Haftada Kaç Gün Spor Yapmalı

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Haftada kaç gün spor yapılacağı, kişinin yaşına, sağlık durumuna, bağlı olarak değişmekle birlikte toplum tarafından yanlış anlaşılan spor kavramına ve bu bağlamda kasların yapısına ve gelişimine ilişkin bilgiler verelim.

Haftada Kaç Gün, Günde Kaç Saat Spor

Spora yeni başlayan biriyseniz, ve profesyonel anlamda spor yapmıyorsanız genel geçer kural şudur. 1 gün spor 1 gün dinlenme. Fakat burda da dinlenmenize belirleyen ve dinlenme sürenizi uzaltan bazı kas grupları vardır.

Örneğin bacak kaslarınızı geliştirmek adına yaptığınız sporun ardından bacak kaslarınızı 72 saat kol kaslarınızı ise 48 saat dinlendirmelisiniz.
Konuya ilişkin iki adet video paylaşıyorum. Videoları izlerseniz konuya ilişkin güzel açıklamalar yapıldığını göreceksiniz



Örneğin, direnç çalışmaları sırasında kaslarımızı zorlarız bu şekilde karşılaştığı zorluğa cevap vermeye çalışan kas fibrilleri yırtılarak zarar görür ama korkmayın bu kötü bir şey değildir. Bu sayede vücudumuz zarar gören kaslarımızı hemen yenilemeye başlar ve süreç sonunda yeni haliyle daha şekilli ve güçlü kaslar ortaya çıkar ancak bu yenilenmenin olabilmesi için yeterince dinlenmemiz gerekir.
Yapılan araştırmalarda kas gelişiminin uyarılması için 48 saatlik sürenin, 24 saatlik süreye göre daha etkili olduğunu gösterdi bu durumda iki gün üst üste antrenman yapacak olsanız da farklı kas gruplarını çalıştırmaya odaklanın, bir gün üst vücut, diğer gün alt vücut yada sadece kardiyo egzersizleri şeklinde.
Bu doğrultuda haftanın her günü yoğun bir şekilde spor yaptığınızı düşünürsek, toparlanma için vücudunuza yeterince fırsat vermemiş olacaksınız hele hele gece uykularınız düzensiz ve stresli bir hayatınız varsa bu gelişim çok daha yavaş olacaktır. Daha fit bir vücut için antrenman, beslenme ve dinlenme üçlüsünün bir arada olması gerektiğini asla aklınızdan çıkarmayın.

Bu bilgiler doğrultusunda tavsiyelerim şu şekilde olacaktır;

– Yoğun bir çalışma temponuz ve kısıtlı zamanınız varsa günde yarım saat bile olsa sporunuzu yapın ve bunu haftada en az üç gün olacak şekilde programlayın.
– Büyük bir şampiyon yada spor profesyoneli olmak gibi hedefleriniz yoksa haftada dört yada beş gün yeterli olacaktır.
– Her bünye farklı özelliklerde olduğuna göre kendi idealinizi yakalamaya çalışın, belki de haftada 6 gün antrenman yapma potansiyeline sahipsinizdir ancak bu gücü daha ilk günden ortaya çıkarmak için vücut sağlığınızı da tehlikeye atmayın.
– Eğer yerinizde duramıyor ve illa haftanın yedi günü bir şeyler yapmak istiyorsanız, farklı kas gruplarını hedefleyin, aynı bölgeleri sürekli çalıştırarak kaslarınızı germeyin ve onlara stres yüklemeyin.

American College of Sports Medicine (ACSM) ve American Heart Association (AHA) araştırmaları sonucunda 2007′de güncellenen fiziksel aktivite rehberine göre

65 yaşın altındaki sağlıklı bireyler için

haftada 5 gün orta şiddetli, 30 dakika veya haftada 3 gün yüksek şiddetli 20 dakika kardiyo çalışması;
haftada 2 gün 8-10 egzersizden oluşan 12 tekrar sayılı kuvvet çalışması önerilmektedir.
Orta şiddetli kardiyo çalışmaları kalp atım seviyenizi yükseltecek, terlemenizi sağlayacak ancak hala konuşabileceğiniz yoğunluktaki çalışmalardır.
Kilo verme programlarında süre 60 dakikadan 90 dakikaya kadar çıkabilmektedir.

Tavsiye edilen 30 dakikalık çalışmalar sağlıklı bireyler için sağlıklarını korumak ve kronik hastalık risklerini azaltmaya yönelik verilmiş ortalama bir süredir.
Her on yılda bir kas kütlemizin %5’ini kaybettiğimiz düşünülürse, bu kaybı azaltmak, kemik yoğunluğumuzu artırmak ve sağlıklı bir şekilde yaş almak için haftalık egzersiz hedeflerimizden taviz vermememiz gerekir. Yapabileceğiniz kadarını planlayın ve planladığınızı muhakkak yapın.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Bu aralar bende spor yapmaya başladım. Genel kanı gibi bende ne kadar çok ve ara vermeden spor yaparsam kaslarımın o kadar gelişeceğini sanıyordum. Ama kazın ayağı öyle değilmiş. 1-2 hafta ara vermeden spor yapınca vücudum adeta kitlendim. Sonra biraz araştırınca “kas yıkılması” denen bir şeyin olduğunu ve hele benim gibi uzun süre hareketsiz kalan kas gücü zayıf olan insanların aralıksız ve kaslarını dinlendirmeden spor yapmalarının yarardan çok zarar getirdiğini öğrenmiş oldum…

İdeal olan bir gün spor bir gün dinlenme. Kendinizi yorgun hissediyorsanız da dinlenme süresini 2 güne çıkartın. Bu tamamen vucudunuzun durumuna bağlı bir durum. Tüm yazılıp çizilenler bir genellemedir. Ve genellemeler herkerse uymaz.
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Egzersiz, yürüyüş veya fitness neden gerekli?

Hayatımızda düzenli egzersiz çok önemlidir. Düzenli egzersiz bazal metabolizma hızımızı arttırır. Sempatik sinirleri çalıştırarak açlığı önler, aynı zamanda bir sonraki öğündeki açlık krizlerini kontrol eder.

Yürüyüş, egzersiz veya fıtness neden gerekli.jpg

Sağlığımız için düzenli egzersizin önemi nedir?


Koşma Sporunun Önemi ve Sağlıktaki Yeri


Kilo vermek ya da sağlık sorunlarınız nedeniyle gittiğiniz diyetisyeniniz size düzenli yürüyüş veya egzersiz yapmanız gerektiğini anlatır. Peki günlük telaş içinde bu “düzenli” hareketliliğin gerekleri nelerdir?

Biçimli vücuda sahip olmak için; Fiziksel olarak aktifseniz kilo vermek ve o kiloyu sürdürmek kolay olur. Aktif olmanın sağlıklı kilo vermenin anahtarı olduğu hakkında pek çok uzman görüş birliğine varmıştır.

Hastalık risklerinden korunmak için; Aktif yaşam şekli veya spor, kalp hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve bazı kanserlere karşı koruyucudur. Haftanın 5 günü en az 30 dakikalık fiziksel aktiflik bu riskleri azaltır.

Kemik erimesini önlemek için; Düzenli olarak yapılan vücut ağırlığının taşındığı aktiviteler, mesela yürüyüş, koşu, ağırlık kaldırma, futbol kemiklerin daha güçlü olmasını sağlar. 35 yaşını geçen herkesin bu tip egzersizleri yapması erimeye bağlı kırık riskini azaltmaya yardımcıdır.

Güçlü kaslar için; Kuvvet sporları, örneğin ağırlık kaldırma vücudu günlük yaşamsal aktiviteler ve spora karşı güçlü kılar. Güçlü olunca hareket etmek, taşımak, kaldırmak kolaylaşır. Kaslarınızı çalıştırdığınız zaman kalbinizi de çalıştırmış olursunuz. Kalp de bir kastır. Egzersiz sırasında kalp ve kaslar başarı ile çalışarak güçlü pompalama ile kan ve besin öğelerini kaslara kolayca ulaştırır.

Dayanıklı olmak için; Fiziksel olarak aktif kişiler kolay yorulmaz ve günün geri kalan saatlerinde daha dayanıklı olur.

Daha iyi ruhsal durum için; Pek çok sporcu düzenli antrenman yaptıkları zaman kendilerini daha iyi hissettiklerini ve canlı olduklarını belirtir.

Stresten kurtulmak ve iyi uyku için; Fiziksel aktivite vücudun rahatlaması, duygusal gerginliğin ortadan kaldırılması ve dolayısıyla iyi uyku için yardımcıdır.

Daha iyi koordinasyon ve esneklik için; Aktif olmak hareket kolaylığını ve yeteneğini artırır.

Sakatlanmaları önlemek için; Uygun vücut şekline sahip olma kişinin kaçma, sıçrama hareketlerini daha kolay yapmasını, dolayısıyla tehlikelerden daha çabuk uzaklaşmasını sağlar.

Uzun süre genç hissetmek için; Yapılan çalışmalar fiziksel aktivitenin yaşlanmayı geciktiren etkileri olduğunu belirtir.

Burada sıraladığımız faydalara sahip olmak için, kendinize uygun egzersiz veya yürüyüşleri yapmamak için bahaneleriniz var mı?

Günlük yaşamınıza 30 dakikalık fiziksel aktivite modelini yerleştirmeyi zor mu buluyorsunuz? Tekrar düşünün. Hareketli yaşam tarzına sahip olsanız bile aktivite düzeyinizde artış yapabilirsiniz! Günlük yaşamınıza yerleştirebileceğiniz aşağıdaki tavsiyelerle kendinize fazladan vakit bile ayırabilirsiniz.

Sabahları 30 dakika erken kalkın ve güne hareketli bir yürüyüşle başlayın. Birlikte yürüyecek birisine mi ihtiyaç duyuyorsunuz? Bu durumda komşunuzla ayarlama yapabilirsiniz.

Arabanızı yıkamaya vermeyi mi unuttunuz? Arabanızı kendiniz yıkayın. Bonus: aynı zamanda para tasarrufu yapmış olacaksınız.
Yürüyen merdiven veya asansör yerine merdivenleri kullanın. Merdiven çıkmak, çok iyi kalp egzersizi ve kalori yakıcı aktivitedir.
Daha uzun bir yürüyüş için arabanızı en uzak park yerine park edin. Otobüsten bir durak önce inin ve gideceğiniz yere yürüyün.
Bilgisayar mı kullanıyorsunuz? Bilgisayar kullandığınız süre içinde her saat başı en az beş dakikalık egzersiz molası verin.
Öğle tatilinizde veya kahve aralarında bulunduğunuz binanın içinde veya dışında yürüyüşe çıkın. Atıştırma yapmak yerine enerji harcayın.
Köpeğinizi alıp yürüyüşe çıkın. Köpeğiniz yok mu? O zaman diğer dolaştırılabilir ev hayvanlarınızla yürüyüşe çıkın.
Çocuklarınızla, torunlarınızla veya ev hayvanlarınızla aktif olarak oyunlar oynayın.

Akşam yemeğinden önce ve sonra aile bireyleriyle yürüyüşe çıkın. Bebeğiniz varsa ve daha fazla enerji harcamak istiyorsanız, bebek arabası yerine kucağınızda taşıyarak yürüyüşünüzü yapın.


Makale: Dyt. Gülşen LÜKEL
 
Tekerlekli Sandalye
Üst