulans, obez ambulansı, sahra hastanesi ve çadır hastaneleri, kar paletli ambulans gibi teknik donanımları gezerek, konuklara uygulamalar ve araç-gereçler hakkında bilgi verdi.

Akdağ, Türkiye'deki yüksek yerleşim yerlerinde kar paletli ambulansların kullanıldığını belirterek, şu anda bunlardan 124 adet bulunduğunu ve bu yıl 60 adet daha alınacağını söyledi.

''İlk defa Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından projesi yapılan ve üretimi sağlanan 4 hastanın birlikte taşınabildiği'' ambulansları gösteren Akdağ, bu ambulanslarla büyük trafik kazalarında birden fazla hastanın bekletilmeden hastaneye sevkinin sağlanabileceğini anlattı.

Akdağ, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanları da kınadığını belirterek, tüm sağlık personelinin büyük özveri ile çalıştığını belirtti.

Bakan Akdağ, obez ambulansının çalışma prensibi hakkında da yerinde bilgi verdi.

Helikopter ambulansa binen Akdağ, tüm sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

''TÜRKİYE'NİN ELDE ETTİĞİ BU KAZANIMLAR DİĞER ÜLKELERE ÖRNEK OLMALI''

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi Afetlere Hazırlık ve Müdahale Direktörü Dr. Gerald Rockenschaub, farklı disiplinlerden ulusal ve uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekibin, hükümet yetkilileriyle iş birliği içinde 27 Eylül-7 Ekim 2010'da Türkiye'de bir değerlendirme çalışması gerçekleştirdiğini anlattı.

Ekipte, genel afet hazırlığı ve müdahale planlaması, hastane acil durum hazırlık planlaması, toplu kayıp yönetimi, halk sağlığı, bulaşıcı hastalık sürveyansı ve müdahale ile Uluslararası Sağlık Tüzüğü alanlarında uzman kişilerin yer aldığını belirten Rockenschaub, Türkiye'de krizlere hazırlık konusunda siyasi kararlılığın üst düzeyde olduğunu ifade etti.

Rockenschaub, sağlık sistemlerinin krizlere hazırlık bağlamında güçlendirilmesi ve Uluslararası Sağlık Tüzüğü'nde ön görülen temel kapasitenin inşasının basit ve kolay bir iş olmadığını vurgulayarak, ''Sağlık Bakanlığının hazırlık planlamasını kesintisiz bir süreç haline getirmede üstlendiği önder rolü, Türkiye'nin bu konuda sergilediği politik kararlılıkla güçlenmiştir'' diye konuştu.

''Türkiye'nin afet hazırlığı ve müdahale konusundaki politik kararlılığı ve bu alanda yaptığı yatırımlar oldukça hızlıdır'' diyen Rockenschaub, bu konuda emeği geçen herkese teşekkür etti.

DSÖ Temsilcisi Türkiye Ülke Ofisi Başkanı Dr. Maria Cristina da Sağlık Bakanı Akdağ'ın bu süreçte profesyonel yaklaşım içinde yer aldığını ve kararlılıkla hızlı bir şekilde gerekli adımları attığını söyledi.

''Türkiye, sağlık sisteminin kapasitesinin çok geniş ve hastaneler dahil sağlık birimleri, yatak sayısı, eğitimli personel, araç-gereç, acil durum malzemesi ve modern ciddi cihazlar bakımından çok iyi donatılmıştır'' değerlendirmesinde bulunan Cristina, ''Türkiye'nin elde ettiği bu kazanımların diğer ülkelere de örnek olmasını ve katkı sağlamasını temenni ettiğini'' sözlerine ekledi.



haberturk
 
F

Fırtına

Guest
Grip aşısıyla ilgili yayımlanan genelge.!

DUYURU

Kurumumuz tarafından grip aşıları; tüm risk gruplarına uygulanmaktadır. 65 yaş ve üzerindeki tüm kişilere ve yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan ve bu durumlarını belgelendiren kişilere, aşı için ayrıca bir sağlık raporu düzenlenmesi gerekmemektedir.

Bu kişiler dışında yer alan erişkin ve çocuklarda ise; astım, KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları, kalp, yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler hastalıklar, Diabet (Tip 1 ve 2) gibi kronik Metabolik hastalıklar, diyaliz tedavisi görenlerde olduğu gibi kronik böbrek hastalıkları, anemi, talasemi gibi bazı kan hastalıkları, organ nakli ve benzeri durumlar nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış ve bu amaçla ilaç kullanan hastalar, uzun süreli asetil salisilik asit tedavisi alan 6 ay 18 yaş arasında olan çocuk ve adolesanlarda bu hastalıkların bir veya birkaçının bulunması halinde; yalnızca bu durumlarını belirten sağlık raporunun ibraz edilmesi yeterlidir.

Bu hastalara grip aşıları ilaç katkı payı alınmaksızın yılda bir defaya mahsus olmak üzere, tüm hekimlerce reçete edilmesi halinde Kurumumuzca karşılanmaktadır.


sgk
 
F

Fırtına

Guest
10 milyon kişiye ücretsiz grip aşısı yapılacak

Yaz bitiyor, mevsim hastalıkları kapıda... Sosyal Güvenlik Kurumu kış aylarında artan grip ve sonrasında gelişen zatürreye karşı risk gruplarını korumaya alıyor. Yaklaşık 10 milyon kişinin aşısı ücretsiz yapılacak.

Kronik hastalığı olanlar ve yaşı 65'i aşanlar ücretsiz olarak girip aşısı olabilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu sonbaharla birlikte artması beklenen grip salgınına karşı seferberlik ilan etti.

Aslında grip aşısı kronik hastalar ve 65 yaş üstü için son dört yıldır ücretsiz. Ancak bu uygulama çok fazla bilinmiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu şimdi grip aşısını yaygınlaştırmak istiyor. Hedef 65 yaş üstü yaklaşık 10 milyon kişiyi aşılamak. Genel Sağlık Sigortaları Genel Müdür Vekili Mehmet Özdemir şimdiye kadar 65 yaş üstü grubun en fazla yüzde 10'una ulaşabildiklerini belirtti.

65 yaş üstü ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlediği kronik hastalıklara sahip olanlar raporlarıını göstererek ücretsiz grip aşısı yaptırabilecek.


NTV
 
F

Fırtına

Guest
Türkiye için aşı zamanı!

668649_detay.jpg



Grip mevsimi yaklaşıyor! Bu yıl ki aşıların içeriğinde neler var? Aşı dışında korunma yöntemleri var mı? Gripten korunma yolları nelerdir? İşte size grip dosyası...;

Grip mevsimi yaklaşıyor. Yakında iş yerinizde, okulunuzda, evinizde grip nedeniyle yatağa düşenleri görmeniz mümkün... Bazen endişe edilmeyecek kadar hafif seyreden grip, çok ağır bir tabloya da dönüşebiliyor. İnsanı yatağa düşürebilen, hatta riskli gruplarda “öldürücü” bile olabilen gripten korunmanın tek yolu ise, “grip aşısı” yaptırmak.

Uzmanlar, aşının yararlı olması için salgın başlamadan önce yaptırılması gerektiğine, bunun için de en uygun zamanın sonbahar ayları olduğuna dikkat çekiyor.

Peki bu seneki aşının içeriğinde neler var? Uzmanların söylediğine göre, bu yıl ki grip aşılarının içinde domuz gribi için de koruyucu bulunuyor. Ayrıca mevsimsel olarak uygulanan grip aşısı H3N2'ye karşı kısmi koruma sağlayacak.

Grip, “influenza” virüsünün solunum yoluyla insan vücuduna girmesiyle oluşan ve salgınlara yol açan bir enfeksiyon hastalığı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün verilerine göre, grip her yıl dünya nüfusunun yüzde 5’ini etkiliyor.

20 BİNDEN FAZLA KİŞİ ÖLEBİLİYOR

Hastalık, tüm tehlikelerine rağmen ülkemizde genellikle hafife alınıyor. Oysa gribin neden olabileceği komplikasyonlar sonrasında özellikle ileri yaştakiler, çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi baskılanan kişilerde ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

Öyle ki, sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 20 binden fazla insan grip nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu hastalık sağlık sorunlarının yanı sıra çok yüksek maddi sonuçları da beraberinde getiriyor.

İŞ KAYBINDAN SORUMLU

Tüm dünyada, bir yıllık iş kaybının yüzde 10 – 12’sinden grip sorumlu tutuluyor. Kış mevsiminde bu oran yüzde 31’lere kadar yükselebiliyor. Ülkemizde de her yıl yüz binlerce insanın gribe yakalanması, yüksek ilaç ve hastane harcamalarıyla sonuçlanıyor. İşyerlerinde ise iş gücü, dolayısıyla üretim kaybı nedeniyle büyük ekonomik kayıplar meydana geliyor.

Bu kadar olumsuz tablonun üstüne gribin tedavisinin olmadığını da eklersek, ne kadar önemli bir sorunla karşı karşıya olduğumuz daha iyi anlaşılıyor. Yaş ve cinsiyet ayrımı yapmadan hepimizi tehdit eden gribi ve neden olabileceği ciddi komplikasyonları önlemenin tek yolu ise grip aşısı yaptırmak. Aşılama, gribe bağlı ölümlerde azalmayı sağlamanın yanı sıra, iş ile okula devam sürelerindeki kayıpları önlüyor ve ilaç harcamalarını belirgin şekilde azaltıyor.

NASIL BULAŞIYOR?

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, grip aşısının yararlı olması için salgın başlamadan önce yapılması gerektiğini, bunun için de en uygun zamanın eylül ve ekim ayları olduğunu belirtiyor. Dr. Hakko, gribe neden olan influenza virüsünün; hasta veya taşıyıcı kişilerin hapşırması ya da öksürmesi yoluyla kolaylıkla bulaşabildiğini belirtiyor.

DİĞER FAKTÖRLER

Ayrıca grip hasta veya taşıyıcı kişinin tuttuğu kapı kolu, telefon ahizesi veya havlu gibi ortak kullanım eşyalarından da bulaşabiliyor. Hasta kişilerden çevreye saçılan virüs parçacıklarının havada asılı kalabilme yeteneğine sahip olması, bulaşıcılığı daha da artırıyor. Hasta kişinin kapalı bir ortama girip çıkması bile o ortamda bulunan kişileri virüsün bulaşması açısından risk altına sokuyor. Bu nedenle grip ev, iş yeri, okul, kreş ve toplu ulaşım araçları gibi kapalı mekanlarda çok kolay bulaşıyor.

YAŞAMSAL ÖNEM TAŞIYOR

İnfluenza virüsünün yol açtığı bir solunum sistemi hastalığı olan grip; aniden 39 – 40 dereceye kadar çıkan yüksek ateş, aşırı halsizlik, kuru öksürük, baş ağrısı, şiddetli kas ve eklem ağrılarıyla insanı yatağa düşürebilecek kadar ağır seyredebiliyor. Bu hastalık tablosuna kimi zaman bulantı, nadiren de kusma eşlik edebiliyor.

Dr. Elif Hakko, kuru öksürüğe balgam eklendiği takdirde çok dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu belirti, gribin arkasından zatürree gelişebileceğine işaret edebiliyor. Dolayısıyla, özellikle balgamlı öksürüklerde zaman kaybetmeden bir hekime başvurmak, yaşamsal önem taşıyabiliyor” uyarısında bulunuyor.

AŞI MEVSİMİ GELİYOR

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Aylin İzat Liceoğlu, grip aşısıyla ilgili merak edilenleri şöyle anlatıyor;

KİMLER ÖNCELİKLE AŞILANMALI?

* 50 yaş üzeri kişiler (65 yaş üzerinde kesin yapılmalıdır, 50 - 64 yaş arasına ise önerilir)

* Şeker hastaları, kalp hastaları, kronik akciğer hastalığı olanlar, böbrek hastaları,

* Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler ( kanser hastaları, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanan kişiler)

* 6 ay-18 yaş arası uzun süreli aspirin kullanması gereken çocuk ve gençler,

* Huzurevi ve bakımevlerinde kalanlar,

Riskli kişilere hastalık bulaştırma ihtimali olanlar;

* Sağlık çalışanları,

* Huzurevi, bakımevlerinde çalışanlar,

* Riskli kişilere evde bakan kişiler,

* Riskli kişilerle aynı evde yaşayanlar,

Bilinmesi gereken önemli bir nokta; aşıya bağlı koruyuculuğun yaklaşık 2 hafta sonra ortaya çıkmaya başlayacağı ve bu arada rastlantısal olarak hastalığın geçirilebileceği...;

BU YIL Kİ AŞILARDA DEĞİŞİKLİK VAR MI?

Sağlık Bakanlığı Aşı Danışma Kurulu Üyesi-İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Viroloji ve İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Badur ile aynı bölümde görevli ve Ulusal İnfluenza Referans Laboratuarı Koordinatörü-Europan Scientists Working on Influenza (ESWI) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Meral Akçay Ciblak da, "Bu yıl ki aşılarda değişiklik var mı?" sorusunu şöyle yanıtlıyor;

"Yenilik olarak deri içi yoldan intradermal bir aşı geliştirilmiştir. Yeni aşı uygulama sistemi ile intradermal bölgeye daha az miktarda aşı daha fazla etki sağlayacak şekilde verilmekte, aşılanma daha az hissedilmekte. Bu deri içi uygulama hem iğneden korkan insanların korkularını yenmesinde etkili hem de deri içi uygulamasıyla daha az miktarda antijenle daha fazla bağışıklık kazanılmakta."

AŞI OLUNDUĞU HALDE GRİP GELİR Mİ?

Prof. Dr. Selim Badur ve Dr. Meral Akçay Ciblak "Aşı olunduğu halde grip olunur mu?" sorusuna da şu yanıtları veriyor;

"Solunum yollarında 200’den fazla mikroorganizma var. Bunlar grip benzeri solunum yolu enfeksiyonu oluşturur. Gripten ne farkı var ya da grip aşısı onlara da karşı korur mu? Hayır, grip aşısı onlara karşı korumaz onların aşısı yok. Onların içerisinden sadece influenza etkenine karşı aşı bulunmaktadır. Bu aşı bizi sadece gribe karşı korur. Diğer enfeksiyon etkenlere karşı açığız. Bu nedenle grip aşısı olmuş ve gribe karşı korunmakta olan bir birey diğer solunum etkenleri ile temas ederse yine burun akıntısı ateş, nezle hali, ateş, gibi bir tablo ortaya çıkıyor. ‘Ben aşı oldum yine de gribe yakalandım’ ‘bu ne biçim-etkisiz aşıymış, güvenmiyorum ya da sevmiyorum’ söylemlerinin yayılmasının bir sebebi de budur. Aslında bu tablo grip değil. Nezle, soğuk alınlığı ya da diğer virüs veya mikroorganizmaların oluşturduğu tablolardır. Soğukalgınlığı ve benzeri durumlarda başta dolgunluk hissi, kulak ağrısı gibi komplikasyonlar gelişirken, gripte zatürre, sinüzit, ensefalit, bronşit gibi daha ciddi komplikasyonlar gelişir. Ayrıca grip altta yatan kronik hastalığı olanların hastalıklarını daha kötü hale getirerek (örn. Diyabet, kroner arter hastalığı) ölümlere neden olabilir."

ÇOCUKLAR NE ZAMAN AŞILANMALI?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceyda Ekiz, 6 aydan büyük çocuk yaş grubuna salgın dönemi öncesi yani her sonbaharda Eylül- Kasım ayları arasında grip aşısı yapılması çok önemli olduğunu söylüyor.

Dr. Ekiz şu bilgileri de ekliyor; "American Pediatri Akademisi 6 ay - 23 ay arası çocukların, CDC (Hastalıklarda Korunma ve Önleme Merkezi) ise 6 ay - 5 yaş arası çocukların grip aşısı olmalarını öneriyor. Dolayısı ile 6 ay - 5 yaş grubu çocuklar ile prematüre doğan, kronik ve tekrarlayıcı akciğer hastalığı, astım, böbrek ve kalp problemi olan çocuklara mutlaka grip aşısı olmalılar.

Grip aşısı inaktive edilmiş influenza virüslerinden veya antijenlerinden yapılmaktadır.Aşı sonrası bağışıklık sistemi virüse karşı antikorlar oluşturur. Aktif hastalık virüsü ile karşılaşılınca önceden oluşan antikorlar infeksiyonu veya ağır hastalık oluşumunu önler. Aşı etkisinin ortaya çıkması için 2 - 3 haftalık süre geçmelidir. Yapılan çalışmalara göre grip aşısının çocuklar üzerindeki koruyuculuk oranı % 22 - 91 arasındadır."

BESLENMEYE DİKKAT!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü, gripten korunmak için beslenme yollarını şöyle anlatıyor;

''Kış mevsiminde havaların soğumasıyla beraber metabolizma daha yavaş çalışmaya başlar ve kilo alma ihtimali artar. Bu dönemde zayıflamak için yapılacak yanlış diyetler bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açarak hem hastalıklara yakalanma ihtimalini artırır hem de hastalıkların daha uzun sürede iyileşmesine sebep olur. Yapılması gereken yeterli ve dengeli bir beslenme programı takip etmektir. Her gün 4 besin grubundan da almaya özen gösterilmelidir."

BROKOLİ FAYDALI

"Grip olunduğunda akla ilk gelen C vitamini almaktır. Gerçekten bu vitaminin gribe karşı koruyuculuğu yüksektir. En iyi C vitamini kaynakları; portakal, mandalina, kivi, nar, çilek, biber ve brokolidir.

Kaliteli ve yeterli protein almak bağışıklığı artırır. En kaliteli protein kaynağı yumurtadır. Bunun dışında tüm hayvansal besinler proteinden zengindir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren önemli bir grup da probiyotiklerdir. Probiyotikler bağırsak sistemini düzenleyerek hastalık yapan organizmaların üremesini engelleyen canlı bakterilerdir. En çok yoğurt ve kefir de bulunur."

ÇİNKO VE KETEN TOHUMU

"Bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli mineral çinkodur. Özellikle yumurta, tüm etler, ceviz, süt ve yoğurt zengin çinko kaynaklarıdır. Keten Tohumu da bağışıklık sistemini güçlendirir böylece vücut direncini arttırır ve hastalıklara yakalanma riskimizi azaltır. Günde 1 çorba kaşığı taze öğütülmüş keten tohumu kullanmak faydalı olacaktır. Ayrıca açık havada fırsat buldukça fiziksel aktivite yapmak da bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olacaktır. Bu sayede güneş ışınlarından da faydalanarak D vitamini depolama şansını yakalamış oluruz."
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Grip aşısının etkili olmadığı ortaya çıktı

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta'nın haberi

Her sene milyonlarca insana yapılan grip aşılarının etkinliğinin sanıldığı kadar yüksek olmadığını gösteren araştırmalara bir yenisi eklendi.

Minnesota Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan bir analiz, bugüne kadar aşı olanların gripten yüzde 70-90 oranında korunduğu iddialarının gerçek olmadığını ortaya koydu.

1967 senesinden beri grip aşılarıyla alâkalı 5.707 makalenin tarandığı ve bunlar içinde bilimsel bakımdan tam yeterli bulunan 31 tanesinin değerlendirdiği analize göre, grip aşılarının 18-65 yaş arasındaki sağlıklı erişkinlerdeki etkinliği yüzde 59!

Bu, aşı olan sağlıklı her 100 kişiden 40’ ının aşıdan hiçbir fayda görmediği manasına geliyor.

Araştırmadan ortaya çıkan diğer önemli sonuçlar şunlar:

BİR: Grip aşıları 12 mevsimin 4’ ünde etkisiz bulundu.

İKİ: 7 yaşından küçük çocuklarda buruna sprey şeklinde uygulanan canlı virüs aşılarının etkinliğinin yüzde 83 olduğu fakat daha büyük çocuk ve erişkinlerde etkili olmadığı gösterildi..

ÜÇ: 2009’ daki pandemide kullanılan H1N1 aşısının yüzde 69 oranında koruyucu olduğu belirlendi.

Çalışmanın başı olan Osterholm, “Binlerce çalışmayı eledik ama değerlendirme için seçtiklerimiz bize en iyi ve doğru bilgiyi verecek olan araştırmalardır. Çok veri olması çok işe yaramıyor; Çöplükten çöp çıkar” diyor ve ekliyor:

“Bir aşıya etkili bir aşı diyebilmek için koruyuculuğunun yüzde 85-95 arasında olması gerekir. Bu sonuç bizim yeni bir aşıya ihtiyacımız olduğunu gösteriyor.”

Bu sonuç ne işe yarayacak?

Osterholm, bu araştırmanın yeni grip aşısı çalışmalarına hız vereceği görüşünde. “Yeni grip aşısı araştırmalarının önündeki en büyük engel etkili olduğu sanılan ama aslında pek de işe yaramayan kullandığımız bu aşılardı. Bu aşıların bu kadar etkisiz olduğunun kanıtlanması yeni aşı çalışmalarını mutlaka hızlandıracaktır” diyor.

CDC grip aşısı için ne diyor?

Amerika’ nın kısa adı CDC olan ünlü Hastalık Kontrol Merkezi’ nin internet sayfasında hem profesyoneller hem profesyonel olmayanlar için Sorular-Cevaplar bölümünde uzun zamandan beri grip aşısının yüzde 70-90 oranında etkili olduğunu bildiriliyordu.

CDC’ nin, internet sayfasında, herhangi bir açıklama yapmadan aşının etkinliğini yüzde 70-90’ dan sessizce yüzde 50-70’ indirmesi konuyla ilgili çevrelere çok mânidar bulundu.

Bazı uzmanlar bu durumu CDC’ nin Osterholm’ un araştırmasından haberdar olması ve yayınlanacağını öğrenmeleriyle ilgili olduğunu ileri sürüyorlar.

CDC, 6 aylıktan büyük olan herkesin her yıl grip aşısı olmasını tavsiye ediyor.

Bu araştırmadan ne anlayalım?

BİR: Grip aşısıyla ilgili 5.707 yayın olmasına karşılık bunların 200’ den daha azında aşının etkinliğinin derinlemesine araştırıldığının belirlenmesi ve sadece 31’ inin değerlendirilmeye alınması bilimsel araştırmaların ne kadar “sorunlu” olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

İKİ: Araştırmacılar bu yayınların çoğunda grip aşılarının etkinliğinin bilerek veya bilmeyerek “abartıldığını” da söylüyorlar.

ÜÇ: Grip aşısı sağlıklı erişkinlere zaten tavsiye edilmiyor. Aşı özellikle yaşlılar ve bağışıklığı baskılanmış hastalar için gerekiyor. Sağlıklı insanlardaki etkinlik yüzde 59 ise, varın siz bunun esas aşıya ihtiyacı olanlarda ne olacağını hesap edin!

DÖRT: Risk grubunda olanlar grip aşısı yaptırabilirler fakat bunun koruyuculuğunun çok az ve bazı durumlarda hiç olmayacağı bilinmeli ve bağışıklığı kuvvetlendirmek için gereken diğer tedbirlere önem verilmelidir.

Gelelim neticeye

Bu araştırma, 1940’ lı senelerden beri kullanılmakta olan grip aşılarının aşı yaptırmaları zaten gerekmeyen sağlıklı insanlarda bile etkili olmadığını gösteriyor. Grip aşılarına methiyeler düzen uzmanlar da inşallah artık bu gerçeği görürler.

Virüslerin sürekli değişen yüzey antijenlerinden hazırlanan aşılardan en büyük faydayı aşı üreticileri görüyor.

Bu araştırmayı, tüm grip virüslerine etki edecek ve ömür boyu bağışıklık sağlayacak grip aşılarının geliştirilmesi için önemli bir başlangıç olarak görüyorum.

Bilim adamları grip aşılarına aşkla sarılacaklarına bu mantığı yanlış aşıya karşı çıksalardı, tüm grip virüslerine etkili ve ömür boyu korunma sağlayan bir aşı çoktan çıkmış olurdu.

Memurlar.Net
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Risk grubundaki kişiler dikkat!

Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Süda Tekin Koruk, grip aşısının 65 yaş üstündeki kişilerin yanı sıra bazı hastalara ücretsiz yapıldığını belirterek, özellikle risk grubundaki hastalara aşı olmaları tavsiyesinde bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Koruk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsiminde solunum yoluyla bulaşan hastalıklarda ciddi bir artış gözlendiğini, bunların özellikle hapşırma, öksürme ve konuşma sırasında ortamda çok daha hızlı yayıldığını belirtti.

Bu enfeksiyonlar içerisinde en fazla yeri virüslerin tuttuğunu, toplum içerisinde sık görülen nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak gerektiğini bildiren Koruk, nezle ile gribi karıştırmamak gerektiğini uyarısında bulundu.

Gribin, nezleye oranla daha ağır bulgularla seyrettiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Koruk, şunları kaydetti:

''Nezlede hasta daha iyidir, baş ağrısı çok fazla olmaz. Hapşırma, aksırma özellikle burunda akıntı, gözlerde yaşarma ortaya çıkar. Oysa grip biraz daha ağır bir tablodur. Ciddi bir baş ağrısı vardır, kişide halsizlik ve beraberinde yüksek ateş ve öksürük görülür. Bu tür hastalıklarda en önemli sorun solunum yoluyla bulaşması nedeniyle bireylerin dışında bütün toplumu ilgilendirmesidir. Yani bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için de önce ciddi ve sürekli el yıkama, kalabalık ortamlarda mümkünse çok fazla kalmama ve yaşadığımız ortamı belirli aralıklarla havalandırmak gerekir. Ayrıca hastayla bir metreden yakın temasta bulunmamak, sarılmamak ve öpüşmemek gerekir.''

Risk grupları

Bu tür hastalıklar konusunda çocuklar ve 65 yaş üzerindeki kişilerin yanı sıra bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar, böbrek yetmezliği, diyabet, astım hastaları, akciğer ve kalp hastalarının risk altında olduğunu ifade eden Süda Tekin Koruk, bu tür hastalıklardan korunmak için toplu bulunulan yerleri havalandırma, el-yüz yıkama, genel vücut temizliği ve kişilerle yakın temastan kaçınmanın önemine değindi.

Hastalıktan korunmanın etkili yöntemlerinden birinin de grip aşısı olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Koruk, ''Dünyada çok uzun zamandan beri yapılmakta olan bir aşı ve ciddi bir yan etki görmüyoruz. Özellikle risk grubundakilere öneriyoruz. Grip aşısı 65 yaş üstündeki kişilerin yanı sıra bazı hastalara ücretsiz yapılıyor, özellikle risk grubundaki hastalara aşıyı öneriyoruz. Ayrıca aşının ciddi bir yan etkisi yok, sadece yumurta alerjisi olan kişilere uygulanmıyor'' şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Koruk, kış döneminde hastalıklardan korunmak için iyi beslenme, bol sıvı tüketimi ve iyi uykunun da önemli olduğunu sözlerine ekledi.

AA
 
Tekerlekli Sandalye
Üst