Gültekin Yazgan Kör Uçuş’u Kaleme Aldı

F

Fırtına

Guest
gultekinyazgan.jpg



Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı'nın kurucusu Gültekin Yazgan'ın kaleme aldığı Kör Uçuş, her yaştan insan için örnek alınabilecek detaylarla dolu bir kitap. Kitabın telif geliri, görme engellilerin okuması için kullanılacak

11 yaşında geçirdiği bir hastalık sonucu görme duyusunu yitirdi. Ama henüz o yaşlarda gösterdiği irade ve kararlılık, tüm yaşamını şekillendirdi. Çalışma azmi ve yaşama sevgisi ile yalnızca körlüğün getirdiği zorlukları yenmekle kalmadı. Hukuk Fakültesi mezunu olan ve 28 yılı aşkın süre öğretmenlik ve avukatlığı bir arada yürüten Gültekin Yazgan, sahip olduğu müthiş hayat tecrübesine, engin bilgi birikimine karşın, hayatı boyunca bir kelimeyi öğrenmeyi hep reddetti; "yorulmak.."

YAŞITLARI DİNLENİRKEN O HEP ÇALIŞTI

Nitekim bugün 7'den 70'e binlerce görme engelliye kitap gönderebilen TÜRGÖK'ü kurduğunda 65 yaşını çoktan geride bırakmıştı. Yaşıtlarının "çok çalıştık, yorulduk. biraz dinlenelim" dedikleri bir dönemde o, kendisine inanan dostları ve çok sevgili hayat arkadaşı Tülay Yazgan'la çıktığı yolda, kısa sürede önemli başarılara imza attı.

Bugün TÜRGÖK ilkokuldaki ders kitaplarından sınavlara hazırlık dergilerine, güncel romanlardan klasiklere kadar her türden kitabı görmeyenlere ücretsiz ulaştırabiliyor.

"YOL GÖSTERİCİ OLSUN"

Kitaplar, Gültekin Yazgan'ın hayatında her zaman çok kıymetli olmuş.. 2009 yılında yaptığımız bir görüşmede, o sıralar okuduğu kitabı sormuştum kendisine. Orhan Pamuk'un Kar isimli romanını İngilizcesinden okumuştu. Aynı gün, Kör Uçuşhakkında da şunları söyledi: "Kendi hayatımı anlatmaktan, hayatımın her parçasını kitaba sokmaktan ziyade yol gösterici bir kitap olsun istedim.."

83 YILLI GERİDE BIRAKAN ÖYKÜ

Gültekin Yazgan'ın anılarından oluşan Kör Uçuş, mücadeleden yılmadan geçen 83 yıllık bir hayatın öyküsünü anlatıyor. Kitabın telif geliri, Gültekin Yazgan'ın kurucusu olduğu Türkiye Görme Özürlüler kitaplığına bağışlandı. Sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta "Kör Uçuş" sayfasını beğenerek tanıtımı destekleyebilir, kitabı satın alarak Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı'nın çalışmalarına önemli bir katkı sağlayabilirsiniz.

Hayatı başarılarla dolu;

Gültekin Yazgan, 1927 yılında Aydın'da dünyaya geldi. 11 yaşında, ilkokulun son sınıfını okurken 1939 yılı şubat ayında gözlerini kaybetti. İlkokulu, girdiği dışarıdan bitirme sınavları sonunda 1946'da bitirdi. Bu arada Braille kabartma yazı ve nota sistemini öğrendi. 1947'de ortaokulu, 1948 yılı haziranında da lise ve olgunluk sınavlarını pekiyi dereceyle tamamlayarak aynı yıl Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydını yaptırdı. Buradan da pekiyi dereceyle mezun oldu. 1950 yılında Mithat Enç'le birlikte Altı Nokta Körleri Eğitme ve Kalkındırma Derneği'ni kurdu. Hkuk fakültesini bitirdikten sonra Körler Okulu'nda öğretmenliğe başladı. 28 Kasım 1952 tarihinde, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından adına düzenlenen kararname ile Ankara Körler Okulu'nda başlayan öğretmenlik hayatı, çeşitli okullarda 28 yıl devam etti. Körlüğünün ilk yıllarından beri çok önem atfettiği İngilizcesini de değerlendiren Yazgan, felsefe, psikiyatr ve psikoloji alanlarında 6 çeviri yaptı. Öğretmenlikten emekli olduktan sonra avukatlığa devam etti.

1992 yılında mesleki çalışmalarını bırakan Yazgan, görmeyenlerin her türlü kitaba ücretsiz olarak ve kısa sürede ulaşmalarını sağlamak maksadıyla 2004 yılının Ekim ayında, TÜRGÖK'ü kurdu.

Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı hakkında;

Yurdumuzda yaşayan görme özürlüler ile yurt dışında yaşayıp da Türkçe bilen görme özürlülerin, yazılı kaynaklara kolayca ve ücretsiz erişimini sağlamak için kurulmuştur. 2004 yılında görme özürlülerin eğitimleri ile kültürel gelişimlerine ücretsiz hizmet etmek amacıyla Av. Gültekin Yazgan önderliğinde kurulmuş olan Türkiye'nin ilk ve tek görme özürlüler kitaplığı bu sene 7. yılını kutlamaktadır. Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Türkiye'nin her yerine, ayrıca İngiltere, Hollanda, Kıbrıs, Amerika, Almanya'ya ücretsiz ve geri iadesiz hizmet vermektedir. Hizmet ulaştırdığı görme özürlü üye sayısı 3500 kişiyi aşmaktadır. Üyelerine sesli ve Braille (kabartma) baskılı roman, ders kitabı, ÖSS, KPSS, SBS, açıköğretim (lise, ilköğretim) soru bankaları ve sınav testleri hazırlamaktadır.

Ayrıca aylık yayın organları olan; ilköğretim 1. kademe öğrencileri için "Yavru Balarısı" (Braille Kabartma) dergisi 2. kademe öğrencileri için "Balarısı" (Braille Kabartma) dergisi, lise öğrencileri ve yetişkinler için de sesli MP3 formatında "Arkadaş" dergisi hazırlanarak ücretsiz olarak kargo ile adreslerine gönderilmektedir. Kitaplık hizmeti alan görmeyenler, Türgök vasıtası ile kendi kitaplıklarını da oluşturmaktadır. Tüm bu hizmetler, sayıları 300'ü aşan gönüllü destekçi ve TÜRGÖK'e kuruluşundan itibaren destek olan sponsor firmalar sayesinde üretilmektedir. Kitaplık hizmetinin yanı sıra görme özürlüler için ücretsiz kurslar da düzenlenerek görme özürlülerin farklı konularda desteklenmesine ve meslek edinilmesine yardımcı olunmaktadır. Gönüllü çalışmalara katılmak ve ayrıntılı bilgi almak isteyenler 0 232 224 26 27 numaralı telefondan kitaplık merkezini arayabilirler.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst