Hamilelik Sürecinde Yapılması Gereken Tetkikler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Rutin Tektiler:

Kan Testi: gebelik boyunca en az 3-4 kez yapılır. Genelde doktorlar rutin olarak her ay yapmaktadır. Annenin kan değerleri ölçülür, kansızlık, enfeksiyon ve pıhtılaşma olup olmadığı araştırılır

Kan Uyuşmazlığı Testi. Yapılacak ilk kan testinde kan uyuşmazlığının olup olmadığının araştırılması gerekmektedir. Aksi taktirde bebekte anomali gelişebilmektedir. Kan uyuşmazlığı, annenin kan gurubu RH(-), babanın RH(+) olması halinde görülür. Kan uyuşmazlığı varsa kontrollü gebelik sağlanmaktadır. Kan uyuşmazlığı varsa ayrıca İndirect Coombs Testi yapılmalıdır.

Tansiyon Ölçümü. Rutin her muayenede yapılır.
Kilo Ölçümü. Rutin olarak her muayenede ölçülür

Ultrason. Doktorunuzun uygun bulduğu dönemlerde yapılır. Genelde ayda bir rutin olarak yapılmaktadır.

İdrar Tahlili: idrar yolu enfeksiyonu, taş düşürme durumu, kanama olup olmadığı araştırılır. Gebelik boyunca en az 3 kez bakılır. Ana genelde aylık kontrolde istenmektedir. Gebelikte taş düşürme ve idrar yolu enfeksiyonu istimali yüksektir.

NST (Non Stres Test): 28 haftadan itibaren doktorunuz ihtiyaç duyduğunda istemektedir. İki verici kemer yardımı ile karna sabitlenir. Bu alıcılar özel bir makinaya (NST) bağlıdır. 30 dk. Süren test ile bebeğinizin kalp atımları, hareket ettiğinde kalp atımlarının durumu, kasılma ve sancılar ölçülür. Geneliğin son zamanlarında her kontrolde rutin olarak istenebilir.

Uygulanan Testler:

Ense Kalınlığı Ölçümü: 11-14. haftalarda yapılıyor. Bu testle bebeğinizin down sendromlu olma riski araştırılıyor. Ultrason ile yapılan muayene esnasında ölçülüyor. Kan testi ile hormon değerlerine bakılıyor.

Üçlü Tarama Testi: 15-20. haftalarda yapılıyor. Anneden alınan kanla, bebeğinizin zeka geriliğinin ve down sendromunun olma ihtimali araştırılıyor. İhtimal yüksek çıkarsa amniyosentez öneriliyor.

Dörtlü Tarama Testi: 16-21 haftalarda yapılıyor. Üçlü tarama testinin yanında bir iki ölçümü daha içeriyor. Üçlü testi de kapsadığı için üçlü testin yapılması gereksiz kalıyor. Tercihen yaptıran da var tabii. Yine anneden alınan kanla, bebeğinizin zeka geriliğinin ve down sendromunun olma ihtimali araştırılıyor. İhtimal yüksek çıkarsa amniyosentez öneriliyor.

Amniyosentez: tercihen yapılıyor. Özellikle dörtlü tarama testi sonucunda Down ihtimali yüksek çıkmışsa ya da 35 yaş üzeri anne iseniz doktorlar tarafından yapılması öneriliyor. Çocuğun içinde bulunduğu amniyo sıvısı (içeriğinde bebeğinizin deri parçaları olduğu için) özel bir şiringa ile bebeğiniz ultrasonda izlenerek alınıyor. İnce bir acı hissediliyor. Amniyosentezin alanında iyi ve aniyosentez konusunda deneyimli doktor tarafından steril ortam ve malzemelerle alınması gerekiyor. Bir seferde alınmalı.bir kaç deneme yapılmamalı aksi halde düşük ihtimali artıyor. Amniyosentezde çok düşük ihtimalde düşük riski olabiliyor bu yüzden annenin 2-3 gün dinlenmesi kendisini yormaması gerekiyor. Gebeliğimde down riski yüksek çıktığı için amniyosentez yapılmıştı bana korkulacak bir şey olmadığını söyleyebilirim.

Şeker Yükleme: 24-28. haftalarda yapılıyor. Çoğu gebelikte gebeliğe bağlı şeker hastalığı yaşanmaktadır. Dikkat edilmemesi halinde çocukta anomali gelişebiliyor. Gebelik şekerinin ölçümü bu yüzden önemli. Teste aç gitmek gerekiyor. Normalde 50 gr bazılarında 100gr glukoz bir bardak suda eritilip içiliyor ve arkasından kan testi yapılıyor. Tadı biraz kötü ama bebeğinizin sağlığı herşeyden önemli değil mi?
 
Tekerlekli Sandalye
Üst