Gülme, yan etkisi olmayan yatıştırıcı bir ilaçtır.

Gazoz Agacı

Moderator
GÜLMENİN FAYDALARI...

Gülmenin insan sağlığı üzerindeki sayısız faydalarına işaret eden uzmanlar, gülerek daha uzun ve mutlu bir hayat sürebilirsiniz diyor. İşte kahkaha ile ilgili bazı bilgiler...

İçten gelerek, kahkalarla gülmek kalpten bağışıklık sistemine kadar bütün sağlığımız üzerinde büyük ölçüde etkili...

Gülmenin insan sağlığı üzerindeki sayısız faydalarına işaret eden uzmanlar, gülerek daha uzun ve mutlu bir hayat sürebilirsiniz diyor. İşte kahkaha ile ilgili bazı bilgiler...

- Öfke ve kin duygusu bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Neşeli ve bol kahkaha atan kişilerin ise bağışıklık sistemi daha kuvvetli.

- Güldüğümüzde yüzümüzde 15 kas birlikte çalışıyor.

- Gülmek erkek ve kadın arasında da farklılık gösteriyor. Erkekler daha kısa süreli gülerken kadınlar daha uzun kahkaha atıyor.

- Güldüğümüz zaman tümör ve virüslerle savaşan hücrelerimizin sayısı da artıyor.

- Özellikle ruhsal bazı hastalıkların tedavisinde gülme terapisi kullanılıyor. Hastalar üzerinde olumlu etkileri olduğu gözleniyor.

- Patch Adams isimli doktorun çalışmaları bu konuda örnek olarak gösteriliyor.

- Çocuklar günde yaklaşık 300 kez gülüyor, yetişkinler ise günde ortalama 17 kez gülüyor.

- Yanımızda biri olduğunda yapılan espri ya da komik bir olaya yalnız olduğumuzdan on kat daha fazla gülüyoruz.

- En çok yapılan şakalara gülüyoruz. Rakamsal olarak bu oranı yüzde 80 şeklinde ifade etmek mümkün.

- Kadınlar erkeklerden % 126 oranında daha fazla gülüyor.
 
Bugüne dek gülme yogasıyla ilgili bir şey duydunuz mu?


Nefes, alkış ve esneme egzersizlerinin karışımı bu yoga, klasik yoganın başka bir ifade şekli olarak Hintli bir doktor tarafından geliştirilmiş.

Nefes yogasının en etkili alanlarından biri de strese olan faydası. Ayrıca hastalık sonrası yeniden fit olmayı sağlıyor.

Ekstra porsiyon mutluluk hormonu: Gülmek ciğerlerdeki tüm havayı sıkıştırıyor. Sonrasında gülmeye devam etmek için yeniden derin nefes almak gerekiyor. Bu da vücudun kasılmasına neden oluyor. Sonuç olarak çok fazla sebep aramadan sıkça gülmek, vücudun daha fazla mutluluk hormonu salgılamasına yardım ediyor. Eh, bu bile gülmek için iyi bir bahane olabilir.
 
b-22716-bebek_g%C3%BCl%C3%BCms%C3%BCyor.jpg
 
Son düzenleme:
Ağlamamak için her şeye gülerim.
Beaumarchais

Her ağlamanın elbet bir gülmesi vardır.
Katibi

Gülerseniz, dünya da güler. Ağlarsanız, yalnız ağlarsınız.
Elia W. Witcox

Güleryüzlü olmayan bir kişi, dükkan açmamalıdır.
Konfüçyüs

Gülme iki insan arasındaki en kısa mesafedir.
Victor Borges

Gülme, yan etkisi olmayan yatıştırıcı bir ilaçtır.
Arnold H. Glasow

Gülmeden ölmemek için, mutluluğa kavuşmayı beklemeden gülünüz.
La Bruyere

Gülmesini bilmeyen bir insan yalnız ihanet etmekle kalmaz, kendi hayatı bile bir ihanettir.
Carlyle

Güzellik güçtür; gülümseyiş de kılıcıdır onun.
Charles Reade

Her kahkaha, bir bardak kana bedeldir.
Henry Bergson

İnsan gülebildiği kadar insandır.
Moliere

İnsan o kadar acı çekti ki, gülmeyi yaratmak zorunda kaldı.
Nietzsche


İnsanlar için en güzel hediye, hiçbir masrafa ihtiyaç göstermeyen tatlı bir gülümseyiştir.
Hz. Süleyman

İnsanların bazen neye güldüklerini anlamak güçtür.
Dostoyevski

Kaybolan gün, hiç gülmeden geçen gündür.
Chamfort
 
resim.jpg2cd5ee0b39f0aa61825b.jpg



Sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz kurban bayramında bol bol gülmeniz dileğimle,
 
Son düzenleme:
Gülerseniz, dünya da güler. Ağlarsanız, yalnız ağlarsınız.
Elia W. Witcox

bunu çok beğendim.
 
Sürdürülebilir neşenin ilk adımı gülmekten geçiyor. Önce kendimize daha sonra öğrencilerimize gülmeleri gülümsemeleri için izin verelim.

gulen_insan.jpg
 
BEYİN VE GÜLMEK

Gülmenin, beyindeki motor cortex ve basal ganglia adı verilen birbirinden bağımsız iki farklı merkez tarafından kontrol edildiğine dair bulgular var. Bunlardan biri gülmenin bilinçli ve fiziksel yönünü kapsarken, diğeri bilinçsiz ve duygulara bağlı yönünü temsil ediyor. İkincisinde hakiki gülme gerçekleşiyor ve komik bir durum karşısında yüz kaslarınız, dudaklarınız ve gözlerinizin etrafındaki kaslar siz farkında olmasanız da harekete geçiyor.

gulmek_kahkaha_atmak.jpg
 
Size bir tebessüm edemeyecek derecede yorgun birine rastlarsanız, siz tebessümünüzü esirgemeyiniz Çünkü gülümsemeye en çok muhtaç olan kimse başkalarına verecek tebessümü olmayan kimsedir. :) :) :)

monta-gocuk-deyince-gulen-insan_319613.gif
 
“Mizah ile yaratıcılık arasında herhangi bir ilişki olup olmadığını öğrenmek üzere yapılan bir araştırmada bir grup öğrenciye komik bir film, diğer gruba da dram içerikli bir film izletiliyor. Film bittikten hemen sonra denekler yaratıcılık düzeylerini ölçen bir teste tabi tutuluyorlar. Kendilerine komedi filmi izlettirilen öğrenci grubunun yaratıcılık seviyesinin diğer gruba göre daha yüksek olduğu gözleniyor.
Yaratıcı insanlara baktığımızda çoğunun risk almaya ve değişime hevesli, denemekten yılmayan, alternatifler arayan, farklılıktan korkmayan yani özgüvenleri yüksek kişiler olduklarını görüyoruz. Kendisiyle barışık kişiler olaylara karşı daha esnek ve özgür bir bakış açısı getiriyorlar. Onlar için hata yapmak, korkup kaçılacak ve pişmanlık duyulacak bir şey değil. Bu kişiler yanlış yapmaktan çekinmiyor, çoğu kez de hatalarına gülerek kendileriyle dalga geçmeyi başarıyorlar. Yani hayatı zaman zaman hafife almayı, küçük şeyleri büyütmemeyi, en içinden çıkılmaz durumlar karşısında bile gülmeyi başaranlar daha yaratıcı oluyorlar. Sözün özü, üretmek istiyorsanız, önce hesapsızca gülmeyi öğrenmeniz gerekiyor.

2_0_de80ecf12d72255b57c83f0c9a0e47e0.jpg
 
“Eğer bir insan, gerçekte o duyguyu hissetmese bile, yüz hatlarını o duyguyu hissettiği zamanki duruma getirirse, vücudu gerçekten o duyguyu hissediyormuş gibi tepki verir. Yani kalp atışları ve kan basıncı o duruma uygun bir tepki gösterir. Kaşlarınızı çattığınızda, beyniniz buna neden olan durum gerçekten varmış gibi tepki gösterir ve ona uygun sıkıntılı bir ruh durumu ortaya çıkar. Gülümserseniz, mutlu olursunuz. :)


367148-3-4-dd6f4.jpg
 
Dış etkenler mükemmel olduktan sonra gülmeyi beklemek yanlış. Doğru olan ne peki? Sanki öyleymiş gibi davranmak. Burada beynimizdeki ayna nöronlar devreye giriyor.

image.axd
 
Geri
Üst