(Güzyemişi) Bu yemişte kanseri önleyen madde domatesten 17 kat fazla

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
kansere-karsi-guzyemisi-26018.jpg



Kanseri önleyen madde olarak bilinen ''likopen içeriğinin'' domatesten 17 kat daha fazla olduğu belirtilen ''Güzyemişi''nin üretimi için Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) çalışma başlatıldı.

OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yeni bir ürün olan ''güzyemişi''nin Çin, Japonya ve Güney Kore gibi Asya ülkelerinde ''Elaeagnus Umbellata'' adıyla bilindiğini ve bu ülkelerde sıkça tüketildiğini söyledi.

Yapılan araştırmaların likopenin bir çok kanser türünü önlediğine ve kalp sağlığına da iyi geldiğini ortaya koyduğunu vurgulayan Çelik, güzyemişinin domatesten 17 kat daha fazla likopen içerdiğini bildirdi.

Prof. Dr. Çelik, Asya orijinli bir bitki olan güz yemişinin çok hızlı ve kolay yetiştiğini dile getirerek, şu bilgileri verdi;

''Güz yemişinin meyvelerinin içeriğinde likopen maddesi bulunuyor. Birçok kanser hastalığını önleyen madde olarak bilinen likopen içeriği güzyemişinde domatesten 17 kat daha fazladır. Likopen domatesin dışında, karpuz, pembe greyfurtta bulunuyor. Antibakteriyel bir meyvedir. Sağlık açısından son derece önemlidir. Prostat kanseri, pankreas kanseri gibi birçok kansere yakalanma riskini azaltmaktadır. Ayrıca kalp kaslarını güçlendiren ve kolesterolü düşüren bir meyvedir. Hücrelerin yenilenmesini sağlar. Biyoaktif bileşikler, esansiyel yağ asitleri, beta karoten, lutein, A, C ve E vitaminlerince zengindir.''

Yetiştirildiği ülkelerde büyük ilgi gören ve ekonomik getirisi yüksek olan güzyemişinin üretimini yapmak için Samsun'da iki ayrı köyde deneme üretimlerine başladıklarını belirten Çelik, sürdürülen altyapı çalışmaları ile söz konusu bitkinin yöre insanının yüzünü güldüreceğine inandığını ifade etti.

Prof. Dr. Hüseyin Çelik, güzyemişinin eksi 40 dereceye kadar soğuğa ve kurak koşullara dayanan bir yapısı bulunduğunu dile getirerek, güzyemişinin Türkiye'de alternatif ürünler içinde en kolay ve ekonomik yetiştirilebilecek bir meyve olduğunu anlattı.

Güzyemişinin Asya ülkelerinde çeşitli şekillerde tüketildiğini belirten Çelik, güzyemişinin taze meyve, meyve suyu, reçel, jöle, sos, kuru meyve olarak tüketildiğini, yaprak, kök ve çiçeklerinden ise ilaç sanayisinde yararlanıldığını kaydetti.

Çelik, güzyemişinin Uzakdoğu'da geleneksel besin kaynaklarından biri olarak tüketildiğini de sözlerine ekledi.

-LİKOPEN

Likopen, sebze ve meyvelerde doğal alarak bulunan karoten familyasına ait bir pigmenttir. Bir çok araştırma göstermiştir ki likopen prostat kanseri, sindirim sistemi, göğüs kanseri, akciğer kanseri ve yaşlılıktan dolayı oluşan kalp dejenerasyonunu aktif olarak engelleyebilir.

Anadolu Ajansı
 
Son düzenleme:
F

Fırtına

Guest
Kanseri önleyen yemiş

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nin araştırmasına göre, "güz yemişi"nde, kanseri önleyen maddeler arasındaki “likopen" miktarı, domatesten kat kat fazla. Üniversite, güz yemişi üretimine hazırlanıyor.

Anavatanı Asya olan güz yemişi, yetiştirildiği ülkelerde büyük ilgi gören bir bitki. Şimdi bu bitkinin sağlık için önemli bir enerji kaynağı olduğu ortaya çıktı.

Araştırmalarda güz yemişinde, birçok kanser türünü önlediği ve kalp sağlığına iyi geldiği bilinen likopenin yüksek oranda bulunduğu tespit edildi.

Domatesten 17 kat daha fazla likopen içeren güz yemişi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nin de araştırma konusu oldu.

OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, “Güz yemişinin yetiştirilmesi için Samsun'da iki ayrı köyde deneme üretimlerine başlandı. Eksi 40 dereceye kadar soğuğa ve kurak koşullara dayanabilen güz yemişi, Uzakdoğu'da geleneksel besin kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor” dedi.

Güz yemişi bitkisi, Asya ülkelerinde meyve, meyve suyu, reçel, jöle, sos ve kuru meyve olarak tüketiliyor. Ayrıca yaprak, kök ve çiçeklerinden de ilaç sanayiinde yararlanılıyor.

NTV
 
Tekerlekli Sandalye
Üst