Gut Hastalığını Nekadar Tanıyoruz?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bu yazımızda sizler için gut hastalığından bahsetmek istiyorum gut nasıl bir hastalıktır ve tutulumunda nasıl etkiler ortaya çıkartır? Nasıl tedavi edilmelidir? Tedavi aşamasında dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir? Merak edenler için gut hastalığı detaylarını paylaşıyoruz.


içerik.jpg


Gut nedir?

Gut bazı eklemlerde ağrı, duyarlılık,kızarıklık ,şişlik ve ısı artışıyla ani olarak gelişen şiddetli ataklarla seyreden bir hastalıktır. Genellikle her seferinde bir eklemi etkiler ve bu eklem çoğunlukla ayak baş parmak eklemi olur.Diz ,dirsek ve el bileği gibi diğer eklemlerde etkilenebilir ataklar çok hızlı olarak gelişir ve ilk atak genellikle gece olur tüm romatizma türleri içersinde en çok ağrılı olanıdır.Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür. Gut hastalığı, en çok 40-65 yaş arasında ortaya çıkar. Kadınlarda genelde menopoz döneminden sonra görülür. Gençlerde görülmesi çok düşük bir ihtimaldir.


Gut belirtileri


Gut hastalığı ataklar halinde gelir. İlk atak şiddetlidir. Eklemlerde ağrı ve şişme olur. Özellikle ayak baş parmağında görülür. Parmak, çok hassaslaşır, şişme, kızarıklık ve ağrı hissi uyanır. Gece ya da sabaha karşı, uykudan uyandıracak kadar rahatsız edici bir ağrıdır.

Ataktan sonra, hastalık, herhangi bir belirti vermeden devam eder. Sadece yapılan testlerle, kandaki ürik asit miktarının yüksek olduğu saptanır. Bu durum, başka atak geçirene kadarki, yani iki atak arasındaki, ara dönemdir.

Eklemlerde, tuz kristalleri biriktiğinden, hareket kısıtlanması görülür. Ayrıca şekil bozuklukları, eklemlerin görevini yapamaması gibi durumlar ortaya çıkar. Bu tuz kristalleri, deri altında, avuç içinde, parmak uçlarında da şişliklere neden olur. Bir zararı yoktur. Fakat çok büyük olduğu durumlarda alınması gerekebilir.


Gut tanısı

Öncelikle uzman bir hekime başvurmalısınız. Sağlık ocakları, bunun için yeterli olmayabilir. Gut hastalığının olduğunu düşündürecek durum, kanda ürik asit miktarının yüksek olmasıdır.
Yapılan testlerde bu durum saptanır fakat ürik asit miktarının yüksek olması, gut hastalığının olduğu anlamına gelmez. Bunun dışında gut tanısı koyduracak özel bir kan testi yoktur.Film çekimi de şişliklerin görülmesini sağlar. Fakat kesin tanısının konması için, eklemlerden alınan sıvıda, ürik asit kristallerinin varlığını tespit etmek gerekir. Bu eklem sıvısı, şişmiş ve ağrılı olan eklemden alınır.

Hastalığın Tedavisi

Gutun tedavisi, hastalığın evrelerine göre farklılık gösterir. Örneğin bazı dönemlerde, sadece kanda ürik asit yüksektir ve atak yoktur. Bu durumda kandaki ürik asit miktarını azaltıcı ilaçlar hastaya önerilir.

Gut hastalığı böbrek rahatsızlığına neden olabilmektedir. Ve hasta kısa zamanda böbrek yetmezliği riski ile karşılaşarak hayat fonksiyonlarını yitirebilir. Bu vaka, tedavi edilmediği takdirde birçok hastalığa davetiye çıkartabilir ve kişinin yasam seviyesini aza indirebilir. Hastalığın en etkin ve doğal tedavisi, günde 3 litre miktarında su tüketimidir. Tedavi aşamasında ilk önce kişinin ürik asit miktarı normal seviyelere getirilmektedir. Uzmanlar, hastalığın evresine göre tedavi yöntemi uygulamaktadırlar. İlerlemiş yani sık sık atak geçiren bir hastanın tedavi süresi oldukça uzun bir dönemi kapsamaktadır. Tedavi aşamasında hastaya mutlaka diyet programı hazırlanır ve vücudunda bulunan yağlardan arınması sağlanır. Hastalığın şiddetine göre ilaçlar tavsiye edilmektedir. Ve doktor tavsiyesi almadan hiçbir ilaç hastalık dönemlerinde kullanılmamalıdır. En az zararı olan ilaçlar bile kişiyi olumsuz etkileyebilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst