Güvenli internet için öneri raporu hazırlandı

  • Konbuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın önerisiyle güvenli internet uygulamasında ortak karar alınması için İstanbul Bilgi Üniversitesinde geniş katılımlı toplantı yapıldı.

Üniversitedeki ''Mahkeme Salonu'' adlı sınıfta düzenlenen toplantıya, İnternet Kurulu, BTK, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve sektördeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantı sonunda açıklama yapan İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, toplantıda özellikle sivil toplum kuruluşlarının, BTK'nın güvenli internet usul ve esaslarını eleştirir boyutta konuları ele aldığını söyledi.

''Filtre olsun ama devlet yapmasın.. Özel sektörler bu işi yapsın'' gibi farklı görüşlerin de toplantıda konuşulduğunu ifade eden Özeren, şöyle konuştu;

''Burada özellikle kamunun büyük bir kesimini ilgilendiren kararlar alınırken sivil toplum kuruluşlarına danışılması gerektiği görüşü ortaya çıkıyor. Bu görüşleri hem Ulaştırma Bakanlığına hem de BTK'ya ileteceğiz. İnanıyorum ki onlar da toplumun hassasiyetlerine dayanarak farklı kararlar ve düzenlemeler içerisinde olacaktır. Hassas bir süreç..''

Toplantıyı eski Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın önerisiyle gerçekleştirdiklerini belirten Özeren, ''Geç kalınmış bir toplantıydı ama yaptık.. İnşaallah bu grupla daha sık bir araya gelip internetin içeriklerini, zararlı ve olumlu kısımlarını tartışırız'' dedi.

Toplantıya birçok sivil toplum kuruluşunun katıldığını ifade eden Özeren, olumlu bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti.

İnternetteki filtrelemeyi özellikle devletin yapmasına gösterilen tepkiye ilişkin soru üzerine Özeren, ''İşin başlangıcı TİB ile oldu. TİB'in, aslında haksız bir eleştiri olarak söylüyorum bunu, kamuoyunda farklı bir algısı var.. Kasetler, dinlemeler ortaya çıktı. TİB çok iyi bir şey yapsa bile bu kötü gibi algılanıyor, biraz da ondan kaynaklandı bu süreç.. Aslında yapılmak istenen olumlu bir niyetti.. Belki iletişim süreci biraz sorunlu oldu. Bundan internet kurucuları, sosyal medya paylaşımcıları olarak herkes kendisine sonuç çıkaracaktır'' diye konuştu.

İyi işler için yine hep birlikte çalışıyor olacaklarını kaydeden Özeren, ''Devlet olmadan bu işleri yapmak mümkün değil.. Devlet de özel sektör de sivil toplum kuruluşları da üniversiteler de olacak.. Amaç hem güvenli internet kavramını ülkede ebeveynlere, çocuklara anlatabilmek hem de zamanda internet trafiğinin gelişiminin artırılmasını sağlamak.. Bu çerçevede bu çalışmalar yine devam edecek'' dedi.

İnternetin hızlı gelişen bir teknoloji olduğunu, yeni fikir ve projelerin çıkabildiğini belirten Özeren, ''Yaptığımız bir kanun belki üç ay sonra bile yetersiz kalıyor olabilir.. Bu süreç dinamik yaşayan bir organizma gibi.. Sürekli revize edilmesi, tartışılması ve gündemde olması lazım'' diye konuştu.

Güvenli internet konusunun G-8 zirvesinin, BM'nin ve AB'nin de masasında olduğunu belirten Özeren, internetin yaşanan dünyadan ayrı bir dünya olmadığını kaydetti.

Bu süreci yönetmenin zor bir görev olduğunu, hassas bir çizgi bulunduğunu ifade eden Özeren, ''Bir tarafta özgürlük var, bir tarafta suçla mücadele var. Bu çizginin bir tarafı kayarsa özgürlük kısıtlanıyor, bir tarafı kayarsa suç artıyor. Onun için bu çizgiyi anlık takip etmek gerekiyor. Zor bir süreç.. TİB'de şu anda bu görev.. Çalışmalar açısından bakıldığında, sivil toplum kuruluşları bu işin içinde olduğu zaman daha başarılı projelerin ortaya çıkacağını söyleyebilirim'' dedi.

ÖNERİ RAPORU

Toplantı sonunda katılımcılar, internetin güvenli kullanımına ilişkin usul ve esaslarla ilgili görüş ve önerilerde bulundu.

Ulaştırma Bakanlığı ile BTK'ya iletilmek üzere hazırlanan öneri raporunda şunlar kaydedildi;

''BTK'nın kurul kararı iptal edilsin, merkezi filtreleme olmasın, filtreleme her ISP'nin kendi belirlediği ve kullanıcıların taleplerine göre şekillensin, ISP ve sivil toplum kuruluşları filtreleme konusunda kullanıcıya yönelik algı oluşturmada aktif rol alsın, filtreleme konusu sivil toplum kuruluşları bünyesinde tartışılsın..

BTK regülatör kurumdur, icracı olmamalıdır..

İşin eğitim ve bilinçlendirme yönü ön plana çıkarılsın..

Tüm okullara yeni medya okur-yazarlığıyla ilgili dersler konulsun..

Türkiye'deki tüm iletişim fakülteleri, internetin bilinçli kullanımı konusunda içerik hazırlayıp tüm halkı bilgilendirmek için sertifika programı düzenlesin..

BTK'nın şeffaf olması lazım.. Kurumun dışsal bir otorite tarafından denetlenmesi gerekiyor.

İsteyen istediği filtreyi kullansın.. BTK icracı olmasın, düzenleyici olsun.. Sivil toplum kuruluşları aracılığıyla bu işi takip etsin..

Tüm düzenlemelerde kişisel verilerin korunmasına vurgu yapılsın, merkezi filtreleme olmasın..

DNS, Proxy teknolojileri yasaklama şeklindeki tercihten vazgeçilmesi gerekir.

Bilinen sivil toplum kuruluşlarından oluşan bağımsız ve yaptırım gücü olan bir kurul oluşturulsun (akademisyen, hukukçu ve psikolog) ve bu kurul tüketici şikayetlerini değerlendirsin..

Filtreleme çocuklar için yapılıyorsa mevcut listeden (standart paketten) müstehcenlik tanımı çıkarılsın..

5651 sayılı kanunu masaya yatırmak gerekir... TİB'i doğuran yasa bu. 5651'in dünya standartlarına getirilmesi lazım..

Kurul kararındaki madde 9/f.2 hayata geçirilsin..

İdari para cezalarına ilişkin madde 9/f.8 muğlak, açığa kavuşturulsun..

Kişilerin ifade özgürlüğüne ilişkin, kendilerini ifade ettikleri sitelerin filtrelenmemesi, sansürlenmemesi, kelimeleri temel alan filtreleme taslağının tamamen geri çekilmesi, belirli toplulukları tanımlayan (lezbiyen, gey gibi) kelimelerin yasaklanmaması..

Uygulama tamamen kaldırılsın ama devam edecek olursa 4 farklı pakette filtreleme olacak, o zaman standart paketten çocuk pornografisi hariç hepsi kaldırılsın..

Kurum kararında yapısal değişiklikler yapılmalı.. Öncelikle veri tabanlarının ve veri tabanı sahiplerinin düzenlenmesi gerekir.

20 Haziran'dan önce bir toplantı daha yapılsın..


Anadolu Ajansı
 
Dörtlü filtre paketi teke iniyor.!

İnternet Kurulu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın talimatı üzerine medyada tepkiyle karşılanan 'dörtlü filtre' uygulamasında köklü değişiklikler öngören raporunu tamamladı. Zaman, İnternet Kurulu'nun, önceki gün Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) sunduğu rapora ulaştı.

Uzmanların ortak görüşü; Dörtlü filtre paketi teke indirilsin.!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 22 Ağustos'ta yürürlüğe gireceğini duyurduğu ve bazı kesimlerin tepkisiyle karşılaştığı "Aile, çocuk, yurtiçi ve standart" filtreleme paketi olan güvenli internet uygulamasında radikal değişikliğe gidiliyor. Yeni düzenleme ile güvenli internet paketi, "aile ve çocuk" profili (paketi) olarak teke indiriliyor. Ancak, teke indirilen (aile ve çocuk) paketi uygulamaya konulmadan önce, beyaz ve kara listeler oluşturulacak. Çocuk profilinde sadece beyaz listeye erişim olacak. Aile profilinde ise kara liste (TCK'da suç sayılan unsurlar) dışındaki sitelere erişim sağlanacak. Böylece, güvenli internet kullanmak isteyenler, aile ve çocuk paketini tercih edecek.

Kişi, internet servis sağlayıcılardan alacakları şifrelerle aile ve çocuk paketini kullanabilecek. Mesela aile büyükleri aldıkları şifre sayesinde, evden çıkarken interneti çocuk profiline alabilecek. Böylece, çocuklar zararlı hiçbir siteye giremeyecek. Daha çok eğitim ve oyun sitelerini kullanabilecek. Aile büyükleri akşam eve döndüklerinde ise interneti aile profiline alarak beyaz listedeki tüm sitelere girebilecek. Beyaz ve kara listede yer alacak kriterler, İnternet Kurulu'nun içinde oluşturulacak çalışma grubu tarafından kısa zamanda belirlenecek. Yeni çalışma Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın talimatıyla, İnternet Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapıldı. Çalışma, öneriler haline getirildi.

Önerilerden bazıları şunlar;

Dörtlü paket, tek pakete indirilsin, güvenli internette yalnızca 'aile ve çocuk profili' yer alsın, aile ve çocuk profili için internet siteleriyle ilgili 'beyaz' ve 'kara' listeler oluşturulsun, listeleri; uzmanlar, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri birlikte belirlesin ve yurtiçi paket kaldırılsın.

Kurul, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) da bazı önerilerde bulundu. Raporda, "Çocuklarımızı internet vatandaşlığına hazırlamak için ilköğretim müfredatına zorunlu ders olarak güvenli internet, internet vatandaşlığı, e-vatandaşlık, bilgi toplumu, internette yaratıcılık ve girişimcilik gibi başlıklardan oluşacak bir ders eklenmesi kaçınılmazdır. Bu derste bir yandan çocuklarımıza internette kendileri açısından sakıncalı olabilecek hususları ve bunlardan korunma yöntemlerini öğretirken, diğer taraftan interneti maksimum fayda sağlayacak şekilde kullanmalarını öğretmek gerekecektir." denildi.

40 YAŞ ÜSTÜ EBEVEYNLER eğitilmeli;

Kurul, Aile Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'ne de şu öneride bulundu;

"Ebeveynlerin, teknolojik gelişmeleri çocuklarından daha geç öğrendiğini kabul ederek, bunların güvenli internet konusunda çocuklarına yeterli bilgiyi veremeyeceklerini göz önünde bulundurmalıyız. Son 10 yılda internetin ülkemizde hızla gelişmesinden dolayı özellikle 40 yaş üstü ebeveynlerle çocukları arasında ciddi bir teknolojik uçurum oluşmuştur. Gençlerimiz belki bilgisayar kullanmayı bir şekilde öğrenebiliyorlar ama güvenli internet, e-vatandaşlık, kişisel haklar kavramlarını ailelere de öğretmemiz şarttır. Bu konuda en büyük sorumluluk okullarımıza düşmekle birlikte, toplumun tüm kesimlerinin taşın altına elini koyması ve bu konuda sorumluluk taşıması gerekmektedir.."


Zaman
 
Güvenli internet için ek süre tanındı

Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, 22 Ağustosta yürürlüğe girmesi planlanan Güvenli İnternet Hizmeti'ne ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığına (BTK) sundukları rapor doğrultusunda bu hizmete yönelik paket seçeneklerinin yeniden düzenlendiğini, işletmecilere de buna uygun altyapı oluşturabilmeleri için 3 ay ek süre tanındığını bildirdi.

Özeren, yaptığı açıklamada, İnternet Kurulu'nun Güvenli İnternet Hizmeti'ne ilişkin olarak Türkiye genelinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle geniş çaplı bir toplantı gerçekleştirdiğini anımsattı.

Kurul'un bu görüşmeler sonucunda oluşturduğu raporu, BTK'ya sunduğunu anlatan Özeren, BTK'nın raporun tamamını kabul ettiğini ve Güvenli İnternet Hizmeti'ni bu doğrultuda yeniden düzenlediğini kaydetti.

Hazırlanan taslak düzenlemenin BTK'nın internet sitesinde kamuoyu görüşü alınması için duyurulduğunu ifade eden Özeren, sözlerini şöyle sürdürdü;

''Yeni taslakta rapordaki önerilerimiz yer aldı. Daha önce 'aile', 'çocuk' ve 'yurtiçi' olarak belirlenen paket seçenekleri tavsiyelerimizin ardından 'aile' ve 'çocuk' olarak iki paket şeklinde değiştirildi. Metnin net anlaşılır olmasını istedik, bunu da hayata geçirmişler. Kişisel bilgilerin güvenliği taslakta ayrıca yer aldı. Tüketiciler, bu hizmete yönelik tercihlerini çağrı merkezleri ya da internet üzerinden gerçekleştirebilecek. Tüm sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin taslağa konulması tabii ki mümkün olmadı. İsteyenler 10 gün içerisinde taslağa ilişkin görüş bildirebilir..''

Taslaktaki düzenlemelere uyum sağlayabilmeleri için işletmecilere ek süre tanındığını bildiren Özeren, ''İşletmeciler, yeni taslakta yer alan hizmeti, bu sürede yetiştiremeyeceklerini söylediler. İşletmecilere, buna uygun altyapı oluşturabilmeleri için 3 ay ek süre tanındı'' diye konuştu.

Özeren, ''Hizmet kapsamındaki paketleri seçmeyen tüketicilerin IP adresleri üzerinden izlenebilecekleri'' endişelerine ilişkin de ''Kişisel bilgilerin güvenliği taslakta da var. Böyle birşeyin olması mümkün değil. Bu tamamen paranoya'' değerlendirmesinde bulundu.

Serhat Özeren, Güvenli İnternet Hizmeti'nin 22 Kasım 2011'den itibaren yürürlüğe gireceğini belirtti.

İKİ PROFİL BULUNACAK: ''ÇOCUK'' VE ''AİLE''

BTK'nın internet sitesinden duyurulan Güvenlik İnternet Hizmeti'ne yönelik taslağa ilişkin 10 gün süreyle kamuoyunu görüşünün alınmasına karar verildi.

Taslağa göre, Güvenli İnternet Hizmetini talep etmeyen abonelerin mevcut internet erişim hizmeti herhangi bir değişiklik olmadan sunulmaya devam edecek. İşletmeciler, bu hizmeti tercih eden abonelere ''çocuk'' ve ''aile'' profili olmak üzere iki farklı profil olarak sunacak.

Aboneler, buna yönelik taleplerini hizmet aldığı işletmeciye abonelik sözleşmesinin imzalanması sırasında veya çağrı merkezi/internet sitesi aracılığıyla bildirebilecek.

İşletmeciler güvenli internet hizmetini abonelere ücretsiz olarak sunacak;

Güvenli İnternet Hizmeti profillerine ait listeler, işletmecilerle BTK arasında kurulmuş olan noktadan noktaya güvenli veri hatları üzerinden paylaşılacak. Kurum veritabanında tutulan veriler güvenli hat üzerinden İşletmecilere gönderilecek. İşletmeciler, Kurum tarafından gönderilen verileri ve güncellemeleri abonelerine sunacakları Güvenli İnternet Hizmeti kapsamında sistemlerine aktaracak ve uygulayacak.

Bu hizmetin sunumu kapsamında geliştirdikleri yazılım ve donanım çözümlerini yedekli olarak kuracak olan işletmeciler abonelerine bu hizmetin tanıtımı için içeriği BTK tarafından oluşturulan bir bilgilendirme metnini gönderecek. Tanıtım, abonelere fiilen hizmetin sunulmaya başlanılmasından önce kısa mesaj, çağrı merkezi, açılır pencere (pop-up) ve/veya fatura aracılığıyla gerçekleştirecekler.

Taslağa göre işletmeciler, Güvenli İnternet Hizmetinin sunulabilmesi için gerekli tüm altyapı ve uygulama çalışmalarını ''test süreci'' başlamadan önce hazır hale getirecekler. Bu hizmetin sunumu için test süreci, işletmeciler ile BTK arasında 22 Ağustos-22 Kasım 2011 arasında gerçekleştirilecek. İşletmeciler 22 Kasımdan itibaren geçerli olmak üzere test sürecine son vererek abonelere fiilen hizmet sunmaya başlayacak.


Anadolu Ajansı
 
Güvenli internette test süreci 22 Ağustos'ta/ Video

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, 22 Ağustosta test süreci başlayacak olan Güvenli İnternet Hizmeti'ne ilişkin Brüksel'e, Avrupa Birliği (AB) yetkilileriyle görüşmeye gittiğini belirterek, ''Görüştüğümüz yetkililer, Güvenli İnternet Hizmeti'ne yönelik bilgilendirmelerimizden memnun kaldı. AB'yi bu konuda bilgilendirmeye devam edeceğiz'' dedi.

Acarer, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu İkinci Başkanı Ayhan Beydoğan ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen ile birlikte sektörü izleyen basın mensuplarıyla makamında sohbet toplantısında bir araya geldi.

Güvenli İnternet Hizmeti'ne ilişkin bilgi veren Acarer, bu hizmetin sunulmasına yönelik düzenlemenin geçen yıl temmuz ayında hazırlanan Tüketici Hakları Yönetmeli'ğinde ''İsteyen aboneler güvenli internet hizmetini ücretsiz olarak alma hakkına sahiptir'' şeklinde yer aldığını, BTK olarak bu düzenlemeye paralel olarak 22 Şubat'ta karar aldıklarını söyledi.

Bu hizmetin sunulması için internet servis sağlayıcılarının katılımıyla 20'nin üzerinde toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Acarer, hizmetin tamamen isteğe bağlı sunulacağını vurguladı.

Hazırladıkları yeni düzenlemede, bu hizmetin tamamen tercihe bağlı olduğunu belirttiklerini aktaran Acarer, ''22 Ağustos'tan sonra internet kullanıcıları ikiye ayrılacak; Güvenli İnternet Hizmeti'ni tercih edenler ve tercih etmeyenler. Tercih edenlere, servis sağlayıcılar şifre verecek. Bu şifre ile kullanıcı, ister aile, ister çocuk profilini tercih edecek. İsterse de Güvenli İnternet Hizmet'inden tamamen ayrılacak'' diye konuştu.

Acarer, ''Birçok aile böyle bir düzenleme olmadığı için bilgisayarını çocuklarına kullandırmıyor veya internet abonesi olmuyor. Hizmetin yürürlüğe girmesiyle internet kullanıcı sayısı artacak'' değerlendirmesinde bulundu.

Güvenli İnternet Hizmeti'ni seçen ebeveynlerin istedikleri kısıtlamaları devreye alacaklarını ifade eden Acarer, örneğin çocuğunun oyun oynamasını istemeyen ailenin, buna yönelik kısıtlamayı istediği anda devreye alabileceğini anlattı.

Acarer, Türkiye'de 10 milyon 900 binin üzerinde internet kullanıcısı bulunduğuna işaret ederek, daha önce sunulan filtreleme hizmetini, yavaşlamaya yol açması, kullanımı için prosedür gerektirmesi ve ücretli olması nedeniyle sadece 23 bin abonenin tercih ettiğini söyledi. Acarer, bu hizmeti kendisinin de kullanmadığını belirtti.

BTK Başkanı Acarer, Güvenli İnternet Hizmeti'nden yararlanacağını belirterek, ''Ben aile profilini kullanacağım. Çocuklarımın yaşları büyük. En küçüğü 15 yaşında'' dedi.

''Negatif etkileşim ışık hızıyla oluştu''

Tayfun Acarer, bu konuya ilişkin kendisinin AB yetkililerine, Ayhan Beydoğan'ın ise AGİT temsilcilerine bilgi verdiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü;

''Güvenli İnternet Hizmeti'nin hazırlık aşamasında sosyal medyanın olumsuz etkisine tanık olduk. Negatif etkileşim ışık hızıyla oluştu. Özellikle AB'ye çok olumsuz yansıtılmış. Bu çok üzüntü verici bir olay. AB'ye Türkiye'deki bir üniversiteden öğretim üyelerini davet etmişler. Onlar da olumsuz yorumlarda bulunmuşlar. Bizim Dışişleri Bakanlığı yetkilileri itiraz etmişler ama olumsuz bir etki oluşmuş. Bu tür bilgilendirmeleri esefle karşıladım. Sayın Ayhan Beydoğan AGİT'e gitti. Ben Brüksel'e AB yetkilileriyle görüşmeye gittim. Görüştüğümüz yetkililer bilgilendirmelerimizden memnun kaldı. Kendilerine böyle aktarılmadığını söylediler. AB Genişlemeden Sorumlu Komisyon Başkanı, Sayın Başbakana yazdığı bir mektubunda bu bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirmiş. AB yetkililerine son düzenlemeyi gönderdik. Teşekkür ettiler. Ancak detaylı olarak bir değerlendirme henüz yapılmadı. AB'yi bu konuda bilgilendirmeye devam edeceğiz. Zaten iki hafta önce de Türkiye'deki büyükelçileri bu konuda bilgilendirdik..''

Güvenli İnternet Hizmeti düzenlemesinin Avrupa'da da, dünyada da çok az yoğunlukta kullanıldığını anlatan Acarer, Türkiye'de internet kullanıcılarının sitelere yönelik şikayetlerinin birçok Avrupa ülkesindeki rakamların çok üzerinde olduğunu belirtti.

Düzenleme sonrası Güvenli İnternet Hizmeti Çalışma Kurulu oluşturulacağını, kısa süre içerisinde bir araya gelecek bu Kurul'un başkanının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca belirleneceğini kaydeden Acarer, Kurul'un Güvenli İnternet Hizmeti'ni tercih edenlerin bilgisayarlarında engellenecek internet sitelerinin listelerini oluşturacağını söyledi.

Kullanıcı ve servis sağlayıcıların bu Kurul'un oluşturacağı listelere veya alacağı kararlara itiraz edebileceklerini, şikayette bulunabileceklerini anlatan Acarer, Kurul'un hazırlayacağı internet sitelerinden hangisinin hangi profilde olduğunu herkesin görebileceğini vurguladı.

Tayfun Acarer, Güvenli İnternet Hizmeti'nden yararlanacak kullanıcı sayısına yönelik bir soru üzerine, bu konuda bir öngörüde bulunmasının doğru olmayacağını ancak zaman içerisinde hizmetin tercih edilir hale geleceğini ifade etti. Acarer, ''Profillere girip çıkmak serbest olacağı için bu hizmet tercih edilecek'' dedi.

''Test sürecini işletmeciler için koyduk''

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu İkinci Başkanı Ayhan Beydoğan da bu hizmete yönelik eleştiriler ve değerlendirmeler yapıldığını belirterek, sonuç olarak 22 Şubat 2011'de yayımlanan kararları daha net bir şekilde aktarmak için yeni bir metin hazırladıklarını söyledi.

Beydoğan, ''Bu yaptığımız şey sadeleştirmedir. İşletmeciler hazırlıklarını yetiştiremedikleri için de 3 ay test süreci koyduk. 22 Kasımdan itibaren bu uygulama başlayacak'' diye konuştu.

Bu hizmet için servis sağlayıcıların ek bir ücret talep etmeyeceklerini vurgulayan Beydoğan, aykırı durumları denetimlerle belirleyeceklerini kaydetti.

İnternet kafeler ve kurumsal kullanıcılar dahil değil;

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen de basın mensuplarına, ''Türkiye'de iki haftada 20 bin kullanıcının internet sitelerine yönelik şikayette bulunduklarını, internet sitelerine yönelik yaptırımların devreye girdiği 23 Kasım 2007'den bu yana ise 320 bin şikayet geldiğini'' bildirdi.

Türkiye'de internet kullanıcılarının çok hassas olduğunu ifade eden Şen, ''Avrupa Birliği ülkelerinde internet sitelerine yönelik şikayetler yıllık ortalama 5 bin. Türkiye'den daha çok internet kullanıcısı bulunan Avusturya'da yılda 4 bin, Almanya'da ise yılda 6 bin şikayet geliyor. Türkiye'de 23 Kasım 2007'den bu yana 320 bine ulaştı'' diye konuştu.

Yaklaşık 5 yıldır aileleri güvenli internet kullanımı konusunda bilinçlendirme çalışması yaptıklarına da işaret eden Şen, Türkiye'de internet konusunda çocukların aileleri yönlendirdiğini söyledi.

Test sürecinde kullanıcıların bu hizmetten yararlanıp yararlanmayacaklarını, 14 Ağustos'ta sona erecek kamuoyu görüşlerinin alınmasının ardından netleştireceklerini bildiren Şen, abonenin ''bireysel kullanıcı'' olarak tanımlandığını, bu nedenle Güvenli İnternet Hizmeti'nin internet kafeler ve diğer kurumsal kullanıcılara yönelik olmadığını ifade etti. İnternet kafelere yönelik daha önce bir düzenleme yapıldığını anımsatan Şen, bu yerlere 11 yaşından küçük çocukların veli veya vasileriyle girebileceklerini, buraların denetimlerinin de yerel yönetimlerce yapıldığını anlattı.


 
Güvenli internete oyun ayarı geliyor

Çocuklarının internette oyun bağımlılığından bunalan ailelerin isyanı BTK'yı harekete geçirdi. Güvenli internette aile ve çocuk olmak üzere iki profil belirlendi. Ebeveynler, istediklerinde oyun sitelerini kapatacak.

Pek çok aile çocuklarının oyun bağımlılığından yakınırken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), güvenli internet uygulamasına oyun ayarı getirdi. Güvenli internet kapsamında 'çocuk' ve 'aile' olmak üzere iki profil belirleyen BTK, aile profili içine oyun, sohbet ve sosyal medya olmak üzere üç seçenek koydu. BTK Başkanı Tayfun Acarer, ailelerin, istediği zaman oyun sitelerini işaretleyerek profil dışına çıkarabileceğini belirterek, 'Ödev saatinde oyun siteleri kapatılabilir. Ailelerden çok şikayet geliyor. Çocuklar kendini kaptırıyor. Çocuklarını psikolojik tedaviye gönderen aileler bile var' dedi.

22 KASIM'DA ZORUNLU GEÇİŞ

BTK, 22 Ağustos'ta başlayacak olan güvenli internet uygulaması için üç aylık test süreci de koydu. 22 Kasım'dan itibaren güvenli internet uygulaması söz konusu hizmeti abonelere sunmak internet servis sağlayıcılarına zorunlu olacak. BTK, yeni düzenlemede aile ve çocuk diye iki profil belirledi, ailelerden büyük şikayet gelen oyun sitelerine yönelik de düzenlemeye gitti. Konuya yönelik bilgi veren BTK Başkanı Acarer, güvenli internet uygulamasının ardından Türkiye'de internet kullanımının artacağını belirterek, 'Aileler çok endişeli. Çocuklarını internetin zararlarından korumak istiyorlar. Güvenli internet ile aileler çocuklarına daha rahat internet kullandıracak. Ya interneti yasaklıyor ya da bilgisayarı gizliyorlardı' diye konuştu.

Acarer, Türkiye'de 2,5 yılda gelen internet şikayetinin 3430 bin olduğunu belirterek bu oranın hiçbir ülkede bulunmadığını söyledi. Acarer, bu oranın, Türk ailelerinin internet konusundaki duyarlılığını ortaya koyduğunu kaydederek, 'Güvenli internet ile daha rahat internete girilecek. Hiçbir sakınca olmayacak' dedi.

ÖDEV SAATİNE UYGUN AYAR

Güvenli internetin, ailelere büyük esneklik sağlayacağını aktaran Acarer, 'Aile profilinde, oyun, sohbet ve sosyal medya olmak üzere üç seçenek yer alacak. Çocukları psikolojik tedavi gören aileler bile var. Aileler, oyun sitelerine filtre koyabilecek. Böyle bir olanakları olacak' diye konuştu. Acarer, oyun siteleriyle ilgili bir engellemelerinin söz konusu olmadığını aktarırken, 'Pek çok kullanıcı, oyun siteleriyle ilgili talepte bulundu. Şimdi aileler, istediği an oyun sitelerini profilin dışına çıkarıp, istediği an dahil edecek. Ödev saatinde oyun siteleri kapatılacak. Bu bir yasaklama değil. İstediği an çıkarıp,ş istediği an dahil edecek. Bu hizmeti, sadece talep eden aileler kullanacak' dedi.


Akşam
 
Güvenli internet test sürecine giriyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan düzenlemeyle 22 Ağustos Pazartesi günü testlerine başlanacak Güvenli İnternet Hizmeti, 22 Kasımdan itibaren devreye girecek. Hizmetten yararlanmak isteyen aboneler ''aile'' veya ''çocuk'' profillerinden birini seçebilecek, istemeyenler ise mevcut durumlarına devam edecek.

AA muhabirinin derlediği verilere göre, Güvenli İnternet Hizmeti alımı tamamen tercihe bağlı olacak. İnternet servis sağlayıcıları, bu hizmeti tercih eden abonelere, ''çocuk'' ve ''aile'' profili olmak üzere iki farklı profil şeklinde sunacak.

Aboneler, buna yönelik taleplerini hizmet aldığı işletmeciye abonelik sözleşmesinin imzalanması sırasında, çağrı merkezi veya internet sitesi aracılığıyla bildirebilecek ve bu hizmeti ücretsiz sunacak.

İnternet servis sağlayıcıları tarafından abonelere verilecek kullanıcı adı ve şifre ile Profil Düzenleme İnternet Sayfası'ndan profiller arasında geçiş yapılabilecek veya 'hizmet' devre dışı bırakılabilecek.

Profilleri nedeniyle engellenen İnternet sitelerine erişmek isteyen aboneler, işletmeciler tarafından tasarlanacak olan Uyarıcı ve Bilgilendirici İnternet Sayfası'na yönlendirilecek.

Güvenli İnternet Hizmetinin kapsamında engellenen internet sitelerinin listelerinin oluşturulmasına ilişkin kriterler, Güvenli İnternet Hizmeti Çalışma Kurulu tarafından tespit edilecek.

Kurul, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinasyonunda 11 üyeden oluşacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından 3, İnternet Kurulu'ndan 2, BTK'dan 2 ve psikoloji, pedagoji, sosyoloji ile diğer ilişkili alanlarda uzmanlığı olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından teklif edilecek 8 kişi arasından BTK tarafından seçilecek 4 üyeden oluşacak Kurul, tespit ettiği ilkeler çerçevesinde engellenen sitelerin listelerini belirleyecek.

Kullanıcılar ve internet site sahipleri, internet sitelerinin Güvenli İnternet Hizmeti kapsamında olup olmadığının değerlendirilmesi için BTK'ya başvuru yapabilecek ve itiraz edebilecek.

İnternet servis sağlayıcıları, Güvenli İnternet Hizmeti sunumu kapsamında geliştirdikleri yazılım ve donanım çözümlerini yedekli olarak kuracak.

İşletmeciler Güvenli İnternet Hizmetinin sunulabilmesi için gerekli tüm altyapı ve uygulama çalışmalarını test süreci başlamadan önce hazır hale getirecek. Test süreci, işletmeciler ile BTK arasında 22 Ağustos-22 Kasım 2011 arasında gerçekleştirilecek. Hizmet, 22 Kasımdan itibaren sunulmaya başlayacak.
 
Güvenli internet dönemi başlıyor

Güvenli internet uygulaması ile ilgili 22 Ağustosta başlayan üç aylık test dönemi 22 Kasım'da sona erecek. İnternet kullanıcıları, bu tarihten itibaren güvenli internet hizmetini isteğe bağlı ve ücretsiz olarak kullanabilecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güvenli İnternet Hizmetinin, çocukların ve gençlerin internet üzerindeki bilgi kirliliğinden ve zararlı içeriklerden korunmaları amacıyla ortaya çıkmış bir proje olduğunu belirtti.

Düzenlemenin internet kullanıcılarının BTK'ya ilettikleri talepler ve şikayetler dikkate alınarak yapıldığını ifade eden Acarer, işletmecilerle yapılan teknik çalışmalar sonucunda ''İnternet'in Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar''ın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu tarafından belirlenerek yayımlandığını anımsattı.

22 Ağustosta başlayan 3 aylık test sürecinin 22 Kasımda sona ereceğini hatırlatan Acarer, bu hizmeti isteyen tüm bireysel kullanıcılarının kullanımına hazır olacağını söyledi.

Güvenli İnternet Hizmetinin alt yapısının Erişim Sağlayıcılar tarafından oluşturulduğunu anlatan Acarer, bu hizmetin tamamen isteğe bağlı ve ücretsiz olacağını belirtti. Hizmeti talep edecek abonelerin isteklerini internet servis sağlayıcılarına bildireceklerini kaydeden Acarer, şöyle konuştu:

''Hiçbir talepte bulunmayan kullanıcılar ise mevcut internetlerini kullanmaya devam edecekler. Güvenli internet hizmetinde çocuk ve aile profili olmak üzere iki profil mevcut. Aboneler diledikleri an internet servis sağlayıcılarından temin ettikleri parola ve kullanıcı adı ile profiller arasında geçiş yapabilecekler ya da hizmetten memnun kalmamaları veya ihtiyaç hissetmemeleri durumunda Güvenli İnternet Hizmeti almayı kesebilecekler. Bu alternatif hizmet, internet kullanıcılarına mevcut uygulama yanında bir tüketici hakkı olarak, tüketicilerin isteklerine yönelik aile ve çocuk başlıklarıyla iki ürün daha sunuyor.''

-Sistem nasıl işleyecek?-

Güvenli internet konusunda yapılan düzenleme 28 Temmuz 2010 tarihinde yayımlanan tüketici hakları yönetmeliğinde yer alan bir maddeye dayanıyor. Buna göre kişi eğer isterse güvenli internet kullanma hakkına ücretsiz sahip olabilecek.

Türkiye'de 11,5 milyona yaklaşan aktif internet kullanıcısından 22 bininin güvenli internet profili kullanıyor.

Düzenlemeyle ücretsiz, hızı düşük olmayan ve herhangi bir başvuru yapmaya gerek kalmayan güvenli internete sahip olunabilecek. Bu konudaki istemlerini belirten kullanıcıları bir kullanıcı adı ve şifresi verilecek. Güvenli internet hizmetinden yararlanmak isteyen kullanıcılar, bu kullanıcı adı ve şifre ile hizmetten kullanmaya başlayabilecekler. Güvenli internet hizmeti alan kullanıcılar istedikleri zaman çocuk seçeneğine, aile profiline ve birtakım alt profillere geçebilecek.

İnternet servis sağlayıcıları kullanıcı istediği takdirde güvenli internet profillerini temin etmekle yükümlü olacak.

Anadolu Ajansı
 
Filtreye ilk takılanlar

Güvenli İnternet” ilk nelere yasak getirdi?


Kamuoyunda “internette filtre” dönemi olarak adlandırılan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından ‘küçükleri internetteki zararlı içerikten koruma’ gerekçesiyle hazırlanan “Güvenli İnternet” döneminin ilk gününde iç giyim ve prezervatif yasağı ile geldi. BTK’nın “Güvenli İnternet” hizmetinde yer alan iki profilden biri olan “Aile Profili”ni seçenler, dünden itibaren bazı iç giyim ve prezervatif markalarının resmi internet sitelerine erişemedi. Müstehcenlik kriteri gerekçesiyle erişilemeyen bu sitelerin başında ise Durex ve Fiesta Condom ile Victoria’s Secret ve Calvin Klein’ın iç giyim markası yer aldı. Kumar, uyuşturucu, fuhuş, müstehcenlik, şiddet, terör, dolandırıcılık, zararlı yazılım gibi kategorilerdeki sitelerin engellendiği Aile Profili’nde bu sitelere erişimin olmaması kullanıcıların sosyal ağlar üzerinden de tepkisine neden oldu.

‘LİSTE YOK, KRİTER VAR’
“Güvenli İnternet” kullanıcıları dünden itibaren isteğe bağlı olarak Çocuk veya Aile Profillerinden birini seçebilirken, herhangi bir başvuru yapmayanlar ise mevcut internet bağlantı profilinde kalmaya devam etti. Hangi profilde hangi içeriğin olup olamayacağı konusunda net listelerin yayımlanmadığını belirtilen yetkililer, yaşanan sorunu, “Liste yok ama kriterler var. Müstehcenlik de geniş bir kavram olduğu için ilk günlerde Güvenli İnternet uygulamasında bazı sıkıntılar yaşanabilir. Öte yandan Aile Profili’ni televizyonlardaki akıllı işaretlerde yer alan ‘genel izleyici’ profili gibi düşünmekte fayda var”
 
10 bin kişi güvenli internete 'Evet' dedi

BTK’dan edinilen bilgiye göre “Güvenli İnternet”in ilk günü 5-6 bin, ikinci günü de 4-5 bin olmak üzere toplam 10-11 bin abone güvenli interneti tercih etti


BTK’dan edinilen bilgiye göre “Güvenli İnternet”in ilk günü 5-6 bin, ikinci günü de 4-5 bin olmak üzere toplam 10-11 bin abone güvenli interneti tercih etti.

Geniş bantta 12.8 milyon sabit internet ve 20 milyondan fazla mobil internet kullanıcısı bulunduğuna işaret eden yetkililer, abone memnuniyetine bağlı olarak uygulamanın yaygınlaşabileceğini söyledi.

Olcay AYDİLEK/ANKARA
 
Güvenli internette yeni uygulama

- Güvenli internet hizmetinden faydalanmak isteyenler artık, bu tercihi yapmadan önce, hangi sitenin hangi profilde yer alıp almadığını kontrol edebilecek. Kullanıcılar, merak ettikleri sitenin hangi profilde yer aldığını ''guvenlinet.org'' adresinde yer alan sorgu ekranından öğrenebilecekler.

Güvenli internet hizmetini daha şeffaf hale getirmek amacıyla yeni bir uygulama başlatıldı. Buna göre, internet kullanıcıları güvenli internet hizmetini almadan önce de merak ettikleri herhangi bir sitenin hangi profilde yer alıp almadığını sorgulayabilecek. Bunun için ''guvenlinet.org'' adresine girerek, burada yer alan sorgu ekranına merak ettikleri sitenini adresini yazmaları ve sorgulamak istedikleri profili seçmeleri yeterli olacak.

Kullanıcılar, isterlerse bu sorgu ekranından istedikleri bir setinin seçtikleri profilde yer almasını da önerebilecekler. önerilen siteler Çocuk ve Aile Kriterleri Çalışma Grubu'nun belirlediği kriterlere uygunluğu araştırıldıktan sonra profillere eklenebilecek.

Anadolu Ajansı
 
Güvenli internete 1 haftada 45 bin kişi başvurdu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından başlatılan güvenli internet paketine 1 haftada 45 bin kişi müracaat etti. 22 Kasım'da başlayan uygulama, vatandaşlara eve gelen internet içeriğinin seçilmesine imkân tanıyan bir paket sunuyor. İsteyen herkesin ayrıca bir ücret ödemeden abone olabileceği uygulama, çocukları ve gençleri internetin zararlı içeriklerinden korumayı hedefliyor. BTK, internet servis sağlayıcılarına, "güvenli internet" uygulamasından abonelerini haberdar etmeleri için mesajla bilgilendirme zorunluluğu getirdi.

Güvenli internet paketi çocuk ve aile olmak üzere iki ayrı profilden oluşuyor. Çocuk profilini seçen kullanıcılar sosyal paylaşım sitelerine, oyun sitelerine ve sohbet sitelerine giremiyor. Bu profilden sadece eğitim, ödev, bankacılık uygulamaları, alışveriş, müzik-oyun-eğlence, haber, e-posta, resmi ve kamu siteleri, tatil, özel şirketler, eğitim kurumları, e-devlet gibi pek çok farklı türden siteye erişilebiliyor. Aile profilini seçen kullanıcılar ise tercihe göre sosyal paylaşım sitelerine erişebiliyor. Ayrıca kumar, uyuşturucu, fuhuş, müstehcenlik, şiddet, terör, dolandırıcılık, zararlı yazılım gibi kategorilerdeki sitelere giriş engelleniyor. Aboneler istedikleri takdirde parola ve kullanıcı adı ile profiller arasında geçiş yapabiliyor.

BTK internet servis sağlayıcılarına, abonelerini "güvenli internet" uygulamasından haberdar etmesi için mesajla bilgilendirme zorunluluğu getirdi. BTK yetkilileri internetteki zararlı içeriklerden dolayı her gün binlerce şikâyet aldıklarını belirtiyor. Şikâyetler arasında küçük yaştaki çocuklarının müstehcen içerikli sitelere girmesini engellemek isteyen anne-babalar birinci sırada yer alıyor.

Güvenli internete geçmek için aranacak numaralar

TTNET aboneleri için 444 03 47

SUPERONLİNE aboneleri için 0 850 222 0 222

AVEA aboneleri için 444 1 500

TURKCELL aboneleri için 444 0 532

VODAFONE aboneleri için 444 0 542

Zaman
 
Güvenli internete SMS ile kayıt yaptırılacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, güvenli internete artık SMS'le abone olunabileceğini söyledi. İnternet servis sağlayıcılarının bu konuda alt yapı hazırlıklarının sürdüğünü anlatan Acerer, "Her vatandaş farklı SMS numaralarını kullanarak güvenli internete girecek." dedi.SMS'le Güvenli İnternet geçiş süreci hakkında Cilan Haber Ajansı (Cihan) muhabirinin sorularını cevaplayan BTK Başkanı Tayfun Acarer, geniş bant kullanıcısının geçen yıl yüzde 90'ın üzerinde arttığına dikkat çekti. Acarer, bu artışla beraber aslında farklı geniş bant profillerinin çıkmaya başladığını ve bununla birlikte güvenli internete daha kolay nasıl geçilebileceğine ilişkin bazı kararlar aldıkları anlattı: "Bir tarafta mobil bantlar çıkmaya başladı. Onun dışında konnekt kart dediğimiz kartlarla güvenli internete geçiyorsunuz. Bunların güvenli internete geçmelerinde farklı yollar izleniyor. Firmalar ayrı, buradaki olayı daha da kolaylaştırmak ve hızlandırmak için kurumların belirleyeceği esaslar ve numaralara göre uzak bir güvenli internete geçme kararımız olamaya başladı. Kurul olarak aldığımız yeni bir karar, şu anda da internete konarak duyurulmaya çalışılıyor. İnternet adres sağlayıcılarından da bu konuda alt yapı hazırlıklarının çalışmalarını tamamlamaları isteniyor. İnternet sağlayıcıları abonelerini kullanacaklar. Herkes farklı bir SMS kullanarak servis sağlayıcısına ulaşacak. Ve güvenli internete ulaşacaklar." dedi.

220 BİN ABONE GÜVENLİ İNTERNETE GEÇTİ

Güvenli internete 22 Kasım'da başladıklarını anlatan Acarer, şu anda 220 bin civarında kullanıcının güvenli internet paketinden yararlandığını söyledi. Güvenli internetin bir tüketici hakkı olduğunu vurgulayan Acarer, Güvenli internet önemli bir ihtiyacı ve talebi karşıladı. Ben ilerleyen günlerde bu güvenli interneti kullanan abone sayısının giderek artacağını düşünüyorum. Güvenli internete geçmenin farklı yolları var. Türkiye'de geniş bant internet kullanıcıları çok hızlı artıyor. Gerçekten Ulaştırma Bakanlığı'nın bu konuya verdiği destek mükemmel bir şekilde arttı" diye konuştu.

İÇERİKLE İLGİLİ YILDA 240 BİN ŞİKAYET ALIYORUZ

Acerer, 11 yılda abonelerin kendi imkânları ile 22-23 bin filtreleri taktıklarını ifade etti. 2 ayda bu rakama ulaştıklarını belirten Acarer, "Vatandaşın bu konuda şikâyeti yok. Siz güvenli interneti almak istediğinizde, alt profillerinde istediğinizi seçebiliyorsunuz. Hatta isterseniz güvenli internetin dışına çıkabiliyorsunuz. Ciddi bir tüketiciye ulaşıyor. Türkiye'de her yıl 240 bin civarında abone bize içeriklerle ilgili şikayetlerde bulunuyordu. Burada, Türk halkının istemi olduğu gördük ve demek ki vatandaş bu konuda oldukça hassas diye düşündük." ifadelerini kullandı.

BASINLA UĞRAŞMAKTAN ZAMAN KAYBETTİK

Acarer bir dönem basının "İnternete sansür geliyor." iddialarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Basınla uğraşmanın kendileri için bir zaman kaybı olduğunu dile getiren Acarer, "Güvenli interneti anlatmaktan ziyade güvenli internetin filtre olmadığını anlatmaya çalıştık. Kimse müşterinin operatörler arasında taşınmasına müdahale etmediği gibi, güvenli internete geçmeden dolayı kimse 'Niye geçiyorsunuz güvenli internete' diye bir soru sormuyor. Tamamen tüketici hakkıdır bu. İsteyen, kullanır isteyen kullanmaz. Profillerini kendisi belirler. Kullanıcını istemine göre, değişir. Özellikle anlamakta zorlandığım husus var. Kullanmaya başlamadan önce eleştiriler vardı. 22 Kasım'a kadar bu eleştirileri anlayabiliyordum, ama 22 Kasımdan sonra bu eleştirileri hiç anlamadım. 2 ay geçti. Hala benzer eleştirilerin olmasını anlamıyorum. Herkesi güvenli internete geçirecekler, şeklindeki eleştirileri hiç anlamıyorum."

Cihan Haber Ajansı
 
SMS'li Güvenli İnternete büyük ilgi

Cep telefonlarından kısa mesaj atarak Güvenli İnternet Hizmetine geçiş büyük ilgi gördü. Bir GSM operatörünün gerekli alt yapıyı oluşturduktan sonra kullanıcılarına duyurmasının ardından geçen bir haftada 70 bin abone kısa mesaj atarak Güvenli İnternet Hizmetine geçti.Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer yaptığı açıklamada, çoçukları ve ailelerin zararlı içeriklerden korunması amacıyla başlatılan Güvenli İnternet Hizmetinden faydalanabilmek için kullanıcıların telefonla, internet üzerinden ya da işlem merkezine giderek servis sağlayıcılarına başvurabildiklerini hatırlattı. Şimdi bu üç yönteme bir de kısa mesaj eklendiğini belirten Acarer, İnternet Servis Sağlayıcılarının, abonelerini artık kısa mesaj ile gelen taleplerle de Güvenli İnternete Hizmetine geçirebildiklerini kaydetti.

Güvenli İnternet Hizmetinin, kullanımı kolay ve ücretsiz bir sistem olduğunu ifade eden Acarer, kullanıcılara 'Çocuk Profili' ve 'Aile Profili' olmak üzere iki farklı seçenek sunulduğunu hatırlattı. Acarer, kullanıcıların istedikleri zaman profillerini değiştirebildiğini veya Güvenli İnternet Hizmeti üyeliklerini iptal edebildiğini söyledi.

Kısa Mesaj ile başvuruyu hem mobil kullanıcılar hem de evlerinde İnternet kullanan, sabit hat sahipleri de yapabildiğini belirten Acarer, şunları kaydetti:

''Kısa mesaj ile başvurunun kolaylığı Güvenli İnternet Hizmetine geçişleri de hızlandırdı. Altyapısını tamamlayan bir mobil operatörümüz geçtiğimiz hafta kullanıcılarına kısa mesaj ile Güvenli İnternet Hizmetinden faydalanmaya başlayabileceklerini duyurmuştu. Bir hafta içinde bu operatörden 70 bin abone daha Güvenli İnternet Hizmetini kullanmaya başladı. Ayrıca, sabit İnternet hizmeti sunan bir operatörümüz de Kısa Mesaj ile Güvenli İnternet işlemlerini başlattı. İnternet kullanıcıları sisteme kayıtlı cep telefonu numaralarından diledikleri zaman sadece kısa mesaj göndererek Güvenli İnternet hizmetinden yararlanabilmektedirler.''

Cihan Haber Ajansı
 
Geri
Üst