Grip ve Soğuk Algınlığına Karşı Koruyucu Besinler

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Soğuk havalarda en çok akla gelen hastalıklardandır, grip ve soğuk algınlığı. Üstelik önemsenmediğinde daha büyük sorunlara yol açar.
Kapalı mekânlar, mikropların da barınmasını sağladığı için kış mevsimlerinde hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Buna bir de insanlarla yakın temas etmek eklendiği zaman, hastalıklar kaçınılmaz olmaktadır. Hele hele bir de sağlıklı ve dengeli beslenmeyen kişilerin vücut dirençleri zayıf olacağından kısa sürede hastalanacak ve yaşam kaliteleri düşecektir.

soguk-alginligi-ve-gribal-enfeksiyonlar.jpg

Bütün mevsimlerde ama en çok da sonbahar-kış mevsiminde bağışıklık sisteminin güçlü olması daha bir önem kazanır. Bağışıklık sisteminin yeterince güçlü olabilmesinin yolu ise, sağlıklı ve dengeli beslenmekten geçer.
İyi ve sağlıklı bir kış geçirebilmek için E, C, A vitaminleri, balık, yoğurt ve lifli gıdalar bolca tüketilmelidir. Şimdi besinlerdeki vitamin değerlerine ve faydalarına bir göz atalım:

C vitamini yönünden zengin gıdalar

Limon, mandalina, portakal, kuşburnu, maydanoz, roka, tere, ıspanak, yeşilbiber ve karnabaharda bol miktarda C vitamini vardır.
C vitamininden yeterince yararlanmak için hemen tüketilmesi gerekir. Örneğin limon, salata tüketilmeden hemen önce sıkılmalıdır.
E vitamini hangi gıdalarda bulunur?
Antioksidan bakımından da çok zengin olan E vitamini, kuru baklagillerde bolca bulunmaktadır. Bunun dışında badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişler ve zeytinyağında barınmaktadır. Yine tahin de E vitamini deposudur.
A vitamini kaynakları
Enfeksiyonlarda karşı koruyucu olarak anılan A vitamini, yeşil sebze ve meyvelerde, havuç, portakal, süt ve yumurta da bol miktarda bulunmaktadır.

Balık tüketmeyi unutmayın

Balık ve balık yağı, omega 3 bakımından zengindir. Omega 3 ise, bağışıklık sistemini güçlendirmede çok etkin rol almaktadır. Uzmanlar, haftada en az 2-3 kez balık tüketilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Çinkonun önemi

Vücuttaki çinko eksikliği, zayıflığı dolayısıyla da hastalıkları beraberinde getirir. Fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişler, karaciğer, kırmızı et, kuru baklagiller, süt ve peynir de bolca çinko bulunur. Kış mevsiminde grip ve soğuk algınlıklarından korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için özellikle kuru baklagillere bol bol yer verilmelidir.

Bol yoğurt tüketin

Mide dostu olan yoğurt, mikroplara karşı koruyucudur. Kefir de mide-bağırsak dostudur. Kış mevsiminde mikroplara karşı korunmak, yine bağışıklık sistemini güçlendirmek için düzenli olarak kefir ve yoğurt tüketilmesi şarttır.

Lifli besinlerle beslenin

Kışın çok sık rastlanılan kabızlık sorunundan kurtulabilmenin en önemli yolu, lifli gıdalardan geçer. Yeterince hareketsiz geçen bir kış mevsiminde vücut lifli beslenmeye ve üzerinden de bolca su içmeye ihtiyaç duyar.
Yine kuru baklagiller, bulgur ve kepekli makarna burada önem kazanmaktadır.


Su tüketerek sıhhat bulun

Vücudun büyük bir kısmının sudan oluştuğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle susuz kalan vücut, büyük sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle, sıvı tüketimine önem verilmelidir. Ancak çay ve kahve vücudun ihtiyaç duyduğu suyu karşılamaya yeterli gelmemektedir.

Grip ve soğuk algınlıklarına iyi gelen çaylar

Eskiden beri süregelen klasik grip çaylarımız vardır. Bunlar da gribe karşı doğal antibiyotik etkisi yapmaktadır. C vitamini takviyesi yapan kuşburnu çayı, harika bir grip çayı olacaktır. Bunun dışında, en çok bilinen ıhlamur ve adaçayı da bu dönemlerde rahatlıkla kullanılabilir.
Bitki çayları hazırlanırken, sıcak su ile haşlamamaya özen gösterilmelidir. Bu çaylardan yeterince yararlanabilmek için demleme sürelerine özen gösterilmelidir.
Bol sıvı alarak, C vitamini bakımından zengin gıdalarla beslenilmelidir. Ayrıca düzenli ve sağlıklı beslenmek ve yine düzenli bir uykuya sahip olmak hastalıksız bir kış geçirebilmenin yollarındandır.
Bunlara dikkat edildiği zaman zaten sağlıklı bir kış mevsimi geçirilmesi hiç de zor olmayacaktır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst