Güncel Engelli Emeklilik Şartları SSK, BAĞKUR, Emekli Sandığı

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,484
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Üç ana başlık altında “SSK’lı engellinin emekliliği, Bağ-kur mensubu engellinin emekliliği ve Emekli sandığı mensubu engellilerin emekliliğini” en güncel haliyle anlatacağımız engelli erken emeklilik dosyamızda tüm merak edilen sorulara en yalın şekilde yanıt vermeye çalışacağız.

guncel-engelli-emeklilik-sartlari.jpg


SSK MENSUBU ENGELLİLERİN EMEKLİLİĞİ


SSK’ya tabi olarak çalışan engelliler açısından 1 ekim 2008 tarihi öncesi ve 1 ekim 2008 tarihi sonrası emeklilik süreleri açısından ciddi farklara neden olmaktadır. Daha anlaşılır bir ifadeyle 1 Ekim 2008 öncesinde veya sonraki tarihte SSK lı olarak çalışan engellilerin aşağıdaki iki tabloda da görüleceği gibi emeklilik sürelerinde farklılıklar bulunmaktadır. Buna göre

1 EKİM 2008 TARİHİ ÖNCESİ SSK’LI ÇALIŞAN ENGELLİNİN EMEKLİLİK TABLOSU


1-ekim-2008-oncesi-engelli-emeklilik-tablosu.jpg

1 EKİ 2008 TARİHİ SONRASI SSK’LI ÇALIŞAN ENGELLİNİN EMEKLİLİK TABLOSU

1-ekim-2008-sonrası-ssk-engelli-emeklilik-tablosu.jpg

Yukardaki her iki tabloda görüleceği gibi emeklilik süreleri açısından 1 Ekim 2008 öncesi ve sonrası arasında ciddi farklar bulunmaktadır. Tüm bunlara ek olarak çalışmaya 1 Ekim 2008 tarihinde başlayan SSK mensubu engellilerin emekli olabilmeleri için mutlaka ama mutlaka çalışırken vergi indirimi belgesi almaları zorunludur.

Vergi indirimin nasıl alınacağı neye yaradığı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

https://engelliler.gen.tr/f12/vergi-indirimi-almak-icin-gerekli-belgeler-212/
https://engelliler.gen.tr/f12/2018-...-oranlari-ve-maasa-yansiyacak-tutarlar-32251/

Önemli not
: Vergi indirimi alan engellilerin çalışma gücü kayıp oranlarına göre (1. Derece engelli, 2. Derece engelli, 3. Derece engelli) her ay maaşlarına belli oranda fazla para yatmakla birlikte bu kişilerden emeklilikte yeni rapor istenmez.

İpucu: SGK ya emeklilik için başvuruda bulunduğunuzda 5510 sayılı kanunun 25. Maddesi gereği emekli olmak istediğinizi belirtin. Zira bu madde kademeli engelli emeklilik için düzenlenmiş maddedir.

Bazen kurum çalışanı memurlar başvuran kişinin engelli emekliliği için değilde malulen emeklilik yada normal emeklilik için başvurduğunu varsayarak evrakları o şekilde düzenlemekte. Sonrasında ise yanlış evrak nedeniyle başvurunun reddi yaşanabilir. Bu sebeple bu ayrıntıya özellikle dikkat ediniz.

EMEKLİLİK BAŞVUSURUNDA DOĞRU ZAMAN

Emeklilik başvurusu yaparken başvurunuzu ayın sonuna bırakın. Zira Haziran ayının 1 inde de başvursanız 30 unda başvursanız emekli maaşınız Temmuz ayının birinde başlayacaktır. Bu yüzden para kaybı yaşamamak adına başvurunuzu ay sonuna bırakın.

SSK MENSUBU ENGELLİLERİN EMEKLİLİĞİNDE İSTENEN BELGELER


İşi ağlama almak adına ilk önce emekli olmayı düşünen SSK mensubu bağlı bulunduğu ildeki SGK il müdürlüğüne giderek emekli olup olamayacağına dair resmi yazı almalı. Verilen yazıda xx kişi emekli olur denirse SGK dan aldığınız bu yazısı iş yerine verin ve iş yeri sizin “işten çıkışınızı” yapsın.

Sonrasında ise SGK ya giderek iş çıkış bildirgesiyle birlikte emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz. Ve eğer önceden aldıysanız vergi indirimi belgenizin olduğunu belirtin. SGK size tahsis numarası verecektir.

BAĞ-KUR’LU ENGELLİLERİN EMEKLİLİK ŞARTLARI

Bağkur çalışanı engelliler için 5510 sayılı kanun adeta bir müjde niteliği taşımaktadır. Çünkü 5510 sayılı yasanın çıkış tarihi öncesinde bağkur çalışanı engelliler malasef engelli emekliliğinden faydalanamıyordu. Çıkan bu yasanın ardından 4 B bilinen adıyla bağ-kur çalışanı engellilere de 4 A SSK çalışanı engelliler gibi emeklilik hakkı tanındı. Buna göre aşağıdaki tabloda bağkurlu engellinin emeklilik sürelerine yer verilmiştir.

BAĞKUR ÇALIŞANI ENGELLİNİN EMEKLİLİK TABLOSU

bagkur-mensubu-engelli-emeklilik-tablosu.jpg

ENGELLİ MEMURUN EMEKLİLİĞİ

657 Sayılı kanuna göre emekli sandığı çalışanı engellilerin emeklilik süreleri memurluğa engelli kadrosunda başlamış olmaları, memurluğa başlamadan önce %40 raporları olmaları ve son olarak çalışmaya başladıktan sonra engelli olmaları durumuna göre aşağıdaki tabloda verilen sürelere göre emekli olurlar.

ENGELLİ OLANLAR: Memurluğa sakat kadrosu ile başlayanlar ve memur olmadan önce yüzde 40 ve daha fazla engelli raporu bulunanlar 15 yıllık (5400 gün) çalışma süresi bitiminde emekliliğe hak kazanıyorlar.

DOĞUŞTAN ENGELLİ OLANLAR: Memurluğa başlamadan önce en az yüzde 40 oranında engelli olan (sağlık kurulu raporuna göre) ve yine yüzde 40 oranında doğuştan engelli olanlar 15 yıl (5400 gün) prim ödemeleri halinde emekli olabiliyor.

SONRADAN ENGELLİ OLANLAR:
Memurluğa başladıktan sonra herhangi bir nedenden çalışma gücünde kayıp olması halinde, yani engelli hale gelmesi halinde, bu durumu da sağlık kurulu raporu ile tescillenmesi halinde emekli olabiliyorlar. Ancak emeklilik hali engelli durumuna göre değişiyor. Şöyle ki; yüzde 50 ile yüzde 59 arasında çalışma gücünde kayıp olanlar en az 5760 gün prim yatırmış olmaları halinde emekliliğe hak kazanabiliyor. Çalışma gücünde yüzde 40 ila yüzde 49 arasında kayıp olanlar ise en az 6480 gün prim ödemeleri halinde emekli olabiliyor.

gen-tr-ekim-2008-oncesi-sonradan-engelli-memur.JPG

gen-tr-ekim-2008-sonrasi-sonradan-engelli-memur.JPG

Ayrıca bakınız:

https://engelliler.gen.tr/f11/tum-yonleriyle-engelli-memurun-emekliligi-24172/

KAMU ÇALIŞANI ENGELLİNİN EMEKLİLİĞİNDE İSTENEN BELGELER / SÜREÇ

Kamuda çalışan engellilerin emeklilik işlemleri şu şekilde yürü. Çalışan görev yaptığı kamu kurumuna müracaat eder. Müracaat üzerine kurum çalışanın hizmet bildirgesi ve engelli raporunu SGK ya gönderir. SGK ilgili evrakları inceleyerek emekli olacağınıza hüküm verir ve bu durumu çalıştığınız kuruma bildirir. Bu bildiri üzerine kurumunuz memurluk görevinize son vererek sizi “emeklilik hizmet cetveli” ile birlikte SGK ya gönderir ve emeklilik işlemleriniz başlamış olur.

Tüm bunlara ek olarak SSK ve bağ-kur çalışanı engellilerin emekliliğini hesaplayan engelli emeklilik robotunu kullanarak ne zaman emekli olacağınızı kendinizde hesaplayabilirsiniz. https://emeklilik.engelliler.gen.tr/

MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI

Engelli emekliliğinde SSK, BAĞKUR EMEKLİ SANDIĞI dışında birde “malulen emeklilik” vardır. Malulen emekli olmanın yol, yöntem ve şartları diğer 3 emeklilik yönteminden farklıdır. Buna göre malulen emekli olacak / edilecek kişinin ilk sigortalılık tarihinden önce kesinlikle maluliyet düzeyi denilen %60 (yüzde 60) oranında sakatlığının olması daha sonra bu oranın maluliyet düzeyi veya üzerine çıkmış olması gerekir.

Bu durumda sigortalı 10 yıl hizmet süresi 3600 gün primle malulen emekli olur. Kişnin maluliyet düzeyi çok ağırsa yasal tabirle sürekli bir başkasının bakımına muhtaç düzeyde ise bu sefer hizmet yılına bakılmaksızın kişi 1800 gün primle emekli edilir.

MALULEN EMEKLİLİK BAŞVURUSUNDA SÜREÇ

Sigortalı “malulen emeklilik” başvurusu için ikamet ettiği ildeki SGK il müdürlüğüne (5510 sayılı kanunun 25. Maddesi gereği ki bu madde malulen emekliliği düzenleyen maddedir. ) malulen emeklilik başvurusunda bulunur. Kurum çalışanı kişinin malul olup olmadığının tespiti için kişiyi hastaneye sevk eder.

Sevk sonucu gerekli tetkikleri yaparak tetkik sonuçlarını Ankara maluliyet dairesine gönderir. Ankara Maluliyet dairesi gelen tetkikleri inceleyip kişin malulen emekli olup olmadığına karar vererek sonucu bildirir.

İpucu: Malulen emeklilik başvurusunda önceden alınan sağlık kurulu raporunun hiçbir önemi yoktur. Kurum sevki sonucu maluliyet tespiti için hastaneye başvurmanız gereklidir.

ENGELLİLERİN EMEKLİLİĞİYLE İLGİLİ ŞEHİR EFSANELERİ

Engelli emekliliğiyle ilgili tabir caizse bir yığın şehir efsanesi vardır. Bu anlamda bu şehir efsanelerine son vermek ve doğru bilinen yanlışları soru cevap şeklinde yanıtlayalım…

SORU: Engellilerin emeklilik maaşı düşük mü olur?

CEVAP: Engelli emekliliği ile normal emeklilik açısından alınan – alınacak emeklilik maaşı miktarı açısından hiçbir fark yoktur. Zira yasa koyucu engellilerin haklarını korumak adına ABO (aylık bağlama oranı) oranlarını yüksek tutarak düşük emekli maaşı almalarını önlemiştir.

SORU: Emekli olduğumda ne kadar maaş alırım?

CEVAP: Bu sorunun yanıtı birden çok parametrenin hesaplanmasını bağlı olarak değişir. Daha detaylı bilgi için tıklayın:> https://engelliler.gen.tr/f11/bugun-emekli-olsam-ne-kadar-maas-alirim-23534/

Son olarak engelli emekliliğinden “yaş şartı aranmadığını” belirterek şartların hizmet yılı, prim gün sayısı ve sakatlık oranının belirlediğini söyleyerek sözlerimize son verelim. İyi forumlar….
 

ceydanur06

Üye
Üye
Katılım
Tem 3, 2013
Mesajlar
7
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
Merhaba Halil bey...Şu 2008 öncesi ve sonrası olayından dolayı Benim iyice kafam karıştı yardımcı olursanız sevinirim.
Şöyle ki ; 2001 de sigorta girişim var ve 1530 gün prim günüm.%76 engelli raporu ve vergi muhafiyeti ile 2012 de de memur olarak atandım ve 2085 gün prim günüm olacak.toplamda :3615 pirim günüm var.3960 günde 4c den emekli olabilirmiyim ?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,484
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
[MENTION=9574]ceydanur06[/MENTION] sizin durumunuz aslında kamudan emeklilik için uygunda önceden ssk lı olupta daha sonra kamua geçenlerin hizmet birleştirmesi yapıldığında primlerinde kırpma yapılıyorumuş. Atıyorum ssk da 2 bin primi varsa bu 1900 gün sayılıyormuş. Sanırım sizin önce bir hizmet birleştirmesi yaptırıp tam olarak prim gün sayınızı netleştirmeniz lazım.
 

ceydanur06

Üye
Üye
Katılım
Tem 3, 2013
Mesajlar
7
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
[MENTION=3]Halil Yılmaz[/MENTION] Kurumumuz birleştirmeyi yaptı. şuan emekliliğe esasta 9yıl 11ay 15gün gözükmekte . benim öğrenmek istediğim 3960 günde emekli olabiliyor muyum,onu öğrenmek istedim.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,484
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Tam anlayamadım ceydanır tam olarak hizmet yılınız ve prim gün sayınız kaç?
 

ceydanur06

Üye
Üye
Katılım
Tem 3, 2013
Mesajlar
7
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
2001 de sigorta girişim var ve ayın 15 inde tam 10 yıl dolacak. 4 yılı sigorta,6 yılı kamuda.%76 engel durumum
 

emreçelik

Üye
Üye
Katılım
May 3, 2018
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Merhaba Halil bey.Yeni konu açmadım bu konu ile irtibatlı olduğu için.Ben 1 ekim 2008 tarihi öncesi işe başlamış emeki sandığına tabi ve 26 yıl 9 ay çalışmış öğretmenim ve %43 rapor aldım.SGK %60 olması gerekmektedir diye başvurumu RET etti.Aslında bu yazınızda eksik olan işe sağlam başlamış sonrada engelli olan için fazla açıklayıcı değil.Bu siteyede yazdım başka yerlerede sen emekli olabilirsin denmektedir,fakat SGK %60'a takmış durumda.Bir açıklamanız olursa memnun olurum.Sayğılarımı sunar iyi günler dilerim.
 

Serkan 35

Üye
Üye
Katılım
Eyl 14, 2018
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Emeklilik

Ben 1992 yılında bagkur lu olarak başladım 2771 pirimim var 2001 yılından ssk başlangıcım var şu an ssk günüm 1201 günüm var bagkuru ssk aktarmak için 1261 gün gerekiyor 3 ay yurtdışım var onu yatırırsam bagkur ssk geçermi bu arada 47 yaşındayım raporum 59 yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler.
 

erhan öney

Üye
Üye
Katılım
Eyl 21, 2018
Mesajlar
12
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
iyi günler benim kafam karıstı iyice bana yardımcı olabicek biri varmı acaba ?
Ben 02/07/1984 doğumluyum 2012 senesinde beyin tümoru tehsisi ile ameliya oldum ve yuzde 42 rapor aldım süresiz vergi indiriminden yararlandım sigortaya ilk giriş tarihim 27/07/2000 senesi şimdi ben ilk prim yatan tarihde 16 yasındaydım kademeli emeklilik yasası faydalanırsam şimdi ilk prim yatan tarihe göre 18 yıl 4020 yararlana biliyorum ama 18 yasımı doldurduğum tarih de olursa 02/07/2002 tariğinde 19 yıl 4250 gün tabi etmekde şimdi ben hangi tarihe göre hesaplayacağım sonucda 18 yıl 4020 gün den hak kazanmısım bunu ileri atması beni madul etmede bunun icin izlemem gereken yol sizce ?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,484
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
[MENTION=21121]emreçelik[/MENTION] siz rahatlıkla emekli olabilirsiniz. SGK’nın %60 ta diretmesi şundan olmuş olabilir. Engelli emekliliğinden iki şekilde başvuru yapılıyor.
1 kademeli engelli emekliliği
2 malulen emeklilik
Engelli vatandaşlar kademeli engelli emekliliği için başvurduğundan bunu özellikle belirtmeli belirtilmediğinde sgk işlemleri malulen emeklilik başvurusu gibi değerlendirip ona göre başlatıyor. Malulen emeklilikte %60 rapor istendiği için %60 takıntısı muhtemelen o yüzden olmuştur.
[MENTION=22355]Serkan 35[/MENTION] bağkuru ssk ya aktarmak için neden 1261 gün gerekiyor dediniz?
[MENTION=22404]erhan öney[/MENTION] 16 yaşındayken sigorta girişiniz staj sigortası ise sigorta başlangıcı sayılmaz. Yok değilse 16 yaşındaki sigorta girişiniz baz alınır.
 

erhan öney

Üye
Üye
Katılım
Eyl 21, 2018
Mesajlar
12
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
[MENTION=3]Halil Yılmaz[/MENTION] cok tesekkür ederim vermiş olduğun bilgi icin icim rahatladı. staj sigortası değil ben zaten ilk okul mezunuyum dısardan okudum orta okulu ve liseyi noral şekilde primim ödendi o dönem bunun icin bağlı bulunduğum Sgk gidip bi kağıt bişey almam gerekiyormu ? ben banka calısanıyım suan baya bi iddacı sandık calısanları bu idasnda devam ederse bankayı bırakıp normal skk bi yere işe gireceğim cunku 158 gunum kaldı prim süremin dolmasına. tekrar tesekür ediyorum [MENTION=3]Halil Yılmaz[/MENTION]
 

Entropi

Üye
Üye
Katılım
Ağu 15, 2017
Mesajlar
41
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Merhaba,
19.10.2018 tarihinde Sgk dan vergi indirim belgemle başvurup Emekli Olabilir yazısı alıp isyerime aynı gün verecegim.işyerinin işten çıkışımı yapması yaklaşık kaç gün sürer.şöyle ki, en gec ayın son gününe kadar çıkış evraklarimi Sgk ya verip emeklilik başvurusu yapmak istiyorum ki 1 ay emekli maaşı kaybım olmasın.
Konu hakkında yardımcı olabilecek var mıdır
Teşekkürler
 

Entropi

Üye
Üye
Katılım
Ağu 15, 2017
Mesajlar
41
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Bir de Sgk dan Emekli Olabilir yazısı yerine 15 yıl 3600 günle kıdem tazminatı alabilir yazısı alıp isyerine verip işten çıktıktan sonra Sgk ya emeklilik için basvursam herhangi avantaj/dezavantajı var mi
Hangisini öneriyorsunuz
Teşekkürler
 

yusuf4242

Üye
Katılım
Eki 22, 2018
Mesajlar
19
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
54
E devlette ne zaman emekli olunabilecegi yaziyor benim 15 yila tabidir bide 5510 sayili kanun na gore olabilir diyor memurlukta ilk ise giris tarihinde engelli raporuyla ise girmis ise malul sayilmaz diyor galiba bu degisti mi acaba gercekten cok zorlaniyorum calismakta.3200 civari prim var 3600 sart galiba 13 yil surede dolu memurlukta ilk ise giris raporu sıkıntı.

SM-G610F cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,484
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Merhaba Fatih bey, 20 yıl hizmet süresi 4400 gün primle emekli olursunuz.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst